In mare nu-s probleme cu cele cu perii, dar nu gasim motoare speciale chiar pe toate drumurile sau accesibile ca pret. Spun de motoare speciale ca nu orice motor rezista la un CNC. Personal n-am incercat sa vad daca un motor cu perii merge folosit continuu 30 minute fara sarcina, la turatie mare... Si nici n-am chef sa incerc prea curând. Sau am sa incerc cu unul de aspirator.
E solutia cea mai buna, dar scumpa. Poate in viitor vom gasi si pe la noi, la preturi bune. Nu e convenabil sa montez pe CNC un motor facut special pentru o scula portabila, cu carcasa de plastic si butonase, ca daca demontez carcasa l-am lasat fara racire. In plus se fizeaza greu, se schimba rulmentii destul de greu, bani de schimbat tot motorul inca n-am. Nu te contrazic privind sculele profesionale, dar nu-i acelasi lucru. Aud zilnic zgomotul unui CNC dintr-un laborator vecin. Lucreaza 12 ore pe zi cel putin, inclusiv sâmbata. Am indoieli ca un motor din comert, cu perii, fie si pentru scule profesionale, rezista atât. Nu ca n-as vrea! Si exceptând motoarele folosite in electrocasnice n-am mai vazut altceva in comertul nostru. O s-o rezolvam noi cumva.
PS. Aproape ca Skyspy a zis ce nu reuseam eu sa spun. Nu stiu preturi si nu pot face comparatie, dar votez cu el. Am scris mesajul simultan cu el, nu stiam ce scrie. Gând la gând cu bucurie.
Daca nu am incotro, la forte mici de aschiere mai degraba as folosi o turbina. Adica sistemul clasic: motor-compresor-turbina, cu turbina pe rulmenti, un pumn de rulmenti de schimb si proiectare buna. Complic altceva si tot nu ajung la perii. N-am incredere, nu ca nu-s bune. Stiu triodine (convertizoare de curent pentru sudura) care merg ani de zile, zilnic, au colector si perii si totul e OK. Spun asta ca am lucrat ca sudor o perioada. Viteza tangentiala e foarte mare si acolo, poate comparabila cu a sculelor mici. Ba chiar cred ca mai mare. Pâna la urma tot la bani ajungem.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 November 2003 - 07:23 PM