Canoniera Fulgerul, 1873 Incerc sa adun informatii despre ea.
#11
Postat 05 March 2007 - 10:28 PM
geo_sim, la 5 Mar 2007, 09:14, a spus:
Concursuri de care?de tras cu tunul ,poate!
#14
Postat 07 March 2007 - 09:53 AM
Gyula
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#15
Postat 07 March 2007 - 12:31 PM
#17
Postat 07 March 2007 - 09:04 PM
Ii rog pe cei care stiu mai multe despre nava (istorie, date etc.) sa le puna aici. Cred ca ar fi interesant sa-i facem un fel de fisa.
#18
Postat 07 October 2007 - 09:58 AM
Am planurile domnului Craciunoiu atat in numarul din revista Tehnium unde au aparut prima data, cat si in cartile in care le-a publicat ulterior. Dar din pacate am si poze ale navei originale si pot sa-ti spun ca nu "bat" prea mult cu planurile :(
As fi si eu interesat de niste planuri originale frantuzesti ale navei, dar pana acum n-au prea aparut. Ma tem ca toate "Fulgerele" care au aparut sunt bazate pe planurile domnului Craciunoiu, care la randul lor sunt bazate pe o macheta de epoca aflata la Muzeul Marinei din Constanta. Macheta nu este insa foarte exacta...
Salutari din Constanta,
Dorin
#19
Postat 07 October 2007 - 12:33 PM
Poti sa imi arati, te rog, pozele navei si planul? Sper ca le ai in forma electronica.
#20
Postat 07 October 2007 - 06:51 PM
Nu pot sa le pun aici pe forum fiindca, fie ele chiar si inexacte, sunt proprietatea domnului Craciunoiu, care le si vinde pe site-ul revistei "Modelism".
Te avertizez insa ca sunt slabute si inexacte. Mai precis, planul de forme arata o nava fluviala, cat timp in realitate canoniera asta, desi mica, era capabila sa mearga pe mare; de fapt a fost prima nava care a purtat pavilionul marinei Romane pe mare in drumul ei de la Toulon, unde a fost construita, pana in Romania. De asemenea, daca compari planurile cu o poza a navei (exista putine, ce-i drept) vei vedea o nava destul de diferita. Iata alaturat o poza (singura pe care o am in colectia personala, si una din cele trei despre care stiu ca exista)
http://666kb.com/i/asg917t45mjh5iv5b.jpg
#21
Postat 08 October 2007 - 10:24 AM
Oricum, am auzit că ar fi avut iniţial turelă, dar a fost demontată la scurt timp pentru că nu era blindată bine (ar fi trecut prin ea un foc tras la un exerciţiu). după aceea Fulgerul ar fi rămas doar cu tunul descoperit.
Mai demult am văzut la ebay un plan al Fulgerului, care părea a fi franţuzesc. O să mă uit şi dacă mai găsesc pozele le pun aici ca să comparăm cu fotografia ta.
#22
Postat 08 October 2007 - 06:44 PM
As fi in egala masura interesat sa vad pozele cu planul frantuzesc al canonierei. E simplu de vazut daca sunt doar o re-desenare a planurilor publicate de domnul Craciunoiu sau sunt aparute pe o filiera complet diferita.
Ai dreptate, turela a fost montata la Galati, dar n-a dat rezultate si a fost demontata rapid. Exista intr-adevar aceasta legenda a traversarii turelei de catre un glonte tras din greseala. Probabil ca era realizata din tabla subtire. Oricum era imposibil sa realizezi la o nava atat de mica o turela mare si grea, pentru ca ar fi facut-o foarte instabila. Adevarul este ca autoritatile romane au vrut prea multe de la mica nava. In poza este doar un scut de tabla care ar fi urmat sa protejeze servantii tunului de gloante si schije, o solutie mult mai practica ce se foloseste si astazi frecvent pentru toate tunurile de calibru mic.
Dupa cum comenteaza cu mult umor domnul amiral ® Raymond Stanescu in cartea "Otel, aburi si torpile" (editura Modelism, 2001) la pagina 16, alaturi de o vedere laterala a navei (acelasi plan al domnului Craciunoiu, co-autor al cartii): "Desi cu bani putini, pretentiile au fost mari: sa aiba pinten, a zis un cavalerist, sa aiba tun [si turela], a zis artileristul si sa fie piroscaf (cu aburi) un alt membru al comisiei Statului Major."
De fapt nava a sosit pe mare, ne-inarmata, iar turela a fost trimisa pe uscat pana la Dunare si apoi cu slepul pana la Galati, unde s-a facut montarea ei.
O alta legenda este oprirea navei la Istambul de catre autoritatile turcesti, care au fost alarmate de aparenta de "nava de razboi" a canonierei si de faptul ca tanarul stat romanesc, care era la momentul acela inca vasal Turciei, facea "eforturi de inarmare" ce ar fi putut schimba raportul de forte in Marea Neagra. Dupa discutii diplomatice, turcii au trimis un expert care sa evalueze bastimentul de razboi al romanilor. Acesta a vazut canoniera, a categorisit-o "zarzavat caic" si i-a dat drumul...
O ultima mentiune: nava a disparut din lista activelor Marinei inainte de primul razboi mondial, cand era listata drept tanc de combustibil. Totusi, ea continua sa fie folosita drept tanc de combustibil la santierul naval din Galati pana in anul ...1968m cand tinerii utecisti au dus-o la fiare vechi tocmai pe cand conducerea noului infiintat Muzeu al Marinei incerca sa gaseasca un mijloc de transport pentru a o duce la muzeu! Iti dai seama, prima nava maritima a Romaniei! Cel putin asa sustine domnul Craciunoiu pe un alt forum, intr-o discutie din 2003...
#23
Postat 08 October 2007 - 07:43 PM
Pun, in continuare, cele cateva poze cu planul frantuzesc. Sunt la rezolutie mica, dar am putut descifra aproximativ "Fulgerul - Cannoniere Roumaine - Danube".
Se observa ca e un plan facut pentru realizarea unui model cu motor cu aburi. Boilerul cu arzator de gaz si rezervor se vede bine.
Planul e varianta canonierei fara turela. Sunt unele detalii diferite de planul dl. Craciunoiu, asa ca nu cred ca vin din aceeasi sursa.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Kaboom: 08 October 2007 - 07:49 PM
#27
Postat 08 October 2007 - 07:50 PM
Imagini atasate
#28
Postat 09 October 2007 - 09:58 AM
atasez si niste poze
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 09 October 2007 - 10:01 AM
#32
Postat 09 October 2007 - 10:14 AM
#35
Postat 09 October 2007 - 05:26 PM
Multumesc de completari! "Sandoval" chiar pare destul de asemanatoare. Canonierele englezesti insa sunt ceva complet diferit. Acele nave se numeau de catre contemporanii lor, in deradere, "fiarele" de calcat ale lui Rendel.
Ideea era a unei platforme foarte stabile pe care sa fie montat un tun de mare calibru. Navele aveau calitati de navigatie mai mult decat dubioase, fiind de fapt gandite doar pentru a fi purtate incoace si incolo, cu viteza mica, prin apele foarte linistite ale unui port. Poti vedea asta din raportul lungime/latime al navei.
Canoniera "Fulgerul" vine dintr-o "scoala" de gandire foarte diferita. Se chema "nouvelle ecole" a francezilor, si presupunea o nava rapida cu capacitati de navigatie deosebite. Pe vremea aceea se vorbea despre navele mici si rapide, care ar fi putut, datorita vitezei sa "tina piept" unor nave superioare ca forta, dar mai putin manevrabile. Ca sa poata face asta, trebuia sa fie destul de "zvelta", cu raport lungime/latime destul de mare. "Fulgerul" avea calitati de navigatie foarte bune, desi era o nava mica. Vezi si numele!
Later edit: merci de atentionare, am corectat! Sunt in mare presiune zilele astea, sorry...
Aceasta postare a fost editata de Victorian: 09 October 2007 - 08:05 PM