Mi-am dat seama ca la modul cum am scris se poate intelege orice. N-am fost acolo, am aflat ulterior cateva detalii.
Nu am raspuns la mesaj cu o discutie despre regulile de protectie sau siguranta si nici n-am avut intentia sa ma leg aiurea de concurenti sau de altcineva. M-a deranjat doar vesnica atitudine a lui mizzone de avocat al poporului. Cu toate astea nici macar nu contest ce spune. Doar ca erau altii indreptatiti s-o faca. Si aproape mereu incepe discutia intr-un mod in care face praf subiectul (real, interesant si care merita dezbatut serios).
Tot respectul daca discutia era initiata de John , ca fiind implicat in incident. Sau de orice alt concurent sau oficial.
Si mai e un aspect: daca mie la un concurs (concurs de sobolani, sa nu se inteleaga ca e cine stie ce!) nu-mi place ca e pista murdara pun mana pe matura si matur pista inainte de a concura. Daca as veni aici si-as plange ca n-au maturat organizatorii pista cum imi place mie n-as rezolva mare lucru. Dar acolo, inainte si in timpul concursului pot. Deci nu DUPA si nici AICI.
Nu aplaud ce face federatia. Nu aplaud din simplul motiv ca nu face mai mult desi macar teoretic se poate. Nu stiu de ce n-o face (cunosc prea putine lucruri, apoi s-a mai si discutat despre asta prin alte subiecte) si nici nu pot generaliza totul.
Nu neg ca ma deranjeaza faptul ca pe forum toti sunt mari revolutionari dar nu i-am vazut strangand randurile si impunand regulile care par corecte, in cadrul federatiei. Exact in sedintele alea in care sunt unii acuzati ca voteaza.
Pot fi schimbate multe, o fi forumul important dar lupta adevarata se poate duce eficient in alta parte. Putem sa ne certam aici mult si bine, daca nu se intervine acolo unde trebuie totul e inutil.
Nu sunt in masura sa ma leg de masurile de securitate, nu va stiu regulamentele de la navomodele. Din cauza asta nu ma bag sau daca o fac va anunt ca sunt total neavizat. Se pot gasi vinovati (poate chiar ar trebui incercat ceva, in orice exista un inceput). Dar multe pleaca de la regulamente. Daca alea nu sunt clare sau n-au reguli precise nu e nimeni obligat sa respecte ce nu exista si accidente se pot intampla aproape indiferent de masurile luate. Poate numarul lor s-ar reduce.
Nu stiu de ce trebuie sa existe cate un accident sa se poata incepe o discutie despre regulile de siguranta. Poate macar acum o sa se miste ceva la navo. Poate nu strica sa va inspirati din alte ramuri.
Pana sa ajunga pilotul cu barca pe apa are in spate un instructor la club, un sef de echipa (sau cum s-o denumi), care l-a inscris in concurs, care l-a bagat in echipa. Ala nu stia ca pilotul si/sau modelul sunt cu probleme?
Voi nu stiati ca orice mal potrivit e o rampa pentru modele de viteza? Nu se putea evita acel loc daca stiati zonele periculoase? Aproape indiferent de protectia pusa pe mal, modelul tot poate sari peste ea, dar macar ati incercat vreodata sa aveti gard sau ceva in zona aia? Ma indoiesc. Singura solutie e sa schimbati locatia pentru staff-ul tehnic.
Si antrenamentele ar trebui facute inaintea concursului, nu si intre manse (probe). La sobolani avem cateva ore rezervate cu 1 zi inainte de concurs, intre manse, nimic nu-i permis pe pista.
Va descurcati voi cu regulile, ca stiti mai bine ce aveti acolo.
Cu regret pentru noua propunere de a se face un zbor de antrenament obligatoriu pentru toti concurentii, nu cred ca poate fi solutie eficienta din cateva motive.
Uneori un zbor de antrenament cu timpii aferenti de pregatire dureaza aproape cat o proba oficiala. Se dubleaza timpul alocat concursurilor, aproape fara exceptie. Din moment ce aceste probe se fac tot in mod organizat, efectele unui accident sunt aceleasi ca si cele din concurs. Ba mai mult, accidentele fiind uneori evenimente inevitabile se dubleaza timpul in care asistenta este supusa acestui risc. Exista echipele in aceleasi locuri, deseori spectatorii nu lipsesc, conditiile sunt aproape ca si cele din concurs. Ar fi o metoda de triere dar nu cred ca e solutia cea mai buna. Care-i diferenta ca se accidenteaza careva in timpul zborului de antrenament, in locul zborului de concurs?
Cred ca trebuiesc luate masuri mult mai severe de securitate dar sa fie trecute in regulament, nu sa ramana vorbe pe net. De multe ori am vazut ca se sare peste etapa de verificare tehnica a modelelor, se mai inchid ochii chiar si la cele scrise acum acolo. Pe de alta parte "seful" direct al sportivului ar trebui sa raspunda de pregatirea si prestatia lui pe pista, sa-i cunoasca modelul si performantele. Pe langa organizatori si oficiali nici el n-ar trebui scutit de raspundere. Si in cele din urma ar trebui sa raspunda cineva pentru nereguli, ca pana acum n-am prea auzit. Conditiile de concurs nu sunt de cele mai multe ori bune (abia daca primesc calificativul de "satisfacator"). Nu mai pun ca intervine oboseala si stresul concurentului.
Accidentele sunt inevitabile indiferent de masurile luate. O solutie ar fi impartirea corecta a responsabilitatilor, totul sa fie CLAR pentru toata lumea, astfel incat fiecare sa se ocupe de partea ce-i revine. Sper sa apara si treaba cu asigurarile daca tot avem nevoie de ele...
Imi pare rau ca am intervenit in subiectul cu FSR-ul dar in final cred ca o sa fie bine. Poate despre regulamante, reguli si norme de securitate ar merita inceputa o discutie serioasa.
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 July 2007 - 01:31 PM