Modelism - RHC Forum: Calcul privind alegerea servo - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Calcul privind alegerea servo Pentru profundor , directie , eleroane.....

#1 Useril este offline   ARU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1427
  • Inregistrat: 15-February 08
  • Interests:aero

Postat 21 September 2009 - 09:21 PM

in functie de suprafata elementelor de comanda este bine sa facem o alegere corecta privind alegerea unui servo (puterea acestuia), avand in vedere si din ce clasa este modelul . Ne poate ajuta cineva privind acest calcul ?
0

#2 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 21 September 2009 - 09:55 PM

In functie de nr de servouri de pe suprafata/semi suprafata si de marimea echiei eu calculez asa:
(x/y)*z
unde
x = greutatea modelului
y = servouri pe suprafata
z = marimea echiei

Deci la un model de 8kg cu 2 servouri pe profundor, cu o echie de 4cm imi da
(8/2) * 4 = 16kg pe semi profundor.

La eleroane impart totul la 2 deoarece nu sunt critice si deci formula e [(x/y)*z]/2 si-mi iese 8kg/eleron/4cm echia. De asemenea regula se poate aplica si daca servoaiele rezultate sunt prea scumpe. Modelul va zbura si cu servouri de 1/2 din rezultat dar nu ve-ti avea acelasi raspuns in 3D sau manevre de mare viteza in plus exista tot timpul riscul ca servourile subdimensionate sa se foarfece intr-o manevra indrazneata...

Asta la avioane 3D... la restul nush.

Aceasta postare a fost editata de Calin: 21 September 2009 - 10:00 PM

0

#3 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 21 September 2009 - 10:36 PM

Eu aleg asa: Deschid manualul si vad ce recomanda producatorul, apoi montez ceva cu o clasa peste recomandare... Daca modelul nu are manual, caut pe net un manual de la un model cu destinatie si dimensiuni egale cu cel fara manual si ma inspir deacolo....
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#4 Useril este offline   OvidiuBB 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 45
  • Inregistrat: 08-October 09

Postat 02 November 2009 - 10:33 PM

Vezi postareaMLGore, la Sep 21 2009, 10:36 PM, a spus:

Eu aleg asa: Deschid manualul si vad ce recomanda producatorul, apoi montez ceva cu o clasa peste recomandare... Daca modelul nu are manual, caut pe net un manual de la un model cu destinatie si dimensiuni egale cu cel fara manual si ma inspir deacolo....

Hmmm... Tocmai am achizitionat un Katana 3D de la Jamara (1m anvergura si 450g kitul gol, golut). Producatorul recomanda "high end micro" servo pentru toate suprafetele. Tot la producator pe site, respectivul servo este cotat la 4,2kg/cm.
Chiar asa incepator cum sunt, mi se pare exagerat de mult pentru un model care va avea cam un kilogram rtf. daca mai merg o clasa peste recomandarea producatorului, nu prea am ce sa aleg si nici nu vreau sa ma gandesc cat ar costa...

Aceasta postare a fost editata de OvidiuBB: 02 November 2009 - 10:36 PM

0

#5 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 November 2009 - 09:34 AM

Vezi postareaOvidiuBB, la Nov 2 2009, 10:33 PM, a spus:

Hmmm... Tocmai am achizitionat un Katana 3D de la Jamara (1m anvergura si 450g kitul gol, golut). Producatorul recomanda "high end micro" servo pentru toate suprafetele. Tot la producator pe site, respectivul servo este cotat la 4,2kg/cm.
Chiar asa incepator cum sunt, mi se pare exagerat de mult pentru un model care va avea cam un kilogram rtf. daca mai merg o clasa peste recomandarea producatorului, nu prea am ce sa aleg si nici nu vreau sa ma gandesc cat ar costa...

Nu stiu cum sa interpretez raspunsul tau, dar un pic de documentare suplimentara nu ti-ar strica: http://www.neuershop.jamara.com/index.php?...44&lang=eng
Dupa cum observi, high end micro are 1,6kg*cm si la cum arata miroase a chinezarie ieftina de la o posta. O clasa superioara de servo pt acest model ar fi Hitec HS-65 HB http://www.hitecrcd....ow?name=HS-65HB

PS: Momentul= forta x brat adica N*cm sau kg*cm nu cum ai scris tu sau cum scriu astia de la Jamara

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 03 November 2009 - 09:39 AM

0

#6 Useril este offline   OvidiuBB 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 November 2009 - 12:28 AM

Vezi postareaMLGore, la Nov 3 2009, 09:34 AM, a spus:

Nu stiu cum sa interpretez raspunsul tau, dar un pic de documentare suplimentara nu ti-ar strica: http://www.neuershop.jamara.com/index.php?...44&lang=eng
Dupa cum observi, high end micro are 1,6kg*cm si la cum arata miroase a chinezarie ieftina de la o posta. O clasa superioara de servo pt acest model ar fi Hitec HS-65 HB http://www.hitecrcd....ow?name=HS-65HB

PS: Momentul= forta x brat adica N*cm sau kg*cm nu cum ai scris tu sau cum scriu astia de la Jamara

Cred ca e, mai degraba, prea multa documentare in timp scurt nauceste... :rolleyes: nu stiu cum am citit eu acolo 4,2 kg/cm (sau corect 4,2km*cm)... am in fata catalogul de la Jamara unde, intr-adevar este recomandat high end micro pe care l-ai indicat si tu in link. Eu l-am confundat (sau poate in prospectului modelului era trecut acest alt servo - va trebui sa verific maine) cu http://www.neuershop.jamara.com/index.php?...51&lang=eng.
iar vizavi de interpretare, mie mi s-a parut mult un servo de 4,2kg*cm pentru un model care va avea 900-1000g gata de zbor.
la fel, mi s-a parut ciudat si acest "calculator servo" care pare foarte stiintific dar care nu ia in calcul deloc masa aeromodelului...
0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 05 November 2009 - 08:17 AM

Nici nu trebuie sa o ia in calcul masa.
Ce inseamna forta care actioneaza asupra unui brat de servo de fapt ? Efectul unei mase de aer avand o anumita viteza asupra unei suprafetei de comanda. Atat, nimic mai mult ! Unde intervine masa avionului aici ?
Masa poate fi prezenta indirect in marimea suprafetei de comanda, dar asta e alta poveste. Ar fi importanta daca ai calcula tu avionul de la zero, dar cum lucrezi dupa planuri, se presupune ca suprafetele sunt deja bine calculate de altii.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#8 Useril este offline   OvidiuBB 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 November 2009 - 10:31 AM

Vezi postarearenatoa, la Nov 5 2009, 08:17 AM, a spus:

Ce inseamna forta care actioneaza asupra unui brat de servo de fapt ? Efectul unei mase de aer avand o anumita viteza asupra unei suprafetei de comanda. Atat, nimic mai mult ! Unde intervine masa avionului aici ?
Masa poate fi prezenta indirect in marimea suprafetei de comanda, dar asta e alta poveste. Ar fi importanta daca ai calcula tu avionul de la zero, dar cum lucrezi dupa planuri, se presupune ca suprafetele sunt deja bine calculate de altii.

da, are sens. practic ansamblul servo-suprafata de comnda poate fi considerat un sistem de referinta fix, asupra caruia actioneaza forta de rezistenta a aerului. multumesc pentru clarificare.

in alta ordine de idei, intr-adevar, in prospectul cu care a venit modelul figureaza servo-ul High End 4213 MG, deci o desincronizare a producatorului.
0

#9 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 November 2009 - 12:42 AM

Vezi postarearenatoa, la Nov 5 2009, 08:17 AM, a spus:

Masa avionului nu are nici o treaba, dar masa suprafetei conteaza. E o diferenta imensa intre un 3d(suprafete mari si grele + curse mari) si un trainer(suprafete mici, curse mici). Daca servo-ul nu e bine dimensionat, la o aterizare mai brutala, te poti trezi cu dintii barbieriti la eleroane sau profundor.
0

#10 Useril este offline   ARU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1427
  • Inregistrat: 15-February 08
  • Interests:aero

Postat 18 June 2010 - 12:51 AM

se poate inchide
0

Arata acest topic