Modelism - RHC Forum: Cel ma ADEVARAT motor - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Cel ma ADEVARAT motor

#1 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 68
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 15 September 2003 - 11:20 AM

Am gasit o adresa unde este descrisa modalitatea de construire a unui motor monstru cu 250 g pulbere neagra, care urca in jur de 200 m, si arde timp de aprox. 5 sec. Este un link util zic eu deoarece arata modul de construire al ajutajului, uneltele necesare pentru presarea motorului si mai ales problemele care apar la alegerea unui tub de carton de calitate.

Site-ul este de fapt orientat spre pirotehnie, dar motoarele de racheta sunt valabile :)

Link-ul este aici.

Comentarii, pareri ?

Aceasta postare a fost editata de Oni: 15 September 2003 - 11:23 AM

0

#2 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 15 September 2003 - 07:00 PM

O fi fain motoru ala dar mai periculos de obtinut fata de cel al lui Nakka din azotat si zahar.Iti trebuie
prese de citeva tone, tub de hirtie facut special sa reziste la presiuni mari,formele alea babane sa presezi
pulberea in ele.La cantittatea de 250 g de PN se dezvolta deja forte si presiuni mari ca atare si ajutajul
ar trebui sa aiba o forma corespunzatoare si nu numai o simpla gaura.Am cumparat zilele trecute 1kg de
praf de pusca de la un magazin vinatoresc si cind mi-a aratat vinzatorul preturile era sa cad pe spate.Se gasesc cel putin 10 sorturi de pulbere cu preturi cuprunse intre 45 si 65€.Eu am luat unul de 52 de € ca
n-am vrut sa ma fac de rusine pt. a-l folosi ca amestec de ejectare a parasutei cu granulatie de 0,1mm.Dar
e calitate nene.L-am incercat ieri e brici arde repede degaja gaze multe si nu ramin resturi de ardere aproape
de loc.M-ar durea inima sa pun 250g din el intr-o racheta.Ar fi 13€.Cu 12€ am cumparat 25 de kg de azotat
de poatasiu iar zaharul e 1€/kg.Asa ca la pret motorul lui Nakka nu e intrecut de nici unul.Iar pe cei cu
motoarele din azotat de amoniu si perclorate amestecate cu Mg si alte substante exotice ii las sa-si faca
treaba si m-ar bucura sa reuseasca vreunul dar nu prea cred cu mijloacele care exista acasa.Tu Oni fiind in
"bransha" cum s-ar zice ar trebui sa le explici cu amanunte cit de periculos e sa lucrezi cu perclorate sa incerci
sa aprinzi amestecuri de NH4NO3 si alte experiente asemanatoare.Eu mai urmaresc si alte forumuri din
strainatate exista unul nemtesc chiar numai de rachete dar pe nici unul nu te indeamna sa faci de unul
singur motoare si nici nu se dau retete.Am citit de "indrazneti" ramasi fara un ochi 2-3 degete chiar si cu un
antebrat amputat.De obicei asemenea motoare experimentale se fac in cluburi bine dotate tehnic si cu
avizul autoritatilor sub supravegherea unui cadru calificat.Acum cei mai tineri vor sari in sus si vor spune"Ei
inca unul deshtept care crede ca a gaurit macaroana".Ceea ce e imbucurator e faptul ca deocamdata totul
e numai pe forum :) :D :D Voi cauta sa sprijin si de acum incolo pe cei entuziasti dar numai in cadru "legal" :D :D :D cum s-ar spune(vezi actiunea de azi vara ,chiar daca am ramas in paguba) dar nu voi
indemna pe nici unul la fapte nesabuite
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#3 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 16 September 2003 - 12:17 AM

Da, ai dreptate. Prima tentatie ar fi sa-ti spun ca pulberea neagra se poate prepara relativ usor si foarte ieftin. Preparand-o, insa intri serios in domeniul ilegalitatii. La nivel teoretic se poate specula.

Nu indemn pe nimeni sa faca motorul, care este oricum ceva cam mare; am postat linkul sa vada si altii ceva bestial.
0

#4 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 16 September 2003 - 09:27 AM

Care din voi doi nu ia in considerare ca pulberea neagra e un amestec de 70%Azotat de potasiu si 30%Carbune?!!!!
Iar diferentza dintre amestecul cu zahar si cel cu carbune consta doar in resturile de ardere, dpdv energetic sunt aproape identice!!!

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 17 September 2003 - 12:22 PM

0

#5 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 16 September 2003 - 12:17 PM

Da, sunt aproape identice. Dintr-un kilogram de benzina obtii o anumita cantitate de energie, sub forma de caldura. Dintr-un kg de TNT obtii mai putin de jumatate din aceasta energie. Insa o obtii instantaneu.

Diferenta este ca pulberea neagra arde de cateva ori mai repede decat amestecul zahar/KNO3. Deci cantitatea de energie eliberata/unitatea de timp e de cateva ori mai mare. Adica racheta va zbura mai sus si mai repede fata de o alta, utilizand cantitati identice de combustibili.
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 16 September 2003 - 01:07 PM

Nu prea cunosc domeniul ca ale mele explodau mai toate pe rampa. Adica obtineam aceeasi energie prea repede banuiesc... Deci nici extrema asta nu-i buna.
Si daca ajunge la fel de sus dar mai incet e o problema? Nu cred ca-i nici o graba...
Banuiesc ca important e scopul urmarit. Parca scopul era doar SUS, nu musai si foarte REPEDE. Nu mai stiu...
Baga reclamatiile!

Si ca tot n-am ce face: cu 1 l de benzina parcurgi cu un auto (1:1) 20 de km pe când cu 2 kg. de TNT nu deplasezi aceeasi masa pe aceeasi distanta (nici dac-o tragi cu tunul)... Conteaza tot scopul.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 16 September 2003 - 01:12 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#7 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 16 September 2003 - 04:09 PM

Da Bitex, dar daca in loc sa detonezi, vei folosi TNT-ul in loc de benzina (nu ma intreba cum, ideea e sa nu explodeze), probabil ca ai deplasa masina ta 20 Km (da' nu merita sa inventezi un nou motor)

Daca racheta nu are viteza, deoarece motoarele mici pt. rachetomodele se consuma repede (chestie de 1-3 secunde maxim), racheta nu apuca sa ajunga prea sus. Pe cand cea de viteza mare castiga mult si din inertie. Faza e ca racheta inseamna in general viteza.
0

#8 Useril este offline   Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152

Postat 19 September 2003 - 02:42 PM

Praful de pusca de calitate se obtine destul de greu ,si presupune amestecarea substantelor la nivel atomic.Motorul ala nu mi se pare asa de "adevarat" ,de periculos e f periculos ,mai ales ca se foloseste praful de pusca,si inca 250 g! .Si rezultatele nu mi se par deloc satisfacatoare :rolleyes:
F=m*a
0

#9 Useril este offline   Oni 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 19 September 2003 - 04:14 PM

In pirotehnie cuvantul de ordine este OMOGENITATEA.
Pentru ca o compozitie sa se comporte adecvat, este foarte important ca ingredientele sa fie omogenizate cat se poate de bine. In acest scop este necesara o macinare prealabila, care poate merge pana la marimi de ordin submicronic (la pulberi metalice). 1 micron este a mia parte dintr-un milimetru si are 1000 nanometri, fiecare nanometru putand masura 3-5 atomi. Deci o amestecare la nivel atomic este imposibila.

Cat despre pericol, eu prefer un motor din carton care cel mult poate exploda (fara schije), decat o "pipe-bomb" cu zahar si azotat de potasiu, din teava metalica (=grenada defensiva la explozie). Cand lumea aude "praf de pusca" (care apropos, care acum de regula inseamna DBSP si nu pulbere neagra - BP), aude pericol. Da, este adevarat, daca nu esti prudent.

Performante ? In ce privinte ? La puterea pe care o dezvolta, poate avea o incarcatura utila de cel putin 300 grame, daca nu mai mult. Cat despre inaltime, eu zic ca e OK.
0

#10 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 01-January 04

Postat 01 January 2004 - 07:02 PM

... au aparut petardele ... praful din petarde e bun pt. fabricarea motoarelor? :>
RocketisT PanA La Capat
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 01 January 2004 - 07:38 PM

Cred ca e prea puternic. Poti incerca, dar muncesti degeaba. Obtii tot o petarda. In schimb capeti experienta. Pacat ca e prin munca inutila.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#12 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 January 2004 - 03:22 PM

... ash avea nevoie de ceva experienta ... pana acum am lansat ceva rachete dar erau toate cu motoare de artificii :>> scoteam explozibilul din varf shi foloseam doar propulsorul ... acum am inceput sa le cumpar de la alti modeelisti cred ca va ma trece ceva timp pana cand voi incepe sa le construiesc si singur ........... am o intrebare... momentan lucrez la o racheta de aprox 50 cm ..... am si motorul ... e prima racheta pe care vreau sa o fac cu parasuta da nu stiu ce efect va avea explozia detonatoare asupra corpului rachetei care e din aluminiu ...
RocketisT PanA La Capat
0

#13 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 03 January 2004 - 12:19 AM

Ai facut calcul de greutate? dar de rezistenta? ogiva este largabila?

big
FROGS CAN FLY!
0

#14 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 January 2004 - 03:02 PM

............ pai tubul de aluminiu e dintr-o pompa de bicicleta :D .......... e foarte ushor
RocketisT PanA La Capat
0

#15 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 05 January 2004 - 12:32 PM

renunta la toate componentele metalice si inlocuiestele cu hartie...intra in "Vademecum" la "rachetomodele" si vei vedea acolo niste exemple!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#16 Useril este offline   rocketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2004 - 06:31 PM

l-m slefuit degeaba ... :huh: sa intzeleg ca aluminiul nu e bun ???
RocketisT PanA La Capat
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu