Modelism - RHC Forum: Filtru Rejector - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Filtru Rejector elimina perturbatiile pe 35Mhz

#1 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 18 December 2006 - 06:29 PM

In cele ce urmeaza va prezint un filtru rejector, pe care l-am folosit si realizat, pentru a elimina perturbatiile pe 35Mhz. Preturbatii care se induc in firele de legatura dintre receptor si servo, si care pot produce anumite neplaceri.

Scema e banala si o poate realiza oricine.
De pre multe explicatii cred ca nu e nevoie.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 18 December 2006 - 06:30 PM

If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#2 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 18 December 2006 - 07:33 PM

cam cat costa un filtru ? adica cat te-a costat sa-l faci?
ce siguranta in plus ofera fata de ceea ce se vede in poza?

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1166463238.jpg

flying is my life...
0

#3 Useril este offline   benz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 30-August 06

Postat 18 December 2006 - 10:54 PM

OldMann, la 18 Dec 2006, 18:29, a spus:

In cele ce urmeaza va prezint un filtru rejector...

destul de ambiguu. din schema nu inteleg care e practic filtrul. un filtru de rejectie trebuie sa fie acordat atat cu privire la frequenta cat si la amplitudinea semnalului pe care trebuie sa il taie. cu ce ar fi mai bun decat filtrul traditional cu inel de ferita?
pamant, apa, foc si mult, mult aer!
0

#4 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 07:50 AM

Daca ai fi studiat cu atentie schema si ai fi stiut care este media frecventa in statiile de emisie si ce armonici se produc in cazul emitatoarelor care folosesc 35Mhz nu ai mai fi facut afirmatii puerile.

Revenim, Bobina L1, R1, C2 asigura rejectia pentru interferentele provocate de tensiunea care alimenteaza motorul, respectiv motoarele si cele ale servo. Curentii De valori mari provoaca in jurul acestora campuri electromagnetice care interfereaza cu semnalul primit de la receptor si trimis spre servo. Acest camp poate influenta semnalul care este trimis de receptor pe acelasi bablu pe care se face alimentarea. Poate unii au observat dar in anumite conditii apare acel tremurat al servoului cand motorul trage foarte mult curent.

Filtru format din L1, C1, asigura rejectia pentru frecvente de 30,35Mhz, cat si a celor de medie frecventa de 10,4Mhz. S-a mers pe logica producerii de armonici coroborat cu campul magnetic produs de antena.

Pretul de cost este modic , dar ce e important de retinut este ca acesta poate fi multiplicat pana la 8 canale, numai prin adaugare de mufe si o simpla bobina.

Acum poate i-mi explici tu care este diferenta dintre un filtru acordat si un banal tor de ferita intercalat pe cablu.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 19 December 2006 - 07:57 AM

0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 19 December 2006 - 08:58 AM

Poate ne explici tu care este rolul celor doua condensatoare legate in paralel si de ce lucreaza doar pe 35 si nu si-n 40mhz ca din schema nu prea pot sa-mi dau seama.Seamana mai mult a deparazitare auto.
...tabula crasa, mortua est!
0

#6 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 11:26 AM

Eu am spus ca taie 35Mhz, poate taia si 40Mhz.
Dar daca ai un generator de semnal si un osciloscop ai sa vei care e rostul celor doua condensatoare puse in parale. Sau schema e prea grea pentru tine si nu o poti face? :( :( :(

0

#7 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 12:13 PM

Pai cand este vorba de termeni noi,precum:bablu,preturbatii si scema,e destul de greu de priceput fenomenu'.Poate totusi ar trebui sa incerci si o schema de rejectie a impertinentei si arogantei de care dai dovada in mesajele pe care le postezi.
0

#8 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 19 December 2006 - 01:53 PM

35-40 MHz, nu conteaza, la iesirea din receptor spre servouri, nu e semnal alternativ, nici macar sinusoidal, acolo e semnal TTL (digital). In tehnica digitala (TTL) nu se folosesc bobine in serie, condensatori in paralel, sau filtre in pi. (astea sunt specifice tehnici analogice). Daca si numai daca se foloseste un emitator (PCM) cu 48 de canale, (repet daca si numai daca), intreaga perioada e acoperita de semnal (DREPTUNGHIULAR), caz in care s-ar putea ca conceptul de frecventa sa arate ceva real, altfel (la mai putine canale), vin citeva fronturi, dupa care urmeaza o lunga perioada de nimic (50 ms - numarul de canale). Practic , la un emitator cu patru canale, vin 5 fronturi de 1 (cu o durata totala de 5ms), dupa care urmeaza 45 ms de linista (zero digital).
In cazuri speciale, la modelism se introduc tori de ferita, pentru intirzierea (defazarea) tensiuni autoinduse in liniile de alimentare de cimpurile parazite (de la motor de exemplu). Nu pentru ca tensiune autoindusa ar avea vre-un efect asupra partii digitale (de la demultiplexor in colo spre servouri), ce pentru ca eventualele virfuri se pot intoarce (in receptor) si deranja partea de radiofrecventa (preamplificatorul, filtrul, detectorul, amplificatorul sau demodulatorul RF).

Schema propusa, (un filtru in pi de 50 Hz), nu are nici o relevanta pentru partea digitala, ce numai pentru partea analogica, caz in care e pusa gresit.
0

#9 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 03:17 PM

O sa incerc si o schema pentru aroganta, dar cum cineva apare cu o idee cum incepi tu sa descalifici cu mesaje inepte si fara relevanta. Incerc sa postez scheme pe care le-am facut si prin discutii putem sa progresam. Ori tu esti la un nivel de plictiseala si de greata ca nici cu un Kilogram de lamaie nu-ti trece. Vino cu ceva personal si nu mai fotografia prin laboratoarele altora si apoi te da mare. Ma refer la sursa aia de calculator, care oricum scoate 12V fara sa o modifici tu.

0

#10 Useril este offline   albastru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 213
  • Inregistrat: 07-June 05

Postat 19 December 2006 - 03:55 PM

@OldMan
Filtrul tau nu are nimic acordat in 35MHz sau 40MHz.
Este un filtru banal pe alimentare si poate fi facut foarte usor cu un inel de ferita.
N-are rost sa te superi, asta este situatia.

Albastru
0

#11 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 19 December 2006 - 04:33 PM

incercati sa mentineti un ton civilizat va rog frumos....,certurile personale le puteti purta pe alte canale de comunicatie!

parerea mea este ca daca era problema asa grava ,magazinele de modelism nu vindeau toruri de ferita ci vindeau filtre...

@oldmann
eu cred ca ai vrut sa te referi la motoarele cu perii...unde intr-adevar de obicei apar scantei mai ales cand e motorul in full care UNEORI dau acel tremurat de servo.dar acele scantei influenteaza partea de rf din receptor....
ia sa incerci cu un motor brushless sa vezi daca mai tremura servourile....

Aceasta postare a fost editata de SILVIU66: 19 December 2006 - 04:35 PM

flying is my life...
0

#12 Useril este offline   stefanc 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 162
  • Inregistrat: 12-April 04

Postat 19 December 2006 - 05:28 PM

Poate ma lamuriti si pe mine. Nu am vazut poza din primul post (firewall, securitate, etc). Cu ce difera de motajul urmator: http://www.uoguelph....ets/noiserx.htm

Eu l-am folosit si totul a fost ok. Cred ca costa undeva la 2RON + munca ta.
Intrebarea mea este: Ferita sau montajul anterior? In cazul feritei cate spire trebuiec facute? Ce diametru trebuie sa aiva inelul de ferita?

Ma intereseaza pentru ca vreau sa iau cea mai buna decizie intr-un proiect curent.

Va multumesc

stefan
Sal'tare
Nu sunt complet inutil cel putin servesc de exemplu negativ pentru altii.
0

#13 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 05:50 PM

OldMann, la 19 Dec 2006, 15:17, a spus:

O sa incerc si o schema pentru aroganta, dar cum cineva apare cu o idee cum incepi tu sa descalifici cu mesaje inepte si fara relevanta. Incerc sa postez scheme pe care le-am facut si prin discutii putem sa progresam. Ori tu esti la un nivel de plictiseala si de greata ca nici cu un Kilogram de lamaie nu-ti trece. Vino cu ceva personal si nu mai fotografia prin laboratoarele altora si apoi te da mare. Ma refer la sursa aia de calculator, care oricum scoate 12V fara sa o modifici tu.

Nu-mi aduc aminte sa fi postat ceva despre vreo sursa de 12V si nici despre modificarea acesteia.Dar poate imi aduci tu aminte,sau daca te referi la altcineva ar trebui sa precizezi.O vorba neaos romaneasca spune : daca 2 iti spun ca esti beat ,te duci si te culci!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 19 December 2006 - 06:05 PM

0

#14 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 December 2006 - 06:47 PM

Despre motoarele cu perii era vorba, nu am avut inca ocazia sa fac comparatie intre unul cu perii si unul brushless.

Din betie te trezesti, insa un vechi proverb bucovinean spune :""cainele moare de drum lung si .....de grija altuia""

Schema cu MC 14069 nu face atceva decat reface forma de semnal dreptunghiular distorsionata. Dar nu rejecteaza armonicile.

0

#15 Useril este offline   benz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 30-August 06

Postat 19 December 2006 - 07:41 PM

OldMann, la 19 Dec 2006, 07:50, a spus:

Daca ai fi studiat cu atentie schema si ai fi stiut care este media frecventa in statiile de emisie si ce armonici se produc in cazul emitatoarelor care folosesc 35Mhz nu ai mai fi facut afirmatii puerile.

te-ai aprins degeaba. eu doar intrebam. dar ai abordat aerul de "dupa parerea mea si a altor savanti..."
despre armonici nici nu incape discutie aici. ar trebui sa faci un filtru care sa taie in multe locuri in banda. principial. nu e cazul aici de oscilator cu dublare sau triplare de frequenta. quartzul e taiat pt frequenta data. si-n plus de asta, ma supara si reumatismul
pamant, apa, foc si mult, mult aer!
0

#16 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 20 December 2006 - 09:29 AM

Montajul cu 4069, este un buffer repetor pus sa lucreze ca un trigger-smith intre doua porti TTL (fie ele C-MOS). Teoretic ar trebui sa mareasca fan-out-ul, desi efectiv nu e nevoie (teoretic iesirea TTL - nu mai zic de C-MOS are fan-out peste 25 chiar la piese IPRS, deci chiar daca receptorul are demultiplexor romanesc poate comanda garantat 25 de servouri in paralel). (are efectul unei frectii galenice la picior de lemn)

Aceasta postare a fost editata de vlad1: 20 December 2006 - 09:31 AM

0

#17 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 20 December 2006 - 02:55 PM

Vlad a spus bine...feritele se pun pe fire pentru receptor domnilor nu pentru servouri...de aia se pun langa receptor si nu langa servo. Sau cel putin asa ar trebui puse.

si nici un filtru nu este mai simplu de facut dacat cateva spire pe o ferita si un cablu torsadat. Asta e valabil la electrice...si la eventual la un avion mare cu servo digitale.

Succes.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu