mishu_g, la 13 Nov 2007, 21:09, a spus:
Poate ne lumineaza ... "bitex"
Din fericire nu-s cel mai in masura sa luminez pe cineva.
Pentru frezare in aluminiu la turatii mari sunt freze speciale cu un singur dinte (o sa incerc sa atasez o pagina dintr-un catalog dar sigur calitatea imaginii nu o sa fie foarte buna), pentru PVC aceeasi situatie, sunt freze speciale care seamana mai degraba cu alezorul decat cu burghiul... Tot din cataloage se pot lua si regimurile de aschiere pentru fiecare tip de scula si material si tot asa.
Pana la urma poti freza/taia aluminiu si cu cutitul de bucatarie, dar o faci bine cu scule bune, dedicate. Cu frezele pentru otel, normal ca poti taia si aluminiu sau plastic dar ai de modificat regimul de aschiere. Majoritatea sculelor luate de pe la firme sunt facute in cel mai fericit caz pentru turatii omenesti, de pana in 6.000-10.000 rpm, cat au CNC-urile industriale uzuale. Degeaba pui o freza care e facuta pentru 6000 rpm la 30.000 ca nu face acelasi lucru la fel de bine. Nu poti pune o freza cu 2 dinti ascutita pentru metale si la un anumit regim, care face treaba buna la 6.000 rpm sa frezeze PVC la 25.000-30.000 rpm, cat duc frezele astea din comert pe care le tot punem noi pe CNC-uri. Sau poti, dar ai de modificat mult regimul. Cum? Nu stiu. Fiecare isi alege compromisul care il multumeste cel mai mult. Unul vrea numai calitate, altul vrea viteza, altul vrea durabilitate de scula... Fiecare cu ce-l doare. Sunt unghiuri si unghiuri, fiecare cu treaba lui. Si cum spuneam mai devreme, e o ecuatie in care intra scula, materialul, adancimea, avansul pe dinte... Teoria se gaseste in carti, tabele si practica se capata pe masina, cu ochii la span, cu mana pe batiu sa simti cum vibreaza si cu urechile ciulite dupa zgomote.
Nu frezez aluminiu cu CNC decat in joaca asa ca nu pot sa spun ceva folositor aici. Ce fac eu din cand in cand ar fi gravare 2,5D, nu taiere de material. Motorul are spre 60.000 rpm, freza e cumparat direct de la Murrplastik si nu e ieftina. Mai dureaza pana o sa am propriul CNC pe 4-5 axe. Pana atunci fac ce pot pe o freza simpla, cu 3,000 rpm si scule ieftine. O sa incerc sa pun de acum si poze, altfel e vorba goala.
Cel mai in masura ar fi sa spuna cate ceva, cine lucreaza in mod curent cu aluminiu sau plastice, pe CNC. Poate are timp sa povesteasca...
Spor la treaba!