Modelism - RHC Forum: Raport pret / calitate - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Raport pret / calitate ... exista ?

#1 Useril este offline   Men 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 05-May 03

Postat 25 October 2007 - 09:47 PM

Salutare!

Nici nu stiu daca aceasta tema poate constitui un subiect de discutie dar, cine stie? As dori sa aud si parerea voastra...
Sintagma asta am citit-o la sectiunea automodele, parca. Sa nu fiu inteles gresit, nu ii tin teorii de semantica autorului postului, nu am pregatirea necesara, nu ma pricep la "vorbe" dar cand ma "zgarie" ceva la urecchi, tip. Oricum se aude si la TV, din gurite mai "destepte" chiar guvernamentale, se foloseste la definirea termenilor unei licitatii publice, ... si in modelism. Dar intrebarea este: acest raport mult discutat si disputat EXISTA?

Parerea mea e ca NU. Numitul raport este, de fapt, O CONSTANTA. Cu cat un termen (calitatea, de ex.) este mai mare, cau atat celalalt termen (pretul) este si el mai mare. Si invers. Raportul lor este CONSTANT. Cand acest raport devine variabil s-ar numi teapa sau prostie, functie de directia de "alunecare".

Nu de alta dar ma lovesc de fenomenul R P/C (raport pret / calitate) in toata activitate mea de zi cu zi, si ma apuca transpiratia de cate ori il aud. As dori sa ma lamuresc si eu, cum sta treaba. Gandesc corect sau ma aflu intr- o grava eroare. Voi ce parere aveti?

Multumesc pentru raspunsuri

Stima si consideratiunea
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 October 2007 - 10:24 PM

Buna seara!
Nu stiu cat de des folosesc expresia dar o inteleg cam asa:
Daca expresia e formulata "raportul cel mai bun calitate-pret" ar fi ca am ales din ce am avut disponibil, raportul cel mai bun (mare) si asta inseamna ca deja am comparat producatori diferiti care au marfa cu calitate identica dar nu obligatoriu cu acelasi pret.
A doua varianta ar fi exprimarea "raport optim calitate-pret" cand gasesc compromisul intre cele doua care ma satisface cel mai bine, o calitate cat mai buna pentru un pret cat mai mic, adica varianta care imi convine in calitate de cumparator. Desi in cazul asta compar produse aparent identice, mai degraba similare, dar cu acelasi rol functional, de la care doar anumite caracteristici ma intereseaza.

Am gasit o definitie ca calitatii pe net: "Totalitatea însuşirilor şi laturilor esenţiale în virtutea cărora un lucru este ceea ce este, deosebindu-se de celelalte lucruri." Presupun la modul general (pentru ce am scris mai sus) ca produsele identice au aceeasi calitate.

Zic si eu, nu cunosc notiunile chiar atat de bine ca altii. Dar cam asa as intelege expresia.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 October 2007 - 12:42 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 26 October 2007 - 09:17 AM

Incep cu al doilea post, ca ma manca destele: Bitex, lasa-i, te rog pe aia de fac definitii cu oricep pret si promoveaza noua limba de lemn. Aia ar fi in stare sa defineasca si mirosul unei basini. Nici nu citesc pana la capat ce ai scris tu, nu din lipsa de respect pentru tine, ci din ura pentru ai de teoretizeaza toate tampeniile.

Eu zic ca (,) calitatea buna e la marfa care NE SATISFACE asteptarile. Adica aia pe care am ales-o in cunostinta de cauza si care ne face sa constatam ca nu ne-am inselat. Pretul corect e ala pe care il simtim NOI, dupa puterea buzunarului fiecaruia. Unui pusti de 16 ani care nu are venituri din portofelu' lu' tata i se poate parea o avere 50 roni, in timp ce pentru un adult care sparge aceiasi bani pentru un vin bun, e un fleac. Totu-i sa nu ne simtim trasi in piept si ca, pentru banii aia sa primim ceva care sa ne ajute sa ne facem treaba. Secundar, mai conteaza (uneori nu putin!) si aspectul, modul de prezentare, fiabilitatea si versatilitatea in timp.
Atata timp cat in modelism (si fir-ar sa fie, nu numai) nu se poate cuantifica (,) calitatea, maidegraba am incerca sa masuram (cu ce?) satisfactia personala adusa de achizitionarea unui anumit lucru.....si uite asa, usor-usor, ma indrept catre definitii...scuze, Bitex.
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#4 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 26 October 2007 - 09:47 AM

Eu zic totusi ca nu e o constanta. La unele produse platesti excusivitatea sau marca. Atunci pretul creste fara a creste calitatea. Si lucrurile nu sunt batute in cuie.. exista promotii reduceri de preturi. Asta plecand de la ideea ca produsele la care ne uitam sunt identic calitativ.

Nu as putea sa dau un exemplu.. dar poti sa uiti la masini. Poate e aberant.. un mercedes si un lamborghini ... Putem sa tragem de ideea asta pt a exemplifica... Mercedes sport.. XXX cai bla bla.. va costa intotdeauna mai putin ca un lamborghini. Lamborghini se fac 100 pe an si mercedes.. 10000 sau cat se fac.. Platesti excusivitatea...

La capatul celalat poate fi Loganul (stiu .. si asta e trasa de par) care daca s-ar face mai bine nu v-a costa mai mult ca un Renault.. chiar daca ar ajunge calitativ la fel.

La fel e si cum zice bogdan (sau ce am inteles eu de la el) calitatea poate tine de fiecare.. poate e subiectiva. Pt mine la un moment dat la cati bani aveam raportul pret calitate cel mai bun la un produs folosibil care sa nu imi explodeze in fata au fost servourile GWS . Se miscau , nu expodau => pt mine calitativ bun. Intre timp m-am mai dezvoltat si vreau dijitale si alte nebunii ca nu ma mai satisfac alea... Mi s-a schimbat optica si pretentiile au crescut. Asa ca zic eu ca depinde de foarte multe lucruri raportul asta.
DT
0

#5 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2235
  • Inregistrat: 31-July 07
  • Interests:vintage

Postat 26 October 2007 - 10:16 AM

sigur nu e constant. e relativ. vezi cazurile "mananci mult si platesti putin" sau "platesti mult si mori de foame".

Citeaza

Oricum se aude si la TV, din gurite mai "destepte" chiar guvernamentale, se foloseste la definirea termenilor unei licitatii publice, ...

cum la fel de bine exista si situatia - mananci cacat si esti platit pt asta.

Aceasta postare a fost editata de fulgerica: 26 October 2007 - 10:18 AM

Laser frate!
"Drona este pt modelism exact ce este maneaua in muzica" - Epicur
0

#6 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 15-March 06

Postat 26 October 2007 - 11:56 AM

In general e o constanta.

Cu unele exceptii: cand cumperi o porcarie la pret mare. Invers, nu exista. Niciodata nu vei cumpara un lucru bun la pret mic.

Eu cand caut sa cumpar ceva fac cam asa:
Stiu (clar) ca vreau servomecanismul xx-xxxx si vad de unde il pot lua cel mai ieftin. Si de acolo il iau.
Niciodata nu cumpar "cantitatea de calitate" in functie de cati bani am in buzunar.

PS
Aproape ca nici eu n-am inteles ce-am scris B)
www.redsky.ro
0

#7 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2007 - 02:22 PM

Red Sky, la 26 Oct 2007, 11:56, a spus:

Niciodata nu cumpar "cantitatea de calitate" in functie de cati bani am in buzunar.

PS
Aproape ca nici eu n-am inteles ce-am scris B)

Nici eu:)
Poate ai vrut să spui ceva de genul "Klasse statt Masse".
Sau "să transformăm calitatea într-o nouă cantitate" - cum era prin mioriţa.
Laser frate!
0

#8 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 October 2007 - 02:54 PM

retractez! abia acum am văzut că Men vorbeşte despre raportul PREŢ / CALITATE. tinde spre infinit!
Laser frate!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu