Modelism - RHC Forum: servomecanism-parte electr modificare - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

servomecanism-parte electr modificare pot face un switch pt ap foto din servo

#1 Useril este offline   Mamutel 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 700
  • Inregistrat: 18-March 04

Postat 23 May 2007 - 03:28 PM

s-au strans o gramada de servouri la care s-a busit partea mecanica sau s-or ars motoarele ... vreau sa le folsesc pt a comanda o camera foto prin intermediul lor.....
on/off; zoom;schimbarea sursei video/ si schooterul camerei foto
sunt pasta la electronica .nu stiu decat sa lipesc fffff bine cu pistolul de lipit!
as fi f fericit daca as putea sa utilizez aceste servouri caci au costat ceva techinei.....10-20euroi bucata
va multumesc
camera foto benq dc c30 a fost upgrad la liion, si momentan asteapta si celelalte lipituri.... inca mai merge!
0

#2 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 123
  • Inregistrat: 20-November 06

Postat 23 May 2007 - 03:47 PM

Mamutel, la 23 May 2007, 15:28, a spus:

s-au strans o gramada de servouri la care s-a busit partea mecanica sau s-or ars motoarele ... vreau sa le folsesc pt a comanda o camera foto prin intermediul lor.....
on/off; zoom;schimbarea sursei video/ si schooterul camerei foto
sunt pasta la electronica .nu stiu decat sa lipesc fffff bine cu pistolul de lipit!
as fi f fericit daca as putea sa utilizez aceste servouri caci au costat ceva techinei.....10-20euroi bucata
va multumesc
camera foto benq dc c30 a fost upgrad la liion, si momentan asteapta si celelalte lipituri.... inca mai merge!

Daca partea mecanica e busita, presupun ca din start te-ai gandit la o interfatare electrica cu camera foto. In cazul asta nu stiu daca are rost sa-ti bati capul cu servomecanismele in ideea ca ai putea folosi ceva din ele.
Daca pe iesirile din receptor (catre servomecanisme) ai pulsuri cu lungime variabila, ai putea face o electronica micutza (care implica niste monostabile si bistabile) care sa-ti trimita, in functie de pozitiile manselor, comenzi de genul 'zoom in', 'zoom out' etc. Comenzile catre camera se pot da prin simple contacte.
0

#3 Useril este offline   Mamutel 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 May 2007 - 05:43 PM

f tare ......
nu am priceput prea multe.... dar mai astept inca pe cineva sa ma lumineze mai bine......
0

#4 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 May 2007 - 05:50 PM

Mamutel, la 23 May 2007, 17:43, a spus:

f tare ......
nu am priceput prea multe.... dar mai astept inca pe cineva sa ma lumineze mai bine......

Sorry, alta idee mai buna n-am in prezent.
O schema detaliata nu prea am timp sa fac, poate una principiala. Daca crezi ca asa ceva te ajuta, da un semn.

Ovi
0

#5 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 23 May 2007 - 07:00 PM

Are dreptate Ovidiu. Mamutel, trebuie sa faci ceva echivalent cu "comutatoarele electronice" ce sint folosite la comanda unui far, a unei sirene, etc. la un model oarecare, sau altfel spus sa comanzi "tot sau nimic" (secvential) si nu proportional ca in cazul unui servomecanism sau regulator de turatie.
Pe siteul lui Conrad se gasesc citeva scheme de exemplu 234770 (bagi numarul asta la "suchen"/cautat, apoi pe pagina rezultata cauti "Bedienungsanleitungen" si dai de un pdf) care e un switch cu o singura comanda pe canal (de ex dai de stick intr-o parte si declansezi obturatorul) si 234923 care are 2 comenzi pe un singur canal (de ex dai de stick intr-o parte si se executa zoom-plus si dai in cealalta parte si se executa zoom-minus). Astea sint scheme simple cu cite un CD4001 (porti NOR) pe comanda. Se mai poate face si cu o capsula de CD4013 (2 bistabile tip D).

Daca nu le gasesti zi-mi cum sa-ti trimit pdf-urile (au cca 200k).

Acum am vazut ca primul nu mai are pdf (oricum, il am eu), dar al doilea, cel dublu, are.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 23 May 2007 - 07:08 PM

0

#6 Useril este offline   Mamutel 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 May 2007 - 08:22 PM

as prefera sa folosesc curentul ce iese la motorul servoului si sa-l transform in semnal.... cam ca la un releu..... dar de unde iau un releu de pe net si sa-l trimita la domiciliu..... sau fara releu , cu un neam de componenta electrica care sa inchida circuitul la aplicarea unui curent sau sa schimbe canalele!
e grele neamule ca daca ma bag sa fac o placuta cu toate gandaceniile pa ea si sa trebuiasca sa programez vun microctrler.... e naspaaaaaa!
va multumesc pt raspunsurile de pana acum.....
vreau ceva mai simplu si sa ma leg la boardul servoului....
0

#7 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 May 2007 - 08:47 PM

Mamutel, la 23 May 2007, 20:22, a spus:

as prefera sa folosesc curentul ce iese la motorul servoului si sa-l transform in semnal.... cam ca la un releu..... dar de unde iau un releu de pe net si sa-l trimita la domiciliu..... sau fara releu , cu un neam de componenta electrica care sa inchida circuitul la aplicarea unui curent sau sa schimbe canalele!
e grele neamule ca daca ma bag sa fac o placuta cu toate gandaceniile pa ea si sa trebuiasca sa programez vun microctrler.... e naspaaaaaa!
va multumesc pt raspunsurile de pana acum.....

In principiu, cum spui tu e perfect realizabil. Si s-ar putea sa fie chiar cea mai simpla solutie. Ar presupune vreo doua diode si doua relee. Sau ceva tranzistoare. Trebuie doar sa decuplezi potentiometrul de la motor si sa-l lasi intr-o pozitie oarecare. Sa spunem mediana.
Dar (exista totusi un DAR) functionalitatea solutiei depinde de un parametru pe care, in lipsa de alt termen, il numesc "zona de insensibilitate" a electronicii din servo. Cu alte cuvinte, cat de mult poate sa se modifice semnalul ce intra in servo fara ca acesta sa trimita ceva in motor. Daca zona asta e ingusta, e cam nashpa. O sa te trezesti ca releele tale-s comandate aiurea.

Ovi
0

#8 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 23 May 2007 - 08:49 PM

Mamutel, la 23 May 2007, 20:22, a spus:

Cred ca se poate si mai simplu decat vrei...
Adica sa renunti complet le electronica servoului si sa construiesti ceva comandat direct de semnal din receptor.
Si din servourile pe care le ai sa repari ce se poate, sa le folosesti in aplicatii pasnice...

La cablajul servoului te poti lega cu alt motor din aparatul foto si folosesti electronica servoului pe post de variator de turatie. Asta presupune sa renunti la comanda originala a motorului. Merita?

O discutie interesanta a fost aici

Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 May 2007 - 08:57 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#9 Useril este offline   ferry 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 30-May 07

Postat 09 June 2007 - 04:27 PM

Am si eu un servo la care partea mecanica s-a stricat , am utilizat la directie si nu a tinut...
Acum ma gandesc sa fac un regulator de turatie din el ,am gasit sheme pe net si trebuie numai un tranzistor si o rezistenta
,dar nu va fi cu reverse...
Orcum merita incercat
0

#10 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 09 June 2007 - 07:35 PM

ceva simplu
If the boat doesnt fly, dont buy!!!