CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 04 April 2004 - 09:31 PM
Inca mai trebuie finisat...
Nu am reusit sa gasesc un program sa import usor din Autocad si sa obtin codul pentru CNC. Si ca sa desenez direct in MasterCam mi se pare greoi. Daca aveti alte idei...va rog.
Postat 05 April 2004 - 10:30 AM
Ce face RealizerGold-ul ala? Nu stiu daca l-am verificat.
Felicitari pentru CNC!
Hai pa!
Telefon: 0721 385365
Postat 05 April 2004 - 12:05 PM
@se poate si asa: ghidajele liniare sint de tip carucior pe rulmentzi la tine? surubul de care este?
Postat 05 April 2004 - 03:47 PM
@Bitex. Realizerul face tare bine doar ca eu nu am nici timp si din pacate nici starea necesara sa-l folosesc. Poate imi revin...poate nu...
@ expo. Asa este : carucioare + ~30 de rulmenti de la role. Suruburile sunt ordinare, la metru ceva ~ M8 (sunt in toli)
Postat 05 April 2004 - 05:45 PM
Postat 07 April 2004 - 01:17 PM
-am achizitionat pana acum 6 sine pe bile cu o lung activa de 60 cm
-tije filetate m8
-4 mpp de le ploter pif
as vre si eu lamuriri in privinta softului, electronicii (ce am gasit pe net au componente care nu se gasesc in R0)
as vre sa pot sa tai litere de marime medie peste 5 cm
** nu intru tot timpul pe forum, daca deranjul nu e prea mare as dori niste detalii pe mail
Postat 07 April 2004 - 04:49 PM
http://www.otocoup.c....htm#SpecifL297 . L297 si L298 se gasesc si in Romania si sunt accesibile. Vezi ca tot la acest subiect am pus multe link-uri despre CNC-uri. Despre soft nu stim, inca, ce si cum nici noi. Bajbaim.
Daca vrei sa faci piese cu un profil la un capat si un alt profil la celalalt capat am inteles ca este un singur soft : al celor de la Aeromaniacs...parca. Daca vrei caut.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 07 April 2004 - 05:03 PM
Postat 07 April 2004 - 07:47 PM
Postat 07 April 2004 - 10:32 PM
Exista peste Autocat un soft de proiectare mecanica 3D si autocadul devine Mechanical Desktop. Pentru acesta din urma exista unele softuri CAM ce se integreaza in el, de exemplu HyperMill, foarte puternic. Ideea este ce fel de cod masina folosesti pentru ce fel de CNC, Fanuc, Simens etc. Difera unul de altul la forma fisierului, unele au numaratorul ala N05, N10 etc in fata , altele nu, unele folosesc anumite coduri G altele nu si daca nu folosesti procesorul corect risti sa ai eroiri in executie. Convertirea unu model 3D in cod masina nu e chiar asa o covertire automata, in principiu se aleg sculele, se declara O masina, se alege intre coordonate relative sau absolute, se aleg regimurile de lucru pentru scule, softul cu cit este mai specializat optimizeaza traseul sculei astfel incit sa indeparteze materialul constant sa nu forteze scula prin diferente mari de regim de aschiere. Dupa ce se face codul masina cu un astfel de program CAM si ma refer la cele specializate exista niste postprocesoare care simuleaza aschierea iti arata cum se indeparteaza materialul, daca exista coliziuni scula material si unde mai ramine material ce va fii indepartat la o trecere viitoare de finisare. Ma rog in mare cam asta e. De o mare importanta sunt centrajele cum explica cineva intr-o discutie mai demult exista niste scule cu care se centreaza, palpatoare etc. Daca se fac operatii pe masini diferite se tine cont de suprafetele pe care se fac centrajele sa nu existe erori de pozitiomnare din ce operatii sunt realizate etc. Interpolarea 3D o fac numai programele CAM de generatie mai noua cu simple softulete care fac trasee risti sa nu poti executa o surafata curba sofisticata si sa te apuci sa il scrii de mina e un chin ba chiar imposibil de multe ori. De exemplu interpolarea pe Fanuc se poate face nanointerpolare dar, ca sa o poti face trebuie sa suni la reprezentanta care iti da un parametru pe care il schimbi la masina dupa care te trezesti cu o factura pe chestia asta. In fine sunt multe de discutat...
Postat 08 April 2004 - 03:41 PM
Fisiere atasate
-
sample.cnc (1.77K)
Number of downloads: 225
Postat 09 April 2004 - 10:29 AM
Postat 09 April 2004 - 04:41 PM
Postat 10 April 2004 - 09:55 AM
Cineva intreba cum se vopseste polistirenul :
1-cu colorant atlas ptr. var lavabil amestecat in proportii agale cu aracet
2- cu var lavabil de exterior
3- dat foarte bine cu aracet , doua-trei maini
si apoi cu sprei auto (suprafetele lucioase se smirgheluiesc putin) si aracetul trebuie sa fie mai gros
faceti cateva probe *** daca ramane un por nedat cu aracet si dati cu vopsea sprei piesa din polistiren se topeste
SOLUTII GARANTATE lucrez in domeniu publicitatii si folosesc tehnologia asta des.
BAFTA SI SPOR LA TREABA
Postat 10 April 2004 - 10:23 AM
Cine cunoaste un electronist pasionat de CNC si care sa nu fie extra scump sa-mi faca si mie partea electronica de la o masina de taiat polistiren,
Eu am incercat dar cunostintele mele despre electronica sunt foarte limitate, am gasit kituri pe net dar majoritatea sunt in USA sau Europa si au PRETURI si stiti si voi cun este cu conanda pe net.
Eu am 4 motoare model mppa 144-017
2 ohmi, 1.2 A, 4 phase, 0.9()0.45deg/step
Motoare romanesti facute la Sf.Gheorghe
Dati-mi de stire
Va dau si ceva link-uri:
mm2001
bb2000
opto[B]
sarbatori fericite tuturor!
Postat 10 April 2004 - 12:52 PM
***didisor: De unde ai luat motoarele alea? Am si eu doua si mai vreau. Am incercat sa gasesc firma care le face dar se pare ca a disparut din peisaj de ceva vreme! Ai tu vreun pont? Unde lucrezi in domeniul publicitatii?
PASTE FERICIT TUTUROR!
Postat 15 April 2004 - 02:00 PM
Se poate si asa ?, la 9 Apr 2004, 16:41, a spus:
Am incarcat programul in masina, nu merge pe Fanuc, probabil e procesat pentru alt postprocesor.
De exemplu eu folosesc adresa H pentru corectia sculei pe lungime si S pentru viteza de rotatie.
Dupa cum arata programul asta foloseste S pentru corectie pe lungime, cel putin asa mi se pare mie fiind pus S imediat linga T care este scula.
In principu ca sa faci un CNC fara sa folosesti efectiv tot ce tine de procesare cod de la un producator consacrat este imposibil. Cel putin cele de ultima generatie au un calculator intreg cu sistem de operare cu tot in el.
Postat 15 April 2004 - 07:19 PM
Oricum iti multumesc.
Postat 15 April 2004 - 07:39 PM
Postat 17 April 2004 - 05:19 PM
Pentru piese simple se poate scrie manual fisierul. Este mai intuitiv. La cele complicate Rhino sau Autocad-ul + MasterCam.
Cred ca asta-i solutia finala....parerea mea.
Postat 18 April 2004 - 08:56 AM
Am frunzarit putin discutiile despre CNC si am fost impresionat de cantitatea de informatii traficata precum si de diversitatea ideilor. Eu am cca un an de cand muncesc de unul singur ca sa strang aceste informatii. Tot de un an sunt in posesia unui router XY pentru decuparea polistirenului. Am avut multe dificultati tehnice dar am reusit sa-l finalizez cu succes. Este in totalitate reproductibil, deci pot sa-l costruiesc pentru oricine doreste asa ceva. Este intr-un stadiu de finisare foarte buna ( aspect comercial ) iar executia se ridica la stadarde de fabrica. Lungimea de taiere este de 1250 mm iar inaltimea de 670 mm. Distanta dintre suportii firului este de 700 mm. Router-ul se poate construi si la alte cote, cele prezentate au fost alese dupa dimensiunile placii de Styrodur. Viteza de taiere este de cca 7 mm / s ( depinde mult de tipul polistirenului ). Ideea este ca se poate construi un asemenea router chiar si in Romania iar pentru cei care doresc sa aiba si ei asa ceva le stau la dispozitie. Cand voi putea face si poze am sa vi le pun pe web. Pana atunci...
Spor la treburi si numai bine !
Postat 25 April 2004 - 07:29 PM
Am urmarit cu mult interes discutiile voastre despre subiectul CNC, si cum virusul se raspandeste repede ( citat de la "Se poate si asa") m-am decis sa construiesc si eu ceva asemanator, mai precis un "photoplotter".
M-am gandit pentru inceput sa construiesc un rotor cilindric de 12" a carui turatie sa fie de 600 rot/min, turatie obtinuta cu ajutorul unui MMP + encoder.
Driverul pentru MMP este controlat de un microcontroler PIC, si este de conceptie proprie.
Encoderul va fi folosit pentru reglarea riguroasa a turatiei precum si pentru formarea semnalului de reactie ( feed back ). Semnalul de la encoder este introdus intr-o bucla PLL pentru obtinerea unei rezolutii mai mari. Semnalul astfel obtinut este folosit de catre software pentru determinarea pozitiei capului laser fata de indexul ( pozitia de zero ) cilindrului.
Problema este ca nu am acest encoder dar stiu ca se poate gasi in "scanner assembly" de la o imprimanta laser cu o rezolutie de 1200 dpi, este montat pe motorul care roteste oglinzile prismatice.
Are cineva un astfel de dispozitiv ?
Problema alimentari MMP de la tensiuni mari este destul de usor de explicat daca se cunoaste legea de variatie a curentului printr-o inductanta , viteza de crestere a curentului prin bobina motorului este direct proportionala cu tensiunea de alimentare, datorita acestui fapt pentru obtinerea unui cuplu motor suficient de mare la turatii mari ( in conformitate cu specificatiile producatorului ) este necesar sa alimentam bobinele motorului de la o tensiune suficient de mare si sa nu uitam sa limitam curentul ( atentie limitarea curentului trebuie sa se faca cu o viteza de reactie destul de mare pentru ca intensitatea curentul prin infasurare sa nu depaseasca valoarea setata datorita intarzieri indusa de catre limitatorul de curent ).
Postat 25 April 2004 - 09:59 PM
Daca ti-as procura un intreg "scanner assembly" functional, eventual cu electronica aferenta, de la un HPIII crezi ca gasesti in el ce trebuie? Rezolutia la alea e doar de 300dpi. Ai drum prin Bucuresti? Cred ca pot sa-ti fac rost de o intreaga imprimanta laser, dar cu transportul e treaba ta! Nu merita transportata prin posta, cam stii cat are. Mai vorbim despre asta dupa 1 Mai ca nu am timp acum. E cu "daca"...
De ce nu folosesti un motor normal de cc, sau unul cu comutatie statica? Par mai sigure privind turatia si mai puternice. Stii tu cum e mai bine, nu-ti dau sfaturi...
Ce-i ala fotoploter? Aduce a 1/2 imprimanta laser, adica pana la "imprimare" pe tambur? Sau ce? Am proiecte de fotoploter dar n-am deschis niciodata un dosar sa vad ce-i acolo :) Si daca nu-mi zici tu nici n-o sa incerc sa aflu, ca nu se mai merita efortul.
Daca nu-s indiscret, ce vrei sa faci cu el?
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 April 2004 - 09:59 PM
Postat 26 April 2004 - 06:34 PM
Didisor, expo are mare dreptate cu arculetele. Trbuie sa ne gandim insa ce face firul dupa ce se termina elasticitatea arculetelor pentru ca el se tot intinde, si se tot intinde...si daca tai ceva care dureaza mai mult timp te trezesti ca dupa 2/3 din contur firul a devenit iar moale si iar ai produs un rebut frumos.
Parca aveai niste interese, sau ai uitat de ele ?
Pe curand
Postat 26 April 2004 - 06:51 PM
Postat 26 April 2004 - 07:30 PM
Dupa ce capata ceva lungime partea de care atarna balastul, acesta incepe sa se bataie din cauza inertiei. Voi cum ati reusit sa taiati aripi de avioane ? Aceste aripi au la baza o lungime iar spre varf ele se ingusteaza, deci e clar ca axele trebuie sa independente. Ei, daca tai cu firul oarecum oblic fata de perpendiculara pe placa de polistiren, iar aceasta oblicitate se schimba in functie de curbele profilului, inseamna ca firul meu trebuie sa aiba lungime variabila. Bitex, sigur ai inteles despre ce vorbesc. Trebuie ceva care sa recupereze surplusul de fir atunci cand acesta ajunge perpendicular pe placa ( adica la lungimea minima ).