Sursa stabilizata!
Postat 25 July 2003 - 08:48 PM
Aceasta postare a fost editata de One: 25 July 2003 - 08:52 PM
Postat 02 September 2003 - 01:10 PM
Dupa un lung articol cu explicatii riguros argumentate stiintific, se trageau cateva concluzii referitoare la NiCd si NiMh:
-acumulatorul trebuie reincarcat ori de cate ori avem ocazia;descarcarea full scurteaza viata acestuia;
-acumultaorul nu trebuie fortat in regimuri de curenti mari la incarcare;
-controlul temperaturii, atat la descarcare cat si la incarcare trebuie sa fie riguros;
-asa-zis-ul "efect de memorie" este un humbug al producatorilor.
Par suspecte aceste concluzii, insa, am apucat sa experimentez expunerea domnului cu pricina.
Nenea are dreptate.
malko
Postat 02 September 2003 - 01:35 PM
Sursele de calculator, in pofida celor afirmate de cineva mai inainte, AU transformator de separare si nu electrocuteaza de nebune, doar cand iti bagi nasul in ele.
12 A pe ramura de 12 V, de la o sursa de calculator eu inca nu am vazut! De fapt, nu am vazut inca sursa de calculator care sa tina macar 6 A pe 12 V in regim de sarcina continua! Cel mult 3 A si va spun ca mi-au trecut prin mana o gramada! Exista posibilitatea de a reconfigura o astfel de sursa intr-una de curent mare, insa efortul face sa nu merite, cel putin in domeniul meu de interes.
malko
Postat 02 September 2003 - 02:52 PM
Imi permit sa-ti comentez cateva afirmatii...
"-acumulatorul trebuie reincarcat ori de cate ori avem ocazia;descarcarea full scurteaza viata acestuia;"
Mm.... Daca prin "descarcarea full" te referi la aducerea celulei la 0V atunci sunt de acord cu tine.
"-acumultaorul nu trebuie fortat in regimuri de curenti mari la incarcare;"
De la caz la caz. Sunt acumulatori pentru care producatorul permite si incarcarea
la curenti mari. Pentru altii....nu.
"-controlul temperaturii, atat la descarcare cat si la incarcare trebuie sa fie riguros;"
Intr-u totul de acord. Pentru peste 10 grade peste temperatura ambianta, acumulatorul
deja incepe sa-si depaseasca plaja termica normala de functionare.
-asa-zis-ul "efect de memorie" este un humbug al producatorilor.
Hm, aici nu prea sunt de acord. Producatorul ar avea interesul sa prezinte bateria ca pe un produs ideal si nicidecum sa ii prezinte acest "defect" numit "memorie". Nu am efectuat experimente riguroase dar am observat ca bateriile incarcate si lasate o saptamana dupa care incarcate inca o data s-au comportat mai slab decat cele care le-am incarcat dupa ce in prealabile au fost descarcate complet (complet adica pana la 0.9V per celula....)
spor la mesterit
alexella
Postat 02 September 2003 - 09:19 PM
Un acumulator nu se considera descarcat la 0V ci atunci cand tensiunea la borne incepe sa scada rapid. Pentru majoritatea tipurilor de acumulatori, cam 1V/element.
Aceasta postare a fost editata de One: 03 September 2003 - 08:48 PM
Postat 23 December 2004 - 07:45 PM
A trecut ceva timp de cand am citit articolul si am schimbat destul de multe HDD-uri...lol... O sa caut sa vad in ce masura a ramas o urma a acelui articol si voi da adresa catre...
De asemeni, sunt de acord ca exista opinii si opinii. Acumulatoriii au parte de o literatura destul de consistenta!
Malko
Postat 23 December 2004 - 07:50 PM
Succes total in reconfigurarea surselor in comutatie recuperate de la calculatoare. Doua bucati cu TL494 livreaza aprox.18A/13,8V.
Plus o sursa cu dedicat TIP200, tot de 13,8 dar pe la 2 A. Modest dar mic si eficient!
Malko
Postat 16 January 2007 - 09:41 PM
Postat 16 January 2007 - 10:24 PM
petrysorr, la 16 Jan 2007, 21:41, a spus:
te rog detaliaza ... eventual renunta la prescurtari si incearca sa lamuresti publicul daca este vorba de un preamplificator sau de un amplificator
Postat 17 January 2007 - 10:15 AM
S62, la 13 Dec 2002, 13:09, a spus:
Succes!
Aici trebuie sa te contrazic.Cea mai slaba sursa de PC livreaza minim 8A,si este vorba de sursele AT care echipau pentiumurile vechi ,ex un Pentium 2.Sursele de azi,cu procesoare puternice,livreaza constant 20A.Personal folosesc un ATX,al carui curent masurat se duce pe 15A lejer.Limitarea curentului la o sursa este urmarea faptului ca se cam usuca condensatorii de filtraj.De cand cu incarcatoarele moderne cu monitorizarea incarcarii si afisarea parametrilor in care lucreaza oricine poate verifica acest lucru;eu incarc cu un Ultramat 25,iar ca sursa ,un ATX de 350W fara nici o modificare.
Postat 17 January 2007 - 10:58 AM
Si eu folosesc surse AT pentru a incarca acumulatori si daca este cineva curios poate sa masoare curentul debitat pe 12V in absenta unui consum pe 5V.Eu folosesc o sursa pe care scrie 2,5A/12V cu o sarcina de 4-5A si nu am nici o problema.
Pe de alta parte, sursele fabricate in urma cu cativa ani (pe vremea P2-P3) erau lucrate mult mai ingrijit si cu componente de calitate mult mai buna decat "trompetele" pe care le gasesti acum prin magazine la 50RON cu tot cu carcasa.