Nu reusesc sa aterizez! ...pe simulator. Va rog sfaturi!
Postat 23 September 2008 - 12:18 AM
Sa nu radeti de un incepator...
De cateva luni bune stau cu un TB-20 si ma uit la el fara sa am curaj sa ies pe camp.
Mi-am propus sa ma antrenez sa devin as pe simulator.
Din pacate, desi am stat cu orele pe FMS, nu reusesc sa aterizez deloc, sfarsesc prin a distruge aeromodelul de fiecare data!
Oare gresesc undeva sau pur si simplu n-am talent la asa ceva?
M-am gandit chiar la chestii grave, poate am ceva neuroni inversati in cap si nu reusesc sa ma coordonez :)
Voi ati patit asa ceva?
Sau gresesc undeva?
date tehnice:
1. mi-am cuplat radiocomanda folosind un soft simplu numit SmartPropoPlus http://www.smartprop...rey/default.asp
2. am configurat astfel:
maneta de la mana stanga - imping in sus, creste turatia motor, in jos scade.
- stanga-dreapta, coada se misca, modelul vireaza stanga-dreapta.
maneta de mana dreapta - trag in jos, avionul se ridica, imping, coboara de nas...e bine cred.
- stanga-dreapta: ELEROANELE...aici e jale...fac stanga cu maneta, avionul se apleaca spre stanga, fac dreapta, face dreapta....E BINE??
CU ELEROANELE e VAI! Sunt asa de sensibile, asa e si in realitate?? Cativa mm daca misc de maneta si avionul se apleaca mult, apoi incerc sa rederesez si se apleaca si mai mult in partea cealalta si BUFF! :rolleyes:
Va rog, cateva sfaturi sau macar sa-mi spuneti voi cum ati inceput, tot asa greu?
Mi-e groaza sa ma gandesc cum va fi la zborul adevarat, cu vand si avionul "necalibrat".
Postat 23 September 2008 - 05:29 AM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 01:18 AM, a spus:
Aici ori nu ai formata mana (cand vine spre tine comenzile sunt inversate) ori iti mai trebuie expo setat. Repet in PFPD calibreaza statia intrand in meniul de calibrare si miscand toate stickurile sa detecteze maximele lor apoi marind EXPO pana incepe sa fie controlabil.
Succes.
CAlin
Postat 23 September 2008 - 08:32 AM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 04:19 AM, a spus:
Ce e drept, am aterizat un Zeppelin.... :rolleyes:
Expo.
Exact cum zice kriminel. Pui expo pana avionu devine controlabil. Nu brusca comenzile . La aterizare pui avionul pe axul pistei .. la ultimul viraj sa nu fi prea sus nici prea jos (dupa ceva antrenament iti dai seama ce inseamna asta) odata centrat pe pista nu mai corectezi decat din directie. Eleroanele le folosesti doar daca se inclina prea mult, reduci motorul incet, treptat astfel incat avionul sa aiba o panta frumoasa. Cand ajungi la aprox 1 m (imaginar asa.. ca pe sim nu prea iti dai seama) reduci de tot. In functie de fiecare avion trebuie sa tragi mai mult sau mai putin de profundor.. unele vin mai placat altele mai tare. Trebuie sa "simti" avionul sa anticipezi si sa reusesti iti dai seama exact ce vrea . La aterizare ar trebui sa folosesti profundorul sa cresti unghiul de atac fara sa iei altitudine.. astfel reduci viteza si avionul aterizeaza frumos pe 3 puncte (daca are beche avionu). Daca tragi prea mult avionu urca... daca tragi prea putin s-ar putea sa dai cu el de pamant..
Ca sa te ajute simulatorul trebuie sa te comporti in simulator ca si cum ai fi pe camp. Nu da cu avionu in pamant daca ai ratat aterizarea.. degajeaza mai fa o tura si incearca din nou. La inceput o sa aterizezi in balarii.. lasa-l sa se duca la inceput unde vrea el, scopul e sa il pui jos intreg. Dupa aia incet incet il aduci unde vrei tu. Cel mai important lucru e sa te axezi pe pista si sa controlezi avionul din directie.. astfel se va axa frumos fara sa inceapa sa dea din aripi..
Nu te lasa.. Inca n-ai rupt nimic si ai inceput super bine cu simulatorul.
Postat 23 September 2008 - 08:40 AM
ZOD, la Sep 23 2008, 09:32 AM, a spus:
Exact cum zice kriminel. Pui expo pana avionu devine controlabil. Nu brusca comenzile . La aterizare pui avionul pe axul pistei .. la ultimul viraj sa nu fi prea sus nici prea jos (dupa ceva antrenament iti dai seama ce inseamna asta) odata centrat pe pista nu mai corectezi decat din directie. Eleroanele le folosesti doar daca se inclina prea mult, reduci motorul incet, treptat astfel incat avionul sa aiba o panta frumoasa. Cand ajungi la aprox 1 m (imaginar asa.. ca pe sim nu prea iti dai seama) reduci de tot. In functie de fiecare avion trebuie sa tragi mai mult sau mai putin de profundor.. unele vin mai placat altele mai tare. Trebuie sa "simti" avionul sa anticipezi si sa reusesti iti dai seama exact ce vrea . La aterizare ar trebui sa folosesti profundorul sa cresti unghiul de atac fara sa iei altitudine.. astfel reduci viteza si avionul aterizeaza frumos pe 3 puncte (daca are beche avionu). Daca tragi prea mult avionu urca... daca tragi prea putin s-ar putea sa dai cu el de pamant..
Ca sa te ajute simulatorul trebuie sa te comporti in simulator ca si cum ai fi pe camp. Nu da cu avionu in pamant daca ai ratat aterizarea.. degajeaza mai fa o tura si incearca din nou. La inceput o sa aterizezi in balarii.. lasa-l sa se duca la inceput unde vrea el, scopul e sa il pui jos intreg. Dupa aia incet incet il aduci unde vrei tu. Cel mai important lucru e sa te axezi pe pista si sa controlezi avionul din directie.. astfel se va axa frumos fara sa inceapa sa dea din aripi..
Nu te lasa.. Inca n-ai rupt nimic si ai inceput super bine cu simulatorul.
......Sunt mai mult decat de acord. Ca incepator am inceput tot cu simulatorul ( folosind un joystick - mult mai usor de controlat decat mansele statiei ) si la inceput eram ca tine acum . Decolarile erau cum erau insa aterizarile - un dezastru. In concluzie nu te descuraja si chiar in simulator incepe cu motoplanoare ( Easy Star ....).
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Modele pt.simulator - RealFlight :
LazyBee;SpeedyBee;Aurora Scimitar;Sbach 342;BV 141;Heptad
Postat 23 September 2008 - 08:44 AM
pccdtk, la Sep 23 2008, 08:40 AM, a spus:
Nu inteleg.. te antrenai cu un joystick ? La ce te ajuta ?
Aceasta postare a fost editata de ZOD: 23 September 2008 - 08:44 AM
Postat 23 September 2008 - 08:49 AM
ZOD, la Sep 23 2008, 09:44 AM, a spus:
.....am reusit sa-mi cumpar statia la interval de 2 luni dupa ce incepusem sa ma joc pe simulator ( nu mai aveam rabdare ) . Ulterior am constatat diferenta uriasa fata de controlul din mansele statiei.....
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Modele pt.simulator - RealFlight :
LazyBee;SpeedyBee;Aurora Scimitar;Sbach 342;BV 141;Heptad
Postat 23 September 2008 - 08:51 AM
pccdtk, la Sep 23 2008, 08:49 AM, a spus:
Ok.. am inteles. Scopul simulatorului e sa te obisnuiesti cu statia.. cu avionul sa iti faci reflexele.. etc... cand ajungi la camp sa ai jumate de lectie invatata.
Postat 23 September 2008 - 09:16 AM
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 23 September 2008 - 12:22 PM
am incercat aproape toate avioanele
n-am gasit nimic, judecand dupa fotografie, care sa semene cu TB-20 al meu (Socata Trinidad TB-20)
expo inteleg ca inseamna exponential, voi bifa in simulator
:rolleyes: :) Pana una alta, ca sa economisesc bateriile, am pus un alimentator prea mare si AM ARS STATIA!
Imi vine sa mor de nervi! Inca nu e dusa de tot dar iese fum dintr-un integrat, in cateva secunde il ard de tot daca-l las.
Asa ca adio antrenamente!
Verde, daca esti din Constanta, voi apela sa ma ajuti dupa ce repar statia. Of, ce ghinion!!
Am sa pun poza aici cu integratul parlit, poate ma ajuta cineva. Voi deschide topic si la tehnice, poate-i dau de cap.... mor de prost ce-am fost! Scria 12V pe alimentator si l-am pus in locul bateriilor, merge cu 8 baterii de 1,5 V. Se vede ca a avut tensiune mai mare...
Aceasta postare a fost editata de Alex Baccilu: 23 September 2008 - 12:25 PM
Postat 23 September 2008 - 12:48 PM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 01:22 PM, a spus:
Imi vine sa mor de nervi! Inca nu e dusa de tot dar iese fum dintr-un integrat, in cateva secunde il ard de tot daca-l las.
Asa ca adio antrenamente!
Verde, daca esti din Constanta, voi apela sa ma ajuti dupa ce repar statia. Of, ce ghinion!!
Am sa pun poza aici cu integratul parlit, poate ma ajuta cineva. Voi deschide topic si la tehnice, poate-i dau de cap.... mor de prost ce-am fost! Scria 12V pe alimentator si l-am pus in locul bateriilor, merge cu 8 baterii de 1,5 V. Se vede ca a avut tensiune mai mare...
Poi stai asa... Tu ai pus alimentator de 12 V in loc de 8 baterii x 1,5 V = 12 V. Deci nu de la alimentator ti s-a ars tranzistorul ala sau ce-o fi.
Oh wait... Nu cumva e un alimentator care iti da curent alternativ in loc de curent continuu? Sau care are polaritatea invers la mufa? (de exemplu tie iti trebuie cu plusul la exterior iar alimentatorul are plusul la interior...)
Postat 23 September 2008 - 01:05 PM
ave, la Sep 23 2008, 01:48 PM, a spus:
Oh wait... Nu cumva e un alimentator care iti da curent alternativ in loc de curent continuu? Sau care are polaritatea invers la mufa? (de exemplu tie iti trebuie cu plusul la exterior iar alimentatorul are plusul la interior...)
Nu, polaritatea era buna, e alimentatorul de la un incarcator de baterii. Pe el scrie 12 V 400 mA dar masurat in gol are 16V...asta cred ca i-a daunat.
Intra un electronist bun pe aici? In poza se vede punctul ars, pe acolo iese fum.
Postat 23 September 2008 - 01:21 PM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 02:05 PM, a spus:
Intra un electronist bun pe aici? In poza se vede punctul ars, pe acolo iese fum.
Mda, ala pare un stabilizator. Daca a iesit fumul magic... pa si pusi. Eventual zi modelul de statie, daca mai are cineva ceva asemanator sa-ti spuna ce stabilizator e ala (sau unul echivalent).
Postat 23 September 2008 - 01:49 PM
langa ea este pozat alimentatorul care a terminat-o!
aeromodelul este asta: http://www.rcgroups....ad.php?t=661064
Postat 23 September 2008 - 01:59 PM
E cineva priceput pe aici ca sa introduca datele de mai jos in aerofly? Desi acolo vad ca cere si CG si multe altele :(
Specification:
Wingspan: 1045mm;
Length:784mm;
Flying Weight: 650g;
Wing Load: 35g/dm2;
Powerful Out Runner Brushless Motors;
20A Brushless ESC;
8 X 6 propeller;
EDIT: AM GASIT O POZA facuta inainte de a-l arde!! se numeste RF71.... suna de belea, sper sa nu fie ceva de radio-frecventa.... ^_^
Postat 23 September 2008 - 03:47 PM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 02:59 PM, a spus:
E cineva priceput pe aici ca sa introduca datele de mai jos in aerofly? Desi acolo vad ca cere si CG si multe altele :(
Avionul asta e cam fasnet pentru inceput... Oh wait... din link-ul postat de tine vad ca scrie "Advanced Aerobatic". Nu fa ca mine, c-o sa-l farami la primele zboruri. Cauta pe simulator un Cessna, este mai stabil si mai usor de controlat si, de preferat, ia-ti si in realitate unul. Ce ai tu e prea "nervos" pentru tine. Daca vrei ceva similar... sa zicem ca te poate ajuta in FMS un BF-109, care are nevoie de viteza destul de mare, inclusiv la aterizare.
Citeaza
Pare de RF, am impresia ca da direct in antena, s-ar putea sa fie amplificatorul final de RF dar nu bag mana-n foc...
Apropos de aterizare: ca sa-ti faci o idee, in aviatia civila panta de coborare la aterizare (pentru avioanele de pasageri) este de 3 grade. Deci aproape-aproape zbor orizontal. Singurele exceptii sunt aeroporturile din zonele muntoase (v. Kabul, Afganistan, unde apropierea se face la o panta de peste 4 grade). In modelism poti veni mult mai abrupt, evident, dar ca sa-ti faci mana e ok FMS-ul si vezi ce zic toti cei de mai sus. Exista aplicatii comerciale care te duc "de manutza" si te invata ce si cum: decolare, aterizare, viraje etc. Dar astea sunt pe bani, si inca MULTI. Insa ii merita din plin.
Postat 23 September 2008 - 04:30 PM
Revenind la simulator... am un gamepad, joystick din ala ca o radiocomanda, pana repar RC am sa ma intorc la el. Din pacate acceleratia revine la mijloc dar sper sa o calibrez cumva sa semene cat mai mult cu RC.
Postat 23 September 2008 - 04:33 PM
ave, la Sep 23 2008, 12:48 PM, a spus:
De fapt statia merge pe acumulatori de 1.2v per celula, adica 9.6 volti, nu 12. Depinde poate era diferita statia, dar la cum a iesit fum banuiesc ca nu. Daca nu s-a ars si altceva si daca sunt sanse sa gasesti integratul fumagiu, s-ar putea sa mearga, dar nu stiu daca la fel de bine.
Stima si respect
Postat 23 September 2008 - 05:06 PM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 12:22 PM, a spus:
Avionul din cutie este frumusel, dar greu de zburat si mai e mult pana cand o sa-l poti aduce jos intr-o bucata.
Parerea mea,
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 23 September 2008 - 05:49 PM
protheus, la Sep 23 2008, 05:33 PM, a spus:
Stima si respect
multumesc de sfat, i-am bagat 8 alcaline, baterii normale de 1.5V... nici macar cu alea nu am atins 12V, ledurile de avertizare stau aprinse - baterii noname, cele mai ieftine... chinezii n-au scris nimic pe nicaieri, de ex la mufa de alimentare externa m-ar fi interesat niste parametri
Postat 23 September 2008 - 05:59 PM
In priviinta simulatorului cauta Real Flight varianta demo, ai acolo gratis un Trainer Nextstar foarte simplu de manevrat si destul de realistic .
http://www.realflight.com/index.html
iti recomand rabdare.
Succes:Alifly ^_^
Aceasta postare a fost editata de alifly: 23 September 2008 - 06:01 PM
------------------------------
F3A Ikarus shock flyer
Top Stick termic 1.7 ccm
Motoplanor Multiplex Alpha 21
Postat 23 September 2008 - 06:08 PM
alifly, la Sep 23 2008, 06:59 PM, a spus:
In priviinta simulatorului cauta Real Flight varianta demo, ai acolo gratis un Trainer Nextstar foarte simplu de manevrat si destul de realistic .
http://www.realflight.com/index.html
iti recomand rabdare.
Succes:Alifly ^_^
multumesc, vreau-nu vreau problema cu statia o sa ma bage in iarna probabil si in Constanta deja bate vantul bine de tot, asa ca pana la primavara am timp sa ma antrenez sau sa ma gandesc la un trainer
Postat 23 September 2008 - 06:32 PM
Eu asa am invatat la inceput si de fiecare data mi-am aterizat Arcus-ul pe burta in fata mea sau il prindeam in mana (exceptie facand primele doua zboruri cand l-am aterizat mai departe).
Postat 23 September 2008 - 06:33 PM
Alex Baccilu, la Sep 23 2008, 07:08 PM, a spus:
Vezi ca peste aproximativ vreo 2 saptamani ajung eu pe langa Olimp, intentionez sa scot planorul la o gura de aer de mare (in mai cand am fost p-acolo mi-am uitat pack-ul in frigider, si mi-am amintit abia cand ajunsesem la Medgidia :wub: ) Daca vrei, poate vii sa vezi cum sta treaba...

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla