Modelism - RHC Forum: Se poate face modelism cu bani putini? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Se poate face modelism cu bani putini? BUGET - executie 2003/prevederi 2004

#1 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 521
  • Inregistrat: 07-November 03

Postat 16 January 2004 - 02:27 AM

Personal nu mai stiu cati bani am cheltuit (investit) anul acesta. Sotia mea stie si mai putin :lol: Sunt incepator si am nevoie de multe. Statie (cea veche, Pilot 4, nu mai face fata), acumulatori, charger, controller, balsa, motoare, elici, roti, etc. Cu toate astea nu ma pot lauda ca am zburat. Imi mai trebuie multe (poate munca si experienta in special). Sa zicem ca anul trecut am cheltuit cam 350 Euro (nu mai stiu exact, am distrus facturile inainte de a cadea in mainile consoartei). Pentru anul acesta nu stiu de ce fonduri pot dispune, mai ales ca sunt proaspat tatic. In loc de metanol voi lua lapte praf (cat nitro se pune la un biberon?).
Adresez deci intrebarea: Se poate face modelism cu bani putini? Si cum anume?
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 16 January 2004 - 03:06 AM

Chiar fara bani este greu. Cu bani putini se poate, dar si rezultatele poti fi pe masura investitiei. Insa nu e regula. Modelism de performanta aproape sigur nu poti face, desi e cu "depinde...". Eu zic ca uneori conteaza foarte mult indemânarea, experienta si mai putin valoarea in $ a modelului. Am zis doar "mai putin" nu "deloc".

Daca e sa dau un exemplu concret, in modelul cu care concuram la auto captive n-am mai investit nimic de foarte multi ani si inca a mers bine. Daca eram mai harnic putin putea fi si mai bine. Dar nu au intervenit banii in ecuatie... A fost vorba de rezultat bun cu bani putini. De fapt chiar moka. A devenit plictisitor, desi concursul e la fel, indiferent de numarul concurentilor in cazul meu. Sper sa fi fost ultimul concurs pentru mine la auto captive (asa ziceam si acum un an).
Poti folosi mai putine materiale sau echipamente scumpe si eventual treci pe ceva cu mai mult lucru manual.

Când faceam planoare nu cheltuiam asa mult. Brad, balsa, placaj, ago, ceva de impânzit si alte maruntisuri. Am folosit si fitil cu elastic, am folosit si materiale scumpe, am mai pierdut si modele, am mai ramas si cu unele intergi. Rezultate n-am avut, dar satisfactie a fost destula. Stateau 3 minute in aer? Stateau. Erau starturi maxime? Erau. Cel mai important e ca era modelism si nu altceva.
Depinde ce vrei sa faci ca modelismu-i mare. Ca si pescuitul sau orice altceva. Poti pescui si cu un bat de 60.000 si cu unul de sute de $.
Poti sa faci ce vrei cu bani putini si munca multa. In fond si munca reprezinta o valoare. Tu hotarasti ce poti face si cum anume. Important e sa fii fericit sau macar multumit de ce faci. N-am trecut prin situatia ta dar imi permit sa-ti dau un sfat. Mai bine o perioada lapte praf si metanol mai putin, ca daca treaba-i buna cu juniorul si in familie, o sa fie si cu modelismul. Intre timp ceva doar sa mentii pasiunea treaza (era sa scriu "sculata"). Eventual o bere cu baietii, un schimb de elici, de planuri, 2-3 schite pe o foaie, o tasta pe internet... Tot modelism se cheama.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 16 January 2004 - 03:07 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Bibanu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 189
  • Inregistrat: 10-October 03

Postat 17 January 2004 - 12:02 AM

Parerea mea este ca se poate face modelism cu bani putini. Problema este ca pana la urma modelistii nu mai sunt satisfacuti de ...modelismul cu bani putini. Mai devreme sau mai tarziu (dar intotdeauna mai devreme :lol: ) are loc trecerea la RC, update care presupune o investitie in echipament RC; de fapt in acest domeniu investitiile nu se sfarsesc niciodata. Permanent apar noi tehnologii, materiale, etc care nu te lasa sa traiesti in liniste. Am observat ca multi modelisti sunt animati si de un firesc spirit de competitie, spirit care conduce la cheltuieli specifice ...competitiei.
Personal prefer modelismul de factura clasica, cum bine a spus si bitex: brad, balsa, baghete, ago...
Drept este ca odata virusul inoculat, este bine ca acel vechi si vestit cont, respectiv FSN-ul sa fie totusi, mentinut cat mai activ.
Cum bine spunea cineva, diferenta intre adulti si copii consta in pretul jucariilor lor.
0

#4 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 17 January 2004 - 12:24 AM

Draga Padre, intradevar se poate!
Ce se intampla de fapt si ce sfaturi dau eu. Cauta sa faci exact ce iti place cel mai mult. cauta sa realizezi un model cat mai bine, aproape de perfectiune. Ai rabdare si gaseste solutiile cele mai fiabile. Toate acestea se vor vedea la zbor unde este adevaratul test. Daca totul a fost facut bine vei avea satisfactia lucrului implinit si durabil.Poti sa platesti si 1000$, si 1$ daca dai cu el de pamant amandoua au aceeasi valoare: ZERO.
Deci cand stiu cati bani am incerc sa fac ce trebuie cu ei.
PS: vremurile apuse au avut un farmec aparte, avioanele se faceau cu bani putini si din nimic, dar cu multa munca, si nu erau rele!
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#5 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 17 January 2004 - 12:36 AM

si eu am trecut prin faza in care incercam sa reinventam ce altzii inventasera deja. am facut si eu (sau am incercat :lol: ) sa fac elice de navomodel din cutie de amigo, radiocomanda proportzionala FARA qartz si cu potentziometre cu valori diferite, bucse din te miri ce , etc.
toate astea au o urma de nostalgie dar nu pot sa uit ca mi-a cazut in mina la un moment dat ( prin `87) o revista de modelism din state si atunci mi-am dat seama: eram departe de ce vroiam si se putea si mai bine!
expo (Gabi)
0

#6 Useril este offline   MUGUREL. 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 744

Postat 17 January 2004 - 08:24 AM

SALUT!

Se poatre face modelism cu bani putini. Dar trebuie facuta totusi o investitie initiala. Cel putin asa am procedat eu. La inceput prin 2001 pina prin 2002 nu am lucrat nimic ,am cumparat numai: statie R/C ,motoare, servo, incarcatoare acumulatori, balsa, baghete,nu spun ca nu a fost putin dar a meritat.
Acum nu lucrez decat iarna 1,2 modele ,materialele le procur pe rind cam 500000-600000 lei pe luna (banii mei de tigari-m-am lasat de fumat), iar vara merg numai la zbor(cumpar metanol). Nu construiesc decat modele R/C cu motor termic capacitatea motorului maxim 10cc. Mai mari de atat sunt mult mai scumpe, materiale mai multe mai multi bani. Mai construiesc machete R/C dar nu am facut decat una , le lucrez pe perioada unui an si mai mult pentru a nu cheltui mai mult. Cand lucrez vreo macheta numai fac altceva.
Eu cred ca ma descurc onorabil!
BAFTA !
MUGUREL.
0

#7 Useril este offline   Bibanu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 January 2004 - 01:14 PM

Bine face Mugurel ca reuseste sa lucreze numai la cate o singura macheta fara sa fie tentat de altele in paralel. Eu nu reusesc asta si am numai dejavantaje, in sensul ca eforturile se disperseaza pe lucrul la mai multe modele in paralel. Costurile lunare cresc fara sa creasca proportional si realizarile. Finalizarea modelelor se face relativ tarziu. De cate ori am avut in lucru cate un singur model, credeti-ma ca acesta crestea ca voinicul din poveste.
Dar momentele cele mai fericite sunt acelea in care am pe planseta cate o semiaripa in lucru, chiar daca uneori sta la uscat prea mult http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif .
Am un amic care in afara de banii dati pe o statie Varioprop 12 (acum multi ani!), nu mai cumpara decat balsa si combustibil, restul si le face singur.
Deci se poate!
0

#8 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 19 January 2004 - 07:07 AM

Cate ore pe saptamana reusiti sa "rupeti" pentru a construi ceva? Aveti amenajat un atelier sau lucrati pe masa din bucatarie? (nu stiu daca o aripa se poate usca printre ceapa tocata si cartofii curatati;) )
0

#9 Useril este offline   Bibanu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 January 2004 - 12:57 PM

In legatura cu numarul de ore alocat modelismului pot sa spun ca el variaza. Am zile cand stau pana pe la 3 dimineata studiind forumurile si mai lipind cate ceva. Asta se intampla in general vinerea si sambata. Am uneori saptamani intregi cand din cauza lipsei de timp nu ma pot ocupa de modelism.
Ca spatiu de lucru am o camera separata (camera de lucru) alocata special pasiunilor mele (electronica, modelismul, IT-ul, scufundari, astronomie, foto si ar mai fi). Am aici spatiu suficient pentru ce am nevoie si nu ma deranjeaza nimeni. Mai folosesc si podul pentru ciocanit, bocanit, gaurit si alte operatii care necesita uzinare.
Am avut totusi si ani in care a trebuit sa ma multumesc cu o simpla masa si doua dulapuri pentru materiale. Trebuie sa recunosc ca am avut intelegere din partea consoartei intotdeauna (sau aproape :) ) .
0

#10 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2004 - 01:49 PM

Imi permit sa mai adresez cateva intrebari: Se poate face modelism cu un cupil in casa? Si daca pune mana? Si daca vrea si el sa lipeasca ceva sau sa piloteze? Cum ii potolesti lacrimile? Sau cum il feresti de eventualele zgomote?
0

#11 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 394
  • Inregistrat: 01-April 02

Postat 27 January 2004 - 02:55 PM

Fica mea are acum 1 an. "Zboare" la simulator, are tastatura de calculator ca si tata ei, sorteaza piese mai mari la avioane si sa urca pe ele. Bineinteles trebuie sa fi pe faza tot timpul..
Pe poza verifica cheia de bujie dupa gust.
Cum sa vede lucrezi in biro/camera mare si nevasta in bucaterie si ne lasa sa facem ce vrem...

Fisiere atasate

Salutare
Walter Born
0

#12 Useril este offline   xorg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1352
  • Inregistrat: 16-February 03

Postat 28 January 2004 - 11:53 PM

ca tot e vorba de-nceput cred ca si pentru mine a venit vremea sa fac ceva care sa zboare si nu prea stiu ce daca imi puteti recomanda ceva simplu care sa nu ocupe mult timp cred ca m-apuc si eu de mesterit
ca stadiu am 2 motoare termice rusesti cumparate de ani buni unul de 2.5Cm3 si unul de 5Cm3 dar cred ca totusi ar fi indicat unul electric, am cumparat si eu o elice PICO-PROP125X110 pe care am testato pe cateva motoare de le am(de la un CD de la o masina de ras veche cateva de casetofoane) si nu prea stiu la care sa ma opresc poate imi dati un sfat si poate chiar imi indicati un avionas fara pretentii care sa zboare cat de cat.
0

#13 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 29 January 2004 - 08:13 AM

Noi, acum in Germania la magazinul meu aveam o oferta de luna januarie care care arata asa:

aripa zburatore ARF Wendy cu envergura 100cm sau Eaagle cu 130cm envergura
suport motor
motor Speed 280
reglator Kontronik Rondo 300
elice
Accumulator Graupner 600maH
= 69 EUR
Radiocomanda in Banda 40Mhz, 3 canal cu 2 servouri Graupner C2041 = 79 EUR
Mai trebuie incarcator de accumultor si accu sau baterie pentru emitator.

Un pachet similar sigur gasesti, poate cu pret diferit ca aripile astea sint mai ieftine in Romania, dar paote Radiocomenzi sint mai scump.

Aste de mai sus este gata la zbor dupa cam 2-3 ore de montaj.
Salutare
Walter Born
0

#14 Useril este offline   xorg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 12:52 AM

Si daca tot o cumpar eu ce mai fac? crezi ca am studiat o viata tehnica de toate felurile doar ca sa zbor o aripa IDEILE MELE TOCMAI BUNE DE ARUNCAT NU? cei drept nu am cine stie ce realizari in domeniu dar placerea de a construi ceva.... telecomanda e super interesanta si chiar vreau una cu receptor si servouri cu tot
0

#15 Useril este offline   xorg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 12:57 AM

Cred ca totusi ar fi buna si o aripa cu totul gasesc eu ceva de imbunatait la ea :wacko: dar cum sa cumpar din germania???
0

#16 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 08:15 AM

De cumparat edin germania este foarte simplu. Dai comanda si bani si iti vine marfa peste 2-3 saptemani prin colet.

Dar daca este vorba de mesterit, mai bine iti cumperi un colet de materiale si ei un plan de pe situl asta gratis cu downlaoad si ai de mesterit cat vrei.
Salutare
Walter Born
0

#17 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 30 January 2004 - 11:00 AM

xorg, la 30 Jan 2004, 01:52, a spus:

crezi ca am studiat o viata tehnica de toate felurile doar ca sa zbor o aripa IDEILE MELE TOCMAI BUNE DE ARUNCAT NU?

xorg, sa nu crezi ca a zbura o aripa e o chestie rusinoasa; nu e motor termic, dar satisfactii ai. Nu stiu cum stai cu pilotajul, dar cred ca macar la nivelul divertismentului e extra. Pe alta parte, o aripa puternic motorizata (twin, brushless, etc) iti da si sentimentul de viteza pe care l-ai avea la termice de 5cc, fara sa faci fum si sa te incurci in balsa, placaje si alte astea... E adevarat ca nu trebuie sa construiesti prea mult, dar te asigur ca tot o sa ai ceva-ceva de carpit dupa primele zboruri.
Despre aripi, se pot gasi si mai aproape decat in Germania, cu costuri comparabile dar cu transport mai ieftin si categoric mult mai rapide ca livrare. ...ca sa nu mai vorbim ca o statie noua cumparata aici macar are garantia vanzatorului.....
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#18 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 11:35 AM

Garantie in Germania sau general in EU este de 24 luni, indiferent cine este client.
Salutare
Walter Born
0

#19 Useril este offline   Flying Kettle 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 01:31 PM

wabo, la 30 Jan 2004, 12:35, a spus:

Garantie in Germania sau general in EU este de 24 luni, indiferent cine este client.

Nu ma refeream la faptul ca in CE nu este garantie (si este!), dar daca luam in calcul eventualitatea unei depanari acolo, te lasi pagubas sa trimiti o statie daca ai de trecut de vama... si atunci preferi sa ai aici o garantie. Unde mai pui ca daca garantia acolo e 24 luni, poate si dealerii din Romania o au la fel de lunga ;)

0

#20 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 30 January 2004 - 03:22 PM

Hai Bogdane sa te sustin un pic! Trebuie sa stiti ca ...banala aripa, nici nu este asa de banala!

Cine nu a pus mina nicioda nu are de unde sa stie ce abilitati acrobatice poate avea si ce mina sigura trebuie sa ai pentru a o zbura in siguranta!

@xorg

Sa stii ca aripa este o slabiciune de-a mea datorita unor motive absolut simple. O am mereu in portbagaj, e gata de zbor in 2 minute si poti zbura cu ea si pe un teren de tenis daca ai citeva ore bune de zbor la activ!
Faptul ca noi ne-am indragostit atit de ea este ca detinem deja modele mai avansate ale acestori aripi dar pot sa-ti recomand calduros si modelul de baza ca vei ramine surprins de ceea ce stie.

Nu trebuie sa-ti agatzi in cui toata stiinta acumulata! Cumpara-ti ceva de-a gata sa-ti satisfaci pofta de zbor si apoi vei avea timp sa-ti construiesti pe plac modelele proprii. Oricum, din bani putini e greu cu modelismul. De statie nu te poti lipsi si nu merita sa te zgircesti ca dupa aceea iti pare rau. Daca nu vei lua una care sa-ti satisfaca toate poftele de zbor vei ajunge ca mine....am 3 R/C-uri din care una singura stie tot ce trebuie la un zbor. Servouri, acumulatori, un motor electric sau termic tot iti va trebui la un moment dat dar macar vei avea baza din care poti sa-ti construiesti sau sa-ti zbori mai multe modele.

Succes in continuare!
0

#21 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 January 2004 - 04:39 PM

BogdanStancu, la 30 Jan 2004, 13:31, a spus:

eventualitatea unei depanari acolo, te lasi pagubas sa trimiti o statie daca ai de trecut de vama... si atunci

Nu am stiut ca sint producatori in Romania de statie. Imi dai si mie adresa ?

Daca ai o problema electronica, in cel mai probabil caz, si dupa cum este impartit piata romaneasca, ajunge si pentru garantie in Germania, find de la Futaba,Hitec/MPX sau JR/Graupner... adica intre un mod sau altul to acollo sa face...

Dar clar este, ca mai bine sa fie cumparat ceva aici la om, la care poti sa vi in cutre sa l bati daca nu face treaba... ;-))
Salutare
Walter Born
0

#22 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 30 January 2004 - 11:24 PM

o aripa cred ca ar fi cel mai fain de facut....acum depinde de tine....daca ai chef de mesterit la ea sau ai chef de zburat cu ea!acum sunt in tratative sa pun un motor electric la asa ceva...

Fisiere atasate

• Fisier atasat  forum.jpg (79.89K)
    Number of downloads: 102

0

#23 Useril este offline   Corsair4FU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1020

Postat 30 January 2004 - 11:42 PM

Salut Rares,

feina lucrare ! Ce folie folosesti ?

CF4U
Mesterica, pe ce pune mina strica.
0

#24 Useril este offline   xorg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 January 2004 - 01:11 AM

Arata binisor, dar nu-mi prea dau seama de dimensiuni. Macar un pachet de tigari daca lasai se vada
0

#25 Useril este offline   Flying Kettle 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 February 2004 - 10:25 AM

wabo, la 30 Jan 2004, 17:39, a spus:

Nu am stiut ca sint producatori in Romania de statie. Imi dai si mie adresa ?

Nu, Walter, stim amandoi ca nu vorbim de producatori, ci de importatori. Daca e ceva defect si trebuie reparat in garantie, e datoria firmelor care ti-au vandut aparatul sa rezolve treaba si atunci se descurca ei cu vama. Nu toti pot fugi pina in Germania cand au probleme cu statiile...

0

#26 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 February 2004 - 12:37 PM

si importatori le trimit in germania....
Salutare
Walter Born
0

#27 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 01-January 04

Postat 02 February 2004 - 03:48 PM

... dupa parerea mea rachetomodelismul e mai putin costisitor ... la varsta de 17 ani pe care o am nu prea pot sa imi dau banii pe modelism ... parintzii mei spun ca ar trebui sa las modelismul pe mai tarziu, poate si pentru ca folosesc bucataria pe post de atelier -_-
RocketisT PanA La Capat
0

#28 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 02 February 2004 - 11:53 PM

padre,

intra pe www.spadtothebone.com si vei vedea niste modele din coroplast care costa mai putin ca unul de balsa (mult mai putin), sunt mult mai rezistente si se fa foarte usor.

asta de mai jos are vreo 5 crashuri la activ. in afara de elici rupte si aluminiu dezdoit nu a patit mare lucru.

Red Guy

Fisiere atasate

come to the dark side. we have cookies!
0

#29 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 02 February 2004 - 11:56 PM

inca o poza

Fisiere atasate

come to the dark side. we have cookies!
0

#30 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2004 - 07:10 AM

Am deschis acest subiect deoarece doream sa aflu care este costul pe care il presupune in timp aceasta pasiune. Ma gandeam ca probabil exista solutii pentru a nu cheltui toti banii din casa. Sotia spune ca ar trebui sa ma gandesc mai mult la fiul nostru (4 saptamani), la necesitatile lui (lapte praf, scutece, servetele, etc.) si mai putin la avioane. Eu insa nu ma pot opri. Vreu sa gasesc solutii deoarece cand vad ceva nu ma pot opri sa nu vreau si eu acel lucru (model, statie, motor...) Ma gandeam ca poate va veni un timp cand am sa-mi procur doar materialele si am sa-mi construiesc singur modelele. Nu-mi pot permite sa cheltuiesc sume enorme pe anumite modele pe care apoi sa le fac "surcele".
@ReD Unde gasesc coroplast. Seamana cu un material pe care l-am vazut ca ambalaj pentru pahare sau ma insel? Sau unde gasesc depron (placi mari)?
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu