Modelism - RHC Forum: SISTEME DE SCANARE 3D - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

SISTEME DE SCANARE 3D ce si cum

#31 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 30 January 2007 - 08:14 AM

Cu putina atentie o sa vezi ca acel dioptru e de fapt o lentila cilindrica.
Lentila cilindrica nu-i neaparat un cilindru.
Nu te osteni sa-mi arati poze. Imi dau seama la ce proiecte industriale pot fi folosite diodele alea de care zici, cu "fanta".
Sunt sigur ca deja ai scris raspunsurile inainte de a scrie eu intrebarile, asa ca nu te mai deranjez pe tema asta.
Spor la treaba.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#32 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 30 January 2007 - 09:23 AM

Am testat aseara dioda laser ..... 3V si un 20mA
Asa cum au prognozat unii e IR..... vizibila NUMAI pe camera ..... slabut ca asta are si filtru ptr IR (oprire IR).
Ramine deci in picioare varianta unei diode in VIZIBIL (rosu) + sistemul de lentile

PS:
Alte problemuta interesante care trebuiesc obligatoriu rezolvate:
- sincronizarea ROTATIEI piesei cu FRAME-urile date de camera! .... aici voi incerca folosirea unui MPP comandat direct din computer!
- prelucrarea imaginii (datorita distributiei GAUSSIENE a intensitatii luminoase...)
0

#33 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 30 January 2007 - 01:14 PM

Dragut, la 30 Jan 2007, 09:23, a spus:

Am testat aseara dioda laser ..... 3V si un 20mA
Asa cum au prognozat unii e IR..... vizibila NUMAI pe camera ..... slabut ca asta are si filtru ptr IR (oprire IR).
Ramine deci in picioare varianta unei diode in VIZIBIL (rosu) + sistemul de lentile

PS:
Alte problemuta interesante care trebuiesc obligatoriu rezolvate:
- sincronizarea ROTATIEI piesei cu FRAME-urile date de camera! .... aici voi incerca folosirea unui MPP comandat direct din computer!
- prelucrarea imaginii (datorita distributiei GAUSSIENE a intensitatii luminoase...)

Vezi ca nu tot ce-i laser are distributie gaussiana a intensitatii...

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 30 January 2007 - 02:12 PM

0

#34 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 30 January 2007 - 02:52 PM

Un magazin de la care am achizitionat diode laser pentru diverse proiecte.
http://mfgcn.com/

Au o gama variata de produse: lungimi de unda de la 66nm la 1550nm si puteri de la 1 mW la 8 W.

Magazinul este in Texas, USA dar cred ca livreaza oriunde in lume si accepta plata electronica.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 30 January 2007 - 02:53 PM

0

#35 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 28-December 06

Postat 30 January 2007 - 03:17 PM

Nu ar fi mai bine incercati sa folositi o metoda testata si folosita de toata lumea si anume (dupa cum spunea si mishu_g) folositi ca si generator de "linie" baleierea unei oglinzi conectata la un vibrator, oglinda fiind cea care reflecta imaginea ("punctul") primita de la capul laser ? ... si pentru ca distributia este intr-adevar gaussiana, optic s-ar putea sa pierdeti cam mult timp si cu siguranta multi bani pentru realizarea unui astfel de sistem "home made".

Parerea mea
Saionara B)

(pentru o solutie NERABDATOR DE RAPIDA, obtinem "linie" si prin proiectia razei pe suprafata unui CD a carui unghi il ajustam ... manual. Asta o stiu de la jocul de table.) :o
0

#36 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 03:19 PM

@katana
pina nu testez ..... B)

Vezi tu:
1. si oglinzile isi au imperfectiunile lor!
2. cum reglez "GROSIMEA LINIEI" .... la optic e destul de clar.... pe cind aici ... fum si oglinzi ca la magicieni! :o

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 30 January 2007 - 03:22 PM

0

#37 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 30 January 2007 - 03:56 PM

Probabil ca nu ai intzeles principiul:
http://www.muellerr....g/overview.html

Baietzelul de aici mai stie cate ceva B).

Nu trebuie sa "reglezi" grosimea liniei ci doar punctul (operatzie pe care oricum o faci). De exemplu, cand urmaresc un film, daca imaginea este mai intunecata nu captez fiecare frame si-i reglez luminozitatea cu Corelu' dupa care-l asamblez si-l urmaresc ! Ci doar umblu la "sursa".

Cand m-am hotarat sa particip la discutiile de pe rhc pot spune ca n-am fost chiar inspirat pentru ca in general, pe majoritatea celor de pe aici nu-i intereseaza un "schimb de experientza" ci doar sa-si publice propria lor parere despre cum se intampla lucrurile.
:o

(... iar oglinda mea de la masina e PERFECTA. Cred ca-mi fac un scanner laser cu ea, ii scanez pe militzieni, ii proiectez holografic la volan in locul meu ... pentru ca asa n-or sa ma mai opreasca pentru ca or sa creada ca sunt ei. )
0

#38 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:03 PM

katana, la 30 Jan 2007, 15:56, a spus:

Probabil ca nu ai intzeles principiul:
http://www.muellerr....g/overview.html

Baietzelul de aici mai stie cate ceva B).

NU VAD NICAIERI SISTEMUL FOLOSIT!

[quote name='katana' date='30 Jan 2007, 15:56']
Cand m-am hotarat sa particip la discutiile de pe rhc pot spune ca n-am fost chiar inspirat pentru ca in general, pe majoritatea celor de pe aici nu-i intereseaza un "schimb de experientza" ci doar sa-si publice propria lor parere despre cum se intampla lucrurile.
[QUOTE]

- schimbul de experienta e face.... totul e ca subiectul sa te INTERESEZE cu adevarat.
Interesati pot fi fie cai care dispun de un CNC si vor COPIEREA unor repere care prin alte metode sunt aproape imposibil de copiat, fie cei care fac animatie, fie.... aplicatiile ar putea continua pina la reverse engineering.
- cei care participa trebuie sa mai si experimenteze... de regula nu tot ce zboara se maninca (ps: si eu mi-am zis UITE ce simplu e sistemul DAVID de scanare.... si mi-am prins urechile).

In rest .... fum si oginzi! :o

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 30 January 2007 - 04:13 PM

0

#39 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 30 January 2007 - 04:12 PM

Eu cred ca este mult mai bine sa folosesti un punct care baleiaza subiectul pentru ca vei avea pe de o parte o intensitate a luminii foarte mare raportat la ceea ce se obtine facand difractie printr-o lentila shi pe de lata parte, "grosimea" liniei va fi constanta pe toata suprafata de baleiaj (de fapt linia nici nu mai exista, ea este compusa de creierul nostru pe baza imaginilor succesive).
0

#40 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:18 PM

Pana la urma eu vad aranjamentul in felul urmator:
1. o platforma rotativa a carei miscare este data de un mpp controlat de computer
2. un laser punctiform montat pe o axa "z" (verticala su cum vreti sa ii spunetzi) pe care se poate deplasa tot prin intermediul unui mpp
In acest fel, se elimina foarte mult atat erorile datorate difractiei cat si cele de "perspectiva"

Ar mai ramane de transformat aceasta modulare in amplitudine a semnalului receptionat in linii ale imaginii ...
0

#41 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:21 PM

mishu_g, la 30 Jan 2007, 16:12, a spus:

Eu cred ca este mult mai bine sa folosesti un punct care baleiaza subiectul pentru ca vei avea pe de o parte o intensitate a luminii foarte mare raportat la ceea ce se obtine facand difractie printr-o lentila shi pe de lata parte, "grosimea" liniei va fi constanta pe toata suprafata de baleiaj (de fapt linia nici nu mai exista, ea este compusa de creierul nostru pe baza imaginilor succesive).

linia EXISTA!
baleirea cu un punct are dezavantajele ei.... sistemul de BALEIERE e destul de complex ....
Basca ca stai 100 ani.
In modelele matematice actuale discretizarea unei polilinii plane curbe, fie ea spline, bicubic.... (curba de n puncte la care se dau punct , directie, tangenta.....) nu mai e un mister.
Modelul PUNCTUAL sufera datorita faptului ca NUMARUL de puncte e atit de mare incit nu prea il poti controla asa usor. Pe cind la un "PACH" format din 4 puncte sa zicem NEPLANARE, adaugind vectorii de tangenta in colturi, poti descrie USOR o suprafata, atita vreme cit pastreaza LEGEA RESPECTIVA!
E mult de vorbit pe tema asta.... B)

ideea e ca asta o FAC PENTRU NOI programele specializate gen POLYWORKS, .... care SUNT programe SPECIALIZATE IN SUPRAFFETE!

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 30 January 2007 - 04:27 PM

0

#42 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:40 PM

Ma incapatanez sa cred ca scanarea cu ajutorul unui punct baleiat este mai eficienta
vezi
VIVID 900 de la Minolta sau echipamentele de la Scantech
0

#43 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:44 PM

testam .... B)
Ca nu ne doare minuta
pointer pus pe router .... si SCAN tata
problema e .... cu ce soft string punctele alea?
geomagic? .... de unde? :o sau altul?

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 30 January 2007 - 04:45 PM

0

#44 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:47 PM

Ha !
Am probleme cu computeru' ... si am scris in gol.
Dragutz nu trebuie sa te superi pe mine ca nu a fost cu intentzia de a te supara. Koketam cu ideea asta acum vreo 3 ani dar am renuntzat la ea dupa ce am citit 3 tone de howto si dupa ce am keltuit o groaza. Ca si teorie ... OK dar la partea de realizare practica am lasat pe altzii sa o faca. E deajuns, cred, sa-i numaram pe cei cu CNC pe-acasa dupa care sa numaram pe cei cu Scanner laser pe-acasa si s-ar putea sa ajungem tot la solutia "cu palpator" pentru ca practica o demonstreaza (precizia de executie a prelucrarilor in bloc motor se face cu sisteme de palpare inca). Normal ca ideea de a folosi un scanner (de orice tip) este excelenta dar nici nu putem sa keltuim o gramada de bani pe un prototip pe care in curand probabil o sa-l vedem realizat de kinezi la scara industriala la o zecime de pret.
Parerea me ca este cu mult mai usor de instalat pe cnc-ul tau de-acasa un palpator decat sa ... cine imi aduce laser ? si acum ... stepper-ul are rezolutzie prea slaba ... pe cand asa, dezbatem un palpator (cu tot cu pareri pro si contra dar de data asta pe bani mult mai putini si poate cu rezultate cu mult mai "realiste") si cu putzin norok saptamana viitoare mai trebuie numai putin reglat.
... Si daca nu ma insel Mach3 chiar are un plug-in pentru asa ceva.

Kata
0

#45 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2007 - 04:57 PM

katana, la 30 Jan 2007, 16:47, a spus:

Ha !
Am probleme cu computeru' ... si am scris in gol.
Dragutz nu trebuie sa te superi pe mine ca nu a fost cu intentzia de a te supara. Koketam cu ideea asta acum vreo 3 ani dar am renuntzat la ea dupa ce am citit 3 tone de howto si dupa ce am keltuit o groaza. Ca si teorie ... OK dar la partea de realizare practica am lasat pe altzii sa o faca. E deajuns, cred, sa-i numaram pe cei cu CNC pe-acasa dupa care sa numaram pe cei cu Scanner laser pe-acasa si s-ar putea sa ajungem tot la solutia "cu palpator" pentru ca practica o demonstreaza (precizia de executie a prelucrarilor in bloc motor se face cu sisteme de palpare inca). Normal ca ideea de a folosi un scanner (de orice tip) este excelenta dar nici nu putem sa keltuim o gramada de bani pe un prototip pe care in curand probabil o sa-l vedem realizat de kinezi la scara industriala la o zecime de pret.
Parerea me ca este cu mult mai usor de instalat pe cnc-ul tau de-acasa un palpator decat sa ... cine imi aduce laser ? si acum ... stepper-ul are rezolutzie prea slaba ... pe cand asa, dezbatem un palpator (cu tot cu pareri pro si contra dar de data asta pe bani mult mai putini si poate cu rezultate cu mult mai "realiste") si cu putzin norok saptamana viitoare mai trebuie numai putin reglat.
... Si daca nu ma insel Mach3 chiar are un plug-in pentru asa ceva.

Kata

mane nu m-am suparat ....
1. linkurile cu CEI CARE au reusit cu adevarat culmea e ca sunt BINE INGROPATE.... din 14400 de rezultate gasite cu google sincer am ajuns abia la pagina 16....B)!
2. deocamdata lucram la HOBBY si home made....
3. de ce crezi ca am incercat sa nu deschid subiectul din prima pe tema.... desi e extraordinar de interesanta!
4. e un domeniu multidisciplinar.... LASER, MPP, PROGRAMARE..... cei care l-au facut home made au mers pe niste directii si chiar si citirea lor poate duce la evitarea de timp pierdut, intrebari la care nu ai cum sa raspunzi decit experimentind!
poti sa te joci si fara laser... preluind de exemplu un filmulet de scanare (exista in fo 2 linkuri puse de mine) si incercind sa vezi CE OBTII prin prelucrarea de imagine cu diversele programe gasite!

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 30 January 2007 - 05:00 PM

0

#46 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 30 January 2007 - 05:16 PM

Deocamdata vorbeam despre numarul celor care au experimentat si au avut o finalitate construind un sistem functional de scanare laser acasa ... aici in tara, comparativ cu numarul celor din tara care au construit un sistem de prelucrare de tip CNC. Dupa cum probabil ca tzi s-a intamplat, suruburile cu bile de exemplu sunt o surpriza placuta si pentru importatori (o buna parte dintre ei nu stiu ca exista si la ce folosesc) deci - nu e cazul sa dam exemple de pe la altii pentru ca vorbim de cei la care ideea le vine astazi si experimenteaza maine pentru ca au conditii. Bani mai sunt si pe aici dar degeaba pentru ca ... daca faceti comanda astazi atunci aveti toate sansele sa le primeasca nepotul d-voastra.
Asadar eu incerc sa fiu putin mai realist pentru ca, kiar mi-ar fi de folos un astfel de sistem incepand kiar de maine.

Kata
0

#47 Useril este offline   Spitaludenebuni 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 71
  • Inregistrat: 08-January 07

Postat 30 January 2007 - 05:38 PM

katana, la 30 Jan 2007, 17:16, a spus:

Asadar eu incerc sa fiu putin mai realist pentru ca, kiar mi-ar fi de folos un astfel de sistem incepand kiar de maine.

Kata

Si daca nu sunt indiscret,la ce dreaq ti-ar folosi bre,ca vad ca batzi apa'n piua pe'aici cu suruburile si cncurile.Spune'n clar ce ai de spus despre subiect in cazul in care stii ceva ce poate fi util,documenteaza bine si vorbeste pe intelesul tuturor ca de filozofii sterile suntem satui.
0

#48 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 30 January 2007 - 05:54 PM

B)
Esti cu cal cu tot sau a raspuns calu' ?
Nu pot sa-tzi spun tzie pentru ca nu vreau io sau pentru ca esti foarte destept tu si pentru ca mai ai vreo sdemii de superproiecte superdestepte de superelectronica superavansata si OSIM-ul este doldora de documentatziile tale cu tot cu blurr pe ele k sa nu le kopieze altzii sau sa se inspire din desteptaciunea neuronului tau.

Asta a fost un salut caracteristic tzie sau cu care ne-ai obisnuit !
... deci daca esti curios ... baga pe-aici. :o

Aceasta postare a fost editata de katana: 30 January 2007 - 07:48 PM

0

#49 Useril este offline   VRY 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 53

Postat 30 January 2007 - 06:19 PM

Salut,
Mai exista si alte abordari, in locul liniei laser se poate proiecta pe obiectul scanat o serie de linii dispuse in diverse feluri (structured light method), de ex. se poate folosi un videoproiector: http://www.rsi.gmbh.de/digiscan1_e.htm sau alt sistem optic de proiectie. Astfel se obtine un timp de scanare foarte redus (cateva secunde) iar precizia poate fi foarte mare.
Un punt de plecare pt. documentare:
http://www.simple3d.com/
Succes.
0

#50 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 January 2007 - 10:51 AM

VRY, la 30 Jan 2007, 18:19, a spus:

Salut,
Mai exista si alte abordari, in locul liniei laser se poate proiecta pe obiectul scanat o serie de linii dispuse in diverse feluri (structured light method), de ex. se poate folosi un videoproiector: http://www.rsi.gmbh.de/digiscan1_e.htm sau alt sistem optic de proiectie. Astfel se obtine un timp de scanare foarte redus (cateva secunde) iar precizia poate fi foarte mare.
Un punt de plecare pt. documentare:
http://www.simple3d.com/
Succes.

superb sistemul, ramine in schimb o problema spinoasa
1. DETECTIA LINIEI, sau a punctului.
Ca sa va dati seama despre ce vorbesc puteti experimenta cu un simplu pointer laser si o camera WEb sau un aparat foto.
proiectati punctul de la diverse distante pe un perete si faceti poze!
Aparatul trebuie sa ramina in aceiasi pozitie.

Se constata urmatoarele:
1. la distante mici HALOUL creat in jurul punctului de impact e mare ..... explicatie .... puterea RADIATA pe unitatea de suprafta prea mare ..... iar CRISTALELE din material reflecta, acest lucru va diferi clar de la un material la altul
2. o distanta "OPTIMA" in care haloul se micsoreaza
3. distanta mare in care punctul se "DILUEAZA"

de aceea INSIST ca e necesar un laser cu dispozitive optice care sa aiba:
1. Putere REGLABILA
2. FOCUS reglabil
3. Distributia GAUSIANA a proiectiei fascicolului!
0

#51 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 31 January 2007 - 11:31 AM

Dragut, la 31 Jan 2007, 10:51, a spus:

1. Putere REGLABILA
2. FOCUS reglabil

Si toate astea reglabile automat, in functie de obiectul scanat presupun...
Daca nu te-as cunoaste as face glume.
La multe module laser poti face ce zici, dar nu o poti face diferit pe acelasi fascicol.
Adica nu poti regla intensitatea mai mica la mijloc (ar trebui daca modelul sta cu burta spre sursa) si mai puternica pe capete, sau invers.
Focusul poate fi reglabil dar nu e necesar ca presupui fascicol paralel, ingust. Ce sa mai reglezi la el? Vrei sa fie convergent pe suprafata scanata? E aceeasi problema ca mai sus, alegi planul si reglezi pentru el. Ce-i inainte si dupa o sa fie "neclar". E ineficient sa ai multe sisteme optice, reglabile simultan...
Multe surse au distributie gaussiana.
O solutie ar fi sa folosesti o barete de diode laser si sa le reglezi independent, pe portiuni, dar nu e usor si nici ieftin.
Cred totusi ca nu e cazul sa mergi atat de mult cu performantele in sus.

Parerea mea: intai fa sistemul sa mearga prost de tot, apoi doar sa mearga si apoi perfectioneaza-l. E problema de buzunar in final, ca tehnic orice e posibil. Sunt sisteme de scanare, softuri dedicate, si daca te iubesti destul de mult poti sa-ti pui moaca in sticla. Dar nimic nu e perfect.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1170235872.jpg

0

#52 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 January 2007 - 11:51 AM

bitex, la 31 Jan 2007, 11:31, a spus:

reglabile automat, in functie de obiectul scanat presupun...

nu e musai
O sa existe UN OBIECT DE PROBA .... pe care se va face calibrarea astfel incit linia sa fie recunoscuta....

Deocamdata lucrez la sistemele anexe.... masa rotativa ....
si ma documentez in diversele programele de pe net .... sa vad cam cum a gindit fiecare

PS: perfectiune aproape de timpenie! :(
0

#53 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 31 January 2007 - 12:12 PM

Problama ma depaseste.
In cubuletul ala de sticla e chiar moaca mea. Am vrut sa vad cum functioneaza sistemul si ca sa obtin informatiile a trebuit sa stau la "pozat". Am vazut tot procesul pana la inscriptionare si am avut timp sa discut cu operatorul.
Sursa luminii nu este un laser. Lumina este perfect alba, rezolutia acceptabila la corpuri mari. De la 1m distanta liniile aveau cativa mm grosime. Cel putin asta era senzatia vizuala si creierul joaca feste uneori, la capitolul optica. "Fotografierea" se face cu doua camere situate lateral (simetric fata de sursa). Mi-au scapat niste detalii importante. Cred ca accent trebuie mai mult pus pe partea de "fotografiere" si softul aferent. Obtii lista de puncte si trebuie s-o prelucrezi. Daca nu misti camera, trebuie sa citesti pozitia punctului prin informatia data de "coordonatele" pixelului? Nu e simplu dar pare mai usor cu doua camere decat cu una. Nu stiu nimic de sincronizarea lor, dar cred ca un electronist bun poate rezolva. Apoi ar merge ceva gen triangulatie.
Nu stiu ce sa zic, n-are rost sa dau cu presupusul. Mai intervin doar daca pot sa te ajut cu ceva concret.
Cred ca trebuesc definite clar variantele posibile. Poate linie pe vericala si rotit corpul folosind o singura camera, poate baleiere vericala folosind doua camere si rotind corpul, poate baleiere pe orizontala si doua camere... Sunt multe posibilitati.
Tu stii cel mai bine ce poti face.
Spor la treaba!
0

#54 Useril este offline   VRY 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 53

Postat 31 January 2007 - 02:37 PM

Dragut, la 31 Jan 2007, 10:51, a spus:

superb sistemul, ramine in schimb o problema spinoasa
1. DETECTIA LINIEI, sau a punctului.
Ca sa va dati seama despre ce vorbesc puteti experimenta cu un simplu pointer laser si o camera WEb sau un aparat foto.
proiectati punctul de la diverse distante pe un perete si faceti poze!
Aparatul trebuie sa ramina in aceiasi pozitie.

Se constata urmatoarele:
1. la distante mici HALOUL creat in jurul punctului de impact e mare ..... explicatie .... puterea RADIATA pe unitatea de suprafta prea mare ..... iar CRISTALELE din material reflecta, acest lucru va diferi clar de la un material la altul
2. o distanta "OPTIMA" in care haloul se micsoreaza
3. distanta mare in care punctul se "DILUEAZA"

de aceea INSIST ca e necesar un laser cu dispozitive optice care sa aiba:
1. Putere REGLABILA
2. FOCUS reglabil

In sistemul indicat de mine nu se foloseste LASER-ul, sunt doar niste benzi de lumina alba de grosime variabila (de ordinul centimetrilor), linia este detectata la limita unei benzi albe, deci avem doua linii/banda inmultit cu numarul de benzi, se achizitioneaza astfel mai multe puncte la fiecare fotograma. Este un alt principiu.
Pe acelasi principiu exista si sisteme ce proiecteza lumina monocromatica, dar aici costurile sunt mult mai mari...
0

#55 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 31 January 2007 - 10:54 PM

intervin si io. nu stiu de ce se complica problema atita...
solutzia http://www.brucerayn...xplain.html#One este super ok pt. regim hobby. oricum obiectul 3D mai trebuie prelucrat inainte sa-i dai drumul pe CNC.
rotirea potzi sa o faci cu un MPP 200 pasi sau half-step 400 sau...etc.
iar laserul: eu am luat un fierastrau circular cu 150RON (sa tai niste PAL :wacko: ) si m-am ales si cu un laser de ghidare care scoate o linie f. clara de sub 1 mm. chiar si la 1 m! am desfacut si studiat dioda laser si are niste lamele (probabil oglinzi) care formeaza linia. habar n-am! dar merge. daca vretzi va trimit si poza cu laserul si cu linia generata.
expo (Gabi)
0

#56 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 February 2007 - 09:25 AM

:(
@expo
Daca pe langa oglinzi mai este si putzin fum atunci cred ca e sistemul de care aminteam mai sus .... dar e mult prea simplu ... aici avem nevoie de ceva mult mai complicat, nu neaparat viabil, nu neaparat realizabil, pentru ca vrem sa impresionam in primul rand cu cunostintzele pe care le avem si nu neaparat sa construim unul :wacko:
... uite cum ma gandeam eu mai complicat: daca dupa ce scanam obiectul (lasand la o parte "corectzia 3D" a imaginii) vom proceda (ca si finalitate) la frezarea lui folosind o freza deget foarte finutza la care zona de contact dintre scula aschietoare si obiect, ideal este redusa la un punct si pentru ca suprafata obiectului finit este cu atat mai fina cu cat numarul de treceri este mai mare (atunci cand folosim o singura scula) atunci cred ca daca ar fi sa ma complic putzin dar cu rezultate, pe langa operatzia de scanare folosind linia verticala, al doilea set de treceri l-ar reprezenta translatarea unei "linii" orizontale pe toata inaltzimea subiectului (rotim un pas, fac un baleiaj din cap pana-n picioare, iarasi un pas ... ). Probabil ca scanarea ar dura, ca si realizarea practica perfect functzionala a dispozitivului, nu mai putzin de doi ani ( Glumeam ! :( )... dar in mod sigur rezolutzia ar creste. (se modifica, normal, si amplasarea camerei cu care facem captura)
Problema cu reflexia la suprafatza de contact dintre laser si un subiect lucios banuiesc ca deja a fost rezolvata de-asta nici nu amintesc nimic de treaba asta aici.

Aceasta postare a fost editata de katana: 01 February 2007 - 09:26 AM

0

#57 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 02 February 2007 - 09:49 AM

ok. poate sint eu mai pragmatic si din cauza asta nu intzeleg de ce pe forumul asta lumea are tendintza sa complice lucrurile :-)
eu personal as avea nevoie de un astfel de scanner 3D pt. a face "product replica" -mai mare la anumite produse, pe un CNC.. numai ca si un CNC are cateva limitari tehnice: nu potzi sa faci 3D cu o singura freza. trebuie sa debavurezi, sa faci tool path, apoi ajungi la finetzuri si nu de multe ori la final ajungi la glashpapir si chit. bashca ca nu e 5 axial!
si oricum un model 3D scanat mai trebuie prelucrat inainte pt. ca sigur apar tot felul de erori.
anyway: eu o sa incerc metoda cea mai simpla: laserul pe care il am (laser de ghidaj de la circular), un MPP cu un disc, camera mea foto digitala si actualul PC :D .
expo (Gabi)
0

#58 Useril este offline   Spitaludenebuni 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 71
  • Inregistrat: 08-January 07

Postat 02 February 2007 - 10:06 AM

katana, la 1 Feb 2007, 09:25, a spus:

aici avem nevoie de ceva mult mai complicat, nu neaparat viabil, nu neaparat realizabil, pentru ca vrem sa impresionam in primul rand cu cunostintzele pe care le avem si nu neaparat sa construim unul :D

Pai daca o iei pe latura eseistica a aplicatiei in cauza ,fara nici o finalitate, muta-te nene langa Bufnila si aberarati acolo in voie ;subiectul in cauza are un scop bine stabilit,si anume realizarea PRACTICA a unui asemenea dispozitiv,ca........................ teorie stie toata lumea.
0

#59 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 February 2007 - 10:14 AM

Spitaludenebuni, la 2 Feb 2007, 10:06, a spus:

aici avem nevoie de ceva mult mai complicat, nu neaparat viabil, nu neaparat realizabil, pentru ca vrem sa impresionam in primul rand cu cunostintzele pe care le avem si nu neaparat sa construim unul :D

Ieri am mai facut un pas!
Mii de multumiri lui @IPSI ptr controlerul MPP-ului.

Partea mecanica a mesei e inca in faza de proiect (sper sa gasesc ceva facut aproape de-a gata.... :D pe care sa adaptez transmisia).
Solutia ideala ar fi un pikup .... de preferinta TESLA (ca de asta am :D,) dar tre sa cad la o invoiala cu nevasta mea.... :D . SI MA COSTA mai scump daca l-as face NOU! :D

In alta ordine de idei.... ca sa nu mai poluez cu alt post:
NICI UNA DIN COMPONENTELE SISTEMULUI NU TREBUIE SA DEPINDA DE "MINA" OMULUI .... vezi DAVID! .....
ptr a avea REPETABILITATEA ABSOLUTA a "fenomenului"!

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 02 February 2007 - 12:19 PM

0

#60 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2007 - 08:55 AM

Schema de comanda a MPP-ului
Citeva clarificari:
- in loc de PC847 au fost folosite 4 optocuploare discrete!
- tranzistorii finali folositi sunt de putere mai mare

Principial insa a ramas aceiasi!

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1170485746.jpg

0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi