Modelism - RHC Forum: Ajutor!-vreau statie 9 canale - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Ajutor!-vreau statie 9 canale Futaba vs. JR

#1 Useril este offline   B-222222 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 02-May 07

Postat 18 June 2007 - 08:29 AM

Salut!

Vreau sa-mi cumpar o statie cu 9 canale si nu stiu ce sa aleg.
Am gasit mai multe dar m-as opri la astea doua:
1. Futaba 9CHP Super 9-Channel Synthesized Radio Control System
2. JR PCM9X II 9-channel digital proportional radio control system PLL-synthesized RF module

Amandoua au cam acelas pret,meniuri destul de alambicate si stufoase.
Futaba stie PPM si PCM, iar JR stie PPM ,SPCM si ZPCM.
In prezent am o statie Futaba Skysport cu patru canale si nu as vrea sa renunt la receptoarele pe care le am.( PPM de la Futaba se potriveste cu PPM de la JR?)

Cu nerabdare si multumiri anticipate astept parerile voastre pertinente si impertinente :huh:
0

#2 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 887
  • Inregistrat: 13-June 03

Postat 18 June 2007 - 08:42 AM

@B-222222 In prezent am o statie Futaba Skysport cu patru canale si nu as vrea sa renunt la receptoarele pe care le am.( PPM de la Futaba se potriveste cu PPM de la JR?)

Raspunsul l-ai dat singur cumpara "Futaba 9CHP Super "
si eu am acelasi model de statie si sunt multumit de ea, zbor de la deproane la F3J fara probleme ( fara probleme cu statia nu cu mana la care mai am ceva probleme de rezolvat in urmatorii ani de antrenamente).
Tot mai bine pe picioare cand te sprijini pe pamant
0

#3 Useril este offline   John 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 18 June 2007 - 10:36 AM

Intre cele 2 modele recomandata este JR.

Din pacate Futaba 9 CHP sau 9CAP impreuna cu 9Z - una din statiile de top de la ei au cea mai mare latenta in transmisia semnalului catre receptor (daca vei cauta pe net vei gasi rezultatele testelor pt diferite modele de statii , acest 9C este cea mai lenta statie). Modul de programare nu este la fel de intuitiv ca la JR. Si nu in ultimul rind aspectul si calitatea materialelor folosite lasa de dorit ( scula ieftina prousa in Taiwan).

In ceea ce priveste compatibilitatea , receptoarele PPM sint compatibile (trebuie sa folosesti cristalul de quartz in receptor de la acelasi producator al receptorului).
Incompatibile sint receptoarele PCM de la marci diferite pt ca acest cod este proprietar fiecarui producator.

Cu stima ,
John
0

#4 Useril este offline   Focke 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 473
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 18 June 2007 - 10:56 PM

Salut !

Daca nu esti la fel de "avansat " si " talentat" ca Jhon nu ai sa simti ca Futaba 9 CAP este lenta in trasmisie !

Apropos ZOD tu ai simtit ca este lenta in transmise 9 CAP-UL ????

Aceasta postare a fost editata de Focke: 18 June 2007 - 11:01 PM

0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 18 June 2007 - 11:08 PM

....din cate stiam eu, viteza de propagare a undelor electromagnetice este de aprox 300.000 km/s; or fi reusit astia de la FUTABA sa le mai taie din elan ?!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#6 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 19 June 2007 - 06:47 AM

Vlad, n-are a face cu viteza de propagare a undelor electromagnetice ci cu timpii consumati in procesele de codificare la emitator si de decodificare in receptor. In special la PCM ca la PPM e cam la fel (de lent ;) ) la toate marcile.
Dar nu-ti fa griji B-222222 in privinta asta, cum s-a mai zis, poate doar John sa simta diferenta si eventual doar intre clase diferite de pret. Daca ai multe receptoare fm PPM Futaba si nu ai chef sa le vinzi, ia-ti linistit tot Futaba.

0

#7 Useril este offline   gun man 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 956
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 19 June 2007 - 08:20 AM

Cum a zis si Jon JR este cam cea mai recomandata ! eu am PCM 9xII si sunt mai mult decat multumit de aceasta statie!meniu usor accesibil !
0

#8 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 19 June 2007 - 09:47 AM

Focke, la 18 Jun 2007, 22:56, a spus:

Salut !

Daca nu esti la fel de "avansat " si " talentat" ca Jhon nu ai sa simti ca Futaba 9 CAP este lenta in trasmisie !

Apropos ZOD tu ai simtit ca este lenta in transmise 9 CAP-UL ????

Nu sunt asa avansat.

Mie imi place statia... are tot ce trebuie pe ea. N-am simtit nicio latenta la statie. In schimb am simtit clar diferenta cand am inceput sa pun servouri mai bune pe avion.

Nu zic ca e cea mai buna.. sunt si altele mai bune dar statia e indeajuns de buna incat sa zbori orice oricat de mare si complicat ar fi setup-ul modelului.

Cred ca asta si cu MC19 (tunat) sunt o alegere buna. JR n-am vazut nu stiu.
DT
0

#9 Useril este offline   John 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 June 2007 - 11:20 AM

Salut,

Din fericire Vlad (Focke), nu toti oamenii sint la fel si nu toti se conduc dupa principiul “ jucaria mea e cea mai frumoasa “(a se citi 9CAP-ul pe care il ai tu). Nu o sa ma cobor la mintea ta si nici nu o sa iti dau replici usturatoare despre cit de “talentat” sau “avansat “ esti tu . Eu inca am bun simt si din respect pt tatal tau cu care sint prieten nu o sa incerc sa iti explic lucruri pe care nu le intelegi pt ca esti inca necopt la minte si nici nu o sa te jignesc. Cind o sa fii in stare sa porti o discutie civilizata, cu argumente, fara atacuri la persoana, putem continua discutia pe cimp unde ne intilnim in fiecare weekend, la telefon,etc., pina atunci insa.......mai invata.......!

Sa revenim la subiectul initial:

Discutia referitoare la Futaba vs JR a existat si va exista in continuare pe orice forum avind in vedere ca sint cei mai renumiti producatori de sisteme RC din lume.

Exista mult mai multe considerente ce intra in calcul atunci cind vrei sa iti cumperi o statie, mai ales ca este un obiect in care investesti o suma considerabila de bani si care vrei sa iti satisfaca cit mai multe nevoi in materie de sisteme de radiocomanda.
In primul rind daca exista rabdarea necesara trebuie consultate manualele statiilor in cauza pt a vedea daca functionalitatile respective raspund nevoilor fiecaruia in acest domeniu.

Trebuie spus ca JR PCM 9X II sau JR 9303 (asa cum se numeste in USA) este cea mai in voga , cea mai noua si cea mai evoluata statie de 9 canale existenta acum pe piata. Acest lucru este recunoscut de toate revistele de specialiate , de pilotii cu renume mondial de la toate clasele , precum si pe orice forum cu specialitate RC. La diversele concursuri sau show-uri din afara veti vedea o gramada de statii JR 9X II sau JR 9303 si foarte rar sau deloc Futaba 9C.

Un alt criteriu il reprezinta pretul . Ambele statii au valori de piata apropiate deci acest lucru nu reprezinta un impediment major. Bineinteles ca toata lumea doreste sa cumpere statia in $ pentru a fi avantajata de cursul valutar,insa acest lucru nu este foarte usor. De aceea raspindirea lor in Romania este neuniforma , datorata 100% locului de unde pot fi cumparate . Futaba 9C se cumpara de la Tower Hobbies care trimite in RO si de unde cumpara toti modelistii de la noi , iar JR se comercializeaza de catre Horizon Hobby (detinatorul brand-ului JR in USA) si care nu trimite marfa catre RO, deci trebuie gasite alte magazine mai mici care fac acest serviciu.

Revenind la aspectele tehnice. Intotdeauna cind cumparam ceva trebuie sa ne aduca un plus de valoare si sa ne ajute sa evoluam in ceea ce facem. Indiferent daca sintem avansati sau incepatori dorim ca raspunsul modelului nostru sa fie cit mai rapid si cit mai precis cu putinta in concordanta cu acele comenzi date de catre noi. Daca in lantul dintre pilot si model se interpun intirzieri de transmisie mai mari ,erori sau deficiente de constructie a modelului ce genereaza un raspuns intirziat la comanda data de catre noi atunci calitatea zborului si a pilotajului are de suferit. De accea ne cumparam statii evoluate, receptoare cu rezolutie sporita si servo-uri cu viteza de raspuns foarte mica si tractiune ridicata. In cazul oricarui pilot orice veriga din acest lant se doreste in mod logic a fi de cea mai buna calitate.
Deficitul de timp de reactie provenit din o latenta prea mare se traduce in felul urmator: Un model care zboara sa zicem cu o viteza oarecare(100 Km/h ) si care are nevoie de o alta comanda de corectie , de executie a unei anumite figuri sau de modificare a atitudinii pe panta de aterizare va parcurge o distanta mai mica sau mai mare –citiva metri ( in functie de latenta statiei RC) fara ca sa preia noua comanda , pt ca este nevoie de timp sa ajunga la el. Aceasta distanta de citiva metri fie poata sa duca la distrugerea modelului daca este aproape de sol , fie zborul nu este de calitate, pt ca toate comenzile sint transmise cu o intirziere mai mare. Ideea este ca ne dorim ca acest defazaj dintre comanda data de catre noi si pina la executarea ei de catre model sa fie cit mai mica ,adica inclusiv o latenta foarte mica. Din studiile efectuate pe mai multe modele de statii, Futaba 9C depaseste cu mult orice alt model de statie in aceasta privinta ( are latenta cea mai mare) drept pentru care perioada in care modelul executa o noua comanda data de noi este este cu mult mai mare decit in cazul altor statii.

Iata care sint rezultatele pt folosirea cu receptoare PCM si FM astfel incit sa va puteti face o idee despre ce este vorba.

PCM

Transmitter |Receiver |MLF|MLL|MaxLF|MaxLL|Avg

ATX Stylus |92186Z |13 | 16| 27 | 30 | 21.5
Futaba 12Z |R5014DPS |14 | 14| 31.5| 31.5| 22.75 (1)
Futaba 14MZ |R5014DPS |14 | 14| 31.5| 31.5| 22.75 (1)
Futaba 14MZ |R5014DPS |14 | 24| 31.5| 41.5| 27.75 (2)
Futaba 14MZ |PCM1024 |29 | 93| 42 |106 | 67.5 (3)
Futaba 9C |R149DP |44 |110| 57 |123 | 83.5
Futaba 9ZWC2 |R149DP |29 | 93| 41.9|105.9| 67.5
Futaba T6EX |R606FS | 8 | 15| 54 | 60 | 34.25 (4)
Hitec Eclipse7 |QPCM |41 | 43| 62 | 64 | 52.5
JR 8103 |649S |27 | 59| 47 | 59 | 48
JR 9303 |649S |15 | 47| 36 | 47 | 36.3
JR 9303 |770S |15 | 47| 36 | 47 | 36.3

PPM (FM)
Transmitter |Receiver|MLF|MLL|MaxLF|MaxLL|Avg

ATX Stylus |FM |13 | 17| 37 | 45 | 28
Futaba 9C |FM |50 | 55| 72.3| 82.3| 64.9
Hitec Eclipse7 |FM |22 | 28| 42.6| 50.5| 35.8
JR 8103 |FM |10 | 14| 32 | 40 | 24
JR 9303 |FM |10 | 14| 32 | 40 | 24
JR 10X |FM |10 | 14| 32 | 40 | 24
Multiplex Evo9 |FM |10 | 14| 32 | 40 | 24 (5)

All times are in milliseconds.
MLF - Minimum latency to first change at receivers output
MLL - Minimum latency to last change at receivers output
MaxLF - Maximum latency to first change at receivers output
MaxLL - Maximum latency to last change at receivers output
Avg - Average of MLF, MLL, MaxLF, and MaxLL

Daca se doreste o solutie si mai buna atunci merita asteptat o luna sau doua pina cind JR va scoate pe piata aceasta statie 9303 in 2.4Ghz in sistem integrat ..

Cu stima ,
John

Aceasta postare a fost editata de John: 19 June 2007 - 12:48 PM

0

#10 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 June 2007 - 06:46 PM

Chestia asta merita studiata mai indeaproape, totusi ramane o intrebare : cam ce poti face in 50 ms(milisecunde), sau cum s-ar traduce timpul asta in posibilitate de reactie ????
0

#11 Useril este offline   B-222222 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 June 2007 - 09:30 PM

Multumesc tuturor!

Inca nu a raspuns nimeni in mod direct si fara echivoc la intrebarea mea: "PPM de la Futaba se potriveste cu PPM de la JR?"

Mi-as cumpara JR daca as stii sigur ca pe PPM este compatibila cu receptoarele mele(futaba R136F,Robbe RX600 DSP, WFLY si FEIGAO) , mai ales ca am vazut ca este in voga.
In ceea ce priveste intarzierea, cred ca va mai trece ceva timp pana voi fi in stare sa observ asa ceva.

Am observat ca si la GRAUPNER exista SPCM, oare este acelas lucru ca la JR?

Multumesc inca o data si daca cineva este sigur de un raspuns in ceea ce priveste compatibilitatea PPM-urilor, inca mai astept .

Sal!
0

#12 Useril este offline   John 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 19 June 2007 - 09:41 PM

Salut,

Da PPM-ul de la Futaba este compatibil cu cel de la JR . Insa acest lucru nu este valabil daca respectivele echipamente sint cumparate din USA. Pt acestia Futaba foloseste shift negativ si JR foloseste shift pozitiv. Verifica specificatia receptorului tau si vezi ce este specificat acolo.

Cu receptorul Robbe sigur este compatibil pt ca acesta este produs pt Europa. Intrebarea se pune de unde ai achizitionat celalalt receptor (Europa sau USA) si in ce frecventa este?
Iata un copy paste din primul post:
In ceea ce priveste compatibilitatea , receptoarele PPM sint compatibile (trebuie sa folosesti cristalul de quartz in receptor de la acelasi producator al receptorului).
Incompatibile sint receptoarele PCM de la marci diferite pt ca acest cod este proprietar fiecarui producator.

SPCM-ul de la Graupner este acelasi lucru cu cel de la JR , statiile sint produse de acelasi producator -Japan Radio. In Europa se vind sub umbrela marcii Graupner

Cu stima ,
John

Aceasta postare a fost editata de John: 19 June 2007 - 09:45 PM

0

#13 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077

Postat 19 June 2007 - 10:23 PM

ipsihi, la 19 Jun 2007, 18:46, a spus:

Chestia asta merita studiata mai indeaproape, totusi ramane o intrebare : cam ce poti face in 50 ms(milisecunde), sau cum s-ar traduce timpul asta in posibilitate de reactie ????

Pai la o viteza de, sa zicem, 120 km/h, modelul parcurge 1,7m in 50 ms.
Daca ii "parcurge in jos" si nu ii ai, e usor deranjant.
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#14 Useril este offline   pitts 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1966
  • Inregistrat: 08-May 02

Postat 20 June 2007 - 05:41 AM

Valteras, la 19 Jun 2007, 22:23, a spus:

...... e usor deranjant.......

...ai fost si ramai un ...delicat!... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
No brain, no headache.....
0

#15 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 June 2007 - 07:40 AM

.......calcul aproximativ corect(1,5m/s), dar problema e aceeasi: viteza de reactie a pilotului raportata la timpii de care discutam este egala cu zero ,oricat de "speedy gonzales" ar fi acesta!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 20 June 2007 - 07:46 AM

0

#16 Useril este offline   B-222222 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2007 - 08:07 AM

Multumesc tuturor si in special lui John!

Acum am vazut ca pe receptorul Futaba de fapt scrie si Robbe, el fiind achizitionat din nordul tarii impreuna cu statia. Deduc ca are shift pozitiv deci compatibil cu JR.
Daca in rationamentul meu sesizeaza cineva o greseala, rog sa-mi atraga atentia!

Concluzia:
Imi voi cumpara o JR PCM 9X II

Toate cele bune tuturor!
B-222222
0

#17 Useril este offline   John 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2007 - 09:08 AM

Salut B-222222,

Nu uita ca trebuie sa folosesti in receptoarele Robbe Quartz-uri de la Robbe ca sa fie compatibile perfect , bineinteles pe canalul pe care va fi si emitatorul. Atentie cind iti comanzi statia sa fie in banda de frecventa a receptoarelor pe care le ai (35 sau 40).

Cu stima,
John

Aceasta postare a fost editata de John: 20 June 2007 - 09:10 AM

0

#18 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077

Postat 20 June 2007 - 09:10 AM

B-222222, la 20 Jun 2007, 08:07, a spus: