aripi polistieren imbracare in balsa
Postat 20 May 2008 - 03:46 PM
Mi-am facut un aeromodel Ninja din balsa si am ajuns la capitolu` aripa.Am taiat din polisteren semiaripile cu profil simetric si as vrea sa le lipesc intre ele sa le intaresc si sa le imbrac in balsa si oracover.
Pt. intarire ce as putea folosi:lemn sau fibra de carbon?Sap un şănţuleţ si ingrop băţu` sau tija?
Ca sa lipesc balsa de celuloza ce adeziv folosesc?
Nu se topeste celuloza dupa ce dau cu fieru?
Peste balsa dau cu lac ceva?
Eu as vrea sa pun motoru deasupra aripii pe un stand si sa aiba elicea tractiva,cum pot sa fac standu ala?
Vreun tren de aterizare merge la aeromodelu asta (motoplanor) sau tre` sa caut sa aterizez in iarba?
Motorul Tower Pro BL BM2409-12 + baterie nimh 3300 mah + esc 40A credeti ca-s bune,macar sa zboare :) .Din ce am masurat eu cu elice tripala 9x7 ar trage 840 gr.aeromodelu o sa aiba 1 kg.
Multumesc,sper sa ma lamuriti!
Postat 20 May 2008 - 08:09 PM
Da si ceva dimensiuni, anvergura, supr. portanta, etc.
Cred oricum ca acumulatorul ala e urias pt ce vrei tu sa faci, un pack de NiMh 3300 mA cu minim 8 celule pt motorul ala are jumate de kilogram!
Plus ca daca dai cu el in bot pack-ul ala o sa treaca prin tot avionul. Mai bine pui 2-3 celule LiPo care-ti ies la mai putin de jumatate din greutate si atunci sigur zboara.
Eu am folosit pt a lipi diverse materiale de polistiren, adeziv poliuretanic si epoxy.
"Pt. intarire ce as putea folosi:lemn sau fibra de carbon?Sap un şănţuleţ si ingrop băţu` sau tija?" - merge cu oricare, cu un tub de carbon cred ca iese mai usor.
Daca vrei sa pui Oracover pe aripi, eu zic sa nu le lacuiesti, iar daca esti operativ cu fierul de calcat nici poilstirenul nu are de suferit.
Trenul de aterizare cred ca o sa complice inutil lucrurile, mai ales la inceput. Eu l-as face fara, cel putin in prima faza. Ideea este sa tii greutatea cat mai mica.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Sebathorus: 21 May 2008 - 07:49 AM
Postat 20 May 2008 - 08:36 PM
http://shop.graupner...et/AI?ARTN=2918
http://www.graupner.de/fileadmin/downloadc...hu_DE_EN_FR.pdf
Postat 21 May 2008 - 07:12 AM
- daca e planor, sau moto-planor, ar trebui sa folosesti un profil de planor (nu simetric), evident daca vrei sa aiba comportament de planor nu de mig-21 in regim de planare
- la modelele usoare, aripa se taie din polistiren (expandat nu extrudat), se imbraca in balsa (cam 1 e suficient), se aplica balsa lock si se inveleste in film. Incastrarea se lipeste alaturat si se intareste prin imbracare cu un textil neelastic.
- la modelele mai grele, sau cu aripa mai mare si mai tare, sub balsa se pune lonjeron. Acestea trebuie intarite la incastrare cu V-uri, si lipire 'in srei'
Balsa se lipeste pe polistiren cu banalul aracet (sau orice poliacetat pe baza de apa), uretan-urile sunt interesante unde e nevoie de expandare.
In general planoarele au motorul axial (in fuselaj) din considerente de structura si aerodinamica, tren se pune doar la +2Kg.
Despre motor: raportul tractiune /greutate pe care il dai, e suficient (are sa zboare daca asa este cum zici). Ai doar grija sa nu depasesti parametrii maximi admisi de motor. Respectiv, verifica daca cu acumulatorul tau, cu controlerul tau, cu elicea ta, in mina sa nu depasesti curentul si tensiunea (puterea) maxim admisa de motor.
Postat 21 May 2008 - 02:13 PM
Unde gasesc balsa lock?Cum arata?
Motorul scoate tractiune de aproximativ 800-850 gr cu o elice mai mare decat cea recomandata,cea recomandata parca este 9x4,5.Regulatorul e himodel de 40 A,se incalzeste dar atat.O sa-l las afara din avion.Profilul l-am facut simetric ca el trebuia sa fie de acrobatie dar la greutatea asta numai acrobatie nu face.
O sa incerc cu mai multe tipuri de elice
Avionu asa arata poza
Postat 21 May 2008 - 05:32 PM
Daca nu ai facut inca nimic la aripi, poate iti tai altele cu un profil mai potrivit pt planor. O sa mearga si asa dar o sa planeze probabil mai slab si o sa folosesti foarte mult motorul.
Raman la parerea mea ca pack-ul ala este prea mare pt avionul tau.
Postat 21 May 2008 - 06:07 PM
Kit-ul de la planoru Ninja facut de Sig este planor de acrobatie si asa am vrut sa fie si asta.
Deocamdata astept sa-mi vina niste balsa de 1mm sa acopar aripile asa cum sunt si o sa incerc sa vedem daca zboara,dar nu prea are de ce nu.
Daca ii pun o baterie Litiu polimer o sa trebuiasca ori sa iau una de 5 AH ori sa adaug plumb.
Pt tipul ala de aripa a mea unde e centru de presiune,ca sa pun CG tot acolo,Nu se face asa?
poza
Aceasta postare a fost editata de Stunt23: 21 May 2008 - 06:18 PM
Postat 21 May 2008 - 10:08 PM
Calculeaza unde cade acest punct si sustine modelul in acel punct. Ar trebui sa stea putin cu botul in jos. Daca se apleaca tare de bot sau de coada inseamna ca trebuie echilibrat. E mai bine sa fie putin greu de bot decat de coada.
Poate nu e nevoie sa pui asa mult lest in bot, incearca si vezi cum se echilibreaza.
Vlad se refera la puterea maxima admisa a motorului. Daca o sa folosesti o elice mai mare decat cea permisa pt tesiunea de alimentare care o ai tu, incarcarea pe motor creste, curentul in motor o sa cresca mai mult decat pot suporta infasurarile si o sa se arda.
Postat 22 May 2008 - 12:42 AM
http://^&*(*&%$%^&%#$.ro/shop/product_info....products_id=197
atunci e destul de clar, elice MAXIMA 9x4.5.
Cate celule ai in pack? Daca-s 9 (parca asa se vede in poza) atunci te apropii de 3 celule lipo unde se recomanda chiar mai mica.
Ar fi bine daca ai putea masura curentul cu o elice de 9x4.5 sau pe aproape si sa vezi cat consuma. Daca se apropie de 24A, pui mai mica.
Oricum in aer o sa ai alt consum si mai bine sa pui o elice a.i. sa ai o rezerva de 20%, sa nu mergi la limita.
Postat 22 May 2008 - 02:07 PM
Eu am 7 celule de 3300 mah Jamara.Avand in vedere ca pack-ul meu are cu ~1v mai mult de 2 lipo ar trebui sa traga ~700g.
La un model ca al meu o tractiune de 700 g e suficienta?
Modelul la final o sa aiba cam 900 g.
Postat 22 May 2008 - 06:44 PM
Daca imi permiti as face o precizare despre vanzatorul lui. Minte fara nici o rusine. Cum poate spune ca este echivalent cu un termic de .15? Ar trebui sa aibe o putere efectiva de 300-375W. Este aberant. Nici ca putere consumata nu-i capabil de asa ceva.
Te rog sa ma scuzi dar nu m-am putut abtine.
Postat 22 May 2008 - 10:16 PM
@dan_mitea
Nu cred ca informatiile au fost "umflate" intentionat de vanzator, cel mai probabil au fost preluate de pe site-ul producatorului.
Mi se pare foarte greu daca nu imposibil sa testezi ca revanzator cateva sute de produse.
Daca stai si socotesti 3 celule LiPo = 12.6 V x 24 A curentul maxim suportat de motor = 302.4 W x 0.67 (eficienta 67%) = 202.6 W. Probabil ca aceste comparatii au fost facute pe banc si atat or fi tras cele 2 motoare in conditiile in care s-a facut testul.
Postat 23 May 2008 - 12:18 AM
In schimb daca OS spune ca motorul lui are 300W sau 375W (in functie de varianata) efectivi eu inclin sa-l cred.
Exemplificare:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/u...runner_2409-12T
http://www.nitroplan.../bmoubrmo1.html
Si pe acelasi site un motor echivalent cu un termic de .15ic:
http://www.nitroplan.../mo159brmo.html
Nu prea seamana.
Alt motor echivalent cu termicul de .15:
http://www.e-fliterc.com/Products/Default....rodID=EFLM4015A
Spune si tu daca se compara.
Acum haideti sa citim mai jos:
"Puterea motorului este echivalenta cu puterea unui motor termic .15, deci acest motor poate fi folosit pentru modele clasa 10-15. Cu baterie LiPo de 2200mAH si BLMC de 30A greutatea totala a sistemulu de propulsie este numai 20% din greutatea sistemului cu motor termic."
Motorul are 65g si bateria de 2 200mAh si trei celule are cam 150g. Deci varianta termica ar avea conform afirmatiilor firmei (65+150)x5=1 075g
In realitate un motor de .15 are cam 200g plus 100g de carburant, care se reduce in timpul zborului, 300g cu totul. Te rog sa observi ca nu am socotit greutatea controlerului deoarece la termic avem un servo pentru gaz (dar mai usor decat controlerul).
Iarasi te rog sa spui daca afirmatia firmei este corecta.
Din acest moment eu as fi circumspect cu seriozitatea firmei respective.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 23 May 2008 - 05:26 AM
Postat 27 June 2008 - 11:08 PM
O sa pun o poza cu avionu` cu aripile pe el.
Fuselaju` are 1 m si aripile au 2,5m :) :)
Fotografia
Cum o sa zboare cu aripile alea?Au profil pt portanta. :)
Postat 27 June 2008 - 11:49 PM
Postat 27 June 2008 - 11:52 PM
si inca ceva...stii ca aia trebuie sa o invelesti cu hartie cu bumbac sau cum se numeste...si la 2.5m o sa fie mult lucru de intins...aracet material
Postat 28 June 2008 - 06:40 AM
dan_mitea, la 22 May 2008, 19:44, a spus:
Daca imi permiti as face o precizare despre vanzatorul lui. Minte fara nici o rusine. Cum poate spune ca este echivalent cu un termic de .15? Ar trebui sa aibe o putere efectiva de 300-375W. Este aberant. Nici ca putere consumata nu-i capabil de asa ceva.
Te rog sa ma scuzi dar nu m-am putut abtine.
Informatia a fost preluata dela furnizor, fara verificare.
Acum am sters-o.
Daca cineva a fost derutat de aceea informatie si s-a inselat in respectivul produs, il rog sa ma contacteze ca sa remediem treaba.
Postat 28 June 2008 - 07:30 AM
RichieYo, la 27 Jun 2008, 23:52, a spus:
.............
Libelula lui Horia de la Craiova are cam aceleasi proportii .... si am admirat-o zburind IMPECABIL la Ripa.
Singurul lucru de care trebuie tinut cont e ca suprafetele de comanda pe coada sa fie suficient de mari pentru a avea efectul dorit in timpul dorit.
@Stunt23
FELICITARI PENTRU LUCRATURA, arata grozav!
Stima
Aceasta postare a fost editata de Dragut: 28 June 2008 - 07:32 AM
Postat 28 June 2008 - 07:54 AM
Anvergura: 1,85 m
Lungime: 0,96 m
Masa: 1,4 Kg - echipare complecta
Suprafata portanta: 38 dm2
Cel mai aproape de libelula este Graupner EJS, Horia chiar a fost surprins cat de mult seamana aripa EJS 1.90m/38dm2 fata de a lui. Si profilul la fel. Doar ca EJS are triplu diedru.
Aici citesc ca avem 2.5m si dupa masuratorile mele ochiometrice >45dm2, simplu diedru, plus lipsa winglet-uri ca la Libelula/EJS.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 28 June 2008 - 07:55 AM
Postat 28 June 2008 - 12:21 PM
La nevoie ii maresc stabilizatoarele si suprafetele de control.
Aripa o impanzesc cu oracover.
Ca sa-ti faci o aripa e foarte ieftin si merita.poti s-o faci in constructie clasica sau din celuloza cum vrei tu.
Te duci la "rusi" si iei o nichelina(2,5 lei) o bagheta filetata pe care o faci la cineva (1/2 l tuica) sau o cumperi si niste baghete mai groase de la gunoiu` la aia de la tamplarie.Cam asta e.Vezi ca era si un topic cu chestia asta.
Aceasta postare a fost editata de Stunt23: 28 June 2008 - 12:27 PM
Postat 28 June 2008 - 01:27 PM
deci o sa incerc sa atasez o poza si am asa 30 nervuri furnir de 1mm taiate 4 nervuri placaj dintrun planor1:1 placaj din ala...si inca ceva pentru diedre cred
si acum cer ajutoru unuia care a mai facut din astea si ce si cum sa procedez....PAS CU PAS!
Aceasta postare a fost editata de RichieYo: 28 June 2008 - 01:28 PM
Postat 28 June 2008 - 05:49 PM
Daca nu,pune nervurile pe baghete corespunzatoare gaurilor la 5 cm distanta una de alta,lipeste-le cu aracet,clei de oase, sau ce ai tu p-acasa.
Pt. diedru eu am bagat teava de fibra de sticla in aripi si prin ele un fier indoit cu unghiu` diedrului.
Ai grija ca la prima nervura,daca faci aripa din doo bucati,sa le faci inclinate astfel incat sa se potriveasca cu diedrul.
In rest rabdare!
:( Mai vreau si io niste opinii legate de avionu asta al meu :(
Postat 28 June 2008 - 08:01 PM
Spuneti-mi si mie cateva masuri de la planoarele voastre:
anvergura aripii
lungimea avionului
coarda aripii
anvergura stabilizatorului orizontal
suprafata portanta
.......si inca ceva... cum calculez suprafata la o aripa ascutita? :(
Aceasta postare a fost editata de Stunt23: 28 June 2008 - 08:02 PM

Ajutor