Modelism - RHC Forum: Lipo + li-ion în paralel (experimentul meu) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Lipo + li-ion în paralel (experimentul meu) Nu întreb. Afirm.

#1 Useril este offline   Săndel 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1197
  • Inregistrat: 10-January 15
  • Gender:Male
  • Location:Brașov
  • Interests:Robotica, electronica.

Postat 25 September 2021 - 07:38 PM

Deci nu întreb ci afirm, după circa trei ani, că lipo și li-ion se înțeleg ok în paralel.
Cazul meu, bateria bicicletei mele, formată din 2x Turnigy Multistar 8Ah 6s în serie pentru un total de 12s, în paralel cu un pachet 12s4p din celule 18650 de 2Ah 5C (din baterii de bormașină).
Pe pachetul li-ion am avut bms cu echilibrare (~20-40mA) și decupla foarte bine la încărcare, păstrând celulele la 4.18v după echilibrare.
Pe lipo nu am folosit bms decât pe încărcare și 3 module de echilibrare de 100mA (+2-3mA câte un led paralel pe fiecare rezistor de balast și un rezistor de vreo 220ohm)
Lipo era direct cuplat la esc-uri via unui switch cu mosfeți, li-ion în spatele bms-ului, deci încărcarea era decuplată de bms când pachetul li-ion era plin. (Teoretic căci practic, diferențele între pachete erau sub 1mV)
Ambele pachete erau protejate cu câte o siguranță de 30A înseriată înaintea punctului comun).

Niciodată nu am avut probleme de flux excesiv de curent între li-ion și lipo. Am trecut, cu siguranță, de 1200 de cicluri.
Iar cursa de tensiune a fos exclusiv între 3.3v și 4.21v.
La 3.3v/celulă, cu dezechilibre insignfianta, esc-urile decuplează automat.
Curentul de sarcină maxim inițial era 40A dar am redus consumul total maxim la 28A din motive pur mecanice. Doi ani la consum redus.
Încărcarea a fost făcută în curent constant/tensiune constantă, 3A 50.8V (.8 să compensez cablul de încărcare și înainte să decupleze bms-ul mai trăgea <1A)
Pentru o scurtă perioadă am folosit un comutator între baterii și le încărcam separat iar diferența dintre li-ion și lipo de RC era foarte clară.
Dar având exact aceiași cursă de tensiune, le-am pus în paralel și m-am bucurat de capacitatea totală alături de forța disponibilă din lipo, cam absentă în li-on.

Acum am pensionat pachetele astea (câteva celule lipo pufoase dar au anii) și am pus o baterie nouă 12s8p din celule de 2.6Ah capabile de 5C dar deja mi-e dor de lipo și probabil o să pun un 12s mic, de 3-5A în plus să acopere plecările de pe loc.
Aș fi vrut Turnigy de 20A dar mi s-a acrit să aștept să ajungă în stoc.

Deci, cei mai mulți țipă nu pupa... asta... pune lipo/li-ion în paralel. Cu un bms bun și minimum de bun simț (cablaj responsabil, siguranțe fuzibile) e OK.

Urmează să găsesc un lipo mic pretabil ca dimensiuni și capacitate să-l pun peste pachetul actual de 20Ah dar care pică și 5V la 28A :D
Sunt sigur că-i OK și la pachete mai mici cât timp curenții rămân în limitele posibilităților celulelor folosite.

Mie mi-era frică de curentul refulat din li-ion în li-po după ce li-po prelua sarcina prin cablaj dar niciodată nu am văzut să treacă de 10A timp de câteva secunde.

Să fie clar: nu vorbesc de celule reciclate din laptopuri sau obosite din start. Doar celule și pachete formate din celule cu rezistențe interne identice și capacități egale.
Tot ce-i serie trebuie să aibă rezistențe interne egale (în limitele tehnologiei) dar ce-i paralel merge și cu diferențe mari de iR.
Evident, închei cu Do not try this at home, Nu încerca să faci asta acasă.

Decât dacă ești pe deplin împăcat cu ideea și consecințele unui incendiu electric.

Cine face treburi d-astea și are în vocabular "las' că merge și așa" o să aibă de ce plânge.
- Captain Sum Ting Wong
- Wi Tu Lo
- Ho Lee Fuk
- Bang Ding Ow.
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro