cristimm, la Dec 2 2008, 12:28 PM, a spus:
Am gasit si lista cu combinatiile posibile de pinion/spur:
Care credeti ca s-ar potrivi mai bine cu motorul Ansmann Clash 21T de 25300rpm?
cristimm, la Dec 2 2008, 06:06 PM, a spus:
Multumesc pt. raspuns. Deci nu exista o metoda mai stintifica, doar asa prin incercari.
Acum din experienta voastra asa cu aproximatie care credeti ca s-ar potrivi pt. setup-ul meu?
Nu e clar cine a facut lista aia de pinioane/spur-uri si pentru ce scop, caci asta e cel mai important de stiut. Tu poti sa-ti faci singur un spreadsheet in excel care sa-ti dea toate rapoartele, n-ai nevoie de tabele si alte minuni.
Metoda e foarte stiintifica. Alegi motorul, pinionul, spur-ul si te dai cu masina; daca dupa citeva ture s-a incins de nu poti sa tii mina pe motor, e clar, trebuie sa micsorezi (adica sa-l maresti, hahahaha!, micsorezi de fapt turatia rotilor
la aceeasi turatie a motorului) raportul de transmisie. Si continui sa-l micsorezi pina aduci motorul la o temperatura care-ti permite sa tii mina pe motor citeva secunde bune (sa zicem zece secunde) imediat dupa ce l-ai folosit.
Stiinta metodei e aici. Motorul tau are o turatie de eficienta maxima (apropo, turatia aia care o dai tu e turatia maxima pe care o atinge motorul, dar inafara de faptul ca companiile isi fac reclama cu turatia respectiva, nu foloseste la nimic, pentru ca e masurata la mers in gol, deci total irelevant atita vreme cit nu stii ce cuplu are la turatia respectiva; pe tine te intereseaza turatia de eficienta maxima). Daca n-ai curba de cuplu-turatie, esti mort (adica poti sa o construiesti singur pe dinamometru, dar banuiesc ca n-ai, asa ca esti mort cum spusei). Cu pinionizarea, se urmareste de fapt sa tii motorul in turatia de eficienta maxima, altminteri o sa il incingi (accelerezi-frinezi tot timpul si daca motorul n-are cuplu se chinuie si ii ia mult efort - citeste energie=curent mare=incalzire puternica - ca sa treaca prin ciclul asta). De aceea se cheltuiesc multi bani si mult efort si imaginatie ca sa faci o masina care sa poata sa pastereze viteza mare in curbe caci acolo apare frinarea si acceleratia cea mai frecventa. Daca reusesti sa pastrezi viteza e clar, nu mai stresezi motorul asa tare deci e mult mai putin probabil sa se arda!
Trebuie insa asa cum am zis sa ii cunosti turatia de eficienta maxima. Daca n-o stii, metoda cu mina pe motor e cea mai buna aproximatie. Destul de stiintific pentru gustul tau?
Aceasta postare a fost editata de Barabula: 03 December 2008 - 02:59 AM