Calin, ai dreptate dar tura asta imi place sa te contrazic.
Am trecute si eu pe raboj cateva zeci de tari prin care mi-am plimbat ciorapii. Nicaieri nu mi-au disparut bani din buzunar (lucru de care nu ma pot lauda in Romania). Am o singura exceptie in strainatate, cand era sa o pateasca nevasta la portofel, undeva in fata unei biserici din Torino, de la un junior pe care l-am si articulat binisor dupa ureche, cu precizarea ca juniorul era compatriot de-al nostru. Moldovean cum s-ar zice, de prin Suceava.
Nicaieri nu m-au lasat sa dorm in aeroport daca au fost probleme cu zborul la care aveam bilet. Am lucrat cu oameni incepand cu turci din aia "traditionalisti" care nu citeau ziare si nu aveau TV in casa dar foloseau sonare pentru pescuit, pana la directori de firma de prin Germania. Toti si-au tinut cuvantul, toti s-au comportat normal si corect. Au fost oameni de la un capat pana la altul, fara exceptie. Mai degraba eu am fost cu probleme. N-au intarziat o zi cu plata n-au schimbat un cuvant din intelegerea initiala. Au iesit casierite dupa mine pana in parcarea magazinelor sa-mi dea in mana restul de 2-3 banuti metalici pe care in Romania niciodata nu-i primeam si la care in mod reflex nu ma mai gandeam.
Daca un sofer neamt a spus ca ma ia din fata hotelului la 16.58, pai la 16.58 a ajuns acolo, in 5 secunde am urcat si am continuat drumul. Daca scrie ca trenul vine in 1,30 minute, pai nu intarzia nici cateva secunde. N-au fost situatii sa vreau sa platesc un serviciu si sa nu pot, de la un suc pe undeva pana la orice bilet in orice statie prapadita de autobuz sau tren.
Totdeauna m-am asteptat sa fiu discriminat in alta tara pe motiv ca sunt strain si ar exista motive destule sa fie o astfel de situatie. N-a fost asa. Cele mai mari neplaceri le-am avut in Romania si nu de la straini, ci de la compatrioti de-ai nostri, de la oficiul postal pana la cel mai inalt nivel. Nu neg faptul ca in alte parti nu sunt probleme. Poate sunt mai mari ca la noi. Dar eu ca strain nu le-am observat acolo, spre deosebire de strainii care le iau din plin inca de la primul km parcurs peste granita, la noi. Poate problemele urate le au cei de acolo si sper sa fie asa, sa nu moara de plictiseala. Dar daca vor safari, sa vina la noi in vacanta de vara ca asta obtin. Era chestia aia cu respectul fata de om. O utopie comunista, zicem noi...
Poate am fost eu norocos sau ghinionist de am intalnit numai situatii din astea. Posibil ca realitatea-i alta dar pentru mine e ceea ce vad si simt.
Ca sa revin la idee, e mai deranjant cand o patesti la tine acasa de la ai tai. Si asta se intampla aproape zilnic, de zeci de ani. E obositor.
Si eu am fost deseori neserios si n-am pretentia ca altii sa fie altfel. E problema de comportament, de atitudine. Posibil ca e vorba de seriozitate de sus pana jos. Raspunzi cu aceeasi moneda, faci cum ai fost invatat sau cum stii ca merge.
Imi cer scuze ca sunt offtopic, trebuia sa discutam asta in alta parte.
Posbil ca subietul va trebui curatat si lasat pentru ce se doreste.
Ca sa pun o intrebare suplimentara: romani celebri pentru cine? La noi, mai celebru e Guta decat Bacovia. Punem pariu. Intreaba intr-o piata din Romania: "Doriti sa ascultati un cantec de petrecere interpretat de Guta sau de Bacovia?" Sa vezi celebritate la Bacovia!
Apropo, in ce se masoara celebritatea?
"Nu suntem nici mai idioti ca nemtii, americanii, indienii... doar asa ne vedem noi... " Nu asa ne vedem noi, asa ne fac ai nostri sa ne simtim.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 October 2009 - 09:35 PM