Planuri planor rog ajutor
#1
Postat 10 February 2010 - 05:22 PM
#3
Postat 10 February 2010 - 07:12 PM
Daca iti place, iti trimit planurile, insa va mai trebui sa studiezi ca sa stii cum se monteaza (planurile nu sunt foarte detaliate, au formele si atat)
Zbura al naibii de bine si de predictibil (frate-meu care nu pilotase niciodata RC a prins termici dupa 2-3 zboruri cu el), cred ca o sa mai fac unul cand o sa am timp.
#4
Postat 10 February 2010 - 11:10 PM
De asemenea fii mai explicit in privinta planorului. Vrei unul de zbor liber ( nu e controlat sub nici o forma ), planor RC ( il arunci din mana, il pilotezi cu telecomanda, nu are motor ) sau moto-planor ( la fel ca planorul, doar ca are motor ). De mentionat ca la planorul simplu depinzi mult de curentii ascendenti si iti va lua putin pana sa te prinzi cum sa ii folosesti. Specifica si un buget pentru optiunea ta ( ex. "Vreau un planor RC si am 500 lei buget" ). Ca idee, cele mai ieftine sunt cele de zbor liber, te poti duce in parc sa il zbori si il poti pierde destul de repede :)
Daca cineva mai avizat descopera greseli in ceea ce am spus rog sa fiu corectat :)
#6
Postat 11 February 2010 - 12:06 AM
Vucea Radu, la Feb 10 2010, 11:10 PM, a spus:
De asemenea fii mai explicit in privinta planorului. Vrei unul de zbor liber ( nu e controlat sub nici o forma ), planor RC ( il arunci din mana, il pilotezi cu telecomanda, nu are motor ) sau moto-planor ( la fel ca planorul, doar ca are motor ). De mentionat ca la planorul simplu depinzi mult de curentii ascendenti si iti va lua putin pana sa te prinzi cum sa ii folosesti. Specifica si un buget pentru optiunea ta ( ex. "Vreau un planor RC si am 500 lei buget" ). Ca idee, cele mai ieftine sunt cele de zbor liber, te poti duce in parc sa il zbori si il poti pierde destul de repede :rolleyes:
Daca cineva mai avizat descopera greseli in ceea ce am spus rog sa fiu corectat :D
in primul rand am 19 ani,eu sunt pe navomodelism,navomodele de pescuit(sunt si pescar in acelasi timp),am telecomenzi am servouri,am cam tot ce imi trebuie la un moto planor,doar ca nu am "caroseria".eu vreau un motoplanor,vreau sa invat si eu si cu timpul poate voi strange bani sa imi iau si eu un model bun etc,dar consider ca este mai bine sa invat pe un planor,si tocmai de accea as vrea sa il fac eu deoarece nu dispun de banii sa imi cumpar unul in momentul de fata...
#7
Postat 11 February 2010 - 12:18 AM
navoptp, la Feb 11 2010, 12:06 AM, a spus:
Ce iti pot recomanda eu in cazul acesta este modelul de care m-am apucat si eu, Guppy 2. Este un model complex si cu siguranta nu e pentru constructori incepatori ( ca mine ) dar are marele avantaj de a fi sustinut de un thread imens, instructiuni detaliate si poze + ajutorul celui care l-a proiectat, Mitja Seršen din Slovenia.
Thread-ul meu: http://www.rhc.ro/fo...showtopic=22710
Pagina modelului: http://ultralajt.webs.com/rcmodels.htm
Forumul: http://www.rcgroups....ad.php?t=996029
Dupa caz poti alege sa construiesti Guppy 1 ( planuri gratuite ) sau Guppy 2 ( planurile costa ~60RON ). Eu am fost recent si mi-am taiat piesele la un CNC laser in Bucuresti. Costul este de 120RON pentru toate piesele. Guppy 2 este mult imbunatatit fata de varianta 1 si eu zic ca merita. In plus, Guppy 1 este gandit pentru motor brushed, Guppy 2 este gandit pt motor brushless.
Daca mai doresti detalii despre Guppy te ajut cu cea mai mare placere :rolleyes:
#8
Postat 11 February 2010 - 12:35 PM
Si eu am fost incepator la viata mea :rolleyes: si tot cu planor - motoplanor, de fapt - am pornit. Eu insa m-am orientat spre ceva gata facut (Arcus-ul celor de la Robbe) care, in ciuda pretului relativ consistent - aproape 600 de lei - vine complet echipat, la el mai trebuindu-ti doar partea radio si alimentarea (packul li-po). Daca ai statie si receptor, te scoti relativ ieftin. Avantajele unui model din elapor fata de un balsa infoliat e ca acesta din urma e mult mai tolerant cu pilotul, al meu luand de-a lungul timpului niste usoare trante si patimind si 3 accidente (unul din neatentia mea, l-am trosnit in bot cand l-am scos din masina). Elaporul se "repara" mai repede, in general - putin superglue, 1-2 scobitori, depinde de paguba, si GATA. La balsa e mai complicat, si am avut parte de ceva interventii la un avion (de balsa). Desigur, modelul iese poate ceva mai greu fata de un Guppy sau un DLG (care nu are nici motor) dar este un aparat care se descurca foarte bine si in conditii mai vitrege, adica vant puternic. Plus ca structura din elapor iti permite sa fii mai insensibil cu el la transport (fata de folie la care / cu care e bine sa fii atent ca la ochii din cap).
#9
Postat 11 February 2010 - 12:48 PM
#10
Postat 11 February 2010 - 01:29 PM
Asta pentru ca Arcus-ul, la 262 lei ARF este out of stock. Si eu sunt pentru spuma ca prim avion.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 11 February 2010 - 01:30 PM
#11
Postat 12 February 2010 - 12:01 AM
ave, la Feb 11 2010, 12:35 PM, a spus:
Te contrazic. Un DLG in general tine foarte bine la vant, pentru ca profilul il lasa la viteza, iar turbulentele se contreaza foarte prompt.
In plus, un DLG de 130-140 de grame, cand izbeste pamantul, nu prea simte. Am avut lansare cu comenzile inversate, a dat de pamant foarte tare: a crapat ampenajul vertical, putin cyano si a zburat din nou.
Vrei motor? ia-ti un trainer. Motoplanoarele sunt bune pentru FPV si cam atat.
#12
Postat 12 February 2010 - 12:16 AM
Dragos Avramescu, la Feb 12 2010, 12:01 AM, a spus:
Aici te contrazic Drgose, cum folosesti un planor tot asa folosesti si un motoplanor doar ca nu mai iti trebuie sandou la lansare, la panta si termica zboara ambele la fel se bine.
FPV is not a crime!
Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163
Tel: 0741-931.767
#14
Postat 12 February 2010 - 12:41 PM
Si bun venit.
Daca te hotorasti la treiner, baga un ochi aici:
http://www.greenhobbymodel.com/slopesoarin...r_free_plan.htm
Izicraftul se face intr-o saptamina pentru cei ocupati si doua zile daca nu ai altceva de facut.
Merge motoras de barca si regulator (400). Mai scoti niste banuti si de aici.
Il vei zbura cu siguranta; daca nu reusesti din prima, cel putin vei mai avea sanse...
Daca-ti place la aero (dupa zbor) cresti pretentiile, bugetul si dibacia.
Multa bafta,
Bizu
#15
Postat 12 February 2010 - 02:31 PM
bizu, la Feb 12 2010, 12:41 PM, a spus:
Si bun venit.
Daca te hotorasti la treiner, baga un ochi aici:
http://www.greenhobbymodel.com/slopesoarin...r_free_plan.htm
Izicraftul se face intr-o saptamina pentru cei ocupati si doua zile daca nu ai altceva de facut.
Merge motoras de barca si regulator (400). Mai scoti niste banuti si de aici.
Il vei zbura cu siguranta; daca nu reusesti din prima, cel putin vei mai avea sanse...
Daca-ti place la aero (dupa zbor) cresti pretentiile, bugetul si dibacia.
Multa bafta,
Bizu
da interesanta ideea,doar ca ma gandeam ca un planor ar fi mai usor pt inceput,nam zburat nici o data decat pe simulator,nu stiu ce sa zic.sunt intr-o dilema totala,imi place treaba asta cu aero dar la inceput este o senazatie foarte nasoala,nu e ca la auto sau navo...aici trebuie sa ai indemanare
#16
Postat 12 February 2010 - 02:45 PM
Dragos Avramescu, la Feb 12 2010, 12:19 PM, a spus:
practic, cand ai un motor devii lenes.
Aici bateam !
Ma rog, daca incerci sa asculti de "ai batrani" faci exact asa. Mie unul mi-ar fi greu sa si alerg tragand de sandou si sa controlez si eleroanele / profudorul in acelasi timp - nu mai zic si de directie. Da, sunt lenes :blink:
@navoptp: stai linistit ca toti am zburat candva "pentru prima data". Da, diferenta dintre navo / auto si aero e ca, in general, in aer nu poti opri nastrusnicia ca sa "stai, m-am dezorientat". Si da, planorul e foarte bun. Si da, eu am zburat planor dupa ce exersasem doar simulator, vreo 10-15 ore (in ziua inaugurala am bagat peste o ora, de dimineata, numai decolari si aterizari, cu FMS, cu AVIOANE). Si am zburat in ziua aia bine-mersi!
#17
Postat 12 February 2010 - 03:50 PM
ave, la Feb 12 2010, 02:45 PM, a spus:
Ave, ala care trage la sandou si ala care mesteca in manse, nu ie unul si acelasi! Tu tre sa stai bine-mersi pe loc si sa gasesti o "vicitima" care sa fuga ca besmetica pe camp!
Sau, poti de unul singur sa "bungee".
Sau, cel mai elegant, poti sa "SAL-DLG"...
Navoptp, baga simulator, ca iti va fi de foarte ajutor. Nu te speria - cu planoretele e simplu si frumos.
#19
Postat 12 February 2010 - 06:22 PM
Reactioneaza greu - de obicei la inceput il zbori jos ca iti tremura pivotii, il angajezi cand nu trebuie si etc - more lipici , less zbor
Propun ca intotdeauna mizeria aia de Easy Star pe al carui creator l-as pupa in frunte, pentru varianta cash, no worry
Pentru canci cash, littl' worry, propun link-ul ala de mai sus ( Bizu te rog sa-mi dai 5 centi copirait ca si io am sa-i dau lui Valteras 5 de la ultimu'sictir ) sau varianta ultra raspindita de Blue Baby facuta de Tony pe RCGroups si comentata foarte bine aci de Pctdk
Alegera cu sau fara eleroane ar naste alte flame-uri
Terminat, roger, over, ura si la gara !
Succes
#21
Postat 13 February 2010 - 09:45 PM
Primul meu planor (si eu tot cu asa ceva am inceput) a fost acesta:
http://www.rhc.ro/fo...showtopic=25504
De zburat a zburat foarte bine dar l-am construit impreuna cu un prieten care a dat cu el de pamant si l-a rupt. Planuri nu am avut, pur si simplu l-am facut "la ochi".
pe scurt:
-niste profile de aripa decupate din ceva placaj de lemn, de exemplu PFL. Profilele le poti printa cu programul "Profili".
-faci o instalatie de taiat cu fir incins: 2 cuie mai lungi intr-o scandura. Si poti lua din ceva uscator de par mai vechi firul de nichelina. Legi firul intre cele doua cuie la unul din capete punand si un arc (cand vei incalzi firul se va dilata si nu va mai sta intins). Recomand un arc mai serios (nu de pix) sa tina cat mai intins firu, cu cat mai intins cu atat mai bine.
-fuselajul.... asta la urma urmei poate fi si o simpla stingie de lemn. In partea din fata eu am smirgheluit la ochi o bucata de polistiren dintr-o placa de 10 cm grosime, dupa care am scobit in interior polisitrenul cu un pistol de lipit (efectiv am topit gaura pentru acumulator, reciver, etc). Ca sa unesc stingia de lemn de partea din fata am taiat bucata de polistiren in doua si am lipit cele doua jumatati la loc cu stingia de lemn intre ele.
-idei generale: daca aripile sunt de 2 metrii anvergura(e usor sa obtii dimensiunea asta ca placile de polistiren din comert(obi, bricostore, practiker.. etc) is lungi de 1 metru fix) fuselaju sa fie de 1 metru lungime si va fi bine; cand tai aripile: lipesti profilele pe palca de polistiren si cheama un prieten sa te ajute pentru ca singur e foarte greu sa tai 1 metru de polistiren odata. asa, fiecare tinand un capat al aripi, va puteti comunica "acuma eu is la jumate/la un sfert/bla bla" ca sa mergeti relativ deodata cu firul. Bordul de atac sid e fuga dupa cum vezi in linku de mai sus l-am inbracat cu ceva scotch/banda de impachetat si ajuta foarte foarte mult(mai ales la borduld e fuga care e foarte subtire) la rezistenta. Tot cu firul incins am taiat un canal dealungul aripii in care am bagat un profil de aluminiu pt rezistenta dupa care am acoperit canalul cu acelasi scotch.
pur si simplu f multa improvizatie... dar de zburat a zburat (inclusiv looping) iar costurile au fost minime. Trebuie sa te astepti totusi sa cheltuiesti pana in 100 de lei (tot ce se paote ca si mai putin) pe lipici, polisitren, ceva profile de aluminiu... si tot felu de maruntisuri... Eventual mai citeste in linkul ce ti-am trimis. Daca te mai pot ajuta cu ceva... cu mare palcere :)
nu te lasa descurajat! merge si cu metode "taranesti"... asta e, nu o sa aibe performantele unui planor cumparat gata din magazin dar e mai ieftin si e satisfactia aia ca l-ai facut tu.
Aceasta postare a fost editata de costin_branzas: 13 February 2010 - 09:51 PM
#22
Postat 14 February 2010 - 12:29 AM
navoptp, la Feb 12 2010, 11:40 PM, a spus:
Si ce anume te deranjeaza in varianta no cash - in care iti faci din depron cu costuri aproape cat un meniu BigMac, un avion ?
Caz in care inveeti meserie si nu te doare sufletul daca il dai pe jos ( prea des ) deoarece o coala de aia de depron si lipiciul aferent costa 10 lei
Pe acelasi site gasesti atat trainer-ul din depron cat si modelul de planor din acelasi material - doar chef de munca sa ai cateva seri incetisor, incetisor
Vis- a-vis de Guppy - toata stima pentru Radu - nu e de incepator - dupa ce ai munci o luna la el, la prima busitura te lasa genunchii si vine un val negru in fata ochilor.....
Succes
#24
Postat 14 February 2010 - 04:43 PM
Este discutata mult problema, cauta.
Numai ca nu orice au acolo este si o zburatoare buna. unele sunt doar de privit, iar altele sunt total contraindicate pentru inceput ca prim avion.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 14 February 2010 - 04:45 PM
#25
Postat 20 February 2010 - 12:11 AM
#26
Postat 20 February 2010 - 12:16 AM
navoptp, la Feb 20 2010, 12:11 AM, a spus:
pai ai construit dupa planurile de guppy 1 sau cum ? in principiu daca ai respectat dimensiunile, pune aripa unde e indicat sa o pui si regleaza centrul de greutate mutand acumulatorul. CG-ul ar trebui sa vina undeva intre bordul de atac al aripii si maxim 3-4 cm de la el, in functie de cum vrei sa zboare.
#27
Postat 20 February 2010 - 12:25 AM
Vucea Radu, la Feb 20 2010, 12:16 AM, a spus:
da,dupa planurile alea gratuite.nu am respectat exact pas cu pas,nu am avut planurile scoase,am desenat eu pe foaia de depron si dupa am taiat...
#30
Postat 21 February 2010 - 03:59 PM
fanero, la Feb 20 2010, 04:24 AM, a spus:
Daca este cel facut de Maguro de pe rcgroups, CG este la 3,5 inci fata de bordul de atac. Uitate aici.www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=12507870&postcount=80
Acela este,numai ca eu nu am lucrat dupa planuri,ci doar dupa poze,adica fuselajul nu mi-a iesit exact ca si cum as fi lucrat pe planuri,...si tocmai deaia nu stiu cum sa fac CG-ul unde sa fixez aripi etc