Unde gresesti este la eficienta conversiei cu celule termoelectrice pe intervalul asta de temperatura. Si (presupun ca gresesti si) la costul acestora care ca pret pe watt (electric nu termic!) sunt mult mai scumpe si decat panourile fotovoltaice.
La ultima parte cu energia de 48kwh din 751 de litri raciti cu 55 de grade greseala este ca pe masura ce apa da caldura, temperatura sa scade si dupa ce a cedat 24 kwh cei 751 de litri deja s-au racit cu 27.5 grade iar ultimul khw ii obtii la 1 grad diferenta.
Din punct de vedere caloric nu e nicio problema dpdv al conversiei in energie electrica acel ultim kwh e inutil.
Pana la urma nu inteleg unde bati, de ce vrei sa folosesti apa calda si nu direct focul, soarele (sau acel altceva) cu care o incalzesti?
--------------
Silica aerogel zic ca in 99% din cazuri nu se merita - cu aproape orice alt material izolator obtii un grad de izolare mai bun pe suma investita.
---------------
La temperaturi asa mici mi se pare mai interesanta folosirea unei instalatii de aer conditionat in revers. Ma refer la compresoarele scroll folosite pe autoturisme, care pot fi folosite si ca motor cu expandare (scroll expander). Practic e un motor cu aburi, fiind invartit cu curea nu cu motor imcapsulat poti sa-i pui generator exterior facut ca la eoliene sau gasit unu ce se potriveste. Plaja de temperaturi este tocmai potrivita, se pot recupera si schimbatoarele de caldura de la instalatia AC sa le scufunzi direct in apa. Ai mai multe sanse sa atingi cei 5% pe care-i speri la un pret mai mic decat cu celule termoelectrice
Principala problema de rezolvat e gasirea unei pompe care sa impinga lichidul refrigerant de la sursa rece la cea calda.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 22 October 2009 - 01:22 AM