Pagina 1 din 1
Comanda eleroane cu doua servomecanisme Cum se face?
Postat 04 December 2003 - 08:30 PM
Stiu ca sunt aeromodele la care comanda eleroanelor se face cu doua servomecanisme, fiecare eleron cu servomecanismul sau. Nu stiu cum se face acest lucru. Banuiesc ca sistemul RC are o facilitate care permite programarea acestei functii.
Vreau sa va intreb daca pentru o statie ca cea pe care o am eu, Futaba Skysport4, este posibil de realizat un astfel de montaj.
Eu m-am gandit ca daca fac legaturile de la o o mufa a receptorului la doua servomecanisme as putea realiza comanda eleroanelor cu doua servomecanisme, dar nu stiu daca nu "ard" (distrug) receptorul.
Ce credeti (stiti) ?
Vreau sa va intreb daca pentru o statie ca cea pe care o am eu, Futaba Skysport4, este posibil de realizat un astfel de montaj.
Eu m-am gandit ca daca fac legaturile de la o o mufa a receptorului la doua servomecanisme as putea realiza comanda eleroanelor cu doua servomecanisme, dar nu stiu daca nu "ard" (distrug) receptorul.
Ce credeti (stiti) ?
Postat 05 December 2003 - 01:11 AM
Salutare!
Nu stiu daca eu sunt cel mai nimerit sa-ti raspund dar voi incerca....
De regula comada servo-urilor separate pe fiecare eleron se face cu statii programabile, montand cate un servo pe canalul destinat comenzii de eleron 1 respectiv eleron 2. La unele statii numarul canalelor destinate eleroanelor este prestabilit, la cele mai destepte se poate programa.
IN NICI UN CAZ nu te gandi sa legi 2 servo-uri la acelasi canal al receptorului deoarece ai mari sanse sa arzi receptorul.
Din cate stiu exista niste module speciale care fac treaba care o doresti tu. cum se numesc si de unde se pot obtine sper sa afli de la cei care vor scrie dupa mine
Stima si consideratia
Men
Nu stiu daca eu sunt cel mai nimerit sa-ti raspund dar voi incerca....
De regula comada servo-urilor separate pe fiecare eleron se face cu statii programabile, montand cate un servo pe canalul destinat comenzii de eleron 1 respectiv eleron 2. La unele statii numarul canalelor destinate eleroanelor este prestabilit, la cele mai destepte se poate programa.
IN NICI UN CAZ nu te gandi sa legi 2 servo-uri la acelasi canal al receptorului deoarece ai mari sanse sa arzi receptorul.
Din cate stiu exista niste module speciale care fac treaba care o doresti tu. cum se numesc si de unde se pot obtine sper sa afli de la cei care vor scrie dupa mine
Stima si consideratia
Men
Postat 05 December 2003 - 01:24 AM
Imi pare rau dar trebuie sa-l contrazic putin pe prietenul meu - MEN...
Poti sa legi 2 servouri pe aceeasi iesire a receptorului. O poti face artizanal, sau cumparand un cablu Y. Nu este nici un pericol pentru receptorul tau atata timp cat legi servourile in paralel, adica exact la fel: + la +, - la - , comanda la comanda.
Binenteles ca solutia cea mai eleganta este statia cu microcomputer care iti perimte sa faci chestia asta foarte usor, si chiar sa obtii cursa diferentiala pt. atenuarea momentului negativ.
Exista si modulele mentionate de MEN, care ofera si ele bracaj diferential dar io nu am lucrat cu asa ceva. Insa primele 2 variante le-am aplicat .
BigEleronu'
Poti sa legi 2 servouri pe aceeasi iesire a receptorului. O poti face artizanal, sau cumparand un cablu Y. Nu este nici un pericol pentru receptorul tau atata timp cat legi servourile in paralel, adica exact la fel: + la +, - la - , comanda la comanda.
Binenteles ca solutia cea mai eleganta este statia cu microcomputer care iti perimte sa faci chestia asta foarte usor, si chiar sa obtii cursa diferentiala pt. atenuarea momentului negativ.
Exista si modulele mentionate de MEN, care ofera si ele bracaj diferential dar io nu am lucrat cu asa ceva. Insa primele 2 variante le-am aplicat .
BigEleronu'
FROGS CAN FLY!
Postat 05 December 2003 - 09:10 AM
Si io am facut niste eleroane la panorasul meu si am o statie Skysport 4 si sunt pe cale sa leg servourile in paralel am facut un test mic si merge , oricum "greii" de pe camp m-au sfatuit sa le pun in paralel. Stiu sigur 3 modele de pe camp care merg asa si de acolo m-am inspirat.
Aceasta postare a fost editata de ZOD: 05 December 2003 - 09:17 AM
DT
Postat 05 December 2003 - 10:09 AM
Varianta cu "derivatia" in Y e clasica. Cum zice si Big, poti sa cumperi o extensie in Y (e standard) sau poti sa o faci chiar tu, ca nu e mare scofala.
Du-te la:
http://www.fatlion.c...nes/servos.html
ca sa vezi mai multe despre mufe si conexiuni de servouri.
Daca vrei s-o faci artizanal (ATENTIE! Cand zic "artizanal" nu zic "de-a futui ma-sa"!) tai cablul de la un servo si lipesti pur si simplu in taietura, in paralel cum s-ar veni, cablul celui de-al doilea servo. Evident, izolezi totul cu niste termocontractabil si te-ai rezolvat!
Poti sa faci si un "Y" cu mufa mama (spre receptor) si doi tatzi (spre servouri), ca sa nu harachiresti firele servourilor. Mufe mama/tata poti sa faci din barete de pini de placa si mufele pereche (magazine de componente de calculatoare).
Dar, mare grija! Toate lipiturile tre sa fie profi, ca daca nu, te poate costa un aeromodel intreg! Daca vrei sa folosesti mangealicul pe un aero cu motor, mergi pe varianta cu lipituri. Mufa + vibratii = catastrofa in devenire.
Florin "Electricele Nu Vibreaza" Dumitru
Du-te la:
http://www.fatlion.c...nes/servos.html
ca sa vezi mai multe despre mufe si conexiuni de servouri.
Daca vrei s-o faci artizanal (ATENTIE! Cand zic "artizanal" nu zic "de-a futui ma-sa"!) tai cablul de la un servo si lipesti pur si simplu in taietura, in paralel cum s-ar veni, cablul celui de-al doilea servo. Evident, izolezi totul cu niste termocontractabil si te-ai rezolvat!
Poti sa faci si un "Y" cu mufa mama (spre receptor) si doi tatzi (spre servouri), ca sa nu harachiresti firele servourilor. Mufe mama/tata poti sa faci din barete de pini de placa si mufele pereche (magazine de componente de calculatoare).
Dar, mare grija! Toate lipiturile tre sa fie profi, ca daca nu, te poate costa un aeromodel intreg! Daca vrei sa folosesti mangealicul pe un aero cu motor, mergi pe varianta cu lipituri. Mufa + vibratii = catastrofa in devenire.
Florin "Electricele Nu Vibreaza" Dumitru
Orice pas inainte e un shut in fund!
Postat 05 December 2003 - 05:03 PM
Ma bag si eu in problema pt ca mam lovit si eu de ea eu lucrez la un MIDGET MUSTANG si eleroanele le fac cu doua servouri ,dar ca sa nu mai cumpar cablu Y am luat doua cabluri de prelungitoare de servo si le-am lipit in paralel (cam 80000mii lei fata de 500000 cablu Y) servourile merg beton dar nu stiu cum sa fac cu inversarea ca unul din eleroane trebuie sa basculeze an sus iar unul in jos cum se face chestia asta ?
Postat 05 December 2003 - 05:37 PM
gun man, la 5 Dec 2003, 17:03, a spus:
...dar nu stiu cum sa fac cu inversarea ca unul din eleroane trebuie sa basculeze an sus iar unul in jos cum se face chestia asta ?
Foarte simplu!
D.p.d.v. al pozitionarii servourilor pe cele doua planuri, acestea nu trebuie sa fie "in paralel". Se pun "in oglinda". Adicatelea, se pozitioneaza simetric fata de axa Ox (longitudinala) a modelului. Adicatelea (pt. cei ce au probleme cu orientarea in spatiu), echeile servourilor tre sa "se uite" amandoua ori inspre incastrare, ori inspre capete.
Florin 'LogitudinaloSimetricoInOglinda" Dumitru
Orice pas inainte e un shut in fund!
Postat 05 December 2003 - 07:03 PM
Multumesc pentru raspunsuri.
Voi merge cu doua servo legate in paralel cu mufa Y.
Voi merge cu doua servo legate in paralel cu mufa Y.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1

Ajutor