Ai dreptate Claudiu, cele doua poze sunt luate in succesiune destul de rapida, astfel incat a doua este doar un "detaliu" al primei, luat tocmai cand "Romania" incepea sa depaseasca "Fulgerul".
In privinta acelui WC, nu ai decat sa studiezi cu atentie prova navei din imaginea sepia si vei vedea in partea din fata a teugii, chiar la baza bompresului, o "cutie" alba de inaltimea unui om, cu un acoperis rotunjit spre inainte. Niste WC-uri absolut asemanatoare se gaseau pe puntea bricului "Mircea". Acolo erau patru cabine, cate doua in fiecare bord: trei erau pentru WC iar cel de-al patrulea adapostea lampisteria navei. Aici avem o singura cabina. E o rezolvare oarecum bizara, dar probabil ca a fost singura posibilitate de a amplasa un WC pe o nava atat de mica. Sincer, ma indoiesc ca ar fi putut sa fie altceva, de exemplu o cabina pentru studiu individual sau pentru conectare la internet :lol:
In privinta Muzeului Marinei din Constanta pot sa va spun ca astept si eu cu mare interes sa se redeschida etajul muzeului, inchis odata cu lucrarile de consolidare a cladirii acum doi ani... a trecut o gramada de vreme de atunci... :lol: pentru a reusi sa studiez mai amanuntit acel model. Am sa merg si cu aparatul foto...
Vreau sa studiez mai multe lucruri, spre exemplu:
- modul de realizare al elicilor si carmei
- modul de realizare al suprastructurilor de pe punte: poate ne aduce vreo lamurire suplimentara in combinatie cu pozele.
- forma corpului: cea din planurile domnului Craciunoiu mi se pare prea butucanoasa, mai potrivita unei nave fluviale, cata vreme Fulgerul a navigat fara probleme de la Toulon pana la Constanta, ceea ce inseamna ca avea o coca potrivita pentru navigatie maritima -inclusiv cu vele!
Apropo, in privinta velaturii, eu unul nu am nici o indoiala ca Fulgerul avea vele. Altfel ce rost ar fi avut sa fie dotat cu doua catarge, bompres si tangoane? doar ca sa-i inrautateasca stabilitatea pe apa?
In mod sigur a fost great ca o goeleta sau ketch, cu doua focuri, o randa mare si o randa mica, poate si un foc mic.
Din pacate in poza aia mica a "Fulgerului" din colectia mea nu se vede nava sub vele, sunt intinse pe acolo doar niste tende. In schimb alte nave, spre exemplu canoniera "Grivita", "Alexandru cel Bun" sau chiar "Bistrita", despre care se facea vorbire mai sus, este clar ca navigau in mod normal cu vele. Pentru marina unei tari sarace cum era Romania, navigatia cu vele era o modalitate foarte valoroasa de a economisi banii de combustibil.
Apropo de "Bistrita": Cele trei canoniere -nave graniceresti de 95 de tone (100' Lungime intre perpendiculare x 13'-6" Latime x 2'-9" pescaj) sunt surorile bune ale bricului "Mircea": au fost construite de acelasi santier de langa Londra, "Thames Iron Works and Shipbuilding Company, Orchard Yard, Blackwall in 1887, cu numerele de santier: #68h Bistrita, #69h Oltul, #70h Siretul.
Planurile lor se pot gasi in revista "Modelism" numarul 49 (2/1995) paginile 8-13. Sunt extrem de interesante si, dupa parerea mea, avem de-a face cu niste prelucrari ale unor planuri autentice si nu doar o propunere de reconstituire ca in alte cazuri.
Desigur, planul de forme lipseste; insa se vede alura generala a corpului in planul puntii si in vederea laterala asa ca s-ar putea macar deduce, ceea ce cred ca a si facut prietenul nostru Mugur acolo.
Mugur, este foarte interesant ca ai reusit sa faci niste modele navigante ale acestor nave. In felul acesta iti poti da seama si de calitatile nautice ale acestora. Din pozele postate pe forumul Modelism mi se pare ca "Fulgerul" cam ia apa pe punte la viteza mare.
Dupa parerea mea planurile dupa care te-ai ghidat sunt incorecte si nava avea in realitate un parapet un pic mai inalt, exact cat sa permita evitarea acestei situatii.
Am cochetat inclusiv cu ideea ca s-ar fi putut ca nava sa aiba o teuga un pic supra-inaltata, la fel ca si duneta, insa judecand dupa inaltimea constanta a parapetului am ajuns totusi la concluzia ca puntea continua vizibila la modelul de la Muzeul Marinei este varianta corecta.
Numai bine...
Aceasta postare a fost editata de Victorian: 19 December 2008 - 06:02 PM