Modelism - RHC Forum: Cauze bruiaj??? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Cauze bruiaj??? cladiri, copaci, masini si altele

#1 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 553
  • Inregistrat: 13-July 07
  • Interests:Aeromodelism

Postat 31 March 2008 - 09:08 PM

am deschis acest subiect pentru a afla daca anumite cladiri din apropiere pot cauza semnale parazite datorita reflectari undelor radio???
ieri am 'zburat' cu ES meu pe stadionul rapid, adica in interior pe gazon si nu prea am reusit sa il controlez. prima oara l-am agatat in tribuna oficiala, crezand ca a fost o gresala de-a mea, apoi l-am lansat iar si ce credeti, atat de greu l-am controlat incat a iesit de pe stadion si s-a prabusit in fata unei doamne cu o solenza care a pus o framna de mama focului!
deci cat de rau credeti ca a influentat structura metalica si din beton a stadionului, interferentele radiocamenzii si a receptorului?
multumesc!
doar....eu
0721.798.720

0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 31 March 2008 - 09:20 PM

In zilele astea e asa cum banuiesti: "anumite cladiri din apropiere pot cauza semnale parazite datorita reflectari undelor radio" :)
Dar un scaner n-ai incercat sa folosesti sa vezi ce-i ocupat si ce nu?
Dau si eu cu presupusul, ca-i gratis...
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 31 March 2008 - 10:02 PM

Ce statie ai folosit si ce receptor?
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#4 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 March 2008 - 10:48 PM

statia Robbe-Futaba FC-15
receiver: Graupner JR Superhet C16
doar....eu
0721.798.720

0

#5 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2285
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 01 April 2008 - 07:50 AM

SRI -ul si alti baieti veseli bruiaza in zilele astea la greu tot spectrul RC: 27MHz, 35MHz, 36MHz, 40MHz, 41MHz, 72MHz, 75MHz si 434MHz.

Daca nu ai statie pe 2.4GHz eu zic ca e mai cuminte sa nu zbori intre 29 martie si 5 aprilie.

Cladirile cu structura din beton armat reflecta undele dar acestea vor ajunge oricum la model. Atata timp cat tu ai modelul in raza vizuala, acesta primeste unde directe si n-ar trebui sa pierzi controlul.

Raza de actiune a sistemului tau este de 700 - 1000m in camp deschis. Un teren de fotbal are doar 100m.
Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#6 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 01 April 2008 - 09:03 AM

Salut!

De ce nu folosesti receptorul potrivit pentru statia ta de emisie? Niciodata nu se vor putea imperechea corect un Futaba cu un Graupner fiindca semnalul PPM al unuia este negativ iar al celuilalt este pozitiv.

Cat despre parbusirea modelului in trafic...mai bine ma abtin.
0

#7 Useril este offline   Barabula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 415
  • Inregistrat: 25-November 07

Postat 01 April 2008 - 09:19 AM

zozo are dreptate. Treci la loc pe receptorul lui si n-o sa mai ai probleme.
0

#8 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 10:28 AM

cu aceasta imperechere am zburat in camp deschis si am raza foarte mare, va spun din propria experienta ca nu am avit pana acum probleme cu semnalul! ERASER daca tu zici ca e din cauza SRI-ului ar fi bine, oricum ramane de vazut sambata sau duminica din ce cauza am patit ce am patit! ms mult pentru parerile imaprtite
bafta
doar....eu
0721.798.720

0

#9 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1010
  • Inregistrat: 13-December 07

Postat 01 April 2008 - 10:31 AM

Adu-l in week-end la Loulis si vedem noi daca se mai manifesta fenomenu' :)
Ave
0

#10 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2235
  • Inregistrat: 31-July 07
  • Interests:vintage

Postat 01 April 2008 - 10:40 AM

zozo, la 1 Apr 2008, 09:03, a spus:

Niciodata nu se vor putea imperechea corect un Futaba cu un Graupner fiindca semnalul PPM al unuia este negativ iar al celuilalt este pozitiv.

teoretic asa este. dar practic functioneaza orice receptor Futaba cu orice emitator Graupner/JR (si viceversa) indiferent daca semnalul PPM este inversat sau nu. cel mult apare o defazare de 200-400 microsecunde, datorata duratei palierului corespunzator fiecarui canal.

Graupner/JR
http://www.mp.ttu.ee/risto/rc/electronics/images/modulation/PPM/08.gif

FUTABA
http://www.mp.ttu.ee/risto/rc/electronics/images/modulation/PPM/10.gif
Laser frate!
"Drona este pt modelism exact ce este maneaua in muzica" - Epicur
0

#11 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 10:52 AM

o sa vin mai mult ca sigur la loulis! ms @fulgerica pentru specificatiile tehnice ca se impaca futaba cu graupner!
doar....eu
0721.798.720

0

#12 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 12:17 PM

Probabil ca un semnal parazit a ajuns la receptor si a pus circuitul AGC (auto gain control) in functiune care atenueaza semnalul primit pana la un nivel acceptabil (pastreaza semnalul constant intr-un anumit etaj din receptor). Cand esti aproape de model, circuitul AGC atenueaza 80% din semnal iar pe masura ce te indepartezi atenueaza din ce in ce mai putin. AGC -ul ia ca referinta semnalul cel mai puternic, nu face distinctie intre semnalul util si cel parazit, atenuandu-le pe amandoua. Este adevarat ca receptoarele sunt prevazute cu filtre care taie tot ce e in jurul benzii de lucru (pana la 35.000MHZ si peste 35.330MHz) dar daca semnalul parazit a avut o componenta si in acest spectru, acea componenta a trecut de filtre ajungand la AGC. Toate receptoarele "de firma" au circuit AGC, exceptand modele nano pentru indoor.
TEL. 0726.191.725
0

#13 Useril este offline   Barabula 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 415
  • Inregistrat: 25-November 07

Postat 01 April 2008 - 06:30 PM

Poti sa-i spui pe romaneste RAA (reglaj automat al amplificarii). Asta nu afecteaza receptia asa cum spui. Si RAA exista si in radiourile Gloria de pe vremea bunicii. E o simpla rezistenta la iesirea din filtrul de frecventa intermediara care merge inapoi in intrare. Dar asta nu avea de ce sa ii scoata receptorul de sub control.

Teoria ca receptoarele de la una la alta merg e corecta dar practic mie mi s-a intimplat sa pierd raza de actiune numai schimbind cristalele pur si simplu cu altele de alta firma, pe aceeasi frecventa. Cine stie? Pe de alta parte, asa cum arata cineva mai sus pulsurile negative nu pot fi citite ca un pozitiv in revers pentur ca pur si simplu latimea (durata) pulsului e masurata de la primul front care in cazul in care pulsul e pe dos e frontul de cadere la Graupner si de ridicare la Futaba. De acolo incepe masurarea duratei pulsului pentru decodarea semnalului. Pai ia imaginati-ve ce se intimpla cind frontul de cadere e citit de un receptor JR din semnalul unei statii Futaba (sau invers)? O sa citeasca pulsul de separare dintre canale si atit. Si ala nu e modulat.

Acuma amicul nostru ne spune ca pina acuma i-a mers brici. Asta ca sa zic asa, vorba lui Marin Preda, e ceva care nu exista! Stiu si eu ce-o fi facut amicul nostru acolo? Poate ca din cauza nivelului de referinta care pare si el pe dos din diagrama de mai sus in cele din urma semnalul e citit corect? Dracu stie!

Oricum, parerea mea e ca ar fi bine sa stai cuminte pina se termina samitul si dup-aia daca mai face nebunii, treci inapoi la receptorul original.

Si ca o curiozitate, Graupner si Futaba sunt parteneri in Europa (Graupner vinde produsele Futaba sub nume propriu). Cel putin prin anii 80 asa era, da cred ca alianta functioneaza si azi. Asta ca sa-mi arunc in aer propriile argumente in final.

Succes
0

#14 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 07:07 PM

@Barabula: pai nu e bine sa schimbi cristalele originale cu cele ale altui producator. Frecventa intermediara nu e intotdeauna 455KHz. In cazul de fata sunt cristale originale, Futaba pt emisie si Graupner pt receptie. De unde ai scos-o ca Futaba si Graupner au fost parteneri ? Pe vremuri Graupner lucra cu Grundig apoi a trecut la JR. Receptorul C16 este facut de JR in perioada 1990 - 2001 fiind receptorul standard pt Graupner MC-14, MC-15, MC-16 si MC-16/20.

Conteaza lungimea pulsului, nu amplitudinea lui asa ca nu are importanta daca e negativ sau pozitiv. Nu confunda saltul pulsului cu SHIFT-ul de frecventa care e alta socoteala si se refera la modul de extragere a frecventei intermediare: se scade din frecventa de emisie => frecventa reala a cuartului de receptie este cu 455, 456 sau 466KHz (in functie de producator) mai mica decat frecventa de emisie sau se aduna la frecventa de emisie si atunci cuartul de receptie lucreaza cu 455KHz mai sus ca frecventa de emisie. La radiocomenzile Walkera, Futaba si Wi-Fly cuartul de receptie merge la frecventa mai mare. La Graupner, Multiplex, Simprop, Sanwa/Airtronics si Hitec cuartul de receptie merge la o frecventa mai mica ca cea de emisie. De aceea e bine sa folosesti in receptor stric cuarturile celui care l-a produs.

BTW, radiocomanda lui Miezu_eu a fost radiocomanda mea pentru ~ 3 ani si am folosit-o la termice in aceeasi combinatie, fara retinere si fara probleme chiar si la distante de peste 500m unde deja imi era greu sa imi mai dau seama de pozitia in care afla modelul.
TEL. 0726.191.725
0

#15 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 08:00 PM

baieti, voi stiti care e treaba cu semnalele radio si cu frecventele, teoria e teorie dar practica dovedeste cele spuse de @fulgerica si de @ERASER! oricum acum ca aceasta discutie a scos la iveala pareri pro si contra pot sa imi fac o idee cum ca, pot sa stau linistit in privinta bruiajeleor si interferenteleor dupa perioada summitului!
va multumesc inca o data pentru sfaturi si pareri!
bafta
doar....eu
0721.798.720

0

#16 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 01 April 2008 - 08:02 PM

In PPM cele doua sunt compatibile 100%. Cine nu crede sa vina sa vada. Asta lasand deoparte considerentele teorietice expuse corect de Eraser. Daca urmaresti specificatiile(sa nu fie vreo ciudatenie) si folosesti quarzul original pe fiecare totul e ok. Restul e un mit de marketing. AGC asa cum e marcat acum, RAA cum i-l numeam pe vremea bunicii Gloria nu e mereu o simpla rezistenta. De regula acum e accesibil de afara doar o dioda si o rezistenta, eventual un condensator. Restul, comparator/atenuator, si ce o mai fi e inglobat in circuitul integrat. La complexitate e destul. La nivelele de semnal vehiculate si antenele de 1m orice mica atenuare (de ordinul db, nu zeci de db!) conteaza. Lasand la o parte faptul ca citesc din ce in ce mai mult despre zboruri facute cu "mandrie" in locuri din ce in ce mai publice, acolo semnalul a fost clar innecat de ceva mai tare. Daca e pe aproape o antena de gsm, 20-40w ai acesteia sunt suficienti. Charlie ar putea sa ne spuna mai exact. Structura metalica ce intoarce semnalele cu defazaje de toate felurile. La fel se comporta in 27MHz si in interiorul cladirilor de beton armat. Noroc ca la 1/28 nu e nevoie de mai mult de 15metri de "bataie" corecta efectiva.

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu