Modelism - RHC Forum: Intrerupator rotativ DEC/BCD. DEC/DEC si alte nebuneli???? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Intrerupator rotativ DEC/BCD. DEC/DEC si alte nebuneli????

#1 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 12 March 2009 - 08:53 PM

Salutare!, rog distinsii colegi sa ma lamureasca si pe mine cu ce se mananca toata nebuneala asta, am o schema electronica (generator de semnal) care foloseste niste CDB 4017 (2 bucati), primul primeste un semnal de clk, ele sunt legate in cascada, , fiecare are cate 10 iesiri, aceste 20 de iesiri sunt conectate la 2 intrerupatoare din astea codate binar, am inteles ca mai departe pleaca din intrerupatoare doar 2 fire care merg la o poarta 74HCT132. Nu inteleg cum se conecteaza cele 20 de iesiri la intrerupatoare care fiind codate binar am vazut ca contin doar niste pini numerotati cu 1248 sau ceva de genul asta.
Ma poate ajuta cineva, multumesc foarte mult.
0

#2 Useril este offline   hash84 

• DreamTeam member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2186
  • Inregistrat: 28-November 06

Postat 12 March 2009 - 09:13 PM

pune si tu schema electrica. vezi ca sunt programe pentru simulare : proteus si multisim. bagi acolo toate piesele, realizezi schema, dai play si vezi ce se intampla :blink:
    /------------------------\              |~~\_____/~~\__  |
    |        Hash84          |______________ \______====== )-+
    |                        |                      ~~~|/~~  |
    \------------------------/                         ()
0

#3 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 13 March 2009 - 08:18 AM

Schema schema...ca fara ea orbecaim.
0

#4 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398
  • Inregistrat: 05-July 08

Postat 13 March 2009 - 08:55 AM

Cred ca ai gresit tipul integratului. Este CD4017, fara B (numarator decadic in tehnologie MOS).
Practic, daca le cascadezi rezulta un numarator zecimal cu atati digiti caite integrate sunt cascadate (pinul carry se leaga pe clockul celui urmator).

Ideea este ca acolo iti trebuie intrerupatoare zecimale (adica cu 10 pini de intrere). Ce ai tu sunt intrerupatoare BCD (binary coded zecimal). Ca sa le folosesti trebuie sa intercalezi un circuit de adaptare zecimal/BCD - se poate face cu diode - sau sa inlocuiesti numaratoarele cu numaratoare BCD (de ex 74HC192).

Numai ca si asa se complica schema! ca nu poti folosi direct intrerupatoarele, ca leaga pinii intre ei.
Ar fi nevoie de comparatoare pe 4 biti (74HC85). Sau unul de 8 biti (74HC688) si nu mai ai nevoie de poarta aceea.

Asa ca mai bine cauti intrerupatoare zecimale!

Sporuri.

Aceasta postare a fost editata de docmarius: 13 March 2009 - 09:00 AM

West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
0

#5 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 13 March 2009 - 09:12 AM

Na, ca nu m-am putut abtine....

Imagine atasata: counter_pre.jpg
West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
0

#6 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 13 March 2009 - 09:17 AM

Deci e o mare diferenta in ce spuneai tu si schema afisata.

Schema afisata cosntine numaratoare cu iesire BCD fata de 4017 care este numarator Johnson cu 10 iesiri.

Foloseste numaratoarele din schema postata daca vrei sa mearga ceva pe acolo.
0

#7 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 13 March 2009 - 08:06 PM

@charlie:

Eu nu am spus nimic... "omu" a spus.

Are nevoie de 2 comutatoare cu 10 pozitii. Ce am aratat acolo este cum se face acelasi lucru cu comutatoare BCD (din ce am inteles).

In descrierea de la inceput sunt 2 numaratoare Johnson care debiteaza pe cate 10 iesiri in 2 comutatoare cu 10 pozitii. Iesirea astora intra intr-o poarta "si" iar cand potrivestc pinii conform selectiei din intrerupatoare activeaza un pin.

Ce am desenat mai sus face acelasi lucru (dar cu fire mai putine :))

Ramane cerinta: VREM SCHEMA!

Aceasta postare a fost editata de docmarius: 13 March 2009 - 08:07 PM

West Hobby Team
--------------------
0

#8 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 13 March 2009 - 08:18 PM

Imagine atasata: schema.jpg
In sfarsit am reusit sa atasez si schema, DocMarius a avut dreptate, era vorba despre CD4017, acum sper ca este mai clara problema mea, mai am o chestie, in schema sub poarta aia cu 74HCT132 exista o linie de semnal TEN9, aia unde naiba se conecteaza ca schema sa fie functionala.
CON 24 contine legaturile la acele minunate intrerupatoare rotative de care or fi ele DEC sau BCD, J1 din dreapta este o iesire la un frecventmetru.
Multumesc!

Aceasta postare a fost editata de Omu: 13 March 2009 - 08:33 PM

0

#9 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 13 March 2009 - 09:24 PM

Citeaza

o linie de semnal TEN9, aia unde naiba se conecteaza ca schema sa fie functionala.
La semnalul omonim de la iesirea numaratorului. Comutatoarele sunt decadice (zecimale) pentru selectia Zecilor respectiv Unitatilor. Valabil de la 00 la 99.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 13 March 2009 - 09:26 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#10 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 13 March 2009 - 09:51 PM

Daca portile U14C si U14D sunt comparatorul de faza al generatorului (presupun), atunci TEN9 ar trebui sa fie semnalul de iesire de la VCO (divizat probabil, daca scoate mai mult de 1 MHz). VCO-ul este comandat de la iesirea comparatorului printr-un filtru trece jos care nu apare in schema.
Asta pe ghicitulea...

Comutatoarele sunt musai cu 10 pozitii ca altfel nu merge!

Aceasta postare a fost editata de docmarius: 13 March 2009 - 09:54 PM

West Hobby Team
--------------------
0

#11 Useril este offline   cristelu2006 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 03-March 08

Postat 14 March 2009 - 08:36 PM

Vezi postareaOmu, la Mar 12 2009, 08:53 PM, a spus:

Salutare!, rog distinsii colegi sa ma lamureasca si pe mine cu ce se mananca toata nebuneala asta, am o schema electronica (generator de semnal) care foloseste niste CDB 4017 (2 bucati), primul primeste un semnal de clk, ele sunt legate in cascada, , fiecare are cate 10 iesiri, aceste 20 de iesiri sunt conectate la 2 intrerupatoare din astea codate binar, am inteles ca mai departe pleaca din intrerupatoare doar 2 fire care merg la o poarta 74HCT132. Nu inteleg cum se conecteaza cele 20 de iesiri la intrerupatoare care fiind codate binar am vazut ca contin doar niste pini numerotati cu 1248 sau ceva de genul asta.
Ma poate ajuta cineva, multumesc foarte mult.

Salut. Scuza-ma ca ma bag ce fel de generator este ( forma de unde, frecvente) etc?
Poate te ajut cu ceva mai bun zic eu.
0

#12 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2009 - 10:15 AM

In ziua de azi cand exista atatea circuite integrate cu care se poate face un sintetizor de frecventa nu vad dece sa te mai chinui sa-l faci cu discrete? Nu mai zic de performantele net superioare ale unor astfel de circuite.

Numai la Motorola daca te uiti gasesti o tona de astfel de circuite.

Sa aduc aminte acum si de DDS-uri? ...care au devenit foarte accesibile in ziua de azi.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu