am gasit acest site intamplator pt ca aveam nevoie de niste informatii si caut sa obtin un ajutor.
am o pompa de apa actionata de un motor pe benzina ce ajunge pe la 20,000 kpa si debit 9 l/min. mie insa imi trebuie ceva mai mult debit, cam dublu pe la acelasi nivel de presiune insa nu as vrea sa cumpar o pompa mai puternica pt ca de la acest nivel preturile devin exponentiale in raport cu pompa initiala. orientativ pretul este de zece ori mai mare.
nu ma intereseaza de unde as putea lua mai ieftin ci cum pot obtine un debit mai mare la aceeasi presiune fara sa fac o investitie "exponentiala" sau modificari capitale ?
1.
ideea mea este de a cumpara o a doua pompa identica cu prima, sa o pun in paralel cu prima si cu ajutorul unei valve fara retur voi capta cele doua iesiri si voi obtine pe acelasi furtun aceeasi presiune (20,000 kpa) cu un debit aproape dublu, aproape de 18 l/min.
credeti ca este corect?
2.
o alta dilema o am prin faptul ca nu stiu exact care este raportul dintre sectiunea duzei de la capatul furtunului (adica iesirea) si valorile date de presiune si debit. adica cum pot sa joc cu sectiunea pt a obtine diferite valori pe presiune si pe debit. cred totusi ca debitul va ramane constant insa presiune se va modifica. sunt ele direct proportionale? am incercat sectiunea =raportul dintre debit si presiune insa nu imi mai iasa unitatile de masura. cred ca este gresit.
care ar fi solutia?
multumesc
Aceasta postare a fost editata de lucian40: 01 March 2009 - 08:18 PM