Modelism - RHC Forum: lumini de frana, sincrone - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

lumini de frana, sincrone home made...

#1 Useril este offline   alexella 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 431
  • Inregistrat: 21-May 02

Postat 20 May 2004 - 12:03 PM

Si-a facut cineva un sistem de lumini de frana sincrone? Adica, dintr-acelea care se aprind doar cand pui mansa pe revers (frana adeca).

Pentru termica n-ar fi greu, faci cumva ca un microswitch sa fie actionat pe cursa de intoarcere a servo-ului de gaz, dar cum fac la electrice?

mentionez ca solutia are ca date de proiectare un receptor cu doua canale!!!

Prezint niste variante, posibile, dar nu stiu in ce masura functionale.

1. pot pune in receptor in paralel un servo si controller-ul? Ca am un receptor cu 2 canale, ca daca era cu mai multe faceam un mixaj si gata.

2. as putea face sa detectez polaritatea pe firul care duce la motor. In mintea mea n-ar fi mai mult de un tranzistor si vo doua rezistente dar... vorba unui preten: "ah, am uitat ca tu ai facut facultatea de chimie!!!:.
Era o gluma, sunt electronist dar... mai mult la clape.

3. cu un releu cu mercur (hehe, sa vedeti ce-o sa mai rada Marinaru la faza asta) actionat inertial.

eu sincer as pedala pe varianta nr 2.... da tre' sa ma gandesc la schema.

dar, pana atunci, a mai incercat cineva asa ceva???

alexella
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
0

#2 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 20 May 2004 - 01:12 PM

Salut!

Din pacate varianta de kit nu mai este disponibila asa ca nici schema nu mai e de gasit. Vezi, te orientez dupa producator si poate mai gasesti ceva. Incerc sa pun un link pentru un modul de lumini de frana si mers inapoi. Gandeste-te la varianta "electronica" si nu electromecanica....

Din pacate link-ul nu merge dar cauta la "www.conrad.de" articolul cu nr. 19 03 06 - 17 acolo gasesti manualul de utilizare si poza modulului.

Aceasta postare a fost editata de zozo: 20 May 2004 - 01:15 PM

0

#3 Useril este offline   alexella 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 431
  • Inregistrat: 21-May 02

Postat 20 May 2004 - 02:42 PM

gasit link, recuperad specificatii.

schema n-are, doar poza, sa vad daca pot sa o iau de la coada la cap.

si mie mi-ar place o varianta electronica, mai putine piese in miscare.
desi, caut varianta CEA mai simpla... sa vad daca-mi mai vine o idee.

multzam nenea, multzam fain
alexella
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
0

#4 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 20 May 2004 - 09:58 PM

Eu am facut asa ceva la modele de la jucarii , chiar si semnalizare in cazul virajelor. Pt mers inapoi a fost suficienta o singura dioda prin care erau conectate becurile in momentul cand pe motor aparea tensiunea cu polaritatea corespunzatoare mersului inapoi. Am mai conceput si un contact care functiona in virtutea inertiei pt a aprinde separat luminile pt frana fata de mers inapoi indiferent de directia de mers. Dar avea dezavantajul ca se mai aprindea si la demaraje. Am putut evita si acest lucru prin interconectare cu ceva diode , dar nu mai puteam folosi contrasensul pt a farna.
In modelism unde motorul are tensiune variabila nu mai tine figura cu o dioda fiindca becurile ar lumina proportional cu turatia motorului. Dar se poate rezolva foarte usor cu un tranzistor MOS FET ieftin si o rezistenta de 1M la poarta acestuia conectata cu celalalt capat la o borna a motorului corespunzatoare mersului inapoi . Drena tranz. se conecteaza la masa , iar sursa acestuia la becuri. Celalalt capat al becurilor la alimentare cu +.
La motoare termice se poate colecta acest semnal de pe motorul servoului corespunzator.
0

#5 Useril este offline   Incepator 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 19-April 04

Postat 22 May 2004 - 10:50 AM

Nu stiu in ce masura va poate ajuta schema asta dar ..

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Lumini_pe_frana.JPG

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu