Modelism - RHC Forum: o alta pompa de apa - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

o alta pompa de apa

#1 Useril este offline   lucian40 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 28-February 09

Postat 01 March 2009 - 08:05 PM

salut

am gasit acest site intamplator pt ca aveam nevoie de niste informatii si caut sa obtin un ajutor.
am o pompa de apa actionata de un motor pe benzina ce ajunge pe la 20,000 kpa si debit 9 l/min. mie insa imi trebuie ceva mai mult debit, cam dublu pe la acelasi nivel de presiune insa nu as vrea sa cumpar o pompa mai puternica pt ca de la acest nivel preturile devin exponentiale in raport cu pompa initiala. orientativ pretul este de zece ori mai mare.
nu ma intereseaza de unde as putea lua mai ieftin ci cum pot obtine un debit mai mare la aceeasi presiune fara sa fac o investitie "exponentiala" sau modificari capitale ?
1.
ideea mea este de a cumpara o a doua pompa identica cu prima, sa o pun in paralel cu prima si cu ajutorul unei valve fara retur voi capta cele doua iesiri si voi obtine pe acelasi furtun aceeasi presiune (20,000 kpa) cu un debit aproape dublu, aproape de 18 l/min.
credeti ca este corect?
2.
o alta dilema o am prin faptul ca nu stiu exact care este raportul dintre sectiunea duzei de la capatul furtunului (adica iesirea) si valorile date de presiune si debit. adica cum pot sa joc cu sectiunea pt a obtine diferite valori pe presiune si pe debit. cred totusi ca debitul va ramane constant insa presiune se va modifica. sunt ele direct proportionale? am incercat sectiunea =raportul dintre debit si presiune insa nu imi mai iasa unitatile de masura. cred ca este gresit.
care ar fi solutia?

multumesc

Aceasta postare a fost editata de lucian40: 01 March 2009 - 08:18 PM

0

#2 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 01 March 2009 - 09:20 PM

Daca pui doua pompe identice in paralel, vei pastra presiunea si vei dubla debitul. Pt a pastra pierderea de sarcina pe furtun constanta, trebuie sa dublezi sectiunea furtunului adica iti trebuie un furtun cu diametrul de 1,42 ori mai mare.Nu inteleg ce vrei sa zici cu ajutajul de refulare de la capatul furtunului, pierderea de sarcina prin acesta e data si de sectiune si de forma. De ce te intereseaza in mod deosebit?

Ca idee: pompa are un debit dat la o presiune data. Adica: cand creste sarcina (presiunea) pe refulare scade debitul. Pentru a varia disponibilul de presiune si debitul, ai nevoie de o sarcina reglabila la iesirea din furtun(un robinet conic de ex)

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 01 March 2009 - 09:25 PM

Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#3 Useril este offline   lucian40 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 28-February 09

Postat 02 March 2009 - 03:43 AM

multumesc MLGore pt raspuns

nu cunosc prea bine domeniul drept pt care este posibil sa folosesc termeni si exprimari incorecte.
am denumit duza (poate nu este corect) piesa adaptata la capatul furtunului prin care iese apa sub presiune. denumirea data de tine este ajutaj de refulare si cred ca este denumirea tehnica corecta.

pompa de apa o folosesc pt "curatatul" unui sistem. deci apa va iesi liber din sistemul pompa.
am introdus in discutie ajutajul de refulare pt ca practic aici eu cred ca gasesc valorile maxime ale pompei declarate de vanzator. presiune si debit. problema este ca vanzatorul mi-a dat spre utilizare mai multe ajutaje de refulare (duze cum le-am zis eu) fiecare avand cate o gaura de diferite diametre la iesire , aproximativ intre 1 si 2 mm. ceea ce nu stiu eu este pt care dintre ele el a dat valorile presiune 20,000kpa si debit 9 l/min. probabil pt cea mai mica.
tu mi-ai zis ca debitul scade odata cu cresterea presiuni. poate nu m-am exprimat clar. eu folosesc pompa la capacitate (turatie) maxima-constanta deci eu cred ca debitul nu poate sa scada daca modific suprafata de iesire (gaura din ajutaj)marind sau scazand presiunea. este gresit ?
acum eu doresc sa construiesc un alt ajutaj cu mai multe iesiri, patru gauri, de diametre mai mici . nu vreau nici ca diametrele gaurilor sa fie prea mici, am inteles ca risc sa stric pompa ne-avand iesirea necesara (fortez pompa) si nu vreau sa le fac nici prea mari pt ca pierd din presiunea de 20,000kpa, presiune de care am nevoie. pt aceasta am nevoie sa stiu care ar fi relatia dintre presiune, debit si sectiunea de iesire, in cazul meu diametrul gaurii din ajutaj.

multumesc
0

#4 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 04 March 2009 - 07:27 AM

20000 kpa sunt 200 atmosfere si la 9l/min reprezinta un consum de 3kwatt, probabil motorul tre sa dea 4-5kwatt daca iei in considerare pierderile.
Daca vrei sa dublezi debitul la aceasi presiune tre sa te asiguri ca motorul poate da dublul puterii la aceasi turatie, deci ca ai rezerva de putere necesara.

Altfel daca vrei doar sa faci doua jeturi in loc de unul (cu aceasi presiune si debit) suprafata lor adunata trebuie sa fie cat cea a jetului la care functioneaza pompa. Daca maresti suprafetele (sectiunea totala a ajutajelor) mai scade presiunea si creste debitul.

Daca e pompa de spalat cu jet cred ca e facuta in asa fel incat sa nu se strice nimica nici la debit zero - are piston cu cursa variabila. Asa sunt unele pistoale de vopsit electrice, care ating si ele 100 de atm la debite mult mai mici, de 250-300ml/min

------
Astia de fac pompe si stropitoare in general cand specifica presiunea si debitul maxime astea nu-s simultane. Presiunea data e cea maxima (la debit minim sau duza cea mai mica) iar debitul maxim e cel ce se obtine la presiunea cea mai mica a pompei (duza cea mai mare). Sunt doi parametri diferiti care definesc o plaja de functionare.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 04 March 2009 - 07:33 AM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu