Zilele trecute, m-am plimbat pe faleza cazinoului din Constanta si am avut un gust amar privind cum se degradeaza aceasta superba cladire, care arata impecabil inainte de '90
Nu laud epoca respectiva dar ma doare sufletul sa vad asemenea cladiri (si mai sunt multe in Constanta si in tara) cum se degradeaza si se pierd. Si toate acestea intorcandu-ma dintr-un sejur la Praga unde la fiecare colt de strada se darama istoria pe tine. Nu cunosc Bucurestiul, dar cred ca se intampla acelasi lucru demn de indignare profunda vis a vis de acest subiect.
M-am asezat langa un amarat care canta la acordeon si dandu-i un pol in palaria intinsa pe pavajul deja degradat si spart in mare masura, peticit pe alocuri cu insule de asfalt din lipsa dalelor originale probabil, l-am intrebat ce stie despre acest subiect?
"-L-au vandut jidanilor din Bulgaria" i-mi spune sarmanul cu naduf.
"-Si vor sa-l duca de rapa ca sa plateasca cat mai putin. Nu vedeti ca au dat o spoiala de var ordinar? Nu vedeteti ca toate geamurile laterale sunt sparte? Eu nu vor decat sa-l duca la ruina, ca apoi sa-l darame si sa foloseasca spatiul in alt scop"
Era profund indurerat sarmanul constantean, batran si cu voccea gajaita de tutun prost si probabil bautura pe masura.
Rog pe cei din Constanta sa explice daca stiu istoria degradarii acestui edificiu.
Rog pe toti din toata tara sa relateze si despre alte cladiri de valoare care au ajuns in faza de ruina, sau au fost "furate" uzului public prin procedee mai mult sau mai putin curate.
Pagina 1 din 1
Cazinoul din Constanta
Postat 19 August 2009 - 07:16 PM
Magazinul Bucuresti de la km0 din capitala, revendicat de urmasii fostului proprietar caruia i-a fost nationalizat, dar acaparat de Vanghelie, care l-a cumparat printr-un var de la Apaps, si care se zice ca a tras sforile ca sa vicieze procesul de retrocedare. Din aceasta cauza, cladirea este foarte degradata. Oricum terenul este probabil mult mai valoros.
Postat 23 August 2009 - 07:35 PM
Restaurantul Cocoşul de Aur,a fost construit de către fabricantul de bere Bürger Alajos în 1893.
http://www.punctul.ro/articole/arhiva/1269...paragina-de-aur.
Mare pacat pentru acest restaurant,pe vremea lui era cel mai mare din mures.Eu am intrat in el din curiozitate si prin el era dezatru,totul era distrus de toti care au stat in el,parca nu imi vine sa cred ce a ajuns acesta cladire care pe vremuri era un lux.
http://www.punctul.ro/articole/arhiva/1269...paragina-de-aur.
Mare pacat pentru acest restaurant,pe vremea lui era cel mai mare din mures.Eu am intrat in el din curiozitate si prin el era dezatru,totul era distrus de toti care au stat in el,parca nu imi vine sa cred ce a ajuns acesta cladire care pe vremuri era un lux.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1