Modelism - RHC Forum: Baterie condensatori - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Baterie condensatori Iluminare champing cu 1 LED

#1 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1121
  • Inregistrat: 13-September 07

Postat 17 February 2010 - 03:00 PM

Baterie condensatori Iluminare champing cu 1 LED!? Ar fi posibil?

Daca va e drag si vreti sa lamuriti cateva intrebari punctuale.

1. Daca este posibil folosirea condensatorilor pentru a tine in functiune un LED , in conditii de champing?
2. Bateria de condensatori presupunem ca sunt din recuperari (cost zero)
3. Ce tipuri de condensatori ar fi cei mai potriviti?
4. Din cate am citit pe anumite forumuri, electricitatea statica si umiditatea scazuta poate incarca un condensator!?

Ce trebuie sa stiu pentru a realiza proiectul asta? Mai trebuiesc piese sau neuroni?

Daca imbrac un anumit tip de condensator intr-o camasa de blana (artificiala ori sintetica) si il pun in vant constant se incarca? Asta ar fi explicatia numarului atat de mare de frunze intr-un copac sau arbust? :lol:

Aceasta postare a fost editata de nch: 17 February 2010 - 03:02 PM

0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#2 Useril este offline   laurcon 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 804
  • Inregistrat: 26-October 09

Postat 17 February 2010 - 05:46 PM

Vezi postareanch, la Feb 17 2010, 03:00 PM, a spus:

1. Daca este posibil folosirea condensatorilor pentru a tine in functiune un LED , in conditii de champing?
4. Din cate am citit pe anumite forumuri, electricitatea statica si umiditatea scazuta poate incarca un condensator!?

Ce trebuie sa stiu pentru a realiza proiectul asta? Mai trebuiesc piese sau neuroni?

Daca imbrac un anumit tip de condensator intr-o camasa de blana (artificiala ori sintetica) si il pun in vant constant se incarca? Asta ar fi explicatia numarului atat de mare de frunze intr-un copac sau arbust? :)

Mai trebuiesc neuroni. Sigur.

Aceasta postare a fost editata de laurcon: 17 February 2010 - 05:47 PM

"o barca face cat o mie de posturi" - skipper
0

#3 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 17 February 2010 - 05:50 PM

Buna! Sper sa nu deranjez cu interventia... Imi place IDEEA din topic! Doar ca pare ceva pur teoretic: 1 LED. Sa zicem ca nu-i LED de 20mA, punem de 5 ori mai mult. Un simplu acumulator cat degetul, de 2300mAh, l-ar tine aprins doua nopti fara probleme. Si 4 acumulatori ar rezolva problema pentru o intreaga vacanta, cu atat mai mult cu cat exista variante consacrate, de incarcare a lor (retea 220v, solar, generator etc). Adica in acelasi volum sau greutate ca orice alt sistem. Ar trebui separate problemele, ca toata lumea va incepe cum am inceput eu.

Sa ramana doar partea cu incarcatul cu sarcina electrica a condensatorului prin metode neconventionale si realizarea unui circuit care sa permita consumarea energiei cu ceva de pe langa casa omului. Ca poate nu merge la LED, dar se potriveste la altceva. Zic si eu...
Probabil ca e vorba de putina fizica si de cateva calcule, pentru a determina cata energie electrica poate furniza un condensator mare (sau o baterie de condensatoare) si daca sau cum s-ar putea folosi energia acumulata. Daca e sa fiu sincer, la cat de voluminos este un condensator de capacitate mare (plus electronica aferenta daca ar fi sa se poata), as prefera sa-l trec ultimul pe lista "obiectelor" pe care sa le storc de energie.

PS. Si cred ca ar ramane de discutat despre metode de incarcare a unui condensator. Ca aia cu mangaiatul pisicutei nu stiu daca merge, din moment ce majoritatea in zua de azi sunt rase...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 February 2010 - 05:52 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 17 February 2010 - 07:20 PM

Etajul are un subiect deschis despre cestiune.
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?show...st&p=361386
Este vorba de condensatori electrolitici, nu de alt fel, care se incarca singuri cu o cantitate de energie electrica foarte mica, practic inutilizabila.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 17 February 2010 - 07:25 PM

0

#5 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 17 February 2010 - 08:14 PM

PS. Si cred ca ar ramane de discutat despre metode de incarcare a unui condensator. Ca aia cu mangaiatul pisicutei nu stiu daca merge, din moment ce majoritatea in zua de azi sunt rase...
[/quote]

:rolleyes: Corect bitex <_<
Decat sa umbli cu un geamantan de condensatori, basca ceva electronica pentru a aprinde un amarat de led pentru cateva ceasuri, mai bine un acumulator de 10grame.
Si apoi nu stiu cat vei lumina cu un led. Poate doar cat sa te repereze tantarii.
Exista lanterne de pus pe cap cu pana la 24 de leduri care chiar merita banii.
Desigur achizitionate din bazar. Din magazine ar fi mai scumpe.
Eu am luat una cae a costat 12 lei acum 2 ani si inca merge f bine cu bateriile originale.
Este cu 12 leduri. A fost folosita in 2 concedii -la cort- si la cateva nopti de pescuit.
Deci .......
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 17 February 2010 - 09:35 PM

Presupuneam ca se ajunge la discutia asta, am zis sa fiu cu un pas inainte :rolleyes:
Ma gandeam ca e interesant de vazut daca se poate incarca un condensator din alte surse decat tensiunea electrica dintr-un circuit clasic si daca exista un circuit (montaj electronic) care sa o poata face utilizabila la ceva. Ca e pentru camping sau pentru prins muste, n-ar trebui sa fie important acum, daca nu se supara NCH ca-i minimalizam aplicatia de camping. Importanta e ideea, ca un condensator inmagazineaza energie care ar putea fi folosita la ceva.
Personal n-am rabdare, talent si cunostinte sa fac calcule legate de energie, dar stiu sigur ca sunt cativa pe forum care pot s-o faca fara mare efort. De acolo ar fi important un raspuns legat de cantitate. Si dupa aceea, vazut daca merita continuata discutia despre consumul ei.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 February 2010 - 09:49 PM

0

#7 Useril este offline   mariandmd 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2161
  • Inregistrat: 04-September 07

Postat 17 February 2010 - 10:35 PM

1.cam ineficienta metoda, mai bine folosesti acumulatori
2.ti-ar trebui cam o sacosa de condensatori din valorile uzuale(fara gluma in privinta cantitatii)
3.ideali sunt aia de cativa farazi la 5,5 V(pt memorii)
4.nu stiu sigur
pt realizat proiectul asta n-ai nevoi de cine stie ce cunostinte, dar ideea e ca un acumulator e mult mai rentabil zic eu

ps: mitica e un user virtual pt reclame, poti sa-l certi cat vrei ca nu-i pasa
0

#8 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 18 February 2010 - 08:46 AM

Incearca cu astia de aici ,cica se incarca singuri http://www.rhc.ro/fo...showtopic=28175 ,dar preferabil ar fi cu un" Petromax"
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#9 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 18 February 2010 - 08:54 PM

Daca imbrac un anumit tip de condensator intr-o camasa de blana (artificiala ori sintetica) si il pun in vant constant se incarca? Asta ar fi explicatia numarului atat de mare de frunze intr-un copac sau arbust? :)

Da, se poate, dar culmile zgarceniei erau:
Sa duci prezervativul la vulcanizare
Sa pui bilet pe usa: "Nu sunati, ies eu din 5 in 5 minute"
Sa pui placheuri la sapun
Sa te uiti pe deasupra ochelarilor de teama de a nu-i uza
Sa vomiti printre dinti ca sa pastrezi bucatile mai mari,
etc...
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#10 Useril este offline   mario75 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 23-March 09

Postat 18 February 2010 - 09:04 PM

atasamentul contine o schema foarte simpla care functioneaza foarte bine

Fisiere atasate

0

#11 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 18 February 2010 - 09:44 PM

Am fost astazi pe la "sina" si se vindeau pe acolo brichete cu led -albastru ,2 buc la 1 ron ,iei de 2-3 ron stai doua nopti si ramii si cu bricheta si cu ledurile. :)
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#12 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 18 February 2010 - 10:23 PM

Cum ziceam, pe traseul subiectului spre culmi de glorie, se poate face abstractie de aplicatia de la inceput.
Sa ramana discutii despre cum si daca se poate incarca un condensator de capacitate mare prin metode neconventionale si daca este posibila folosirea energiei acumulata de un astfel de condensator.

Stiu si eu ca nu e rentabila metoda in discutie la un camping, ca sunt complicate operatiunile si ca se poate si mai simplu. Dar ca idee se poate discuta despre fenomenele propuse si nu-i exclus sa tragem cateva concluzii interesante.

Daca-ti lasi femeia acasa, sau in lipsa de alte treburi odihnitoare, poti capta unde electromagnetice cu o antena lunga, se poate folosi un curs de apa sau vantul pentru generarea energiei, mai tragi o sarma pe la niste copaci si mai scoti 1 volt, mai superi 2 licurici si ai lumina cat de la un led in urmatoarele 5 minute, intinzi ziua o celula solara si asculti un radio... Toti le stim pe astea.

Dar cu condensatorul cum ramane?

Aceasta postare a fost editata de bitex: 18 February 2010 - 10:26 PM

0

#13 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 February 2010 - 11:12 PM

Tema de cercetare

Se da montajul din poza:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: eLECTROSTATICE.jpg

0

#14 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 February 2010 - 11:19 PM

Inelele de tabla se confectioneaza din cutii de conserve mici carora le taiem fundul si capacul. Cutiile de tabla pot fi doua cutii de vopsea de 1l. Rezervorul, tot o cutie de vopsea sau un PET de 2l. Pipetele se gasesc la farmacie iar T-ul cu robineti la magazinul de acvaristica. Becul cu neon se ia de la un creion de tensiune. Un terminal al becului se cositoreste de una din sarmele de 2,5mm iar celalalt fir se apropie la 2-3mm de a doua sarma. Se regleaza debitul de apa pe fiecare pipeta a.i. sa obtinem un sir cat mai cursiv de picaturi distincte. Vom observa ca becul va lumina intermitent, pauzele si intensitatea putand fi modificate fie prin ajustarea debitului fie prin modificarea distantei dintre terminalul liber al becului si sarma.

PS: Sarmele ce sustin inelele nu trebuie sa se atinga!

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 18 February 2010 - 11:20 PM

0

#15 Useril este offline   Adistul 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1490
  • Inregistrat: 26-September 09

Postat 22 February 2010 - 11:08 AM

Vezi postareaMLGore, la Feb 18 2010, 11:19 PM, a spus:

Inelele de tabla se confectioneaza din cutii de conserve mici carora le taiem fundul si capacul. Cutiile de tabla pot fi doua cutii de vopsea de 1l. Rezervorul, tot o cutie de vopsea sau un PET de 2l. Pipetele se gasesc la farmacie iar T-ul cu robineti la magazinul de acvaristica. Becul cu neon se ia de la un creion de tensiune. Un terminal al becului se cositoreste de una din sarmele de 2,5mm iar celalalt fir se apropie la 2-3mm de a doua sarma. Se regleaza debitul de apa pe fiecare pipeta a.i. sa obtinem un sir cat mai cursiv de picaturi distincte. Vom observa ca becul va lumina intermitent, pauzele si intensitatea putand fi modificate fie prin ajustarea debitului fie prin modificarea distantei dintre terminalul liber al becului si sarma.

PS: Sarmele ce sustin inelele nu trebuie sa se atinga!

a incercat cineva?

:blink:

ma gandesc sa fac aceasta schema la o curte... unde am 2 butoaie cu apa la capetele a 2 streasini... ca sa colectez apa de ploaie... butoaie de vreo 100 l.

ma gandesc ca daca fac acesta schema... daca ploua torential as putea aprinde un neon de 20W cu care sa luminez toata curtea cand ploua.

daca as ridica butoaiele si as face un sistem de cadere... as putea aprinde nishte becuri cu neoane mici care ar putea fi puse in gradina... iar cu apa scursa in acest fel as putea uda rosiile.

ce ziceti?

oricum ideaa e super-tare daca functioneaza!

Aceasta postare a fost editata de Adistul: 22 February 2010 - 11:19 AM

Cand esti mort, nu stii ca esti mort: e greu doar pt ceilalti.
La fel e si cand esti prost.

tel: 0771 088 207

adistul@yahoo.com
0

#16 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2010 - 02:17 PM

Fuctioneaza. Doar ca:
-trebuie luate toate masurile specifice unui generator de electricitate statica. In consecinta umiditatea trebuie exclusa.
-puterea generata ar fi mult prea mica pentru a aprinde un bec. Becul cu neon despre care se face vorbire in schema are nevoie de o putere infima pentru a licari si in plus o face intermitent. De fapt se incarca armaturile (sunt condensatori) in timp si licareste scurt.
0

#17 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2010 - 05:14 PM

Vezi postareaAdistul, la Feb 22 2010, 11:08 AM, a spus:

a incercat cineva?

:)

ma gandesc sa fac aceasta schema la o curte... unde am 2 butoaie cu apa la capetele a 2 streasini... ca sa colectez apa de ploaie... butoaie de vreo 100 l.

ma gandesc ca daca fac acesta schema... daca ploua torential as putea aprinde un neon de 20W cu care sa luminez toata curtea cand ploua.

daca as ridica butoaiele si as face un sistem de cadere... as putea aprinde nishte becuri cu neoane mici care ar putea fi puse in gradina... iar cu apa scursa in acest fel as putea uda rosiile.

ce ziceti?

oricum ideaa e super-tare daca functioneaza!

Eu l-am facut pt. un pusti care avea un concurs de fizica, schema am gasit-o intr-un Tehnium mai vechi. In rest, a punctat Dan. Ca randament, e praf! E mai eficace sa faci o mica turbina hidro...

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 22 February 2010 - 05:16 PM

0

#18 Useril este offline   motzu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 776
  • Inregistrat: 23-August 08

Postat 22 February 2010 - 06:24 PM

Vezi postareaMLGore, la Feb 22 2010, 05:14 PM, a spus:

E mai eficace sa faci o mica turbina hidro...

Da

In care sa sufle pisicuta mingaiata mai devreme !
0

#19 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2010 - 07:24 PM

In materie de electricitate statica, pisicile, sunt imbatabile. In plus absorb energia negativa.
0

#20 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 23 February 2010 - 10:25 PM

Daca imbrac un anumit tip de condensator intr-o camasa de blana (artificiala ori sintetica) si il pun in vant constant se incarca? Asta ar fi explicatia numarului atat de mare de frunze intr-un copac sau arbust? :lol:

1. Nu este posibil, deci se exclud automat raspunsurile la urmatoarele puncte.

Explicatia consta in faptul ca pe durata descarcarii curentul nu este constant ci variaza de la curentul maxim pe care il limitam pentru led pana la valoarea zero (deci led-ul va lumina din ce in ce mai putin ca apoi sa ramana stins o buna parte din timpul descarcarii).
Ca sa avem curent constant trebuie sa apelam la solutii care consuma energie in plus.
Alt neajuns este ca nu putem descarca condensatorul pana la zero , pragul minim fiind impus de tensiunea led-ului.
La baterii sau acumulatori putem folosi capacitatea intre tensiune minima si tensiune maxima mai mari decat zero si foarte apropiate ca valori!
In ce priveste capacitatea, aceasta depinde de tensiunea la care incarcam condensatorul.
Asa ca idee s-ar putea sa ramai surprins afland ca pentru scolpul propus , spatiul necesar depozitarii condensatoarelor ar putea fi tot cortul.
Oricum , pentru iluminare cu leduri pe timp de noapte exista lampi foarte ieftine (>=10 ron) care au in componenta o celula solara , unul sau mai multi acumulatori (de regula tip R6) , montaj electronic si unu sau mai multe led-uri. Se incarca de la lumina , nu neaprat soare, si se aprind automat pe timp de noapte.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 23 February 2010 - 10:33 PM

0

#21 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 February 2010 - 10:35 PM

Va rog din suflet!...de amorul artei, uitati de acumulatori! Numai condensatori! E greu de inteles?

Aceasta postare a fost editata de nch: 23 February 2010 - 10:39 PM

0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#22 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 23 February 2010 - 10:42 PM

nu este vorba de nici o arta aici , condensatorul a fost creat pentru cu totul alt scop decat cel de a acumula energie, deci va fi total nepotrivit pentru asa ceva. Atunci de ce sa-l utilizam in locul a ceva care este dedicat acestui scop si isi face treaba mult mai bine? Nu inteleg motivul..

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 23 February 2010 - 10:47 PM

0

#23 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 February 2010 - 10:52 PM

Sir_Vaska iti multumesc pentru atentia acordata subiectului!

Dupa cum am scris in capul topicului , este vorba strict de condensatori!
0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#24 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 24 February 2010 - 04:46 AM

nch,

Am inteles ca vrei condensatori. Uite un calcul simplu, care elimina toata bajbaiala si care iti da o idee cam pe unde te afli.
1)Presupunem ca un led consuma 20mA la o cadere de tensiune de 2V. Deci puterea consumata de un led este P=U*I=20[mA]*2V=40[mW]
2)Energia inmagazinata intr-un condensator este E = (C*U^2)/2. Energia se masoara in [Jouli] sau [Watt*secunda]. Un condensator de 10000uF incarcat la 20V are inmagazinata o energie E=(10E-3*20^2)/2 = 2[J] = 2[W*s].
3)Timpul in care un led consuma 2[J], in conditiile in care circuitele de conversie tensiune-curent au randament 100% este: t=E/P = 2[J]/40E-3[W]=50 secunde. E de ajuns? Dubleaza capacitatea si se dubleaza timpul. Dubleaza tensiunea si se impatreste timpul, dar circuitele de conversie devin complicate. Dubleaza nr de leduri si timpul se injumatateste.

Poti reface calculul pentru N leduri si ce capacitate/tensiune initiala vrei, dar atentie ca rezultatul este cel mai optimist cu putinta deoarece presupune randament de conversie de 100%. Cred ca este evident ca prin conectarea ledului direct la condensator, obtii un plici, apoi intuneric.

Spor la iluminat feeric!
Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#25 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2010 - 09:31 AM

Hai sa luam cazul cel mai practic, condensatori auto de 1 Farad la 14 volti si un singur led Alb de 20 mA la 3v.
Consumul ledului: 60mW =0.06W
Energia inmagazinata in condensator: 1(F)*14*14(V*V)/2=92 j
Energia reziduala (ramasa in condensator cand acesta ajunge la 3V): 1*3*3/2=4,5J
Energie disponibila pt. Led: 92-4,5= 87.5J
Timpul de iluminare= E/P= 87.5/0.06=1458 secunde
Presupunand ca ai nevoie de 3 ore de iluminat zilnic adica de 3600*3=10800 secunde vei avea nevoie de 7,5 condensatori pe zi.
Daca stai la munte 3 nopti cu cortul, vei avea nevoie de aprox. 23 de condensatori. Greutatea unui condensator este de aprox 1kg. Se presupune din start ca nu pleci cu masina(pt. ca daca ai pleca cu masina nu ai mai avea nevoie de condensatori); in acest caz iti recomandam cativa ani de sala pt. ca vei avea nevoie de picioare babane!

Deci: se poate, dar cui ii foloseste?!? A, mai e ceva, un condensator de 1F bun e vreo 50 de euro, deci investitia initiala e de 1150 euro bani din care cumperi 2000 de baterii Duracell care, la un consum de 2 baterii pe week-end si, sa zicem, 10 week-enduri pe an la munte iti vor ajunge pt. aproximativ 100 de ani de drumetii. Deci, investitia va deveni profitabila abia pt. nepotii tai care poate nu vor merge la munte!
0

#26 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2010 - 12:52 PM

Omul a spus:

Citeaza

Sa vad de unde poate recupera condensatori care sa tina led-u aprins macar o ora. Am acasa cateva zeci de placi recuperate de la calculatoare dar chiar daca demontez toti condensatorii cu capacitatea medie pe bucata de 3mF/6V (din care putem folosi doar energia aferenta tensiunii de 6-3V_led=3V), nu ajung nici macar la 1F !!.
Deci nu se pune problema cumapararii cond de 1F/14V amintit mai sus ca acela costa :unsure:)
0

#27 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2010 - 03:07 PM

Jucandu-ma putin cu calcule am intrezarit o speranta legata de acest proiect. Astfel am observat ca tensiunea de lucru este un factor hotarator care compenseaza exponential capacitatea.
Dealtfel aceasta rezulta foarte clar si din formula numai ca fiind vorba de capacitate si timp , toate calculele s-au axat mai mult pe capacitate si nu s-a observat beneficiul urias al tensiunii de alimentare (e ca si cum a-i sta langa un zgarie-nori si nu ii poti aprecia corect inaltimea decat de la distanta)
De ex un condensator de 420uF/350V pe care il regasim in surse de alimentare poate oferi energie pentru un LED timp de 300 secunde, deci 5min.
Acelasi timp il ofera un condensator de 1F incarcat la tensiunea de 6V+3V_led=9V, deci de la care putem recupera numai cei 6V.
Avantajul primei solutii consta in faptul ca cei 3V_led sunt neglijabili in comparatie cu tensiunea de alimentare. Tot aceasta diferenta mare de tensiune ne poate ajuta sa putem folosi un circuit de curent constant pentru alimentarea led-ului. Ramane problema mare cu incarcatul condensatoarelor la o tensiune de 300V.
Deci o bucata 420uF incarcat cu 300V= 5minute
Dar ... dupa cum a spus si initiatorul topicului , este de amorul artei , rentabilitate nu exista.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 24 February 2010 - 03:20 PM

0

#28 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 24 February 2010 - 05:59 PM

... si toate astea pentru ca la ora actuala omenirea nu cunoaste DECAT un singur mod de stocare a energiei electrice si anume CHIMIC. Cred ca si daca spun energie enuntul ramane valabil...sau poate...cine stie...s-a mai inventat ceva :)
0

#29 Useril este offline   Adistul 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1490
  • Inregistrat: 26-September 09

Postat 24 February 2010 - 09:28 PM

Eu as pune un dinam atasabil/detasabil la tamburul fiecarei lansete la care leg o baterie de condensatori.

Cand recuperezi... atasezi si dinamul la tambur si incarci bateria de condensatori.

Cand se descarca led-ul... hop mai tragi o lanseta... faci un masaj de relaxare la ramoace sau reuscitare (dupa caz) si le trimiti inapoi.

Ar fi buna si ca metoda antiplictiseala daca nu trage "nemernicul" pe balta.

:angry2:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort: e greu doar pt ceilalti.
La fel e si cand esti prost.

tel: 0771 088 207

adistul@yahoo.com
0

#30 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 February 2010 - 09:36 PM

Vezi postareaSir_Vaska, la Feb 24 2010, 03:07 PM, a spus:

De ex un condensator de 420uF/350V pe care il regasim in surse de alimentare poate oferi energie pentru un LED timp de 300 secunde, deci 5min

"Enorm!" ar spune nevasta-mea , invatata cu cele 2 minute din ultima vreme... Prevad ca subiectul are mari sanse de dezvoltare!
Mult succes!
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu