motor bonzer
Postat 07 May 2008 - 11:00 PM
motor seria 550 sau 560
cum eu am cautat pe google si am gasit, asa poti sa cauti si tu. Esta la fel ca pe orice forum ... NIMENI nu " cauta" , toata lumea pune intrebari.
Postat 08 May 2008 - 06:39 AM
Cu motorul de Bonzer este o situatie mai speciala:
Masinuta este o realizata pe baza unei copii dupa sasiul onroad Tamiya TL-01 la care s-au montat bascule/planetare/amortizoare mai lungi si roti mai mari.
Marea problema este ca angrenajele au ramasa aceleasi. Ele erau insa calculate de Tamiya pentru o masinuta cu roti mult mai mici (1/2).
Chinezii care au conceput Bonzerul au cautat o solutie cat mai simpla de rezolvare: Au creeat un motor special: Are dimensiunile de gabarit ale RS 540 insa este un pic mai lung. Motorul astel creeat are doar 16k (motorul standard).
Uzual masinuta vine cu cel mai mic pinion (parca 19T), deci nu se poate monta un pinion mai mic necesar in cazul in care motorul are mai multe RPM.
Schimband motorul stock cu un altul exista riscul ca acesta sa se distruga (in conditii offroad la viteze mici). Uzual motoarele de upgrade sunt de viteza (cu turatii mai mari) si nu de cuplu (turatii mai mici).
Mi s-a parut dificil sa gasesc intradevar un motor cu care sa pot inlocui motoarele la Bonzer.
Atentie: Exista, pe acelasi sasiu realizate trei modele: Onroad, buggy si OffRoad (Bonzer). Primele doua au un motor standard RS540, La Bonzer insa, asa cum am precizat, este diferit (mai lung si cu mai pitine rpm)!
Tamiya F350+MFC-2 -~- Tamiya M1025 Humvee -~- Carson Dazzler 2WD Buggy -~- Traxxas Slash 2.4 GHz Spektrum
Carson xMods Evo Truckin Hummer H2 4WD -~- iWaver Mini Cooper -~- Kyosho Overland H2
Postat 08 May 2008 - 08:22 AM
Numai sa nu se incinga prea tare.
Cu un radiator masiv pe el nu cred ca vor fi probleme.
Alta optiune ar fi Electrifly S600 - numai sa incapa fizic in jucarie.
Aceste motoare, chit ca sunt de max 8.4V max merg si la 14 V fara nici o problema.
Turatie la 8.4V 12.300rpm.
Respecte.
HPI E-Savage stock.
HPI Savage Flux stock.
Postat 08 May 2008 - 08:49 AM
Postat 08 May 2008 - 03:28 PM
Si ca sa se stie chinezii au copiat si alte sasiuri de la Tamiya, TA01 si TA02 de exemplu dar cu alea n-au ajuns nicaieri ca nu cred ca au luat legal licenta de la Tamiya, asa ca n-au avut tupeul sa iasa tare cu ele pe piata. TL01 a fost in mare masura abandonat de Tamiya care si-au dat seama ca nu e o mare reusita, d-aia le-or fi dat la chinezi (cine stie ce au primit in schimb) licenta.
Aceasta postare a fost editata de Barabula: 08 May 2008 - 03:42 PM
Postat 09 May 2008 - 08:43 AM
Electro Motor "Clash 28"
rotatii/min: 16.600
Curent: 16A
Tensiune: 7,2 V
gen asta ar merge pe bonzer cu un Radiator cu ventilator pentru motoare tip 540 ? sunt curios ca am si eu un bonzer chit ca il am de vanzare nu mie greu sa ii fac un upgrade pt motor....dar nu stiu ce motor sa aleg....cifrele alea ma baga in ceatza:P
Postat 09 May 2008 - 05:09 PM
evil, la 9 May 2008, 08:43, a spus:
Electro Motor "Clash 28"
rotatii/min: 16.600
gen asta ar merge pe bonzer cu un Radiator cu ventilator pentru motoare tip 540 ? sunt curios ca am si eu un bonzer chit ca il am de vanzare nu mie greu sa ii fac un upgrade pt motor....dar nu stiu ce motor sa aleg....cifrele alea ma baga in ceatza:P
Clash 28 e poate prea incet pentru ce se vrea Bonzer-ul...dar poate unul imediat peste 20...adica 21...sau 23...as recomanda 23...papa putin si e suficient de aprig...B)
PS
cu cat coboara numarul din dreptul motorului...creste turatia...
cu cat urca numarul asta...creste torq-ul...
:D :D :D
Postat 09 May 2008 - 10:14 PM
dar vreau sa stiu sigur daca e bun sau nu scump nu ar fi dar sa nu il pun si sa ma trezesz ca dau 3 ture cu ea si aud cum cad pinioanele=)))
Electro Motor "Clash 15" din clasa 540
rotatii/min: 32.000
Dimensiuni:
Diametru: 35 mm
Lungime: 53 mm
Diametru ax: 3,17 mm
Postat 09 May 2008 - 11:29 PM
Primul pas: am schimbat sistemul RC cu Futaba TX: T3PM-FM ; RX: R153F
ESC-uri am folosit Duratrax 16T (DTXM1065) si Novak XRS (Novak XRS Reversible Sport ESC ) - am doua Bonzeruri gata de start !
Dupa ce am desfacut motorul am constatat ca exista o problema cu pinionul: nu este prins de ax cu un surub ci este fixat prin presare (pentru a-l extrage a tb s-a folosesc flacara). Ulterior am achizitionat pinioane cu fixare prin surub. Bonzerul se livreaza cu pinion 19T, acceptand insa si pinioane 21 si 23 (cu cat pinionul are mai multi dinti viteza masini este mai mare iar momentul - forta transmisa la roti - mai mic)
Motoare am incercat (pe toate am montat radiatoare identice cu cele std de Bonzer, radiatoare prinse cu regleta de plastic pentru a nu cadea la socuri):
1-Carson CE-4 (11366)
2-Team Orion Formula SV2 Pro BB 17x2
3-Team Associated Power 17 RTR
4-robbe Power 600 / 24
5-AquaCraft 550 (AquaCraft 550 Motor Low rpm King's Ransom )
Ce experiente am avut:
1-Cu motorul 1 masina pleca greu de pe loc , viteza maxima era ceva mai mica decat cu motorul original. Motorul se incingea foarte tare. Deci performante mediocre !!!
2-Cu motoarele 2 si 3 masina pleca greu dar viteza maxima era sesiabil mai mare decat cu motorul standard. La turatii mici motoarele se incingeau foarte tare! Pe mine ma interesa sa am forta cat mai mare pentru catarari, iarba, etc. Dupa ce am testa un masinile am constatat ca am ramas fara un pinionul de plastic ( in opinia mea a cedat ca urmare a franei prea puternice cu aceste motoare)
3-Cu Motoarele 4 si 5 masina s-a comportat rezonabil (viteza era mai mica decat cu motorul original insa ava mai multa forta). Din pacate si cu aceste motoare s-a "barbierit acelasi pinion.
Desfacand diferentialele am constatat ca doua din cele trei axe ale satelitilor s-au rupt (la diferentialul spate). Nu stiu cu care motor s-a intamplat evenimentul.
Aceleasi axe si pinioane s-au stricat la ambele masini de test !!!
In concluzie m-am intors la motorul original (care este cel mai echilibrat) !!!
Succes
Aceasta postare a fost editata de OCRV: 10 May 2008 - 12:30 AM
Tamiya F350+MFC-2 -~- Tamiya M1025 Humvee -~- Carson Dazzler 2WD Buggy -~- Traxxas Slash 2.4 GHz Spektrum
Carson xMods Evo Truckin Hummer H2 4WD -~- iWaver Mini Cooper -~- Kyosho Overland H2
Postat 09 May 2008 - 11:45 PM
Postat 10 May 2008 - 05:16 AM
http://cgi.ebay.com/Tamiya-53342-TL01-Spee...1QQcmdZViewItem
De asemenea exista diferentiale cu bile pentru TL01 si exista si un diferential one-way pentru fata care sunt mai bune decit diferentialele cu sateliti. Doua diferentiale cu bile probabil ar fi ideal daca vrei sa treci la unmotor mai puternic. Eu insa nu as merge cu mtorul mai jos de 23turns (super stock). Si asa o sa stresezi transmisia destul si probabil o sa cedeze ceva, dar ma rog, o sa mearga mult mai repede. Cred ca si asa e prea mult, oricum. Setupul ideal cred ca e cu pinioanele de viteza si motorul original stoc 540 silvercan.
Pentru cuplu mai mare exista motoare cu 35 de spire, 45, 55 samd, pina la 95! Astea sunt pentur rock crawling si probabil ca ar distrgue cu usurinta pinioanele de plastic din bonzer. Poate ca primul pas ar fi sa puneti mina pe niste pinioane originale de TL01 facute de Tamiya. Alea sunt destul de tari. Cu pinioane de viteza si un motor de 35 de spire probabil ca ai suficient cuplu ca sa traga daca 540 nu face fata multumitor.
Aceasta postare a fost editata de Barabula: 10 May 2008 - 05:20 AM
Postat 10 May 2008 - 10:03 AM
Montand pinioanelele originale de Tamiya pe Bonzer se vor constata niste jocuri deranjante, jocuri care duc la o uzura rapida a pinioanelor.
M-am jucat destul de mult cu acest model. Am cumparat un Bonzer apoi am luat de pe Tower toate piesele care se gaseaua pt TL-01.
Cand o piesa de Bonzer ceda o inlocuiam cu una de Tamiya (asa am constatat micile diferente).
Am cumparat apoi un kit de Baja King (si iar am constatat diferentele fata de Bonzer).
Cand au inceput sa cedeze basculele am mai cumparat 4 (PATRU) seturi de Bonzer (de data asta erau kiturile de Buggy la care singura diferenta este fata de bonzer sunt rotile mai mici , motorul mai mic - mai scurt si cu un cuplu mai mic - si caroseria).
Singurele piese care se potrivesc perfect de la Tamiya sunt setul de rulmenti si fuzetele fata cu brat la 45 grd (Absolut necesare intrucat cele originale de Bonzer sunt de TL-01 si nu de Baja si rotile ajung sa frece de capul de bara).
Poate ma insel (si sper asta) dar toate incercarile de a schimba motorul au dus la rezultate nesatisfacatoare (Chiar daca pentru moment se obtine viteza sau cuplu mai mare ceva din Bonzer va ceda in maxim 20 minute).
Daca chiar reusiti un upgrade fiabil ceva sunt si eu curios.
Succes
Aceasta postare a fost editata de OCRV: 10 May 2008 - 10:05 AM
Postat 10 May 2008 - 12:00 PM
Postat 10 May 2008 - 01:14 PM
Postat 10 May 2008 - 10:03 PM