Revitalizare acumulator
#31
Postat 20 September 2004 - 11:39 PM
#32
Postat 21 September 2004 - 12:41 PM
Pentru Canada, raspunsul este NU!. Acumulatorul de receptor tre' sa fie cel mai fiabili acumulator. Mai ales daca te referi la zburatoare. Nu te zgarci la ala ca .. pierzi toata harabaua.
Bine-nteles ca principiile enuntate se aplica la ORICE tip de acumulator, dar principial nu se folosesc ca pack de receptie, acumulatori "Reciclati".
Pentru Charly, raspunsul este tot NU!.
Ori gasesti un fraer care sa tot schimbe acumulatorii si sa noteze cu pixu.. ce si cum....
La o varianta imbunatatita lucrez eu acuma: un dispozitiv de revitalizare bazat pe .... niste microfarazi pe care-i descarc pe celula suspecta. Dupa care un ciclu de incarcare la curent mic. Dupa care un ciclu de descarcare la curent.... nu prea mare. (mic ar fi ideal, dar..e o problema ce tine de timp). Si-n final, o descarcare cu rol de echilibrare a celulelor pe un discharge-tray. Asta... descarca fiecare celula in parte, simultan.
Sau, mai sper in rezultate pozitive in ceea ce priveste echilibrarea celulelor prin incarcarea cu C/20 .... timp de vreo 2-3 zile. Adica... sta acolo linistit, asteptand sa-l ajunga din urma si celulele lenese....
Pentru Silviu66.
Evident, acumulatorii imbatranesc.
Diversi factori pot accelera acest lucru.
Dintre acestia, dati-mi voie sa enumar:
- incarcarea la curenti mai mari decat cei specificati
- descarcarea la curenti mai mari decat cei specificati
- functionarea la temperaturi peste valorile specificate
In modelism, NICIODATA n-o sa puteti folosi acumulatorii in parametrii specificati.
alexella
#33
Postat 21 September 2004 - 02:14 PM
alexella, la 21 Sep 2004, 12:41, a spus:
- incarcarea la curenti mai mari decat cei specificati
- descarcarea la curenti mai mari decat cei specificati
- functionarea la temperaturi peste valorile specificate
In modelism, NICIODATA n-o sa puteti folosi acumulatorii in parametrii specificati.
alexella
m-ai innebunit
si atunci ce fac?
schimb pakcurile la 4 luni?
ca orice ash face cel putin la descarcare se incing rau.(RAU)
deci de fapt eu ii distrug cu buna stiinta.
#34
Postat 21 September 2004 - 02:20 PM
alexella, la 21 Sep 2004, 12:41, a spus:
Pai nu-s reciclati. Sunt Sanyo. I-am cumparat acum 2 luni. Dar din pacate au stat in copac si deci descarcati o luna. Mai am baza in ei ?
#36
Postat 21 September 2004 - 05:32 PM
L-am pus la incarcat si nu prea vroia sa ia curent. I-am dat cateva socuri (20-30v) si a inceput sa se incarce. Dupa o zi abea are 7v si peste noapte l-am lasat sa doarma si a scazut la 5v.
Azi l-am bagat la incarcat si sa vad ce face cand ajung acasa.
Nu stiu daca poate sa treaca de 7v.
Mie sa nu aube busiti cativa elementi.
#37
Postat 21 September 2004 - 07:04 PM
Iti zic asta din experienta mea de om care a incercat luni bune sa refaca niste acumulatori MORTI si in final... mi-am luat unii noi. Daca ai sa reusesti... ai sa ma uimesti profund. Profund de tot....
Alo, Canada.. aude?
Cum ti s-au descarcat in copac? Pe receptie? Adica pe curent mic. In cazul asta, situatia nu-i foarte grava.
Chiar sunt sanse sa n-ai nici o problema.
Daca ti s-ar fi descarcat pe motor (cum a patzit un uom.... care si-a pus pack-ul pe motor pe direct, l-a urcat in pom si acolo.. a mers pana s-a supt de tot...), erau sanse mari sa-ti fi crapat o celula-doua.
Oricum, indiferent de situatie, fa doua cicluri monitorizate (cu un curent de incarcare si de descarcare similar cu cel consumat de receptor), noteaza cat au tzinut, iar daca valorile sunt asemanatoare, inseamna ca te poti baza pe valoarea ceea....
Pentru Silviu....
nene, cam abuzezi pack-urile. Tot ce-ti mai ramane este sa le incarci la un curent rezonabil, nu mai mare de 1C. Ca-n rest, sunt sortiti muncii grele pack-urile tale...
In rest, dragi copilasi, galbeni de grasi... chiar nu gasim pe nici unu mai muncitor, care sa-si faca timp sa faca schema de mai jos??
http://www.geocities.../desulfator.pdf
hai....
#38
Postat 21 September 2004 - 07:22 PM
#39
Postat 22 September 2004 - 07:15 AM
Sony NI-MH 2100 mAh, Energizer NI-MH 2100mAh si 3yd NI-CD (sau ceva de genu) 1000 mAh.
Sony si Energizer sunt ca noi dupa un an si jumatate de folosire intensa iar ceilalti 3yd nu-i mai pot folosi decat la telecomenzi, ceasuri etc pentru ca nu pot sa duca mai mult.
Deci atentie ce cumparati!
#40
Postat 22 September 2004 - 02:22 PM
#41
Postat 22 September 2004 - 03:24 PM
As avea si eu o intrebare (Alexella): care acumulatori sunt mai bine adaptati pentru modelism NI-CD sau NI-MH ?
Aceasta postare a fost editata de flying123: 22 September 2004 - 03:33 PM
#43
Postat 22 September 2004 - 11:06 PM
nu e foarte usor de raspuns la intrebarea asta.
mai degraba pot sa zic pentru fiecare acumulator, unde s-ar potrivi....
Odata cu evolutia acumulatorilor, cu aparitia noilor materiale (Li Ion, Li Polimer..), toata lumea era convinsa ca batrana celula Ni-Cd are sa moara. Si totusi.. .nu s-a intamplat asa. De ce? De ce totusi ii mai foloseste lumea? Sunt mai multe raspunsuri.
Un raspuns ar fi ca celula NiCd de astazi difera destul de mult de celula de acum 10 ani. Materialele au ramas principial aceleasi, dar o serie de imbunatatiri au dus la cresterea performantelor in conditiile in care NiCd raman in continuare cei mai ieftini acumulatori.
Un alt raspuns ar fi acela ca NiCd ofera curenti de descarcare mari rau de tot, fara sa distrugeti definitiv celula. Iar operatia o puteti repeta... over and over again.....
Ca sa nu ma apuce dimineata pana spun jumate din ce-as avea de spus, hai sa va prezint varianta mea.
Pentru receptie, in cazul in care am de a face cu receptie care are un acumulator separat, prefer sa folosesc acumulatori NiMh. Sunt mai putin voluminosi decat NiCd, au un efect de memorie mult mai mic si... rata de descarcare este mult mai buna. In plus, reprezinta raportul pret/calitate cel mai bun.
Pentru tractiune, folosesc.. ce-mi pica in mana. De la NiCd, NiMh.. pana la Li-Ion.
NiCd intr-adevar sunt mai "de powara". Ii poti incarca la curenti ceva mai mari decat NiMh (dar exista si exceptii, cititi prospectul inainte), sunt in stare sa debiteze curenti mai mari fara sa se strice....
NiMh si Li-Ion sunt si ei foarte buni, dar pretul este deja mai mare.
Dupa cum vedeti, incep sa apara celulele Li-Ion in modelism.
Oferta este bogata, ganditi-va inainte la ce va trebuie si cati bani sunteti pregatiti sa dati pe baterii.
De asemenea, discutia se schimba daca este vorba de competitii. Aici, the-best-of-the best.. e singura solutie...
Rares, sa stii ca si-n NiMh poti sa bagi curent mare. 1C - 1.5C.. chiar si mai mult.
Tot chichirezu' e sa nu-i lasi sa se incalzeasca
Io folosesc chestia de mai jos:
http://www.alexella.ro/ego/tunel-racire-1.jpg
http://www.alexella.ro/ego/tunel-racire-2.jpg
In felul asta, pot sa-mi incarc acumulatorii la 2C chiar si cand afara sunt 40 de grade !!!!
Aceasta postare a fost editata de alexella: 24 September 2004 - 01:29 PM
#47
Postat 24 September 2004 - 01:32 PM
Da, bine-nteles, ideea e sa pastrezi acumulatorii cat mai reci !!!!!
Refrigeratoru' e din plastic vopsit....
De unde Aluminiu eloxat??
#49
Postat 27 September 2004 - 03:51 PM
Am pus aparatul de masura pe ampermetru si cand am pus pe baterie nimic. Am luat un motorasi de la stropiciul de parbriz de la masina si nici nu il invirte deci nu are nici un amperutz mic dar arata 11.5v si daca il las asa scade tensiunea pina a doua zi a ajuns la 10v deci se cam descarca singur. Cred ca o sa-l arunc pa geam. Consum curent de pomana sa-l incarc. :D
#50
Postat 27 September 2004 - 06:36 PM
Dar fii atent cu geamul sa nu nimereasca undeva scump :D
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 27 September 2004 - 06:36 PM
#51
Postat 27 September 2004 - 11:48 PM
cezar
#52
Postat 28 September 2004 - 09:57 PM
@alexella
spuneai despre acumulat ni-mh sa nu se incalzeasca la incarcare.dar ladescarcare cum se comporta.daca se incalzesc au ceva?sau nici asa nu le place?
Aceasta postare a fost editata de Rares: 28 September 2004 - 09:58 PM
#53
Postat 29 September 2004 - 05:48 AM
chestia este sa-i lasi sa se raceasca inainte sa-i pui la incarcat (dupa ce i-ai descarcat) si invers sa-i lasi sa se raceasca dupa incarcare inainte sa-i pui in sarcina.
io folosesc un sistem de racire format dintr-un cooler de sursa de calculator care sufla aer rece pe accu in timpul incarcarii,asa ca nu se incalzesc prea rau.
#54
Postat 29 September 2004 - 08:07 AM
partea proasta este ca omu.. nu prea are convertor analog-digital in deshte, sa poata spune ce temperatura are acumulatorul. Omu' stie doar: cald, caldut, cald-rau si frige... dar de la om la om difera asta...
doi la mana: axioma asta "nu incalziti acumulatorii" trebuie interpretata. Ea are niste motivatii de care poate nu toata lumea este in cunostiinta. O motivatie este pe motiv de legislatie si protectia consumatorului. O explozie in fata a unei celule din motive ne-specificate (ca precautii) de producator poate duce la un proces foarte costisitor pentru producator. Mai-mult de atat, daca vre-un consilier considera ca pericolele produsului sau ale utilizarii produsului nu au fost specificate indeajuns, poate sa nu-i dea licenta de comercializare a produsuliu respectiv.
trei la mana: intr-adevar, caldura distruge acumulatorul. Ori producatorul nu vrea asa ceva, vrea sa ai un produs in mana care se incadreaza in parametrii (si cel mai apreciat parametru este numarul de cicluri incarcar-descarcare). Deci producatorul va face tot posibilul sa convinga cumparatorul sa NU incalzeasca acumulatorul.
patru la mana: daca nu distruge, caldura (si in general variatiile mari de la temperatura ambianta) modifica bine de tot comportamentul acumulatorului. Adica, il face mai prost, mai lenes, mai slab.. mai bolnavicios. (ex. Un acumulator la 50 grade celsius va avea o caracteristica de descarcare MULT mai slaba ca la 25 grade celsius).
Pe de alta parte... cum... PUII MEI sa nu se incalzeasca sa-l ia dacu un acumulator cand scoateti din el intre 2C si 20-25C !!!! E firesc sa se incalzeasca.
ESENTIAL este sa nu-l descarcati pana la zero, pe curentul asta. La curent foarte mic.. mai sunt discutii, dar sa-l aduci la zero pe curent mare, l-ai cam ratat...
La fel, foarte indicat este sa asteptati sa se raceasca un acumulator inainte sa-l incarcati din nou. (de asta e bine sa aveti mai multe pack-uri la voi, sa le ciclati)
Caldura foarte mare poate distruge si stratul izolator (de polietilena sau.. ce mama naibii o fi..) si atunci fie face scurt-circuit (cu posibilitati de explozie daca acumulatorul este incarcat full!!) sau poate distruge ventilul de protectie.
Ca sa mai racesti acumulatorul, este foarte bine sa il ventileze modelul (fie sa-l bata curentul elicii avionului, fie sa fie putin la vedere in automodel... La barcutze insa, n-ai ce face, ramane in incinta inchisa. Si acolo e cel mai distructiv, se incalzeste ca dracu, e umezeala, se abureste, face scurt-circuit... sa continui?)
in fine, e mult de povestit.
Pe scurt: e normal sa se incalzeasca. E preferabil sa nu-l tineti prea mult la peste 20 grade peste temperatura ambianta, iar o data ce se incalzeste, opriti incarcarea. La model... folositi-l ca.. oricum acumulatorii din modelism sunt folositi intr-un stil de negasit in orice alta utilizare a unui acumulator..
stop.