planuri barca pentru nadit
Postat 17 September 2012 - 09:59 AM
Am uitat, ar mai fi si de vopsit cuvele.
Sper saptamana asta sa am ceva bani si sa iau doua packuri Lipo 5000mAh 4S1P hardcase Turnigy la 350 RON. Pareri despre aceste pack-uri ca fiabilitate?
Multumesc si spor celor care bricoleaza si ei la acest catamaran.
Postat 17 September 2012 - 09:59 AM
Sunt curios cum izolezi servomecanismele de la cuve
Postat 17 September 2012 - 10:17 AM
mariandmd, la 17 September 2012 - 09:59 AM, a spus:
Sunt curios cum izolezi servomecanismele de la cuve
Multumesc pentru aprecieri, legat de servo-uri aici e un risc pe care mi l-am asumat insa mai am varianta doi de montaj, similar, doar ca e mai complicata putin...tai cate o fanta in coasta mare (cea din spatele cuvelor) prin care iese tija de la servo exact pe mijlocul cuvei ca sa fie greutatea distribuita egal si se ridica insa nu am mai avut rabdare si am ales varianta mai rapida si mai riscanta ca acolo nu prea pot sa le izolez cum trebuie.
Partea grea acum e ca nu reusesc sa centrez cuva in locas si sa o si prind pe teava...deja am stricat o bucata de teava de aluminiu iar ca varianta alternativa ar fi sa pun o stinghie din fag de 2mm si sa prind fiecare cuva cu cate doua balamale mici din inox sau alama. In felul asta scap e ax cu bucsa si altele.
Postat 17 September 2012 - 10:35 AM
Postat 17 September 2012 - 10:35 AM
Tel. 0744915775
Postat 17 September 2012 - 10:47 AM
manolo, la 17 September 2012 - 10:35 AM, a spus:
Multumesc de idee, studiez sa vad ce pot sa fac legat de servouri. La partea cu lacul, nu cu lac, o sa prepar niste rasina de fibra si dau cu ea direct ca mi se pare mai buna in sensul ca si intareste lemnul si rezista zic eu mai bine la apa/umezeala. In locasurile de sub cuve (cele incercuite cu rosu) deja am dat un strat de rasina destul de gros, iar in barcuta am niste urme de rasina insa o sa mai vin cu un rand.
Am o intrebare tehnica acum: O sa iau doua packuri Lipo 5000 mAh 4S1P la 14.8V si vreau sa stiu daca motorul Feigao SuperPower si ESC-ul SeaKing de 90A (care la fel merge cu maxim 6S) ar merge cu ambele pack-uri insa puse in paralel nu in serie. Daca eu pun in paralel nu raman cu 4S si fac de fapt 4S2P? Merge sau risc sa ard ESC-ul?
Fisiere atasate
-
IMG_0427_1.jpg (87.1K)
Number of downloads: 86
Aceasta postare a fost editata de DragosJ: 17 September 2012 - 10:48 AM
Postat 17 September 2012 - 11:16 AM
DragosJ, la 17 September 2012 - 09:59 AM, a spus:
Multumesc si spor celor care bricoleaza si ei la acest catamaran.
Am eu acum pe salupa ... doar ca pe mine m-a costat 200 ron 1 bucata ... alti au avut noroc de un pret mult mai mic ... ca daca tot au ars motorul in balarii i l-au lasat respectivului constructor pe temiri ce .
La axul flexibil ai doua curbe din cite am vazut ... la cea de a doua s-ar putea sa ai ceva frecari in plus de zici ca se opreste la mersul in gol ... o fi el ax flexibil dar are si el limitele lui , ...eu am facut suportul lateral de la batiuri din placa de montaj electronice din aceea cu multe gauri si am pozitionat motorul cum am vrut fara sa fiu comditionat de o linie anume .
MODELISMUL O SINGURA DEPENDENTA
Postat 17 September 2012 - 12:18 PM
WOODFAN, la 17 September 2012 - 11:16 AM, a spus:
La axul flexibil ai doua curbe din cite am vazut ... la cea de a doua s-ar putea sa ai ceva frecari in plus de zici ca se opreste la mersul in gol ... o fi el ax flexibil dar are si el limitele lui , ...eu am facut suportul lateral de la batiuri din placa de montaj electronice din aceea cu multe gauri si am pozitionat motorul cum am vrut fara sa fiu comditionat de o linie anume .
Sunt intr-adevar doua curbe (una care e si la axul de alama insa a doua este doar curba la axul flexibil insa este foarte usoara si pot sa o reduc din batiu insa in pozitia aceea merge cel mai usor si fara frecari mari) - axul merge usor, se invarte in interiorul camasii de teflon iar axul de alama original l-am schimbat cu unul cu diametru ceva mai mare tocmai ca sa evit frecarile inutile si sa nu fiu obligat din cauza curbelor sa tai din axul de otel ca nu am unde sau mi-e peste mana. Merge mult mai usor axul decat la catul de viteza unde nu am decat o curba.
Postat 17 September 2012 - 12:45 PM
Legat de faptul ca se opreste motorul, cred ca aveti dreptate cu faptul ca pack-urile nu pot livra amperajul necesar pentru ca la inserierea celor doua pack-uri motorul merge ok in 4 din 5 incercari.
Am uitat, mai am de facut si racirea, am piesele insa nu m-am hotarat daca sa pun teava in spatele elicei sau sa o pun undeva in fata barcutei ca e traseul mai mic al furtunelor...pareri? Eu as inclina la elice ca la viteze mici de deplasare nu cred ca ar urca apa daca montez sistemul in fata barcutei insa asa macar elicea are un flux destul de mare de apa.
Postat 17 September 2012 - 01:17 PM
Tel. 0744915775
Postat 17 September 2012 - 01:39 PM
manolo, la 17 September 2012 - 01:17 PM, a spus:
Banuiam insa vroiam sa fiu sigur ca nu dau peste cap sau mai rau ESC-ul sau motorul.
Multumesc
Postat 17 September 2012 - 02:28 PM
DragosJ, la 17 September 2012 - 12:45 PM, a spus:
Legat de faptul ca se opreste motorul, cred ca aveti dreptate cu faptul ca pack-urile nu pot livra amperajul necesar pentru ca la inserierea celor doua pack-uri motorul merge ok in 4 din 5 incercari.
Am uitat, mai am de facut si racirea, am piesele insa nu m-am hotarat daca sa pun teava in spatele elicei sau sa o pun undeva in fata barcutei ca e traseul mai mic al furtunelor...pareri? Eu as inclina la elice ca la viteze mici de deplasare nu cred ca ar urca apa daca montez sistemul in fata barcutei insa asa macar elicea are un flux destul de mare de apa.
Dragos, la legarea in paralel pack-urile pot livra mai multi amperi. Alta e insa problema la tine: ai tensiunea scazuta de 7,2 V, cu care regulatorul de viteza nu functioneaza bine, adica esti la limita. Daca dai putin de stick, consumul este mic si tensiunea este cat de cat deasupra pragului peste care regulatorul poate functiona. Cand dai de stick mai mult, motorul tinde sa consume mai mult si deoarece acumulatorii Lipo nu au o curba de descarcare prea grozava (mai apropiata de orizontala, cum au Pb, Nixx sau LiFepo) iar rezistenta interna a packului isi spune si ea cuvantul, ajungi usor sa cobori sub acel prag.
Concluzia: mergi pe packuri de cel putin 3s, indiferent cate sunt in paralel, sau schimba regulatorul cu unul care sa fie capabil sa mearga si cu 6 V garantat.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 17 September 2012 - 02:29 PM
Postat 17 September 2012 - 02:35 PM
Bascularea daca o faci pe lateral ai sanse mai multe sa iti iasa mai bine si nici nu te chinui asa mult ... cuvele trebuie sa duca o cantitate mica de nada ...cit sa stirneasca pestii ....o nadire masiva faci cu barca cu visle .... iar la bascularea pe spate risti sa iti ramina cirligul agata vreodata .... sper sa nu ai norocul acesta .... la a mea salupa care este cu o cuva eu virez inainte de basculare .... sau basculez din mers sa elimin incidentele neprevazute .
Postat 17 September 2012 - 02:40 PM
navigator, la 17 September 2012 - 02:28 PM, a spus:
Concluzia: mergi pe packuri de cel putin 3s, indiferent cate sunt in paralel, sau schimba regulatorul cu unul care sa fie capabil sa mearga si cu 6 V garantat.
Pai la mine se manifesta exact invers, cu 7.2V daca dau sa spunem la jumatate stick-ul, motorul merge 3-4s si se opreste insa daca dau la maxim, merge OK si pot sa reduc viteza ulterior pana la prima liniuta de pe radiocomanda.Daca le inseriez si fac 14.4V, pot sa dau din prima la prima liniuta si in 4 din 5 incercari merge OK motorul (sa cresc sau sa scad viteza).
ESC-ul a facut o baie de 5 min. insa nu e ars ca e protejat cu lac din ce am vazut, totusi, cum pot sa il verific (cu aparat de masura sau altfel) ca e OK si nu are o piesa slabita sau altceva? Ma gandesc ca poate o fi si din asta?
Oricum o sa iau 2 LiPo 4S de 5000mAh si cred ca termin cu problemele. Daca persista o sa reverific si axul insa se misca usor si fara galagie/vibratii mari acum.
Multumesc pentru explicatii.
Postat 17 September 2012 - 02:45 PM
WOODFAN, la 17 September 2012 - 02:35 PM, a spus:
Bascularea daca o faci pe lateral ai sanse mai multe sa iti iasa mai bine si nici nu te chinui asa mult ... cuvele trebuie sa duca o cantitate mica de nada ...cit sa stirneasca pestii ....o nadire masiva faci cu barca cu visle .... iar la bascularea pe spate risti sa iti ramina cirligul agata vreodata .... sper sa nu ai norocul acesta .... la a mea salupa care este cu o cuva eu virez inainte de basculare .... sau basculez din mers sa elimin incidentele neprevazute .
Multumesc pentru sfaturi, cred ca o sa nadesc din mers, e buna ideea asta. Modelul e cu cuve pe spate, nu vreau sa modific planul pentru ca recunosc ca sunt afon la asa ceva si cred ca as arunca barca in secunda doi dupa modificare :).
Si eu sunt de aceeasi parere ca trebuie sa starnesti pestii nu sa ii ingrasi, deci o sa transporte o cantitate minima de nada plus forfac-ul pe fiecare cuva.
Postat 17 September 2012 - 04:40 PM
DragosJ, la 17 September 2012 - 02:40 PM, a spus:
ESC-ul a facut o baie de 5 min. insa nu e ars ca e protejat cu lac din ce am vazut, totusi, cum pot sa il verific (cu aparat de masura sau altfel) ca e OK si nu are o piesa slabita sau altceva? Ma gandesc ca poate o fi si din asta?
Oricum o sa iau 2 LiPo 4S de 5000mAh si cred ca termin cu problemele. Daca persista o sa reverific si axul insa se misca usor si fara galagie/vibratii mari acum.
Multumesc pentru explicatii.
S-ar putea sa fi intrat totusi apa pe sub lacul ala, poate chiar prin el si sa-ti faca figuri. Incearca sa tii regulatorul intr-un mediu caldut si uscat, cu ceva silicat in vecinatate, sa scapi de umezeala aia. Daca este de la umezeala, risti sa-l defectezi la 4S si 5000 mAh in timp. Eu am patit-o cu unul care dupa baie mergea normal, apoi a inceput sa sara pentru foarte scurt timp, in maxim inapoi, sau inainte, nu mai tin minte exact, la inceput rar apoi din ce in ce mai des, pana cand intr-un final apoteotic a scos mult fum. Toate astea in cateva reprize de utilizare, nu imediat dupa ce a intrat in contact cu apa. Deci nu te grabii.
Postat 17 September 2012 - 05:08 PM
navigator, la 17 September 2012 - 04:40 PM, a spus:
Il scufund in silicat ca am o gramada de pliculete din alea, le desfac si il bag in ele o zi-doua. Oricum are o saptamana de cand a facut baita si am fost nevoit sa ii dau jos varnish-ul de pe el ca sa il usuc si nu l-am folosit de atunci decat la teste de 10-15 secunde cand am montat motorul pe cat deci nu in plin si nu cu mai mult de 14.4V NiMh.
Postat 17 September 2012 - 05:39 PM
Am inundat si eu un TURNIGY DE 60 Amperi luat de la AUTORC si naviga si astazi la limita suportabilitatii , adica cu 58 Aperi aproape constant .... mai este si cum iti este norocul ... piese bune de la furnizor pe masura .
Legat de sughiturile de la plecare am patit-o astazi si cu 4S ce-i drept cu elicie de 55 in 5 pale de la Raboiesch luata de la AUTORC ... ca mai am putin si le-a terminat stocul .... si ma gindesc sa nu fie o nesincronizare cu motorul ... cu swordfisch nu am intilnit sincope deastea .... mai studiem problema ... revin cu studiu nou daca mai avea loc .
Aceasta postare a fost editata de WOODFAN: 17 September 2012 - 05:41 PM
Postat 17 September 2012 - 07:20 PM
Arata foarte bine, cred ca te-ai complicat nitel cu axul flexibil si ma refer la felul in care l-ai montat, eu as fi lasat elicea mai jos si as fi montat o carma normala. Cum ramane cu gaura aia mare de deasupra elicei unde ai pus si carma? iaca niste poze de la sistemul meu de cuvare... care inca merge.
Fisiere atasate
-
Fotografii-0167.jpg (78.43K)
Number of downloads: 160 -
Fotografii-0169.jpg (74.71K)
Number of downloads: 160 -
Fotografii-0170.jpg (58.52K)
Number of downloads: 152 -
Fotografii-0173.jpg (70.51K)
Number of downloads: 148 -
Fotografii-0175.jpg (75.24K)
Number of downloads: 162 -
Fotografii-0176.jpg (52.96K)
Number of downloads: 180 -
Fotografii-0179.jpg (53.75K)
Number of downloads: 187
Postat 17 September 2012 - 10:05 PM
vasia, la 17 September 2012 - 07:20 PM, a spus:
Arata foarte bine, cred ca te-ai complicat nitel cu axul flexibil si ma refer la felul in care l-ai montat, eu as fi lasat elicea mai jos si as fi montat o carma normala. Cum ramane cu gaura aia mare de deasupra elicei unde ai pus si carma? iaca niste poze de la sistemul meu de cuvare... care inca merge.
Da, recunosc ca m-am complicat pentru ca s-a facut greseala, deh...graba, sa se comande un ax fix pe rulmenti insa din graba s-a comandat ax de 130mm in loc de 200mm cum am spus eu iar cand l-am primit singura sansa era sa pun carma cu elicea unde sunt acum, am decupat in coca insa unghiul cu axul fix era prea mare la elice si am ramas la ax flexibil....asa e cand te scarpini fara sa te manance si mai stai si cu oamenii pe cap....e gata...e gata?Acum, singura sansa este sa decupez poxipolul ( aici avantaj balsa) si sa refac axul montand elicea cam pe unde e acum carma iar carma sa o pun corect, pe ultima coasta, cea care inchide barca. Carma o sa o fac excamotabila ca sa nu o tai ca o pot folosi ulterior la alt cat insa de viteza pe care o sa il refac candva.Am incercat cu elicii de 36 in 2 pale si caviteaza la viteza maxima, nu tare insa se vede/aude ( e salupa nu barca de plantat) :lol:, cu elicea in trei pale de 40 merge ceva mai bine insa cel mai mult mi-a placut cum se misca cu cea de 42 de viteza in trei pale insa are un consum maricel...ESC-ul si motorul momentan fara racire erau caldute deci nu trage mult din baterii. Cu toate eliciile caviteaza, crezi ca e necesar sa ingrop mai mult elicea in apa?Gaura aia o sa o inchid dupa ce mut carma unde trebuie asa cum e planul original.
<div><br></div><div>P.S. Miercuri te sun ca rezolv cu finantele pentru laser deci pe joi-vineri pot merge la taiat laser planul ala.</div>
Aceasta postare a fost editata de DragosJ: 17 September 2012 - 10:07 PM
Postat 18 September 2012 - 12:50 AM
o carma la autorc este relativ ieftina, mergi pe o varianta de carma normala si lasa elicea asa cum este acum eventual fa o poza din lateral sa vedem cat iese elicea in afara barcii.
spor
Postat 18 September 2012 - 08:04 AM
vasia, la 18 September 2012 - 12:50 AM, a spus:
o carma la autorc este relativ ieftina, mergi pe o varianta de carma normala si lasa elicea asa cum este acum eventual fa o poza din lateral sa vedem cat iese elicea in afara barcii.
spor
Ce carma sa comand de la autorc? Ce dimensiuni? Elicea nu iese in afara barcii spre spate, intre redane este sub nivelul barcii cam cu 1cm....am incercat sa ma apropii de acel maxim de 10-15 grade inclinatie asa cum e recomandat pentru ca paralel cu barca nu am sanse :drinks:.
Postat 18 September 2012 - 11:10 AM
Fisiere atasate
-
Untitled.png (7.8K)
Number of downloads: 28
Postat 18 September 2012 - 11:22 AM
... ceva de genul acesta
Postat 18 September 2012 - 12:23 PM
WOODFAN, la 18 September 2012 - 11:10 AM, a spus:
am vazut desenul si am inteles mecanismul, problema e ca Vasia in perfectionismul lui a facut totul milimetric iar cuvele nu cred ca au mai mult de 4mm intr-o parte si in cealalta ceea ce exclude sistemul pe laterala cuvei fara sa atinga in corpul barcii.
Oricum ideea e buna si usor de realizat, multumesc pentru efort.
Postat 18 September 2012 - 01:39 PM
Fisiere atasate
-
SERVOARMFUTABA-17509.jpg (55.92K)
Number of downloads: 44
Aceasta postare a fost editata de WOODFAN: 18 September 2012 - 01:42 PM
Postat 18 September 2012 - 04:04 PM
WOODFAN, la 18 September 2012 - 01:39 PM, a spus:
Ce bine arata dar la ce bani se vinde ca pe la magazine online e destul de scump si nu-mi da mana sa dau atatia bani pe doua bucati insa cam asa ceva imi trebuie intr-adevar.
Postat 18 September 2012 - 05:23 PM
Tel. 0744915775
Postat 18 September 2012 - 05:52 PM
Rudder Servo.jpg (26.03K)
Number of downloads: 167
Si un video : www.youtube.com/watch?v=HDlMTObHnKM
Aceasta postare a fost editata de manolo: 18 September 2012 - 05:54 PM
Tel. 0744915775
Postat 18 September 2012 - 06:49 PM
manolo, la 18 September 2012 - 05:23 PM, a spus:
Exact asta am facut insa am avut platbanda de carbon de 10mm pe care am folosit-o sa prelungesc bratul la servo :)

Ajutor