Comportament de roman... lipsa de cultura ?
Postat 27 September 2007 - 07:22 PM
Am constatat, cu parere de rau, ca exista enorm de multi ignoranti in ale modelismului, oameni care nu s-au informat si nu stiu sa aprecieze niste piese de calitate, pentru care o chinezarie frumos colorata este mult mai de pret decat un Graupner negru si colturos, modelisti carora le lipseste o scara a valorilor si in general o "cultura modelistica". Acest lucru ii va costa, la propriu vorbind, dupa ce vor fi aruncat, cu taraita cei drept, mult mai multi bani pe produse "de unica folosinta".
Vorbesc din experienta proprie a ultimilor 2 luni cand am fost nevoit sa fac putina ordine in harababura mea modelistica si am scos la vanzare mai multe articole, provenind de la firme de renume pe care, din bun simt, am cerut preturi mult mai mici fata de valoarea lor reala si INCOMPARABIL mai mici cu sumele pe care le-am cheltuit eu atunci.
Am constatat doua feluri de reactii: cerand un pret mic pe un articol provenind de la o firma consacrata, oamenii sunt suspiciosi, nici nu stiu despre ce e vorba si pur si simplu nu sunt interesati. In schimb, sunt foarte receptivi la o chinezarie care se vinde cu 90% din pretul ei nou si probabil 300% din valoarea reala. Mai sunt o categorie, pentru care nu conteaza nimic altceva decat pretul. Am vandut un monstertruck si un aeromodel la 10% din valoarea lor unor astfel de oameni incapabili sa realizeze ce au cumparat de fapt. Nu imi pare rau ca am luat atat de putin, imi pare rau ca ei NU STIU SA APRECIEZE. Ma doare chestia asta. Am inceput deja sa am reactii nevrotice la telefoanele la care m-i se pun intrebari care mai de care mai tampite.
Cateva exemple, amuzante pentru cine cunoaste dar totusi triste:
La un moment dat i-am propus unui membru al forumului cu ceva vechime, in cautare de o radiocomanda Graupner MX12, sa-i dau un JR X3810, muult mai performanta si la un pret mai mic. Ce-i aia JR ?? Japan Radio ? Nu umblu eu cu firme d'astea !
Pana la urma a venit cineva, "cu limba scoasa", tocmai de la Urziceni, ce nu avea nici macar cont pe forum dar stia despre ce e vorba.
Alt exemplu ar fi cu "sectia offroad" compusa din 4 automodele Tamiya, piese legendare si de o extraordinar de buna calitate. Am fost pur si simplu stupefiat de lipsa de reactie a automodelistilor cand am pus anuntul cu Top Force Evolution (un buggy extraordinar, cel mai avansat la vremea lui si care pe Ebay inca depaseste 150Euro) la doar 200RON sau cu "bunicul" Manta Ray, o alta piesa de rezistenta a buggy-urilor 4WD la doar 150RON. Dar BullHead, un monstertruck de amuzament cu doua motoare, fara nimic deosebit in afara caroseriei a atras cumparatorii imediat. Daca ar fi citit despre el ar fi aflat ca e plin de erori si ca exemplarul meu mai era intreg printr-o intamplare...
Cu greu am gasit cumparator si pentru celalat monstertruck, Tamiya KingCab, 2WD ce-i drept dar calitativ incomparabil cu un Bonzer, cu sasiu partial din carbon, diferential cu bile, toate articulatiile pe nuci sferice, camber si convergenta reglabile, bara antiruliu pe fata, evident amortizoare cu ulei. Pana la urma l-am dat la pret de dumping, 100Ron cu tot cu motor si acumulator, unui copil din Oradea care ma tot batea la cap cu MI-uri si telefoane. Habar nu are ce a cumparat ! Vrea si el sa faca putina specula si il vinde din nou pe forum dar nu este nici macar capabil sa ii scrie numele corect. Astia sunt modelistii de azi ?
Regret ca v-am plictisit cu monologul meu dar simteam nevoia sa ma descarc.
Moderatorul poate muta subiectul la Tomberon daca acolo ii este locul.
Bye!
TEL. 0726.191.725
Postat 27 September 2007 - 08:05 PM
Postat 13 November 2007 - 07:33 PM
ERASER, la 27 Sep 2007, 20:22, a spus:
nicidecum acesta nu este un subiect de tomberon.
ceea ce este un fapt grav este ca realitatea modelistica este exact cea prezentata de Eraser.
nu v-ati saturat de anunturile de genul: salut n-am multi bani ,da vreau aeromodel cu statie cu de toate...daca se poate spre gratis.acumulatori am eu de la o lanterna veche,incarcator am un redresor de dacie de la bunicu,deci rog scadeti din pret acumulatorii de statie si zbor.
eu sterg cate 5-6/saptamana.daca vor gratis sa se duca in cora ca au acolo modele la 100 ron.
problema e ca dupa ce arunca banii plang tot aici pe forum....
absolut nici unul din cei "incepatori" nu citesc nimic inainte.nu cauta nici un fel de info nici aici pe forum nici aiurea.nu stiu sa faca diferenta intre un aeromodel si o jucarie,intre o statie adevarata si un chinezism.
si momentan nu mergem spre bine.....
Postat 13 November 2007 - 07:50 PM
Stima si respect( de la semi-modelist-suna mai frumos decat comportament de roman, ca doar sunt mai bland cu mine)
Aceasta postare a fost editata de protheus: 13 November 2007 - 07:51 PM
Postat 13 November 2007 - 08:14 PM
modelismul se masoara in cunostinte de specialitate,pasiune si eventual ceva talent.
tu macar stii care e diferenta intre un chinezism si o cessna din balsa. cei multi nu stiu....
Postat 13 November 2007 - 09:47 PM
SILVIU66, la 13 Nov 2007, 20:14, a spus:
modelismul se masoara in cunostinte de specialitate,pasiune si eventual ceva talent.
tu macar stii care e diferenta intre un chinezism si o cessna din balsa. cei multi nu stiu....
Brrrrr, creepy tata ! Auzi dumneata, modelismul nu se masoara in bani! Adicatelea modelismul este o marime fizica ce se masoara in talent si knowhow. Modelistul fiind el, rezultantul acestei marimi in... om! sau cum?
Aceasta postare a fost editata de mobi: 13 November 2007 - 09:48 PM
Postat 13 November 2007 - 09:55 PM
Incepatorii in orice forma de modelism, nu va mai speriati, nu va mai suparati daca vi se raspunde in doi peri, sau sunteti luati la misto pe alocuri......intelegeti si voi, ca in mare vi se va raspunde la intrebari, dar sunt deja FUMATE de nustiucate ori inaintea voastra intrebarile alea, deci.....sunt pe forum.....CITITI
Aceasta postare a fost editata de Diesel power: 13 November 2007 - 09:57 PM
Postat 14 November 2007 - 05:55 PM
chiar zilele astea aveam de gind sa scriu ceva chiar in genul mesajului initial de aci.
un pic cam cu alt continut, dar ideea derivata tot aia era.
mai exact, am tooot primit telefoane pentru unele articole de modellbau pe care le vind...bunaoara, pentru un acelasi articol de modellbau am dat relatii de patru(4!) ori aceluiasi interlocutor; de ce? pentru ca in loc sa vina "live" la locul de desfasurare al actiunilor rc, prefera sa stea la tastatura, inchipuindu-si ca e suficient sa citeasca putintel cite ceva de pe rc universe sau alte site-uri, si gata, se si infig "ca gaina la ...";
eu cred ca pina nu vor intelege sa vina de n ori pe linga un "galactic", la pista sau la cimp, sa observe IN LINISTE si cu ATENTIE, dar DISCRET, cam ce se intimpla, al'de "new entry"(renuntare temporara/punctualizata la celebra notiune ciurli-burli...) nu vor pricepe nici macar ce a scris eraser mai sus...
tot zilele astea, un coleg de forum, vechi si el, ca modelist, era exasperat de o intrebare(venita clar de la un ciurli-burli!...), cum ca de ce sint "...locuri goale de servo-uri pe sasiu...", la un automodel care figura(si chiar era!) complet in demersul de punere in vinzare...
ce sa-i mai spui aluia ca sint disponibile optiuni diferite de montaj pentru servourile de directie si frina/acceleratie...
si exemplele nu se opresc aci...
toate astea contribuie in mod inevitabil la o iritare justificata, in genul celei invocate de eraser, ba chiar as putea spune ca el a fost indulgent...
raminem deci la concluzia ca, momentan, segmentul practicantilor rc de p-aci este in continuare compus din ciurli-burli, in mare masura, din galactici, intr-o oarecare masura, plus un procent mititel de "middle", asa ca mai "avem mult pina departe..."...
nu-i nimic de facut, probabil va conta doar cine va avea mai multa rabdare, sita timpului sa speram ca ne va scuti, poate, de efervescenta spumoasa, dar fara substanta, a tot felul de vijeliosi ametiti...
bafta si minuni!
"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI
"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery
"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze
"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII
NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
Postat 18 November 2007 - 01:35 PM
Ne-am saturat, dar sa nu uitam totusi ca 10% din acestia ne vor fi colegi de hobby peste 1-2 ani. Toata lumea a vazut o pereche de schiuri sau o racheta de tenis dar putini stiu diferenta dintre un automodel si o masinuta de la carrefour. Daca parintii ar investi intr-un model (aero, auto, navo, etc) in loc de playstation cred ca in cativa ani am avea in jurul nostru mai multi cunoscatori si mai putini adolescenti cu tendinte violente si cu probleme de comportament. Cred ca adevarul nu e undeva la mijloc, dar nici la vreo extrema. Poate puteti scrie cu litere fosforescente "coltul incepatorului"! :D
P.S.
Si eu am inceput acu' 4 ani pisandu-l pe Stefan Tulbure de la RHC cu diverse telefoane... Sorry Stefan!...
Postat 18 November 2007 - 04:33 PM
Postat 24 November 2007 - 11:44 AM