Problema sta in felul urmator: Trebuie sa cobor temperatura dintr-o debara, ( Debaraua din bucatarie bloc comunist ). Am tot cautat solutii cat de cat ieftine dar nu prea am gasit ( m-am gandit la un aer conditionat monobloc dar nu am avut de unde sa gasesc).
Intrebare: Pot sa fac sistemul acesta dintr-un frigider? Ori este prea mare bataia de cap?
Pagina 1 din 1
Aer Conditionat dintr-un frigider
Postat 24 March 2007 - 04:00 PM
Ideea oricarei instalatii de racire este sa iei caldura dintr-un loc si s-o muti in altul. Cu alte cuvinte, ai posibilitatea sa instalezi o conducta din debara in exterior ca sa elimini caldura?
Sau poti monta instalatia de aer conditionat in exterior, conducte de freon si convectorul....sau cum se cheama....in debara. Dar este aceeasi Marie cu alta palarie.
Caz concret. Congelatorul in debara. Prelungesti conductele si pui compresorul si radiatorul afara. Acum tu consideri daca merita sau nu.
Sau poti monta instalatia de aer conditionat in exterior, conducte de freon si convectorul....sau cum se cheama....in debara. Dar este aceeasi Marie cu alta palarie.
Caz concret. Congelatorul in debara. Prelungesti conductele si pui compresorul si radiatorul afara. Acum tu consideri daca merita sau nu.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 25 March 2007 - 06:15 AM
Postat 24 March 2007 - 05:39 PM
RealAlex, la 24 Mar 2007, 14:18, a spus:
Problema sta in felul urmator: Trebuie sa cobor temperatura dintr-o debara, ( Debaraua din bucatarie bloc comunist ). Am tot cautat solutii cat de cat ieftine dar nu prea am gasit ( m-am gandit la un aer conditionat monobloc dar nu am avut de unde sa gasesc).
Intrebare: Pot sa fac sistemul acesta dintr-un frigider? Ori este prea mare bataia de cap?
Chiar nu se mai gasesc climatizoare monobloc? adica de alea ce se pun in fereastra, jumatate inauntru si jumatate afara?
Mai exista o categorie de climatizoare, cele transportabile. Pentru schimbul de caldura cu exteriorul folosesc o conducta flexibila ce se scoate printr-un ochi de fereastra. Am vazut la Metro. Problema e ca un climatizor e mult prea mare ca si capacitate de racire pentru o debara. Nu stiu daca gasesti usor ceva sub 9000BTU/h. Prin urmare o scula de asta mai mult ar sta decat ar merge, din asta rezultand si un randament f. prost.
Varianta cu frigiderul e interesanta, desi nu-mi dau seama ce putere de racire ai putea obtine cu el. Consumul unui compresor e sa spunem pe la 100W, puterea de racire probabil o fi pe la 300-400W. Ceva-ceva cred ca o sa faca intr-o debara de 5mc. Numai ca o sa trebuiasca sa ventilezi partea de congelator, altfel se pune zapada pe el si scade transferul termic.
Postat 24 March 2007 - 09:58 PM
Maine ma duc in targ sa fac rost de un frigider plin de rugina http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Postat 25 March 2007 - 08:44 AM
E greu de zis ... Parerea mea este ca o sa faca condens mult. Aparatele de aer conditionat au un sistem de captare si evacuare a condensului care in unele cazuri sunt de catva litrii pe zi. + de asta un congelator 99% din timp sta cu usa inchisa si este izolat termic foarte bine. O debara mai greu de izolat. Izolatie + usa + munca + nervi = Aparat aer conditionat. - Parerea mea.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1