Modelism - RHC Forum: Mixere - mixajele cozii - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Mixere - mixajele cozii

#1 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 03 June 2009 - 03:24 PM

Elicopterele RC, au doua mixaje importante cu influenta pe anticuplu, care ar trebui setate corespunzator:

- RVMX (revolution mixer - s-ar putea ca pe statia dvs sa se numeasca altfel).
Scop: compensarea cozii printr-o componenta laterala (la stinga sau la dreapta), in miscare. Desi rotorul anticuplu este controlat prin giroscop, acesta este reactiv nu activ. Respectiv giroscopul reactioneaza la o miscare (deplasare), nu o previne. Din pozitia de zbor la punct fix, daca miscati brusc mansa colectiva (urcare brusca sau coborire brusca), sau in demarajul sau frinarea in linie orizontala (se poate vedea), elicopterul are tendinta sa miste coada intr-o parte sau alta. Aceasta apare din cauza ca se modifica cuplul pe rotorul principal (chiar daca turatioa este pastrata constanta), si prin consecinta trebuie modificat si anticuplul. Practic cu cit actionati mai amplu mansa colectiva, cu ati mai mare este nevoia de compensare. Acest mixer este mascat de 'head holding'-ul din giroscop, din acest motiv se seteaza numai cu giroscop in conditie 'normal'. La un elicopter cu RVMX-ul corect reglat, puteti impinge mansa la maxim, din zbor stationar, si coada ramine 'in linie'.

- R-T (rudder to trottle)
Scop: compensarea in mixerul colectiv (pascolectiv si motor), a miscarii asupra cozii. In momentul cind miscati coada (cabina), modificati anticuplul, modificindu-se anti cuplul, se modifica si cuplu de pe rotorul principal. De exemplu in zbor la punct fix, daca vreti sa faceti o intoarcere din coada, va induce o miscare verticala. De asemenea in manevrele la care solicitati coada (folositi mansa respectiva), cu cit actionati mai amplu anticuplul, cu atit mai mare este nevoia de a compensa cuplu (mixerul principal). Aceasta functie este mascata de governor, se seteaza cu governor-ul dezactivat. Trebuie setata pentru ca si governor-ul este reactiv, respectiv reactioneaza la o situatie (turatie) nu o previne.
0

#2 Useril este offline   misumat 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 19-November 08

Postat 05 June 2009 - 03:16 PM

Vezi postareavlad1, la Jun 3 2009, 04:24 PM, a spus:

Elicopterele RC, au doua mixaje importante cu influenta pe anticuplu, care ar trebui setate corespunzator:

- RVMX (revolution mixer - s-ar putea ca pe statia dvs sa se numeasca altfel).
Scop: compensarea cozii printr-o componenta laterala (la stinga sau la dreapta), in miscare. Desi rotorul anticuplu este controlat prin giroscop, acesta este reactiv nu activ. Respectiv giroscopul reactioneaza la o miscare (deplasare), nu o previne. Din pozitia de zbor la punct fix, daca miscati brusc mansa colectiva (urcare brusca sau coborire brusca), sau in demarajul sau frinarea in linie orizontala (se poate vedea), elicopterul are tendinta sa miste coada intr-o parte sau alta. Aceasta apare din cauza ca se modifica cuplul pe rotorul principal (chiar daca turatioa este pastrata constanta), si prin consecinta trebuie modificat si anticuplul. Practic cu cit actionati mai amplu mansa colectiva, cu ati mai mare este nevoia de compensare. Acest mixer este mascat de 'head holding'-ul din giroscop, din acest motiv se seteaza numai cu giroscop in conditie 'normal'. La un elicopter cu RVMX-ul corect reglat, puteti impinge mansa la maxim, din zbor stationar, si coada ramine 'in linie'.

- R-T (rudder to trottle)
Scop: compensarea in mixerul colectiv (pascolectiv si motor), a miscarii asupra cozii. In momentul cind miscati coada (cabina), modificati anticuplul, modificindu-se anti cuplul, se modifica si cuplu de pe rotorul principal. De exemplu in zbor la punct fix, daca vreti sa faceti o intoarcere din coada, va induce o miscare verticala. De asemenea in manevrele la care solicitati coada (folositi mansa respectiva), cu cit actionati mai amplu anticuplul, cu atit mai mare este nevoia de a compensa cuplu (mixerul principal). Aceasta functie este mascata de governor, se seteaza cu governor-ul dezactivat. Trebuie setata pentru ca si governor-ul este reactiv, respectiv reactioneaza la o situatie (turatie) nu o previne.

Foarte interesante cele doua observatii, nu ma gandisem sa activez cele 2 mixere avand gyro si governor. Totusi, activarea acestora cred ca e necesara doar la un nivel de pilotaj foarte performant. Pentru un nivel de incepator sau mediu cred ca, faptul ca fuge coada 3 cm cand dai pas colectiv tare si dupa o secunda revine unde trebuie, nu deranjeaza sau nu influenteaza zborul. La fel si pentru a doua observatie, daca governorul compenseaza rapid. Partea a doua, cu governorul, chiar nu am sesizat-o in zbor. Probabil totul mai depinde si de viteza servourilor respective.
ALIGN Trex 600N (in fuselaj de Bell Jet Ranger), OS 50SX-H, Futaba T10C 2,4 Ghz, GY-520/S9254, GV-1 Governor, 3xS3152
CMPro YAK-54 (1,3m) fiberglass, 100 g/dm2, OS 91 FX, 5xS3003, MA 14x8
CMPro Transall C-160 (1,85m) fiberglass, 118 g/dm2, 2 x OS 35 AX, 6xS3003, 2xAPC 10x6 cu 4 pale
CMPro Cessna 182 Skylane (1,65m) fiberglass, 109 g/dm2, OS 55 AX, 7xS3003, MA 13x6
Canadair CL-415 (2,05m) fiberglass, 2 x OS 55 AX, 9xS3003, 2 x MA 13x6
0

#3 Useril este offline   firedragon 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 502
  • Inregistrat: 04-January 09

Postat 05 June 2009 - 06:53 PM

1.daca ai hh revo-mixul nu e recomandat, eu am asa ca nu am nevoie
2.daca invart heli nu am vazut variatii de inaltime, si oricum am reflex sa il tin la acelasi nivel, asa cu nu cred ca 2 e asa important, cred ca mai degraba vantul in rafale, il face sa urce sau sa coboare vreo 20 cm.

ma refer la t-rex 450 se v2, la ceva mai mare poate e diferit
Videoclipurile mele Spektrum DX8

elicoptere:blade msr, t-rex450sev2, t-rex 600esp si o jumate de t-rex 500esp

planor multiplex cularis

)Imagine postata
0

#4 Useril este offline   nen77 

• --tadadam--
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1567
  • Inregistrat: 08-March 06

Postat 05 June 2009 - 09:37 PM

Vezi postareafiredragon, la Jun 5 2009, 07:53 PM, a spus:

1.daca ai hh revo-mixul nu e recomandat, eu am asa ca nu am nevoie
2.daca invart heli nu am vazut variatii de inaltime, si oricum am reflex sa il tin la acelasi nivel, asa cu nu cred ca 2 e asa important, cred ca mai degraba vantul in rafale, il face sa urce sau sa coboare vreo 20 cm.

ma refer la t-rex 450 se v2, la ceva mai mare poate e diferit

nu, nu e diferit nici la heli mai mari nici la heli mai late ..stai linisitit.. si trage cat vrei de heli .nu opri head hold mod, si nu activa mixul ruder to throtle.
din anumite motive afirmatile lui vlad ma opresc sa le mai comentez.
West Hobby Team
Van kit conversie T-rex 250e in 700Nitro
0

#5 Useril este offline   cornel parscov 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 550
  • Inregistrat: 05-April 09

Postat 06 July 2009 - 08:09 PM

curios, mai toti recomanda dezactivarea revo mix. e totusi necesara?
* Logo 400 V-Bar
0

#6 Useril este offline   morph 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 953
  • Inregistrat: 18-May 08

Postat 06 July 2009 - 09:00 PM

Vezi postareacornel parscov, la Jul 6 2009, 09:09 PM, a spus:

e totusi necesara?

Nu.
0

#7 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 07 July 2009 - 09:52 AM

Mixerele sunt destul de bine documentate in manualele emitatoarelor. Producatorii zic ca da, sunt necesare si s-au straduit sa le implementeze (inclin sa-i cred).

Restul sunt impresii sau supozitii personale.
0

#8 Useril este offline   morph 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 953
  • Inregistrat: 18-May 08

Postat 07 July 2009 - 10:14 AM

Pai daca tot sunt documentate asa bine in manuale de ce nu ai ajus si la sectiunea gyro?

"How does it help in helicopter setup? A good gyro will totally eliminate the need for revo. mixing. The gyro will sense
and correct the unwanted motion for you, so you don' t have to spend time to get a complex curve operating properly."

Restul sunt impresii sau supozitii personale nedocumentate.
0

#9 Useril este offline   nen77 

• --tadadam--
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1567
  • Inregistrat: 08-March 06

Postat 07 July 2009 - 12:29 PM

Vezi postareamorph, la Jul 7 2009, 11:14 AM, a spus:

Pai daca tot sunt documentate asa bine in manuale de ce nu ai ajus si la sectiunea gyro?

"How does it help in helicopter setup? A good gyro will totally eliminate the need for revo. mixing. The gyro will sense
and correct the unwanted motion for you, so you don' t have to spend time to get a complex curve operating properly."

Restul sunt impresii sau supozitii personale nedocumentate.

mixerele cozi sunt abslut necesare daca ai un gyroscop fabricat intre 1900 toamna si 1971.

Ele trebuie dezactivate la gyroscoapele cu head hold.
West Hobby Team
Van kit conversie T-rex 250e in 700Nitro
0

#10 Useril este offline   takeoff 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1029
  • Inregistrat: 25-July 08
  • Interests:Elicoptere,elicoptere,elicoptere si apoi tot ce zboara...

Postat 07 July 2009 - 03:59 PM

Mixajele pe statii a fost raspunsul producatorilor la nevoile modelistilor,in momentul cand gyro era mare,greu si foarte scump.Ia gaditi-va,aveai un heli si o statie fara expo,dr,mixaje si fara gyro,zborul era un chin (si totusi se zbura),deodata apar statiile cu revomix,bucurie mare,inlocuita imediat de una si mai mare,aparitia GYRO.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

Raspuns rapid

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu