Modelism - RHC Forum: Surse de magneziu - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Surse de magneziu

#1 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 68
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 15 September 2003 - 01:24 PM

Acest topic este destinat EXCLUSIV magneziului. Nu vreau posturi de genul "Aaah, da", "Bine", si alte perle. Daca are cineva vreo sursa, poza, un link, ceva, il rog sa contribuie. De asemenea daca cineva posteaza ceva, si ulterior doreste sa faca o completare, sa-si editeze mesajul (daca nu a postat altcineva intre timp) deoarece este destul de nasol sa vezi cate 2-3 posturi succesive ale aceluiasi membru facute in aceeasi zi.

...Observ ca tot mai multi iau in considerare motoarele cu azotat de amoniu si magneziu. Este si normal, intrucat de regula cine cauta azotat de potasiu pt. pulbere neagra gaseste azotat de amoniu (care se afla pe toate gardurile la noi), isi aminteste eventual (sau afla ulterior) ca se poate folosi la rachete, insa constata cu tristete ca magneziul este inmposibil de gasit in Romania.

Imposibil pentru cel ce nu stie sa caute :)

O simpla cautare cu Google setat in ro afiseaza idiotenii de genul Magne B6, sulfat de Mg si alte inutilitati.
Intrebarea este: la ce este utilizat magneziul ? Ei bine, desi pare un metal exotic despre care toata lumea stie ca arde spectaculos in aer cu o flacara orbitoare (experienta de la chimie), are in mod surprinzator multe aplicatii. Deoarece noi suntem interesati pe cat posibil de metalul pur, raman doua proprietati care-l fac concurent al aluminiului: densitatea si reactivitatea.

Densitatea magneziului este 1,73, iar a aluminiului 2,7. Inseamna deci ca magneziul este cu 36 % mai usor decat aluminiul. De aceea este folosit la fabricarea unor componente la automobile (jenti, piese), pentru cadre de bicicleta, carcase de drujbe, etc.

Pe de alta parte este de dorit o reactivitate cat mai mica la utilizarea magneziului ca materie prima la turnarea unor piese; vestea buna este ca pentru a nu-i mari densitatea, se folosesc cantitati mici de "inhibitori", astel incat aliajul final va avea un continut de cel putin 93 % Mg. Si da, si acest aliaj arde precum magneziul.

Reactivitatea il recomanda pe post de anozi de sacrificiu. Pentru a proteja o piesa de coroziune una dintre solutii ar fi sa acoperi piesa respectiva cu un strat protector, care o va izola de oxigen/umezeala (vopsea, vaselina, etc). Ce te faci insa cu o conducta de pilda, care pe langa ca va transporta apa, va fi plasata intr-un mediu coroziv (umezeala) ?
1. O lasi sa rugineasca pana se sparge, si te plangi ca infrastructura "invechita" este de vina cand apar cazuri de toxiinfectii/inundatii/pierderi de apa
2. O protejezi galvanic. Adica formezi un contact electric intre conducta si o bucata de magneziu. Ati prins ideea ? Magneziul se va coroda, iar conducta va ramane intacta (pana se consuma magneziul, care trebuie schimbat periodic.)

Anozii de sacrificiu au in prezent numeroase aplicatii, cele mai multe fiind insa industriale, deci inaccesibile modelistului de rand. O aplicatie mai "casnica" ar fi in boilerele electrice. Acestea utilizeaza anozi de magneziu si se chiar specifica acest fapt (de parca ar avea vreo importanta). Cautati cu google "Boilere magneziu" si vedeti la ce ma refer. In paranteza fie spus, uneori de foloseste si zinc in loc de magneziu.

Hai ca deja m-am plictisit de atata scris; contribui si eu cu o fotografie a unui asemenea anod, extras dintr-un boiler defect. Anodul este dupa cum se vede foarte corodat (si-a facut treaba nu gluma). Este o bara de aprox 40 cm lungime si 2,5 cm diametru. In interior are o tija de otel de 8 mm. Cred ca contine vreo 200 g magneziu.

Pentru deosebi magneziul de aluminiu, o cale foarte sigura este reactia cu otetul. Magneziul produce efervescenta in contact cu otetul alimentar, iar aluminiul nu da aceasta reactie.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCF0049.JPG

0

#2 Useril este offline   Guybrush 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 30 September 2003 - 09:15 PM

Deci jentile de la biciclete sunt din magneziu sau nu si cum pot sa deosebesc magneziul de alt metal care se fol. la boilere sau jenti

Eu stiam ca era un combustibil cu magneziu + aluminiu, merge si cu azotat de amoniu
Monkey Island Rulz
0

#3 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 995
  • Inregistrat: 13-January 03

Postat 01 October 2003 - 04:08 PM

Trebuie magneziu 100%?
Nu se poate obtine din altceva?
De exemplu am gasit la Laborex / reactivi clorura de magneziu, azotat de magneziu si carbonat de magneziu.
Toate astea nu sunt bune la nimic?
Daca amestecam cu altceva cu care sa reactioneze si sa ramina magneziu pur nu merge?
Eu am cautat magneziu si se gaseste diar in alimente.
0

#4 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 October 2003 - 04:28 PM

Am mai pus odata ca nu se vede nimic.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_1.jpg

0

#5 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 October 2003 - 05:45 PM

.................. :D

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: magneziu.jpg

0

#6 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 03 October 2003 - 03:50 PM

Poti obtine Mg pe cale chimica, dar este foarte dificil si costisitor. Poti electroliza de pilda clorura de magneziu topita, dar consumi mult curent/caldura/timp. O alta cale ar fi reducerea cu carbon, dar produsul rezultat este impur. Nu merita daca exista deja ! Cat despre puritate, este arhisuficienta pt. rachete. Da, Mg este si incendiar, deoarece arde la o temperatura inalta si este dificil de stins. Paradoxal, Al produce mai multa caldura la ardere, dar sa aprinzi in aer o bucata de aluminiu este imposibil...

In cazul in care un autoturism se aprinde, jentile de Mg ard ultimele, dovada temperatura inalta care este necesara pt. aprindere.
0

#7 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2003 - 05:37 PM

E si pina la urma de unde luam magneziu?
Ala de la jentile masinilor este bun?
A facut careva reteta asta cu magneziu?
Sa nu ne chinuim sa facem rost de magneziu si sa nu mearga.
0

#8 Useril este offline   Guybrush 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 03 October 2003 - 09:52 PM

Am mai intrebat asta o data dar n-a venit nici un raspuns

Toate jentile(masini, biciclete etc) sunt facute din mg? Daca nu cum pot sa-l deosebesc de alt metal?
Monkey Island Rulz
0

#9 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 04 October 2003 - 02:22 PM

Mai baieti jentile de tot felul sint aliaje ale magneziului in combinatie cu alte metale de ex. Al, Cu Mn in care
Mg poate predomina in proportii intre 50-70% deci oricum nu e Mg pur si in afara de asta voi aveti nevoie
de pilitura cu granulatie mica de ordinul zecimilor de mm pt a se putea produce o amestecare cit mai
intima a componentelor.Daca chiar vreti sa va ardeti la degete va pot aduce Mg pur la granulatie mica.

1 Kg MAGNEZIU PUR GRANULATIE FINA = 25 €
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#10 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 04 October 2003 - 02:23 PM

Pai se pare ca n-ai citit atent threadul. In primul rand, nu au cum sa fie TOATE din magneziu. Chiar tu stii bine ca majoritatea sunt din otel (d'aia ruginesc). In al doilea rand, cele din magneziu sunt rare si scumpe (10 milioane 4 jenti Mg pentru Dacia Nova), deci trebuiesc procurate de la un service, dintr-o masina busita rau. Cat despre deosebirea de Al, am sa ma citez (ultima fraza din thread):

"Pentru deosebi magneziul de aluminiu, o cale foarte sigura este reactia cu otetul. Magneziul produce efervescenta in contact cu otetul alimentar, iar aluminiul nu da aceasta reactie. "
0

#11 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 October 2003 - 09:04 PM

Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar aici se face o confuzie intre jentile de automobil obisnuit si cele de la
concursurile de formula unu sau cele stil Le Mans 24 de ore in care fiecare kg in plus la o masina are insemnatate capitala.Deci la masinile obisnuite de strada nu veti gasi numai jenti din duraluminiu care au
aproape aceeasi greutate ca si cele din tabla de otel.Asta o spun ca unul care a lucrat intr-o fabrica de
genti de duraluminiu.Jentile de duralumuniu au numai valoare de "dichis" dupa cum spunea si un maistru
de la aceeasi fabrica la intrebarea care i-am pus-o in legatura cu diferenta intre cele doua tipuri.Deci subliniez
inca o data jenti de Mg eventual numai la formula I pe cite un Ferrari de 200.000€ sau ar putea fi si la
avioanele de vinatoare Mig poate ne spun cei care cunosc mai amanuntit problema.
0

#12 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 October 2003 - 09:13 PM

Topicul de "jenti de magneziu" a ramas de pe vremea raposatului cind erau in romania aproape inexistente
si erau vazute numai la cite o etapa de raliu international cind binevoia cite un "capitalist" sa ne viziteze cu
cite o masina "dichisita" ultimul racnet de ramineam toti cu gura cascata.
0

#13 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 October 2003 - 11:45 AM

Deci nu prea avem de unde sa luam magneziu.
Daca am avea o janta dinaia am pute sa incercam sa separam Mg de Al prin topire. Doar au temperaturi de topire diferite.
Cred ca cel mai bine ne aduce Skyspy. Cand vi in tara sa stim cat mai avem de asteptat.

Dar de ce atitea complicatii. Eu cred ca revin la azotatul de potasiu ca sunt mai usor de procurat restul ingredientelor. Zahar gasesti in camara si cred ca este mai usor de procurat azotatu de potasiu decat magneziu.

PS: nu pot sa fac motoare cu praf de pusca?

PS2: scuse ca am deviat umpic de la subiect.

Aceasta postare a fost editata de GIGI: 05 October 2003 - 11:46 AM

0

#14 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 06 October 2003 - 07:24 AM

Skyspy, la 4 Oct 2003, 21:04, a spus:

...sau ar putea fi si la
avioanele de vinatoare Mig poate ne spun cei care cunosc mai amanuntit problema.

exact...jentile de magneziu se produceau pentru avioanele Mig si IAR (93,99) la fabrica Metav din Baneasa...productia a fost stopata inainte ca fabrica sa intre in declin deoarece s-a constatat ca magneziul este cancerigen...dar concluzia este ca jentile de la avioanele de vinatoare sunt din aliaje de magneziu...aviz amatorilor!!!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 06 October 2003 - 07:26 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#15 Useril este offline   dumi 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 11

Postat 31 October 2003 - 07:30 PM

Hei , mai tineti minte de oxidul de magneziu despre care ati spus ca este nefolositor????
Ei bine , ati gresit!!!!

Mg pur se poate reduce din oxidul lui cu carbon :

MgO + C -------> CO2 + Mg

Alte posibilitati de reducere a unor metale din oxizii lor :

prin aluminiotermie :

Al + Fe2O3 -------> Al2O3 + Fe

reducerea cu H2 , prin trecerea unui curent de h2 peste oxidul metalului :

Fe2O3 + H2 -------> H2O + Fe

OK ???
0

#16 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2003 - 07:41 PM

Da pe hirtie se face repede punerea in practica e mai grea.Multe materiale plastice s-au descoperit in
sec. al XIX-lea dar a lipsit baza materiala de fabricare a lor.Tu daca reusesti sa faci o reducere cu C in
apartament esti cineva.
0

#17 Useril este offline   Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152

Postat 31 October 2003 - 08:19 PM

SkySpy mie mi-ar trebui 500 gr de Magneziu ...
F=m*a
0

#18 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 05 November 2003 - 03:41 PM

Aah, stiu eu faza. Omul aude in stanga si dreapta ca magneziul este greu de procurat (asta de la cei cu experienta), si se decide ca ar fi timpul sa-l prepare. Asha ca fugutza la profa de chimie/manual/internet, si afla ca - culmea - magneziul metalic este foarte usor de izolat . Niste oxid de magneziu, acolo, niste carbune si gata ! Klar !

Ei bine, oxidul de magneziu este refractar; este folosit la fabricarea caramizilor refractare. Asta inseamna ca are un punct de topire foarte ridicat. Pt. a-l reduce ar fi nevoie de peste 2500 grade C; pe de alta parte la aceasta temperatura magneziul se afla in stare de vapori, deci este necesara condensarea lui.
Cat despre reducerea cu hidrogen, daca nu vrei sa ajungi in luna, nu incerca. Electrolizarea clorurii de Mg care se topeste relativ usor este o solutie mai eleganta (este si cea industriala de fapt). Nu insa in Romania (a se citi energie electrica scumpa, salarii prea mici sau cum vreti dv).

In alta ordine de idei, am mai gasit o sursa de Mg: ascutitori pt. creioane ! Da, ascutitori cu corpul integral metalic. Nu toate sunt din Mg evident, majoritatea sunt din Al sau un aliaj cu preponderenta Al, dar unele (cele vechi) sunt din Mg 98 %. Detalii (si poze) zilele urmatoare.
0

#19 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 November 2003 - 04:22 PM

Bre nu cred ca faceau ei ascutitori din magneziu ca am auzite ca este cancerigen si nu foloseau ei materialul la ascutitori.
Din cate am vazut eu la librarie o ascutitoare mai de calitate costa cam 50-60k lei. Deci fa socoteala cate ascutitori iti trebuie pentru un maitir mai indraznet si cat te costa. Cred ca este mai rentabil sa cumperi magneziu de afara de exemplu de la Skyspy.
0

#20 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 05 November 2003 - 07:38 PM

Magneziul metalic nu este cancerigen. Aluminiul insa se pare ca este. Unii compusi ai Mg pot fi insa cancerigeni, precum azbestul. Beriliul este un metal usor si foarte toxic, poate faci confuzie.
Magneziul este un element necesar vietii.

Ascutitorile pe care le am SUNT din magneziu, o sa vezi poze in curand. Intr-adevar, nu este o versiune prea economica, dar ca titlu de curiozitate eu am considerat ca merita mentionat.
0

#21 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 November 2003 - 07:52 PM

Da magneziu este bun pentru om si cred ca am scufundat umpic infirmatia.
Este buna idea cu ascutitoarea ca iei o ascutitoare pentru teste si daca merge cumperi mai mult magneziu asa sa dai cateva zeci de eueo pe un kg si sa nu mearga nu este convenabil.
0

#22 Useril este offline   ilie 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 88
  • Inregistrat: 09-May 03

Postat 15 December 2003 - 03:21 PM

Zincul nu e bun la nimic ?
Ca am si niste zinc metalic din laborator , dar si niste zinc obt. din reducere cu carbon (din oxid de zinc fol. la vopsele si se gaseste la chimicale si carbon (carbune)!)
RESPECT

--------------------
0

#23 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 December 2003 - 05:40 PM

Nu, zincul nu este bun la nimic. Are densitate prea mare si reactivitate prea mica.
Exista pe net retete de combustibil pe baza de Zn si S; nu merita incercat ca nu merg.
0

#24 Useril este offline   Herr 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 277
  • Inregistrat: 17-July 03

Postat 15 December 2003 - 06:29 PM

Baieti, in clasa a 10-a m-am dus la profa de chimie si i-am cerut urmatoarele ingrediente:

13ml Fuming Red Nitric Acid (98% pure)
36ml Fuming Sulfic Acid (99% pure:H2SO4)
Bicarbonate of Soda (Sodium Bicarbonate)

Mi-a zis ca le are, ca mi le da, dar dupa ce ne intoarcem de la d-na directoare http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Asa ca nu dati iama prin laboratoare...
1001 00 0011 0010 1011 10 0100 11 1001
0

#25 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 01-January 04

Postat 02 January 2004 - 04:05 PM

...laboratoru nostru de chimie e in criza de substantze .....zice profa ca daca aducem "pilitura" de aluminiu de da un 10 :D
RocketisT PanA La Capat
0

#26 Useril este offline   Mausik 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 30-November 03

Postat 02 January 2004 - 04:29 PM

Roketistu ma bag si eu la un 10!! iau o pila imesna un tub de aluminiu si incepeti pileala....(nu de bautura..) :o :D
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu