Modelism - RHC Forum: Mean Machine - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Mean Machine Estes

#1 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 April 2007 - 02:47 AM

Chiar ieri am achizitionat motoare C6-5, C6-7 si E9-4.
Lucrez la doua modele... o racheta cu o singura treapta de 1.8 metri lungime (zboara cu E9-ul) si una in trei trepte ce zboara cu C6-uri 0 pe primele doua trepte si cu un C6-5 pe cea de-a treia treapta. Cea de 1.8 metri are o altitudine maxima prezisa de ~250 metri in timp ce racheta in 3 trepte are 830 metri altitudine maxima prezisa. Vom vedea dupa zbor daca am dreptate din creion pe hartie... :D

De asemenea voi posta pozele relevante.

In alta ordine de idei, daca doresti motoare iti pot aduce in vara cand ajung in Romania. Doar sa-mi zici nr si tipul motoarelor dorite.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 01 April 2007 - 02:54 AM

0

#2 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 15-October 06

Postat 01 April 2007 - 04:43 AM

Salut
Ma bucur ca mai e (cel putin) un amator al modelelor complexe !

Succes !
P.S. Ca un foarte "batran" utilizator de motoare de acest fel (Estes parca) sugerez sa nu depasesti 100 -115 grame la start ptr. racheta in trei trepte.
Motorul E9 e f bun pentru modele relativ usoare. E mai ciudat, pentru ca desi e de "40" nu are decat 27 Ns per total, este deci slab, lent si arde aproape 3 sec.
0

#3 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 07:53 AM

liviu123, la 1 Apr 2007, 04:43, a spus:

Salut
Ma bue relativ usoare. E mai ciudat, pentru ca desi e de "40" nu are decat 27 Ns per total, este deci slab, lent si arde aproape 3 sec.

Salutari!

N-am folosit niciodata E9-uri; intr-adevar motoarele mentionate de mine in mesajul anterior sunt Estes... singurele motoare de 20, 40 si ceva mai mari (cred ca erau de 80-100; carcasa metalica facute la Orastie) le aveam de la Suceava. Si s-au comportat excelent.
Racheta de 1.8 metri este gata; urmeaza vopseaua si maine dimineata/dupa-amiaza pozele. Astazi a fost o vreme... de aruncat la gunoi (a plouat aproape toata ziua). Modelul este realizat dintr-un kit. Ce ma ingrijoreaza este diametrul mic in raport cu lungimea corpului; teoretic ar trebui sa fie cel mult probleme legate de structura corpului (cilindrii lungi in raport cu diametrul au tendinta sa se indoaie mai usor...). Sper sa nu aiba si probleme de stabilitate; in planul kit-ului stabilizatoarele sunt extrem de mici in raport cu lungimea corpului. Oricum n-ar fi prima data cand stabilizatoare mici sunt folosite pe un model mai lung.

Inca nu am inceput constructia celei in trei trepte. Pentru ea, estimez o masa totala la lansare de vreo 90-100 grame.

Revenind la E-9:
chiar este interesant faptul ca au in realitate doar 27 Ns. In documentatia tehnica, producatorii mentioneaza ca au timpul de ardere de vreo 2.8 secunde si ca au un impuls total de 40 Ns. De asemenea mentioneaza ca parametrii motorului pot varia plus/minus cu 10%... 27 Ns ar fi cam in afara acelor +/- 10%. Nu spun ca nu te cred! Doar ca ma ingrijoreaza diferenta de performanta intre cele spuse in documentatia tehnica si ceea ce exista in realitate.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 01 April 2007 - 07:56 AM

0

#4 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 07:59 AM

Poze cu racheta de 1.8 metri... mai mult pentru a vedea raportul diametru/lungime si de ce am zis ca ma ingrijoreaza.

MIG-29

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1175407172.jpg

0

#5 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 08:00 AM

Si inca una :D racheta la care ma refer este cea rosie.

MIG-29

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1175407228.jpg

0

#6 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 582
  • Inregistrat: 17-December 03

Postat 01 April 2007 - 08:37 AM

sincer sa fiu nu vad care este scopul unei rachete asa de lungi in raport cu diametrul. Intradevar rachetele mai lungi se echilibreaza mai usor dar mi se pare totus mult prea lunga raportat la diametru.

Aceasta postare a fost editata de Mr. F: 01 April 2007 - 09:07 AM

0

#7 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 06:51 PM

Quote Mig29
"Dar in acelasi timp hobby-ul inseamna distractie si nu neaparat utilitate la fiecare lansare"
Aici subscriu intru totul.
Adica nu-i destul sa ai de a face cu hartii, planuri, dosare, calculatoare, programe s.a.m.d. zi de zi la servici, an dupa an , mai trebuie altele si cand vii acasa?? Unde e distractia ?
:)
Programele alea de simulare sunt mai mult pentru cei care "simuleaza" la rece, de aia nici nu li se dau prea mare credit.

D-nu MiG, esti sigur ca pe cutia aia de Kit scria " ptr. motor clasa E" ?
Dupa cum vad eu ar pare mai potrivita ptr. motoare F 25 sau chiar F40. Iar 25 > 9 !
Este intr-adevar un model perntru hobby si nu conteaza neaparat cat de sus merge.
Pariez ca modelul va fii foarte stabil in zbor, iar traiectoria puternic curbata dupa primii 50 m.
Pai nu asa zboara orice racheta spatiala ? B)
Nici eu nu am folosit de multe ori motoare Estes clasa E, se gasesc mai greu, niciodata in magazine (desi mai mari sunt !).
Pot sa spun ca ele pot duce usor la 300 m o racheta destul de grea, in jur de 200 grame per total.
Am in lucru pentru o competitie din mai o racheta de acest tip (cu 2 oua) la care folosesc un E9-8, dar mai sunt inca 3 motoare D12 si C11 in prima treapta. In acest caz lucrurile se schimba fundamental, ca sustainer E9 este foarte bun. Estimez (din cele vazute si masurate pana acum) o inlatime in jur de 600. Nu folosesc programe pentru modele.

Din cate stiu, motoarele C6 au cam 20-24 grame fiecare deci 3 bucati fac cam 65-70. Nu ramane mult pana la 100.

Citeaza

Revenind la E-9:
chiar este interesant faptul ca au in realitate doar 27 Ns. In documentatia tehnica, producatorii mentioneaza ca au timpul de ardere de vreo 2.8 secunde si ca au un impuls total de 40 Ns. De asemenea mentioneaza ca parametrii motorului pot varia plus/minus cu 10%... 27 Ns ar fi cam in afara acelor +/- 10%. Nu spun ca nu te cred! Doar ca ma ingrijoreaza diferenta de performanta intre cele spuse in documentatia tehnica si ceea ce exista

Pentru date suplimentare si mai adevarate de realitate poti consulta datele despre testarile motoarelor Estes la
http://www.nar.org/SandT/pdf/Estes/
0

#8 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 10:10 PM

Sigur 100% e pentru motor E. Sau mai bine zis e pentru motor D sau motor E. Am ales E-ul deoarece nu am avut motive sa nu-l aleg :)
Incredibil dar am reusit sa gasesc E-uri si D-uri (precum si C-urile pentru cea in trepte) la HobbyLobby... unul dintre ultimile magazine la care m-as fi gandit ca as putea gasi astfel de motoare. Acolo am gasit si kit-ul respectiv.

Despre altitudine: pe cutia kit-ului scrie ca s-ar obtine o altitudine de aprox. 250 de metri cu motor E... vom vedea ce si cat. Am fost intrigat de raportul lungime/diametru precum si de dimensiunile incredibil de mici ale stabilizatoarelor. Sunt curios cum se comporta in zbor.

O alta problema intampinata este cea a lungimii rampei de lansare. Am doar o "sarma" de 60 centimetri. Sper sa fie suficient de lunga.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 01 April 2007 - 10:14 PM

0

#9 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 April 2007 - 11:51 PM

Sunt fel de fel de motoare clasa E, unele mult mai puternice , de exemplu E28 de la Aerotech, care duc usor 450 grame.
La racheta din poza dimensiunile aripilor ar trebui sa fie suficiente, tinand cont ca si distanta pana la Cp/Cg este mare .
Nu am lansat niciodata o racheta din kit desi am avut mai multe, le-am folosit uneori pentru materiale sau le-am facut cadou. Cred ca fiind produse comerciale au fost bine testate inainte si trebuie sa zboare fara nici un alt adaos, desigur daca sunt bine construite.

Pentru lansare, tija de 60 este scurta. Se mai pierd 10 cm cu fixarea, ramane putin. Considera o tija de 1/4" dia, si cel putin dubla ca lungime, 1.20 sau 1.50 m. Merita investiti 2 $ !

Aceasta postare a fost editata de liviu123: 02 April 2007 - 12:44 AM

0

#10 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 April 2007 - 08:41 AM

Problema-i sa mai si gasesc tija respectiva... am cautat la Walmart; HobbyLobby etc. si nu am reusit sa gasesc. Nu am cautat neaparat rampa de lansare ci tija metalica convenabila ca dimensiuni... Rezultat: 0 :D
Am sa caut online; si asa nu cred ca urmatoarele zile vor fi convenabile pentru lansare (vreme urata).

MIG-29
0

#11 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 April 2007 - 03:36 PM

MIG-ule
Tije din acelea se gasesc intotdeauna la magazinele de scule, articole ptr. amenajari locuinte sau constructii casa (Home Depot, Rona). Poti incerca la mag de modelism sa iei tije din carbon mai groasa , 8-10 mm dar e cam scumpa.
0

#12 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 April 2007 - 12:02 PM

liviu123, la 2 Apr 2007, 15:36, a spus:

MIG-ule
Tije din acelea se gasesc intotdeauna la magazinele de scule, articole ptr. amenajari locuinte sau constructii casa (Home Depot, Rona). Poti incerca la mag de modelism sa iei tije din carbon mai groasa , 8-10 mm dar e cam scumpa.

Am incercat HomeDepot. N-au asa ceva :D Rona nu am prin jur p-aci.

Dar sa revenim la subiectul omului dupa cum ne atragea atentia Marinaru`; scuze de abaterea de la linia de urmat :D

MIG-29
0

#13 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 April 2007 - 03:39 AM

Lansata cu succes Mean Machine de la Estes precum si un model in trei trepte.

Imediat ce primesc pozele si filmul(filmele) de la colegi le voi urca pe web.

Interesant este faptul ca lansarea Mean Machine a fost realizata cu o rampa duala... o sarma scurta de 40 cm extrem de flexibila (imposibil de lansat doar de pe sarma respectiva) si o alta mai groasa si mai lunga dispusa diametral opus.
Doua inele culisau pe sarma subtire si scurta si un alt inel plasat mai sus culisa pe sarma lunga. Inel e mult spus deoarece erau doar bucle de banda adeziv (partea FARA adeziv catre sarma bineinteles :lol: ). Propulsia a fost asigurata de un motor E de la Estes... ardere de aproximativ 3 secunde.

Zborul a fost extrem de stabil si desi existau rafale de vant destul de puternice modelul nu a avut traiectoria curbata semnificativ...
Recuperarea s-a realizat fara probleme, doar un singur stabilizator dezlipindu-se (Super Glue...).

De asemenea am lansat racheta in trei trepte cu un D12-0 pe prima treapta, C6-0 pe a doua si C6-5 pe a treia treapta. Recuperarea tuturor treptelor s-a realizat cu succes intregul model fiind in stare de zbor imediat dupa recuperare.

Asa cum ziceam imediat ce voi primi pozele si filmele de la colegi le voi posta pe web.

MIG-29
0

#14 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2007 - 07:32 AM

Model in trei trepte (vor urma si ceva poze imediat ce le primesc...)

http://www.youtube.c...h?v=X0rcyrGXIIA

Voi relansa atat acest model cat si mean machine... problema la Mean machine este ca am pierdut primul film realizat pe telefon...
Urmatoarele filme vor fi realizate cu o camera video ce va asigura o calitate mult mai buna! :)
Sa speram ca vor exista zile frumoase... :D

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 08 April 2007 - 08:19 AM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu