Pentru ca ceri o parere la gramada, hop si eu cu papagalul...
S-ar parea ca doar bufferul 74LS541N are rol de protectie acolo, legat de ce probleme poti avea de la drivere. Restul cred ca e folosit la comanda acelor relee.
Nu pot urmari schema in intregime ca ar tebui sa deschid tot ce-i pe pagina aia de net. Un buffer e OK ca protectie, dar mai sfant cred ca ar fi cu optocuplor. Ca nu stiu ce se poate arde pe acolo (legat chiar de acel buffer) si nu obtii protectie 100%. E doar parere personala. Eu am folosit deseori 74HCT573 si n-am avut probleme. Dar nu le-am avut nu din cauza lui. Sau s-o iau altfel, am avut probleme si cu protectii mai serioase.
Cred ca de protectie ar fi mai multe de discutat.
Vorbim de protejat LPT-ul si in acelasi timp de protejat driverele de motor.
La o utilizare ingrijita si corecta nu ai mari sanse sa arzi ceva. Adica sa folosesti conectori seriosi, sa respecti careva reguli de baza. Nu improviza nimic.
Si poti folosi fie driver cu protectie fie o protectie pentru tot portul. Daca o iei asa, folosesti o extensie de LPT si arzi 50 ron daca nu esti atent. Orice ar fi, cam tot ala e pretul. Ori un driver de motor, ori LPT-ul de pe PC.
Dar se poate si fara.
In 10 ani de folosit destul de des LPT-ul pentru comenzi de motoare am ars doar 2 pini. Si nu la inceput, ci mai spre sfarsit. Daca lucrezi foarte des, poate n-ar strica o interfata separata, fara legatura cu ce comanzi. Adica o protectie special facuta.
Asteapta sfaturi pertinente de la meseriasi!
Bafta!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 16 March 2009 - 02:26 PM