Salut
Exista vreun jurist sau avocat pe forum sa ma lamureasca si pe mine in anumite chestiuni legislative? E vorba de Legea 8/1996 cea privid drepturile de autor.
As vrea sa stiu daca legea se aplica retroactiv. De exemplu o poza realizata inainte de 1996 are nevoie de permisiunea autorului pentru redare in 2007. Mai exact pot folosi ceva si share-ui ceva creat inainte 1996 fara a cere permisiunea autorului.
Am observat ca unele firme de modele din carton au reeditat unele kit-uri realizata inainte de 1996 tocmai pentru a intra sub incidenta legii.
Pagina 1 din 1
Lamurire cu legislatia Caut ajutorul unui jurist
Postat 20 December 2007 - 01:17 AM
vezi ca legea dreptului de autor are si o completare daca nu ma insel undeva in 2000+ nu stiu exact cand... cred ca un search pe tata google te lamureste ...eventual un cont pe monitorul oficial...
Punctual care e problema ta? Evident ca exista drept de autor si inainte de 1996 si orice ai face trebuie sa ceri acordul autorului ....daca vrei sa postezi vreo poza e posibil sa scapi doar cu un mail....daca vrei bani din poza sa te coste ceva....e de bun simt sa ceri acordul autorului sau urmasilor nu ti se pare?
vad ca esti brailean ca si mine :D
Punctual care e problema ta? Evident ca exista drept de autor si inainte de 1996 si orice ai face trebuie sa ceri acordul autorului ....daca vrei sa postezi vreo poza e posibil sa scapi doar cu un mail....daca vrei bani din poza sa te coste ceva....e de bun simt sa ceri acordul autorului sau urmasilor nu ti se pare?
vad ca esti brailean ca si mine :D
Aceasta postare a fost editata de nch: 20 December 2007 - 01:18 AM
0745.356.013
Bucuresti/Rahova
Bucuresti/Rahova
Postat 20 December 2007 - 01:38 AM
Tu savarsesti fapta acum, nu inainte de 1996. Principiul neretroactivitatii legii se raporteaza la data savarsirii faptei si nu la data crearii obiectului protejat de resp. lege. Chiar daca nu pretinzi bani, dar aduci vreun prejudiciu de orice natura (materiala sau nu) autorului prin folosirea acelui material fara permisiunea lui sau ai permisiunea autorului, dar faci modificari pe material care-i altereaza natura sau calitatea, te paste instanta si mai mult ca sigur te va ustura buzunarul. Se merita? Daca titularul respectivului drept are un avocat bun si al dreaq, te-ai ars.
Marius-Dan Morcov
Postat 20 December 2007 - 09:18 AM
Multumesc , m-am lamurit cat de cat.
Eu intelesesem ca de exemplu modelele de carton create in spatiul ex-comunist nu erau protejate de copyright ca nu exista proprietate intelectuala pana in 1996. Multe firme au republicat unele modele pentru a intra sub protectia legii. Sunt insa modele publicate in reviste sovietice a caror autor nu e specificat si nici nu au fost republicate dupa 1996. In aceste cazuri nu stiam eu cum se aplica legea.
Eu intelesesem ca de exemplu modelele de carton create in spatiul ex-comunist nu erau protejate de copyright ca nu exista proprietate intelectuala pana in 1996. Multe firme au republicat unele modele pentru a intra sub protectia legii. Sunt insa modele publicate in reviste sovietice a caror autor nu e specificat si nici nu au fost republicate dupa 1996. In aceste cazuri nu stiam eu cum se aplica legea.
Est Modus In Rebus...
Arata acest topic
Pagina 1 din 1