De curand am intrat in posesia unui Helicommand 3A de la Robbe. L-am montat pe heli, l-am setat conform manualului (...) si... la zbor. Cum mixajul platoului ciclic (3 servo la 120 de grade) nu mai este "controlat" de statie ci de helicommand a trebuit sa re-trim-uiesc heli-ul pentru a zbura in siguranta fara helicommand activat (adica fara stabilizare si pozitionare).
Am setat trecerea din modul helicommand off la modul stabilizare si la modul stabilizare + pozitionare pe un switch al statiei cu 3 pozitii, astfel incat sa pot schimba modul din statie in timpul zborului.
Ei bine, desi heli zboara stabil cu helicommnad off... in ambele celelalte moduri (stabilizare si stabilizare + pozitionare) heli o ia razna... adica da cel putin 3-4 comenzi pe secunda catre servo-urile platoului ciclic in timp ce zboara - probabil incearca sa stabilizeze heli... dar totusi... comenzile sunt prea bruste si cu amplitudine prea mare... astfel incat in zbor heli devine incontrolabil (noroc ca toate astea se intamplau la aprox. 40 cm de sol); adica face stanga-dreapta-inainte-inapoi de cateva ori pe secunda cu o amplitudine de parca ar fi full-stick in toate directiile.
In ceea ce priveste gyro incorporat nu l-am putut folosi deoarece cand incerci sa corectezi pozitia cozii (botului) heli face 2 ture rapide in sensul corectiei. Oricum l-am zburat cu gyro cel vechi si totul este ok din acest punct de vedere.
Mentionez ca la sol inainte de decolare (adica undeva la 1500 de rotatii) swash plate-ul sta corect si nu sunt miscari ciudate... acestea apar doar cad heli s-a desprins de sol.
Are cineva idee ce am gresit la setari... sau ce as putea face/incerca?
Multumesc.
Pagina 1 din 1
Helicommand Robbe Setari
Postat 16 August 2006 - 01:03 PM
La un moment dat am citit mai multe despre acest Helicomand 3A, care de altfel este un produs destul de laudat pe unele forumuri de specialitate. Ideea este ca nu prea poti sa setezi sensibilitatea stabilizatorului decat cu un potentiometru liniar. Faptul ca tu ai un switch cu 3 pozitii nu te ajuta mai deloc. Trebuie acel potentiometru pentru a seta sensibilitatea, altfel nu stiu sa poti. Cu acel switch care il ai obtii sensibilitate 100% ceea ce duce la miscarile bruste ale servo. Acelasi lucru se intampla si cu un Giro de coada Heading Hold la care reglezi sensibilitatea prea sus. Giro incepe sa dea comenzi multe la servo si coada intra intr-un tremurat.
Daca nu poti sa pui un liniar pe statie nu stiu ce poti sa faci....
Daca nu poti sa pui un liniar pe statie nu stiu ce poti sa faci....
Postat 17 August 2006 - 12:02 PM
Multumesc Atty pentru raspuns. M-am gandit si la asta asa ca o sa iau PC adapter-ul pentru setari. As mai avea o variant dar nu m-am mai ocupat intre timp... sa setez gain-ul cumva pe canalul 6 unde am potentiometru (Futaba FF7) dar acolo am colective pitch - sincer nu cred ca merge. O sa mai fac teste si va tin la curent... nu prea recent ca o sa plec in concediu (fara heli).
Poza e neclara ca am lasat focus-ul pe manual... iar optiunea asta este pentru "meseriasi". :angry:
Poza e neclara ca am lasat focus-ul pe manual... iar optiunea asta este pentru "meseriasi". :angry:
Arata acest topic
Pagina 1 din 1