Jurnal de bord al incepatorului
Postat 19 July 2008 - 12:05 AM
Voi deschide discutia povestind prima mea experienta de zbor completa.
Astazi am iesit la zbor pe aerodrom asa cam pe la ceasurile inserarii cat despre conditii cam asa: vremea calma, vant zero si soarele spre apus. Am scos la zbor Cessna mea, inca o Cessna mai micuta si un Piper.
Intai de toate vreau sa ii multumesc lui Dragut pt asistenta si sfaturi fara de care prima mea iesire ar fi fost mai mult ca sigur o catastrofa totala in ciuda orelor de simulare.
O data ajunsi si pregatit modelele am dat comanda intai lui Dragut pe Cessna 182 a mea cu care a executat un zbor de proba frumos si apoi am urmat eu. Am reusit sa il tin in aer o bucata de vreme dar fiind date viteza modelului si lipsa mea de antrenament, la un moment dat s-a angajat stanga si a capotat. Rezultat: ampenaj vertical rupt nitel si desprins din locas (nu folositi siliconul din trusa avionului ca nu e bun de nik) si aripa rupta in doua de langa suportii suruburilor de plastic (boala veche confirmata - urmeaza ransforsare tija carbon 2 mm),
Apoi a urmat Cessna cea mica (veterana in trante) cu fuselaj de plastic. A zburat bine la Dragut dar la amicul Ovidiu a luat vreo cateva trante soldate cu niste fire rupte prin interior (nici o problema ca e electronist de formatie)
Cand a venit vremea Piperului sa fiu sincer ma strangea inima tare de tot deoarece parea mai fragil ca si alcatuire asa ca Dragut a efectuat primele 2 zboruri. La a treia lansare mi-am luat inima in dinti si am preluat eu comanda si sincer m-a incantat. Pe vant zero zboara incet si e usor de controlat. Spre ghinionul meu cand veneam la aterizare am cam ramas fara zeama in acumulator si s-a angajat putin la viteza mica si aproape de sol. Surpriza a fost ca in afara de elicea sacrificata pe altarul norilor, alte stricaciuni majore nu au fost.
Cam asta a fost prima mea zi de zbor cu bucurie si nitel amar, dar sincer consider ca merita. E un sport fantastic si captivant dar pentru care ai nevoie de un antrenor si sfatuitor incercat.
Am terminat reparatiile la Cessna 182 (de altfel minore) si maine dupa ce se definitiveaza lipirea o sa trag o fuga sa iau tija de carbon mai sus mentionata precum si banda scoci armata cu fibra de sticla. Nu vreau sa uit aici sa multumesc si celor de pe forumul cu Cessna 182, prin citirea caruia am aflat multe informatii utile, fara de care cred ca avariile modelului ar fi fost mult mai drastice.
Postat 20 July 2008 - 09:15 PM
Cessna mea a luat un angajament ferm catre pamant spre dreapta si a suferit avarii importante la bot care au necesitat 2 ore de munca. La momentul de fata botul inca are o deviatie la dreapta si sus astfel incat unghiul de atac e si el modificat spre neutru si dreapta. Daca dintre seniori citeste cineva acest jurnal de bord il rog sa imi spuna daca polistirenul mai poate fi indreptat la cald dupa ce am lipit inapoi modelul.
Piperul a servit si el o "roata tiganului" dar in ciuda aspectului mult mai firav si posibil datorita vitezei mai mici a modelului nu a patit decat o desprindere a batiului motor pe care chinezii l-au lipit asa cum stiu ei, adica cu multa economie. Reparatia a durat 2 minute dar economie la Bison galben nu am facut.
Concluzia zilei este ca Piperul este un model mult mai adecvat pentru incepatori (modelul de la Guanli ajunge intre 350 si 400 ron cu tot cu transport de pe site-urile din afara) in timp ce pentru Cessna repet concluziile lui Dragut si anume ca fara o radiocomanda adecvata mai bine nu il ridici. Cu comanda standard din dotare raspunde violent la comenzi, iar pentru incepatori este neadecvat nu doar datorita comenzii slabe ci si datorita regimului de viteza mare cu care evolueaza.
Postat 12 August 2008 - 11:00 PM
Azi am iesit pe aerodromul din Iasi pe o vreme foarte potrivita zborului si tot pe la ceasurile serii ca de obicei. Inainte de orice trebuie sa ma opresc si sa descriu putin roiurile de tantari de pe aerodrom care la aceste ore isi intrau in drepturi, pe care ii pot compara doar cu vajnicii bazaitori cu trompa ascutita care stapanesc malurile Prutului (pescarii stiu cum e :D) si care nu te lasau sa stai atent la radiocomanda; sfatul meu este fara Autan Family Care nu e de mers seara prin acele locuri ca va fac ciur dumnealor. Dar sa revenim la zbor, azi am ridicat Piperul cu care am reusit vreo 3 zboruri, 2 in lung de linie (ca in tenis :D) si unul la care dupa decolare in straduinta de a compensa si de a urca ceva mai repede, am angajat nitel si am pocit modelul. Nu fu multa munca la reparatii deoarece spre surpriza mea modelul e facut nu din 2 bucati lipite dupa cum parea ci din mai multe parti si astfel avariile s-au rezumat la un bot turtit putin (ca l-a tinut pe loc scociul cu fibra de sticla) si care in 5 min cu feonul s-a adus la forma initiala (compensand totodata si o turtitura mai discreta anterioara) si cateva, nu prea le-as zice fisuri, ci dezlipituri ale panourilor de polistiren din care e facut modelul cu inca 5 min de lipiceala, plus o avarie la capatul fuselajului reparata din mers.
Orisicum am mai invatat cate ceva, am mai lipit cate ceva si acus reusesc sa ajung si eu la un total de o ora de zbor efectiv (ca de reparatii am zeci la activ :D). Concluzia zilei ar fi ca modelul asta de Piper se comporta binisor, e destul de permisiv cu incepatorii si rezista destul de bine la busituri. Am in gand un proiect mai indraznet si sper ca de indata ce oi avea timp sa si purced in a realiza un Beechcraft Staggerwing C-17E pentru care cu putin noroc voi avea si un set complet de planuri.
Invit prin acest post toti incepatorii, mai mari si mai mici, sa povesteasca si de zboruri, si de crashuri si alte patanii ca sa avem si noi astia micii propriul nostru jurnal de zbor.
Pana la urmatoarea relatare, va doresc zboruri lungi si crashuri putine (daca se poate deloc ... dar la inceput fara ele nu inveti).
Postat 14 August 2008 - 10:02 AM
Postat 07 October 2008 - 10:49 PM
Alex Baccilu, la Oct 7 2008, 11:13 PM, a spus:
Reusesti sa aterizezi de fiecare data pe simulator?
Cu ce modele te-ai antrenat?
Pe RealFlight G4 m-am antrenat si cea mai mare rata de reusita o am pe trainere, dar am reusit sa ajung cu bine la sol si cu acrobat si chiar jet-uri cata vreme vantul nu depasea 10mph. Simulatorul folosit e un EFLy 4 iar pt flapsuri si tren de aterizare am folosit comenzi din taste. Cu trainerele reusesc binisor si aterizarile la punct fix.
Postat 09 October 2008 - 01:02 PM
sunt nou pe acest forum, insa tin de la inceput sa va spun ca ma bucur foarte tare ca exista un loc unde iubitorii de modelism pot sa schimbe pareri si sa se ajute reciproc
profit de aceasta ocazie sa va anunt ca imi doresc foarte tare sa fac rost de un simulator de zbor pentru avioane si in cazul in care cineva ma poate ajuta, il rog sa ma contacteze
cele bune...
Postat 09 October 2008 - 01:26 PM
aero, la Oct 9 2008, 02:02 PM, a spus:
sunt nou pe acest forum, insa tin de la inceput sa va spun ca ma bucur foarte tare ca exista un loc unde iubitorii de modelism pot sa schimbe pareri si sa se ajute reciproc
profit de aceasta ocazie sa va anunt ca imi doresc foarte tare sa fac rost de un simulator de zbor pentru avioane si in cazul in care cineva ma poate ajuta, il rog sa ma contacteze
cele bune...
1. Cauta si tu pe forum, exista functia asta, si o sa vezi ceva recomandari;
2. "Simulator de zbor pentru avioane" nu e totuna cu "simulator de zbor pentru aeromodele". De exemplu Microsoft Flight Simulator sau IL2 sunt altceva decat FMS (free) sau Real Flight (ce versiune vrei) de la Great Planes.
Spor!
Postat 09 October 2008 - 06:24 PM
De asemenea vreau totodata sa multumesc celor care au scris pe acest topic si astfel il tin in viata.
Aceasta postare a fost editata de Gregorius_Syth: 09 October 2008 - 06:30 PM

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla