Modelism - RHC Forum: Performanta sau amatorism ?... - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Performanta sau amatorism ?... Ce ati alege ?

#1 Useril este offline   Dan Popa 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 20 September 2004 - 02:55 PM

Am purtat de curand o discutie despre rachetomodelisti si cluburi si s-a ajuns si la intrebarea concentrata in titlu.

Astfel se pune problema:

Daca in orasul vostru ar exista un club de rachetomodele, v-ati inscrie ? Si daca antrenorul v-ar intreba ce vreti sa faceti: PERFORMANTA sau AMATORISM , ce ati alege ?

( o sa le zic "profesionisti" celor ce aleg performanta, cu toate ca nu sunt platiti pt. activitatea sportiva... )

Aceasta postare a fost editata de Dan Popa: 20 September 2004 - 03:15 PM

0

#2 Useril este offline   Dan Popa 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 September 2004 - 02:56 PM

Mai multe "date ale problemei":

PROFESIONISTII:

- ar lucra doar sub supravegherea antrenorului;
- ar avea prioritate in antrenare;
- ar avea prioritate in finantare si ar avea asigurata intreaga baza materiala necesara;
- ar ajunge ( f. probabil ) ca dupa o perioada de initiere de 1-2 ani sa lucreze pana la 700 ore/an ( 1000 ore/an =aprox. 1/2 norma...), desfasurate mai ales in vacante si weekend-uri;
- daca ar indeplini conditia de mai sus, ar participa la competitii interne si internationale CU SANSE RIDICATE DE URCARE PE PODIUM;
- ar beneficia de premierile in bani ( si de orice alt fel ) aferente rezultateor obtinute;
- ar putea ca in timpul liber sa practice amatorismul;
- ar fi preferabil sa se pregateasca ( si ) pentru probele de machete.

AMATORII:

- ar beneficia de indrumarea antrenorului;
- ar avea asigurata o baza materiala minima;
- SI-AR DESFASURA ACTIVITATEA DUPA BUNUL PLAC, alocand singuri timpul petrecut la club si alegand proiectele la care vor lucra;
- ar putea participa la concursuri de amatori, in situatia in care acestea ar aparea.

P.S.: Astept parerile inclusiv ale acelora care nu s-ar inscrie ( poate din motive de varsta, timp limitat, etc )

Aceasta postare a fost editata de Dan Popa: 20 September 2004 - 03:55 PM

0

#3 Useril este offline   Anonim2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 20 September 2004 - 04:02 PM

Sigur ca m-as inscrie intr-un club.

Categoria AMATORISM.
Motiv: timpul liber care e desul de putin.
0

#4 Useril este offline   Dan Popa 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 September 2004 - 04:23 PM

Raspund si eu, cu toate ca nu vreau sa incurajez raspunsurile spre o directie. Ambele variante mi se par la fel de bune, dar depinde mult de ce vrea fiecare.

As alege performanta, cu toate ca nu dispun de foarte mult timp.

M-as pregati pt probele de machete. Mi se par cele mai interesante. imi imaginez satisfactia traita dupa realizarea unei piese dificile, sau dupa proiectarea si testarea unui sistem nou de "detasare a boosterelor", sa zic, sau dupa finalizarea unei machete de Saturn 1B. Ca sa nu mai zic de bucuria traita dupa un zbor reusit in 3 trepte plin de efecte speciale...

E destul de atractiva si ideea ca as putea sa particip la competitii internationale. Satisfactiile unui titlu mondial sau european castigat sunt enorme, chiar daca si sacrificile sunt aproape pe masura. Te simti bine cand esti printre cei mai buni, mai ales atunci cand nu te faci de ras.

Si daca s-ar ivi ocazia, as mai face si cate-o treaba "amatoriceasca"... :)

Aceasta postare a fost editata de Dan Popa: 20 September 2004 - 04:27 PM

0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 20 September 2004 - 06:23 PM

Incerc sa raspund si eu.
Daca in orasul meu ar exista club cu sectie de rachetomodelism m-as inscrie. Acum e ciudat ca nu fac asa (desi exista conditiile astea) din singurul motiv ca nu pot face foarte bine, atat de multe lucruri (auto, aero racheto sau tot ce-mi mai place). Faptul ca esti inscris implica foarte multe lucruri.
S-o iau cu un aspect. Cel legat de legislatie. N-o cunosc foarte bine dar rachetomodelism ca mersul pe bicicleta nu se poate face. In primul rand trebuie sa fii legitimat la un club, la sectia cu pricina si sa faci activitatea asta intr-un cadru organizat. Chiar si lansarile astea pe care le-am facut noi la RR2004 sunt sigur ca au fost ilegale. Ori facem ceva sa schimbam legea ori o respectam sau ne asumam consecintele in caz de nerespectare. Apoi urmeaza faza ca odata inscris intr-un club, adica urcat intr-o oarece barca trebuie sa pui umarul la treaba. Nu merge ideea ca faci ce vrei cand ti se scoala. Clubul are niste obiective de atins, sunt o multime de activitati care trebuiesc facute de catre toti membrii clubului. Daca la inceputul anului competitional se propun niste obiective nu e normal sa spui cand e concurs: "Eu fac asta doar pentru distractie si imi pare rau, dar nu concurez acum, in schimb o sa merg la iarba verde peste o saptamana si poate lansez ceva atunci, daca o fi vreme frumoasa...".
Sa revin, e obligatorie inscrierea intr-un club macar pentru simplul fapt ca acolo se poate invata din experienta altora si se poate invata corect tot ce trebuie in domeniu.
Si ca sa merg in continuare cu discutia, termenii de profesionism (poate corect este profesionalism?) si amatorism nu au nicidecum intelesuri opuse. Aboslut tot ce faci privind rachetomodelismul trebuie sa fie facut din pasiune si in mod profesionist. Nu e loc de improvizatii, sau asumari de riscuri inutile. Daca e sa vorbesc de "performanta" ca am vazut si cuvantul asta pe acolo, cred ca e placut sa obtii rezultate bune chiar de la inceput, dar poate fi mult mai greu uneori. Poti cauta sa atingi performanta in orice activitate chiar daca rezultatul nu este punctat intr-un concurs. Poate iti propui sa obtii traiectorie perfecta, chiar daca la inceput inaltimea nu va fi de apreciat, poti accentua detalii chiar daca nu-i cazul uneori, dar toate astea cu scopul de a obtine in final PERFORMANTA adevarata, in tot ce faci.

Cum sa consider o lansare la care zic: "Lasa ca merge si fara parasuta ca tot nu mai recuperez nimic, e doar for fun..." Imi iau oarece masuri de siguranta, lansez la iarba verde, zboara de nu se mai vede modelul si seara afli de la stiri ca unul care facea plaja a fort gasit cu un rachetomodel infipt intre omoplati? Sau unul care o urmarea (cu doi ochi) va urmari stirile TV doar cu unul, ca a avut noroc tocmai de sansa de 1/1.000.000 de a o primi drept acolo.

Parerea mea e ca nu e cazul de treburi amatoricesti in sensul ca se mai permit si "improvizatii". Daca mi-ar permite timpul si eu as alege performanta aia adevarata.

PS. Si acum sunt nelinistit de o lansare a unui rachetomodel (de ieri) de care n-am aflat inca amanunte. Cum poti sa fii linistit cand stii ca urmeaza sa fie lansat un rachetomodel subtire, rigid, scurt, dar bine construit, intr-un parc prin Bucuresti? In primul rand ca rachetuta aia intra in orice, se ridica extrem de mult si nu stii unde ajunge. Nici macar nu avea varful semirotund. Era pur si simplu ca un glonte (10 mm diametru, cam 200 lungime, facuta pentru viteza). Cu motorul ala pariu ca ajungea la 1 km inaltime daca nu si mai mult. In capul cui putea sa cada? Ghici ciuperca... Sper sa nu se fi intamplat nimic, dar amatorism ca asta mai bine nu. Hai sa auzim numai de bine, sa ne inscriem in cluburi si sa lansam numai in conditii de maxima siguranta, eventual la concursuri.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#6 Useril este offline   Dan Popa 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 September 2004 - 09:46 PM

E corect ce spui, Bitex.

Eu am plecat de la premisa existentei unui club, gandindu-ma ca probleme de genul: unde, ce si cum lansam si legalitatea lor sa fie ridicate de pe umerii sportivilor ( celor legitimati ) si trecute pe umerii clubului. Sa zicem ca sportivul n-ar trebui decat sa lanseze sub supravegherea antrenorului ( si cu acordul acestuia ). Clubul, intr-adevar, o sa aiba multe probleme de rezolvat din pct de vedere legislativ, dar m-am gandit ca pt un club problemele s-ar putea rezolva ( daca sunt rezolvate pt un campionat national sau european, ma gandesc ca poate s-ar gasi solutii si pt cluburi ).

E dificila si partea cu asumarea responsabilitatilor. Am plecat de la ideea ca un club ar putea sa intretina 2 echipe "de performanta" pt juniori si una de seniori. Fiecare echipa = 3 sportivi. Ori asta e o problema mare in dezvoltarea rachetomodelismului. Nu faci mare valva intr-un oras cu 9 sportivi si un antrenor, nici daca ar avea o remorca de medalii si cupe. Si fara valva mare nu rezolvi nimic: sponsorii n-au motive sa se implice, nu se rezolva probleme legislative doar pt. o mana de oameni si nici nu apar distribuitori de materiale de rachetomodelism ( motoare, modele, testere, etc ).

Insa un club de rachetomodele ce obtine rezultate internationale atrage multi amatori. Iar acestia din urma intaresc pozitia rachetomodelismului mai mult decat "profesionistii", in primul rand prin numarul lor si in al doilea rand prin natura proiectelor realizate de ei ( mai atractive pt public si deci pt sponsori ). Daca pe langa cei 9 sportivi "de performanta" mai sunt si 40 - 50 de amatori, puterea clubului creste considerabil.

Amatorii nu ar fi "independenti de club", ci doar ar decide singuri cand si cu ce vor sa se ocupe. Nu inseamna deci ca vor putea sa lanseze rachete fara sisteme de recuperare, fara supervizare sau oriunde le trece prin minte. Cat despre responsabilitatea fata de club, acestia ar trebui sa-si aleaga un proiect ( spre exemplu realizarea unui record de altitudine, sau a unui model care lanseaza confeti la ocazii speciale... :) ) , sa obtina acordul si sprijinul antrenorului si sa-l duca la bun sfarsit.

Responsabilitati mult mai mari ar avea cei din echipele de "performanta". Acestia se vor angaja la inceputul anului sportiv ca vor participa la competitiile obligatorii ( campionate ) si daca vor, si la alte competii ( cupe, etc ). Nerespectarea acestor angajamente duce la inlocuirea lor in echipa.

Imi cer scuze pt stangacia cu care am folosit cuvinte ca "performata", "amatorism" ( nici macar nu suna bine, sper sa existe cuvantul :) ) sau "profesionisti". Am incercat sa explic cat de cat la ce m-am referit cu fiecare din ele, dar stau prost cu exprimarea.

P.S.: Modelul de care ai scris la P.S. nu a fost lansat, e inca la proprietar.
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 20 September 2004 - 10:35 PM

In vitrina sper sa si ramana! E frumos facut, chiar daca are o mica problema la stabilizatoare.
Am lansat si eu ca un iresponsabil unul chiar pe malul Dambovitei, dar al meu era facut special sa nu se ridice mult (model lung, diametru mare, motor mic), conul era doar sprijinit in tub si foarte usor detasabil, modelul devenea usor dupa aruncarea tonerului. Oricum, am riscat cam mult. Am pus in loc de parasuta niste toner sa fiu sigur daca a aruncat conul sau vine cu el jos. Cu toate astea, fara con si fara incarcatura, a coborat exact pe verticala, in mijlocul unui trotuar. Practic am lansat de langa un trotuar si a cazut pe partea cealalta a drumului, in mijlocul trotuarului. Pe drum nu erau pietoni. Daca imi puneam mintea, prindeam modelul in mana. Dar la fel de bine putea sa cada pe masina unuia, daca ar fi aparut repede si se putea speria...
Daca ai ocazia sa mai vezi modelul ala mic, incercati sa luati cat mai multe masuri de siguranta. Face urat rau rachetuta aia. Mult noroc.
0

#8 Useril este offline   costobocus 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 64

Postat 21 September 2004 - 11:37 AM

si mai trebuie analizate niste chestiuni, cine ar plati cotizatie si cat, cat timp s-ar veni, unde sa fie sediul ..etc... io unul am fost convins de altii mai "realisti" si am abandonat ideea pt moment ..puteti verifica link-ul urmator (asta daca trece de webmaster ) : http://www.#####/new...iewforum.php?26

din pacate nu a trecut ... e cam prostie, ... pt ca pt asta s-au facut forumurile, pentru a usura comunicarea, nu pentru a o ingradi, oricum consider ca e o discutie utila , care poate beneficia de sfaturi de oriunde, asa ca se poate apasa butonul cu WWW [ a se retine , va rog, ca NU se face reclama]

Aceasta postare a fost editata de costobocus: 21 September 2004 - 11:40 AM

0

#9 Useril este offline   Dan Popa 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 September 2004 - 02:04 PM

Nu se pune problema cotizatiei, nici macar pt "amatori". Obligatiile si atributiile celor ce s-ar inscrie sunt date mai sus. Restul vreau sa le arunc, asa cum am mai zis, pe umerii clubului. Sportivii nu ar fi nevoiti sa isi puna probleme de ordin financiar sau administrativ. ( daca ar fi sa ridic probleme, mi s-ar parea mai greu de rezolvat partea cu "ar participa la competitii interne si internationale CU SANSE RIDICATE DE URCARE PE PODIUM" )

Cat despre locatia clubului, sa zicem ca e convenabila. Sa zicem la Palatul Copiilor ( mai e valabil si pt alte orase, nu doar pt Bucuresti ).

P.S.: Nu am pus problema INFIINTARII unui club ( cel putin deocamdata ), ci doar a optiunii alese de cel ce s-ar inscrie: munca, responsabilitate si performanta sportiva SAU libertatea de a-si alege proiectul, responsabilitate mica si satisfactia diversitatii...

Astept raspunsuri si de la cei care nu s-ar inscrie ( din motive de varsta, timp sau ocupatie ). Nu ma deranjeaza nici mesaje de genu: "Aaaa, pai cu generatia asta tanara nici o sansa la performanta... Poate doar la consum de alcool si droguri... :wacko: , chiar daca pot fi mai subiective.
0

#10 Guest_ReVealer_*

• Grup: Guests

Postat 26 September 2004 - 10:40 AM

Raspunsuri :) :

Bitex - Racheta aia mica a zburat frumos si intr-o directie in care nu era nimeni , nu am mai recuperat-o pentru ca nu am gasit-o dar la ora 9 pe terenul de parasutisti nu era nimeni , deci nu ai de ce sa iti faci probleme .

Dan Popa - Doar stii ca si io m-as inscrie intr-un club :D , acum , nu stiu exact la care m-as inscrie , amatori sau performanta , asta din mai multe motive , unul , si cel mai arzator fiind timpul iar daca te angajezi sa faci un proiect pai trebuie sa te tii de el si io nu stiu cum as reusii , poate cel putin nu acum avand in vedere ca sunt a-11-a si urmeaza a-12-a , poate dupa liceu . Deci deocamdata as opta pentru amatori profesionisti :D :D , adika sa fac ce vreau si cand vreau dar sa le fac foarte bine . Adica daca ma hotarasc sa imi fac televizorul sa zboare makar sa il fac sa zboare bine , nu ? :D
0

#11 Guest_ReVealer_*

Postat 26 September 2004 - 10:42 AM

Oh , am uitat , Bitex , care era problema la stabilizatoare ? Ca nu mi-ai zis .... cred :)
0

#12 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 September 2004 - 10:57 AM

Aveai fibra lemnului paralela cu corpul, in loc sa fie cu borbul de atac. Nu-i obligatoriu, dar e mai rezistenta in varianta a doua. Daca se poate, se poate. Daca nu, NU. Povesteste cum a fost lansarea si zborul, la rachetomodele.
0

#13 Guest_ReVealer_*

Postat 26 September 2004 - 01:26 PM

Pai o sa iti zic cum a fost la lansarea modelului meu .

Am avut de data asta un acumulator mare de 12 V si probabil vreo 45 A pentru ca ajungeai sa sudezi firele cu el :D . Deci de data asta nu se mai putea termina bateria ca data trecuta . Pentru aprindere am folosit niste nichelina subtire pe care am fixat-o in ajutaj cu o scobitoare si statea foarte bine . Cand "am apasat pe buton" :) , a scos putin fum la inceput si in urmatoarea secunda a decolat frumos si drept dar nu am putut sa o urmaresc prea mult timp ( circa 3 secunde ) pentru ca era inorat . Nu stiu unde a aterizat pentru ca terenul era foarte mare ... am cautat-o noi ceva timp dar nu am gasit-o . Oricum a fost foarte rapida :D . Cam atat ... nimic special fiindca nu i-am putut monta sistem de recuperare ( desi era facut ) . Ma bucur totusi ca "first launch" a fost cu succes :D . :D
0

#14 Guest_ReVealer_*

Postat 26 September 2004 - 01:28 PM

P.S.: Acumulatorul nu e chiar asa de "mare" , 15 cm lungime , 9 cm inaltime si 6 latime , mi se pare destul de mic pentru puterea lui :) , e bine ca e portabil .
0

#15 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 27 September 2004 - 08:28 AM

Dar exista undeva optiunea asta?...profesionist sau amator, pe banii altuia?!!!...ar fi prea frumos sa mai poti sa si alegi!!!
In concluzie, fiecare ar alege ce si-ar dori, nu exista un optim valabil pentru toti!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu