Modelism - RHC Forum: Jumper T16 - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Jumper T16 ...statia anului 2019

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 05:27 PM

Cumparata pe 19 mai de pe ebay, a sosit in tara saptamina trecuta, am fost avizat pe 30 mai, azi a fost prima zi cand am putut sa o ridic de la mesageria externa vamala.
Pret: 149.99 USD + 19.99 USD transportul ... azi 122 lei taxe vamale + 8 lei magazinaj. Am impresia ca functionara de la vama a luat in calcul pretul statiei de 150 de dolari si nu cel incluzand transportul (in print-ul de pe ebay era cu vreo 2-3 linii mai sus si cu font mai mic). Per total cam 200 de dolari.
Intre timp (de cand am comandat-o si pina acum):
- nu prea mai sunt statii T16 la 150 de dolari pe ebay ...iar vanzatorul asta a schimbat transportul la 25 de dolari cu "expedited blah-blah" ...nu prea conteaza prea mult aia 5 dolari in plus dar daca au trecut de la posta "normala" la ceva gen DHL s-ar putea sa va usureze buzunarul de inca 100 de lei plus ceva taxe vamale (depaseste 150 de euro) plus o interactiune cu acte si alte fineturi cu DHL comisionar vamal.
- am vazut la un dealer Jumper din EU ca aparuse T16 pe stoc, pretul e 169.90 EUR cam peste tot, nu mai tin minte la ce dealer, s-ar putea sa se fi epuizat stocul intre timp
Asta e...pentru americani in review-uri e "statia de 150 dolari" (cat o mai fi pretul asta valabil) ...pentru noi e "statia de 200 de dolari" (sau de 200 de euro ..depinde cum o luati si cum va descurcati cu vama).
Voi face un review pe bucati sa nu va plictisesc cu texte prea lungi si sa puteti comenta mai usor. Dar mai intai o poza cu 4 statii ...elementul comun e OpenTx.

Fisiere atasate


0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 06:17 PM

Mai intai 2-3 vorbe ca sa punem lucrurile putin in perspectiva.
Scriu acest review de pe un laptop nou cumparat la mijlocul lui aprilie si care mi-a fost livrat la usa pe 7 mai. A costat pe banggood.com 120 de euro plus vreo 6-7 euro livrarea cu "EU priority line" (deci nu ma mai duc la posta, nici la mesageria vamala, il aduce GLS acasa direct). Asta e pretul final...126 de euro. Si e un laptop cu procesor Celeron, 2 GB de RAM, SSD de 120 GB (format normal de 2.5"), ecran 14" full HD (1920 x 1080), cu Windows 10. E drept ca are carcasa de plastic (dar e format slim gen Ultrabook) si aia 2 GB RAM nu sunt pe soclu si nici nu poate fi facut upgrade si racirea procesorului e pasiva (dar asta e si un plus) ... dar la pretul asta chiar nu conteaza. Ecranul e bun, tastatura imi place ...a devenit statia preferata de "dat pe net".
Deci ... scriu review-ul de pe un laptop nou care costa mai putin decat statia T16.
Si aici e o chestie importanta IMHO. Intr-o lume ideala software-ul ar trebui sa fie gratuit si hardware-ul cat mai ieftin. Nu traim intr-o lume ideala, software-ul ala "gratuit" inseamna sute / mii de ore de munca iar hardware-ul devine ieftin doar cand treci la productia de masa.
In esenta statia si laptopul sunt niste "calculatoare", au procesor, memorie, un fel de hard disk / SSD / flash, ecran color, niste chestii de "intrare" (ca e o matrice de taste sau sunt potentiometre si switch-uri asta e alta poveste), o interfata radio (ca e 2.4 GHz & 5 GHz sau multiprotocol 4 in 1..nu prea conteaza) ..iar laptopul vine si cu un pack intern 2S si 3000mAh. Iar laptopul are ecran HD de 14" fata de ala SD de 4" (sau mai mic) de la statie. Ca sa nu mai vorbim ca procesorul e de vreo 20-30 de ori mai rapid.
Deci ... cum ajunge un laptop care pe hartie are specificatiile de 10-100 ori mai "bune" decat o statie sa coste mai putin? Raspunsul e simplu..."productia de masa". Piata potentiala pentru laptop este de cateva mii de ori mai mare decat pentru statie.
Dar ca sa punem lucrurile in contextul general:
- de la job folosesc un laptop "de firma" care are un procesor de cateva ori mai puternic, 16 GB si un SSD mai mare (240 GB). E drept ca si costa de vreo 10 ori mai mult.
- tot asa cum exista si statii mai scumpe ...mi-e si jena sa pun link-uri catre statii Jeti sau catre lista de "optionale software"...destul sa amintesc faptul ca ajungi lejer la un cost de 10 ori mai mare decat un T16
- puteam sa scriu acest review de pe alt "calculator" ... un OrangePi. Costa vreo 15-20-25 de euro...dar la pretul asta ai un procesor ARM quad core, 1-2 GB RAM si storage pe un SD card de 16-32 GB sau chiar un flash de 8 GB. E drept ca nu cu Windows ci cu Linux dar la 20-25 euro ai un "calculator" ... s-ar putea tastatura si mouse-ul pe care le folosesti sa coste mai mult. Tot asa cum sunt tastaturi si mouse la 5 euro sau la 50 de euro sau mai mult (o tastatura si mouse de la Apple costa cam cat laptopul meu sau statia de care discutam).
Deci...pornim de la observatia ca iti poti face traba cu un "calculator" de 15 euro sau 150 de euro sau 1500 de euro. Sau cu o statie de 50 de dolari sau 150 de dolari sau 1500 de dolari sau mai mult. Si din start T16 "nu face banii" daca o comparam cu laptopul meu no-name ... intrebarea e daca face banii in comparatie cu celelate 3 statii din poza.
Asta e super-calculatorul de care aminteam:
https://www.banggood...ur_warehouse=CN
si aici de unde am luat T16 de pe ebay (corectie...vad ca transportul a fost marit acum la 28.88 USD)
https://www.ebay.com...872.m2749.l2649
0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 07:22 PM

Inca vreo 2-3 vorbe despre open source si copiere si FrSky vs Jumper. (si dupa aia promit ca trec la review).
Sunt inginer de calculatoare (hardware) ...dar lucrez in domeniul software. Am proiectat calculatoare sau placi cae se baga in calculato, am scris si software (de la limbaj de asamblare la limbaje mai sofisticate) si de vreo 25 de ani folosesc software open-source (ma refer la Linux). Si de vreo 13 ani lucrez la o firma americana de software care are si software open-sorce dar si software proprietar (mai precis ...la Oracle). Pot sa afirm ca as putea aprecia pozitia T6 pe piata in raport cu produsele FrSky intr-un mod obiectiv.
Intrebarea de baza e: este T16 o copie a produselor FrSky?
Raspunul e nuantat.
Nu ma bag prea mult in istoria FrSky dar amintesc cateva elemente:
- FrSky a vandut (si vinde in continuare) o gramada de receptoare compatibile Futaba
- FrSky a vandut (si vinde in continuare) o gramada de module de transmisie compatibile Futaba si JR
- cand a fost sa scoata o statie pe piata FrSky a "copiat" o statie JR si a folosit OpenTX
- elementele originale de design au aparut la X10 / X12 QX7
Ca sa evaluam daca o statie e copiata dupa alta trebuie sa ne uitam in 3 zone:
- "hardware-ul extern" ...sau cum arata statia, partea de ergonomie
- "hardware-ul intern" ...sau cum arata schema electrica si placile electronice
- "software-ul".. si aici ne referim la OpenTX, un proiect care in principiu nu e propietatea FrSky si poate fi folosit de oricine
Deci ...daca analizam sub cele 3 aspecte...vedem ca FrSky nu e in pozitia principiala imaculata :
- a "copiat" ergonomia de la statii JR
- a "copiat" scheme electrice de la Futaba si cred ca si JR
- a "copiat" software open-source de la OpenTx (ca unul dintre dezvoltatorii OpenTx e angajat de FrSky trebuie amintit, e un lucru bun ...dar asta nu inseamna ca FrSky are monopol pe OpenTx).
Cum sta Jumper prin prisma celor 3 aspecte?
- a copiat "ergonomia" de la statiile Futaba (seamana cu T18SZ si T18MZ ...dat Futaba n-a sarit in sus sa isi ameninte dealerii sa nu vanda Jumper T16 ...asa cum a facut FrSky)
- statia e "lucrata" frumos in interior (vezi review-ul unui roman, LivyuFPV pe youtube). Da, are cam acelasi ecran color ca si X10 (nu am statia X10 sa fac o comparatie directa)..dar ecranele sunt cam standard la dimensiuni si rezolutie. Da..are tot 8 switch-uri etichetate la fel si de acelasi tip ca FrSky ...dar nu cred ca e motiv de suparare (SA,SB samd..poti sa spui SWA sau S1 sau SW1 ..tot dracul ala e). Da... are la fel 6 trim-uri in loc de 4 la fel ca X10 ...dar pentru planoarele cu 6 servo e cam la mintea cocosului sa pui 6 trimuri (si Futaba are tot 6 trimuri). Da...are 2 slidere ...cam toate statiie care se respecta au 2 slidere. O mica deosebire...n-are 3 potentiometre ci "2 si jumatate" ...al treilea potentiometru e format de fapt din 6 butoane de selectie cu LED si care simuleaza un switch (sau potentiometru) cu 6 pozitii. Da...are reglajul unghiului ghimbalului "copiat" ...dar nu de la FrSky ca nu are asa ceva ci de la Futaba (nu stiu daca ghimbalurile de Futaba se potrivesc ...dar la cat costa statiile Futaba s-ar putea sa coste ghimbalurile mai mult decat un Jumper T16). Da...folosesc un modul radio extern multiprotocol si nu unul intern (dar asta tine in mod sigur de procesul de "certificare" OpenTX ...statia are cablajul facut pentru modul multiprotocol 4in1 intern dar au preferat varianta externa ...care apropo are sigla CE pe ea...cat o fi valorand si sigla asta pe un modul radio).
- "software-ul" ...asta e, open source, il iei si il folosesti si zici saru-mana. Nu ii convine lui FrSky ca se potriveste prea bine in T16...asta e, te superi ca vacarul pe sat, pui FrSky FrOS pe TOATE statiile (nu numai pe Horus X10 si X12), faci un super-protocol cu 24 de canale (de care nu ai nevoie) dar care nu e compatibil cu receptoarele "altora" asa zis "compatibile"(ba - ca sa fie treaba treaba pina la capat - nu mai e compatibil nici cu receptoarele tale FrSky mai vechi ...deci s-a dus naibii ceea ce se cheama "backward compatibility") si asta doar din dorinta de a baga o criptare in transmisie, criptare de care hobby-stul de rand nu are nevoie iar "profesionistii" nu folosesc FrSky .Si asa ai rezolvat o problema inexistenta, te-ai asigurat ca nu iti poate copia nimeni protocolul si nu vor aparea receptoare "compatibile ACCESS" da' ai umplut de "respect" o gramada de lume (uite, faza asta cu bully-ing dealeri si criptare ACCESS m-a facut sa cumpar T16 in secunda 2). Si mai scoti o statie super-duper ieftina ca braga, x9 lite ... si ca sa fie treaba treaba iei si cealalta statie "lite" si o faci X-lite Pro, bineinteles cu ACCESS.
Deci ... la fazele facute de FrSky am sters de pe lista de viitoare achizitii X10/X10S si / sau X-lite Pro ...si am dat banii instant pe un T16. Si probabil nu sunt singurul.
Si am uitat sa raspund la intrebare: NU, T16 nu e copie. Ergonomia "seamana" cu Futaba, schema "seamana" cu Taranis / Horus, softwware-ul e "JumperTX" care e "fork" de OpenTX (si e de fapt re-branduit conform regulilor impuse de OpentTX).
Ceea ce conteaza pentru mine ca utilizator final e ca statia a venit cu ultima versiune OpenTX/JumperTX adica 2.2.3 ...si daca e nevoie se gasesc sursele de la OpenTX si de la JumperTX si asta e ceea ce conteaza.

Fisiere atasate


0

#4 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 07:59 PM

Si acum sa trecem la miezul problemei - review-ul.
Sa incepem cu "ergonomia". Aici sta bine...bine de tot.
- dimensiuni similare cu X9D ...dar pare un pic mai "zvelta"
- X9D era doar niste "umflaturi" de plastic nu foarte mari, QX7 are umflaturi de cauciuc dar care sunt cam prea colturoase si cam mari ...T16 are exact ce trebuie. O zona cu cauciuc "poros' / "cu gauri" pe lateral si acelasi tip de cauciuc pe spate (inclusiv intr-un "val" mai mic si mai rotunjit decat la QX7). Asta vine de la Futaba ..e foarte asemanatoare cu spatele statiilor Futaba (nu am nici o statie futaba...doar din ce vad poze pe net http://www.espritmod...taba-t18mz.aspx ).
- switch-uri ...set complet si puse unde trebuie. O mica deosebire fata de FrSky...parca SB si SC la FrSky au tija cilindrica (dacat in bine minte si la 9XD si la QX7) si aici au tija de actionare plata.
- potentiometre ...doar doua. Se simte bine pozitia de mijloc si capacelul da senzatia de pastic ieftin ...dar la o statie de 150 de dolari n-am pretentia de capac de aluminiu prelucrat CNC. A...si sunt de 270 de grade ceea ce e normal.
- slidere: 2 .amplasate in colturi. Spre deosebire de Futaba si X9D sunt de tip orizontal. Normal...de 60 de grade. Se simte binisor pozitia de mijloc
- bonus de la Jumper: fata de 9XD ai 6 butoane de selectie luminate ... cred ca va fi chestia de baza pentru planoristi la selectia modurilor de lucru.
- buton on-off de tip "push button / software" (cala QX7) si nu "linear switch" (ca la 9XD).
- inel de agatare exact in centrul de greutate (la QX7 era nevoie de o tija de echilibrare cu gauri si care vine exact peste butonul de pornire).
- 6 trimuri ... bun asa. Acum putem face trim si la flaps-uri.
- ecran color ...nu extraordinar de mare ca la futaba, probabil exact ca la Horus X10 sau foarte aproapit de dimensiuni.
- butoane de interactiunie: 6 simple la 9XD, 3 simple si encoder / rotita cu selectie la QX7 (scurta amplasata vertical) .. la T16 sunt 5 butoane si rotita cu selectie (lunga amplasata orizontal). Probabil "copiata" de la Spektrum ...si "copiata" si deFrsky la X9 lite. Un pic de atentie la rotita, push button-ul de selectie e amplasat nu pe mijloc ci in partea de jos (deci e bine sa actionati rotita acolo sau pe mijloc...in nici un caz sus, s-ar putea sa nu faca click).
- ghimbal ...non Hall. Similare cu cele standard de la 9XD si QX7. Au in plus un surub de reglare a inclinatiei ...tot de la Futaba citire.
Poza cu cele 3 statii din lateral: QX7 in stanga, 9XD in mijloc, T16 in dreapta. QX7 are montat pe spate un slider de 9XD, asta inlocuieste potentiometrul din stanga ca placa de QX7 are conectori doar pentru 2 switch-uri suplimentare (inca nu am experimentat sa vad daca pot sa alimentez sliderul separat si sa folosesc doar intrarea de switch pentru citire valoare slider).

Fisiere atasate


0

#5 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 04 June 2019 - 08:23 PM

La copiat hardware nu ai nimerit-o... chiar de loc.
Partea de RF, care de fapt a inceput revolutia telemetry for the people in toamna lui 2009, Frsky si Hitec au scos-o impreuna, dupa care in iarna lui 2010 s-au despartit, nu stiu daca cu cearta sau...
Dupa ei putem spune ca au copiat Grauper si Futaba FHSS... aterizati si ei pofticiosi la tortul care tocmai se impartea, prin toamna lui 2011... la partea de RF si receptoare ma refer.
JR saracul a fost pe dinafara complet, nu a avut RF-ul lui niciodata, a pariat pe Spectrum si a pierdut glorios. Ce au scos in nume propriu a fost prea tarziu, nu a mai contat pe piata deja ocupata.
De la JR poti spune ca Frsky a luat carcasa pentru X9D, dar nici aia direct, ci de la alti chinezi care o subcontractasera deja.
Intern iarasi nu aveau ce sa copieze, si Futaba si JR a avut in statii ASIC-uri proprii, nu arhitecturi cu procesoare de consum STM.
Si la o adica nici nu ai ce copia, o statie vorba ta e ca un laptop, procesorul si perifericele, ce sa mai inventezi ?

De la OpenTx nu a copiat nimic, echipa OpenTx practic a dirijat proiectarea Taranis integral, in toamna 2010-iarna 2011. Been there, done that ;)
A fost o relatie win-win. Inca de la epuizarea potentialului Flysky 9x, cei 4 magnifici au cautat o firma chinezeasca care sa le faca o statie cum si-au dorit, in schimbul unei relatii tip barter, inteligenta contra mana de lucru ieftina. S-a nimerit sa fie Frsky... a fost la un pas sa fie Deviation in locul lor...
... cu picioarele pe pamant ...
0

#6 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 04 June 2019 - 08:31 PM

Cele 6 butoane de selectie E de fapt unul... un canal analogic, cuplat la un divizor rezistiv
A fost introdus in ER9x acum multi ani de catre multicopteristi, pentru selectie mod de zbor.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#7 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 09:00 PM

Am terminat cu fata, trecem la doua chestii mai putin interesante (sau mai interesante decat ne asteptam): alimentarea si modulul radio.
- alimentarea: tavita pentru 2 acumulatori 18650. Am ceva 18650 prin niste cutii ascunse in birou, pina una alta am pus un Zippy 2S 1300 mAh si care se potriveste perfect. Cred ca e o idee buna chestia cu 18650, in orice caz tavitele cu 6 sau 9 baterii R6 sau acumulatori (ca la QX7) sunt prea complicate, lipo-uri mari de 3S ca la 9XD sunt de fapt risipa de spatiu, greutate in plus ..si nu bag mina in foc pentru fiecare statie dar cred ca e mai simplu sa faci un stabilizator liniar si nu unul cu comutatie iar electronica functioneaza la 5 v si la 3.3 V deci e posibil ca 60% din energie sa se piarda in caldura... un 2S cu 18650 pare a fi exact compromisul care trebuie. Bineinteles ca nu cumperi statia doar pentru ca are tavita pentru 18650 ...dar din partea mea au o bila alba.
- modulul TX pare a fi OK (sa vad maine cum e la bind si range check), fara rotita aia infecta de selectie cu 16 poziti sau pe acolo (asta e primul modul multiprotocol pe care il am). Are si un CE pe spate ..ma rog, daca am cumparat statia nu am luat-o pentru acest modul sau pentru eticheta cu CE dar nu strica. Pot sa dau FlySky i6 si sa pastrez ceva receptoare.
- in partea de sus sunt 2 capacele de cauciuc. Unul rotund: gaura in care s-ar fi montat antena fixa daca se mergea pe modul radio intern. O clapeta dreptunghiulara acopera o mufa de 3.5 mm si o mufa USB standard. Nu stiu daca mufa aia e pentru audio sau trainer ...
- ...pentru ca am o bila neagra: nci un fel de manual in cutie, nici macar o hartie trasa la Xerox.
- ...dar am si o bila alba: linga conectorul de alimentare e un slot microSD in care gasesti un card de 512 MB (deci cand deschizi statia pe linga un ecran oribil dar care probabil se poate schimba te intampina si o voce sexi "Welcome to JumperTX").. Destul spatiu sa pui cate modele vrei sau vocea nevestii care sa te anunte ca te mai tine bateria 2 minute si sa vii naibii acasa si sa nu uiti sa iei paine.
- revenind ...modulul curatel, capac din plastic fumuriu translucid, un led rosu si unul verde plus inca o mufa USB normala. Probabil cu mintea mea de inginer daca vreau sa schimb continutul SD-ului sau sa folosesc statia ca joystick sau sa fac update la firmware statie folosesc mufa de sus...daca vreau sa fac update la multiprotocol mufa de jos. Confuzant ...dar logic. Nu ma deranjeaza.
- o alta biluta alba ceva mai mica e ca au pus si un maner de plastic pe linga manerul ala de metal in unghi ...pare a fi o chestie minora dar se simte altfel in mina.
Si am ajuns la o bila neagra.. Nu e biluta...e chiar bila neagra de biliard...poate chiar de bowling. Sa ma explic.
In materie de antene "marimea conteaza". Daca te uiti pe specificatii gasesti acolo un numar cu dBi in coada. Nu mai intru in teoria antenelor omnidirectionale si castigul lor si cum variaza castigul cu lungimea (sau mai bine zis cu multiplul unei lungimi fixe care in cazul 2.4 GHz e de fi e26-27 mm fie 31-32 mm). Deci lungimea de baza e lungimea partii decojite de la mustatile RX sau antenele de la TX care pot varia de la niste "cioturi" la chestii destul de lungi (dar in general sunt un multiplu de lungime "cioturi"). Deci ...marimea conteaza..vrei o antena omnidirectionala cu castig cat mai mare .... iti trebuie o antena mai lunga.
Revenind la T16 ...ce e ciotul asta frate? E cea mai mica antena de 2.4 GHz demontabila pe care am vazut-o. Si placile de retea de 2.4 GHz alea care se baga in calculator au antene mari. Si interfetele WLAN pe USB au antene mai mari....
In imagine: putzulica de furnica e antena de la T16, antena aia mijlocie e de la o placa de retea wireless (si pe care o foloseam ca antena externa la X-lite) si aia mai lunga e de la o interfata wireless pe USB.
Buuun... mufa e standard ... pe T16 il programasem la un upgrade de antena in secunda 2. NU CHIAR ASA RAPID.
O explicatie e necesara. De cand e lumea si pamantul poluata cu semnale de 2.4 GHZ si s-au impus mufele astea coaxiale filetate (nu mai dau nume ca sunt diverse dimensiuni) s-a pastrat o conventie de montaj. E normal ca o mufa sa fie tata si una mama ...si conventia de montaj e "lady on top" (ca sa ma exprim plastic si sa intelegeti). Adica aia cu putza e pe echipamentul de baza iar aia cu gaura e pe antena. Cum ziceam ... am vazut chestia asta peste tot, placi de retea, statii radio.... asta face ca antenele sa fie interschimbabile si sa poti face upgrade la o antena mai mare daca cea pe care o ai nu face fata. "Marimea conteaza".
Ei bine ...Jumper a considerat ca "lady on top" nu e o chestie OK si au bagat un "misionar".
Cand probam antenele mai mari se potriveau perfect ... ba chiar prea bine. Se infiletau prea usor ,nu simteam o mica "rezistenta" la infiletare (care este data de ...hmmm..."copularea" mufelor - ca sa ma exprim plastic si total ireverentios , era cam ca un "foarfece")..
Cand ma uit cu atentie la antena de T16 ....putza aia de antena avea si ea o putzulica ...deci era pe invers.
Situatia nu e chiar albastra (bagi un pin sau o sarma acolo, de preferat un pin aurit de sectiune rotunda, in nici un caz un pin de sectiune patrata ca poate fi prea gros)..dar chestia asta m-a cam enervat (asta e si cauza limbajului mai "colorat"). Ce naiba au incercat sa faca cu modificarea asta ...naiba stie. Spera sa vanda niste upgrade-uri de antene? Au avut discount la mufe si antene "pe invers"? Chiar nu stiu. Sa vad cum merge antena normala si daca sunt probleme la range.
Una peste alta ...deocamdata am gasit doar o bila neagra (dar care poate fi o falsa problema daca nu te ard degetele sa faci un upgrade de antena). Na ca uitasem de manual.... o bilutza si o biloaie.
Cum ne descurcam cu interfata noua sau "bind & range fun"... o lasam pentru un episod ulterior.
.

Fisiere atasate


0

#8 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 04 June 2019 - 09:15 PM

Marimea conteaza, dar nu a cauciucului, ala poate in alte domenii... la antene este important ce ascunde cauciucul.
Iar daca "ala micu" are 60 mm de la punctul de flexare la varf, este fix cat trebuie, orice in plus este greutatea purtata degeaba.

Uite ce poate ascunde un cauciuc mare ... fix aceeasi potenta... :p

https://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/7/0/3/6/4/a2986390-112-IMGP3739.JPG
... cu picioarele pe pamant ...
0

#9 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 09:27 PM

Faza cu matritele de 9XD care nu sunt exact ca cele de la statia JR ci au fost luate de la alti chinezi ...o stiam, e "barfa" curenta cand lumea vorbeste de rau 9XD. Cat timp JR nu a sarit sa le bata obrazul (cum probabil nici Futaba nu se va plange de T16)...eu zic ca e OK.
Cu istoria RC m-ai prins cu temele nefacute ...sunt mai nou pe forum, am inceput si eu ca toata lumea cu un 9X ...apoi 9XR ...apoi I6 ...apoi QX7 ..apoi 9XD second hand ...apoi X-lite ...apoi T16. 9x si 9XR au plecat ... probabil si i6 le va urma...deocamdata ma opresc aici.
Ca s-a trecut de la ASIC-uri la procesoare consumer [BTW...sa ridice mina sus cei care stiu ce insemna ASIC :) ] iar era la mintea cocosului si de asteptat. Ca Spek sare calul si baga in iX12 un procesor ARM quad core (nu degeaba am dat exemplul ala de "calculator" OrangePi ...in iX12 e un procesor de la acelasi producator, un Allwinner-A33) si au renuntat la butonase / rotite / encodere ci au bagat un touch screen si Android (practic ai o mini tableta la care ai conectat niste potentiometre si switchuri) ...asta e o miscare pe care nu stiu daca o vor urma multi. Dar procesoarele ARM sunt extrem de ieftine acum (efectul productiei de masa ... posibil sa fie mai multe procesoare Allwinner in electronice chinezesti si nu ST Electronics..). Ma rog ...detalii si subiecte de discutie pentru geeks.
Ce conteaza: T16 e la pretul "corect" (hmmm...mai scump decat un laptop??!?!?!), a "ras" din punctul asta de vedere 2 produse FrSky (9XD &X10), T12 a faultat nitel pe QX7, X-lite e "din alt film" (drone /racer)....per total in ultima vreme vanzaile de statii FrSky cred ca au scazut masiv. de aici si miscarea neinspirata cu ACCESS si X9 lite si Xlite pro ... plus chestia total ne-eleganta cu scrisoarea catre distribuitori.
Una este alta, cu exceptia antenutei (nederanjanta deocamdata) si a lipsei manualului (asijderea) pina ma obisnuiesc cu noua interfata mai "colorata" si o voi folosi la camp nu am ce sa ii reprosez statiei. In mina o "simt" mai bine dacat 9XD sau QX7.

0

#10 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 June 2019 - 09:35 PM

Vezi postarearenatoa, la 04 June 2019 - 09:15 PM, a spus:

Marimea conteaza, dar nu a cauciucului, ala poate in alte domenii... la antene este important ce ascunde cauciucul.
Iar daca "ala micu" are 60 mm de la punctul de flexare la varf, este fix cat trebuie, orice in plus este greutatea purtata degeaba.

Uite ce poate ascunde un cauciuc mare ... fix aceeasi potenta... :p

https://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/7/0/3/6/4/a2986390-112-IMGP3739.JPG


Stiu mai...de aia nu am intrat in detalii si am zis ca nu ma deranjeaza deocamdata. Nu m-a deranjat nici ciotul fix de la i6 ...si nici antena interna nefolosita de la 9XR si care era amplasata in maner. Si modulele TX de la 9X au fost modificate cu mufa pe spate si au devenit mobile si interschimbabile si bune de upgrade la FrSky...dar n-a fost cazul.. Iar la receptoarele FrSky nu ma deranjeaza lungimea la cele scurte ...doar ca e mai complicat sa le pozitionezi (si sa pastrezi o distanta decenta fata suprafata de carbon...care bineinteles este un reflector de unde radio si daca partea decojita a antenei nu e la o anumita distanta minima ai o reflectie si interferenta si poate sa iti creeze probleme la receptie .... ca sa nu mai vorbim de mascarea semnalului). Dar astea chiar sunt detalii.. si subiect de discutii in pauzele de zbor. Sau de analiza cand nu ai semnalul asteptat la receptie si modelul decide brusc sa devina un MiG.
Am vrut doar sa semnalez o chestie ciudata pentru cei care aveau niste vise umede cu facut upgrade la antena.



0

#11 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 04 June 2019 - 10:45 PM

Noi despicam in 4 cat de mult merita sau nu 150$ o statie, si altii dau 40$ pe o sfarleaza, doar ca e realizata cnc si ii calmeaza la nervi... :)

https://drop.com/buy...k1-spinning-top

Nu mai zic de casti sau amp (cu tuburi !) care costa 500$... :)
... cu picioarele pe pamant ...
0

#12 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8268
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 04 June 2019 - 11:29 PM

Super, continua review-ul, e prima statie care ma intereseaza din noul val. Sunt curios de un range test si de o programare pentru planoare (bine, stiu ca nu e nimic special e la fel pe orice statie cu Open TX). In mintea mea fazele de zbor sunt pe comutatoare cam asa:

In dreapta: launch - normal - landing (optional)

In stanga: speed - normal - thermal

Pe un slider flaps (sau camber) - in modul thermal variezi camber din slider

Pe un slider (sau switch) motor

4 trimuri clasic + 2 trimuri pentru camber

Potentiometrele de sus + cele 6 butoane nu sunt utile in zbor ca trebuie sa ridici mana de pe stickuri
0

#13 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 June 2019 - 12:35 AM

Vezi postarearenatoa, la 04 June 2019 - 10:45 PM, a spus:

Noi despicam in 4 cat de mult merita sau nu 150$ o statie, si altii dau 40$ pe o sfarleaza, doar ca e realizata cnc si ii calmeaza la nervi... :)

https://drop.com/buy...k1-spinning-top

Nu mai zic de casti sau amp (cu tuburi !) care costa 500$... :)


... la care bineinteles ca se asorteaza niste cabluri profesionale de 150 de dolari:
https://www.audiovis...m-to-rca-a.html
Chiar ...ce fraier sunt ..am dat 150 de dolari pe statie cand puteam sa iau un cablu ....
Dar revin la "nebunia de moment" de a cumpara o statie de care practic nu am nevoie (asta e a 5-a). La fiecare statie de pina acum simteam ca "lipseste ceva"...
- prima statie a fost un 9X cumparata second hamd de pe forum ...nu m-am bagat sa ii fac upgrade de nici un fel ca mi-era frica sa nu o stric
- cand a aparut 9XR am zis ca fac upgrade si am a doua statie in caz ca pica prima (sau daca o stric la upgrade). Avea backlight...avea mufa de upgrade ...dar in schimb n-avea modul radio. L-am modificat pe cel de la 9X (am pus o mufa pe spate si o antena de placa wireless) iar cand cineva de pe forum a facut upgrade ls FrSky am cumparat si al doilea modul radio.
- cand am "simtit" nevoia de telemetrie am cumparat un i6 (raman la parerea ca la 50 de dolari statie cu receptor si care pot fi modificate simplu pentru mai multe canale si telemetrie e cea mai buna chestie pentru un incepator).
- cand a inceput sa ma deranjeze protocolul de la FlySky sau antenele lor super groase si care nu se impacau bine cu fuselajele de carbon de la planoare am facut upgrade la "statii de 100 de euro si receptoare de 25-30 de euro" ...adica la FrSky QX7
- cand am "simtit" nevoia de slidere si de "compatibilitate" cu setarile de planoare de pe net ....am gasit un 9XD second pe forum si am bagat letconul pe QX7 si i-am pus slider
- cand iar am simtit o neliniste metafizica legata de fiabiliatea potentiometrelor din statii am facut upgrade si la 9XD si la QX7 la ghimbaluri cu Hall
- cand a inceput sa ma deranjeze greutatea lui 9XD (deh...boala profesionala) am ras juma de kil din greutatea statiei si am luat un X-lite
Nu simteam nici un imbold sa fac upgrade la X-lite pro, X10 mi se parea prea scumpa pentru cat "stie" sa faca asa ca amanam "upgrade"-ul pentru cand s-o duce naibii prima statie FrSky ...dar cu toate cele 3 statii cu ghimbal Hall nu erau sanse sa se intample prea curand.
La T16 ziceam ca astept sa apara V2 cu Hall...dar deja pe ebay au sarit la 216-225 dolari sau chiar 250 EUR / 280 USD (https://www.ebay.com...3DZ7smNyl8Y-J0w) ...asa ca reactia FrSky a fost imboldul sau pretextul sa o cumpar.
Daca mai vreti T16 la 150+20 USD ...dar e alt vanzator (nu cel de la care am cumparat) si stocul e destul de mic:
https://www.ebay.com...-0AAOSwqvlc5LiE
Daca era o statie proasta FrSky ar fi stat cuminte si ar fi lasat piata sa se auto-regleze.
Dar T16 are o ergonomie mai buna, are componente de calitate si practic acelasi software ...practic e un X10 la pret sub 9XD.
Sper ca in curand Jumper sa scoata V2 cu Hall ...si mai ales ghimbalurile Hall ca piese de schimb si upgrade (la un pret decent sigur voi fi client).
In rest ce sa zic...asta e ceea ce simt ca lipseste la statia asta. Dar probabil atunci pretul era egal sau un pic peste un 9XD ...la ora actuala pe Banggood un 9XD e 180 de dolari cu transport gratuit (cele cu ghimbal Hall sunt 230).
Jumper T12+ se bate la pret cu QX7 (111 USD fata de 115 USD ...dar are in plus slidere si ghimbal Hall ...e drept slidere in loc de potentiometre), T16 e un fel de X10 (ergonomie Futaba cu software OpenTX) sub pretul lui 9XD ...daca o scoteau cu Hall la 175 de dolari era damage complet la FrSky. Cred ca nu mai cumpara nimeni Horus X10 la 400 de dolari, X10S la 470 de dolari ...iar daca ai destui pitici pentru un X12S de 600 de dolari (pe care l-am vazut redus recent la 500) s-ar putea sa iti sopteasca un pitic ceva de Futaba sau Jeti... "pentru ca meriti". Si astea sunt preturile din China ...ca aduse in Europa cu TVA-ul generalizat de 20% si cu ceva taxe vamale X10 apare la 390 euro, X10S la 465 EUR si X12 la 560 EUR... si vine piticul de serviciu si iti spune ca un Jeti DS-14 la vreo 715 euro nici nu e mult, te descurci si cu 8 canale dar ai 4 antene si 2 module radio ... plus ca sprijini economia locala (si esti cel mai tare la zburat ...cine mai are Jeti bai sarakilor...).
Mdah ...cu 2 statii cu OpenTX Jumper a bagat mortu' in casa lu' FrSky ...si cu receptoarele alea R1 care au Sbus /SPort/RSSI la 15 dolari. Da' puteti folosi ce receptor vreti ...doar aveti un modul Tx multiprotocol.
Lasand gluma la o parte...statia asta de 150 de dolari am simtit-o ca un "upgrade". Si asta e ceea ce conteaza ...ce simti. A meritat sau nu? Pentru mine raspunsul este DA ...si as fi scos si niste bani in plus pentru Hall ...dar ramane pentru un upgrade viitor.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 05 June 2019 - 12:35 AM

0

#14 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 June 2019 - 01:13 AM

Vezi postareastiganas, la 04 June 2019 - 11:29 PM, a spus:

Super, continua review-ul, e prima statie care ma intereseaza din noul val. Sunt curios de un range test si de o programare pentru planoare (bine, stiu ca nu e nimic special e la fel pe orice statie cu Open TX). In mintea mea fazele de zbor sunt pe comutatoare cam asa:
In dreapta: launch - normal - landing (optional)
In stanga: speed - normal - thermal
Pe un slider flaps (sau camber) - in modul thermal variezi camber din slider
Pe un slider (sau switch) motor
4 trimuri clasic + 2 trimuri pentru camber
Potentiometrele de sus + cele 6 butoane nu sunt utile in zbor ca trebuie sa ridici mana de pe stickuri

E clar ca ai zburat mult mai mult decat mine si stii ce trebuie la o statie de planorist. Cu unele chesti sunt de acord...cu unele nu.
De exemplu ...nimeni nu foloseste potentiometrele alea. Nu la planorism.
Motorul..de acord ca poti sa il lasi pe controlul normal sau pe un slider sau pe un switch 3 pozitii (oprit - "la jumatate sa vanam termica" - "urca naibii cat mai poti ca nu e termica in zona asta").
La fel flapsurile ... pe slider sau pe controlul central.
DAR...
Vin tare din urma planoarele cu mai mult de 6 servo (cu slats). El Nino Special a facut cercuri in termica in jurul altor planoare (n-o luati chiar ad literam...dar a urcat mult mai bine ca celelalte planoare). Ai nevoie de controale suplimentare.
Tu ai impartit fazele de zbor pe 2 switch-uri stanga - dreapta. Astea sunt mai greu de actionat decat cele 6 butonase ...toate butoanele sunt accesibile cu degetul mare de la stanga.
Si mai au un mare avantaj: controlul vizual. Nu iti poti da seama foarte rapid de pozitia unui switch si daca a facut exact ce ai vrut. La butonase in schimb...pui o eticheta adeziva cu literele ce simbolizeaza fazele, ai vazut exact CE sa apesi si ai un control vizual instantaneu...si poti verifica oricand ca ai setarile care trebuie.
Ma rog...asta e o idee si mai e pina sa fie pusa in practica. Dar cand am citit despre cele 6 butoane iluminate m-am gandit la ce as folosi dracovenia si chestia asta mi-a venit in minte. Si as fi facut "upgrade" fie si numai pentru chestia asta pentru ca o gasesc utila
Da, un set de switch-uri si potentiometre ca la X9D si X10 e OK (pot sa folosesc template-urile si setarile de pe net)...dar am ceva in plus si care poate fi de folos..


0

#15 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 05 June 2019 - 08:00 AM

Si de-ar fi doar control vizual, dar si vorbeste... sariti direct la 5:20

http://youtu.be/lOnQJkfAbvU?t=320
... cu picioarele pe pamant ...
0

#16 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 June 2019 - 10:50 AM

Vezi postarearenatoa, la 05 June 2019 - 08:00 AM, a spus:

Si de-ar fi doar control vizual, dar si vorbeste... sariti direct la 5:20

http://youtu.be/lOnQJkfAbvU?t=320


Asta cu vorbitul o stiam ... problema e cum afli setarile ceva mai tarziu.
Ai 2 posibilitati:
- folosesti un widget sa pictezi ceva pe ecram ... dar e destul de complicat de programat si suprafata dsponibila e mica ( si fonturile destul de mici)
- ai butoanele cu ied ... si nu mai ttebuie sa faci alte chestii de afisare
Alta chestie care mi-a trecut orin cap era sa folosesc butoanele nu pentru intrare ci ca un indicator RSSI ... cand pornesti statia luminitele se plimba frumos dreapta / stanga deci probabil siftul permite si activarea led-ului fara apasarea unui buton. Cred ca si asta ar fi extrem de util ( poate chiar mai mult decat modurile de zbor)
Ar fi interesant de stiut daca pot fi aprinse mai multe led-uri simultan
0

#17 Useril este offline   popad 

  • Aeromodelist
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1810
  • Inregistrat: 05-February 09
  • Gender:Male
  • Location:BRASOV
  • Interests:Planoare RC

Postat 05 June 2019 - 11:09 AM

Vezi postareaender67, la 05 June 2019 - 10:50 AM, a spus:

Alta chestie care mi-a trecut orin cap era sa folosesc butoanele nu pentru intrare ci ca un indicator RSSI ... cand pornesti statia luminitele se plimba frumos dreapta / stanga deci probabil siftul permite si activarea led-ului fara apasarea unui buton. Cred ca si asta ar fi extrem de util ( poate chiar mai mult decat modurile de zbor)


Nu e destul ca te anunta prin voce la 45 si critic la 42 ? (Verificat la T12+) ?
Aterizari fericite !

PopaD
0

#18 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 05 June 2019 - 11:31 AM

45/42 dB sunt valori specifice Frsky, nu se aplica si la alte sisteme, aveti grija sa nu ramaneti fara semnal bazandu-va ca va avertizeaza vocal... :unsure:
... cu picioarele pe pamant ...
0

#19 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 22 June 2019 - 11:01 PM

postez aici (desi nu prea are mare legatura cu topicul ...doar ceva la design).
Am dat peste o clona interesanta de Futaba (WFly ET12)
= 6 trimuri
- color touch screen
- voice
-FHSS
-interfata asemanatoare cu Futaba
- desig ...parca tot de la Futaba
- interfata cu buton mic de joystck din ce vad
- baterie la baza
- 4 slidere!
Nici pretul nu e rau (150-160 USD cu un receptor) ...dar nu e OpenTX.
Ce e interesant: receptorul e cu W.Bus / W.Bus2 ... asta se citeste S.Bus/S.Bus2?
https://de.aliexpres...hText=wfly+et12
https://www.banggood...ur_warehouse=CN


0

#20 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 24 July 2019 - 01:51 AM

Noutati:
- www.jumper.xyz are o noua fata (dar au disparut link-urile de download firmware)
- T16 cu ghimbal Hall (am gasit si link de precomanda in UK cu pret bun https://www.buildyou...us-hall-gimbals)
- pentru cei care au apucat sa cumpere T16 din prima transa au aparut si ghimbalurile Hall separat la un pret bun (15 dolari + 5 dolari transportul => 20 dolari perechea, mai putin decat un singur ghimbal Hall de la FrSky):
https://www.aliexpre....27424c4dxKnBfU
Singura chestie e ca va trebui sa refolositi butoanele / tijele de aluminiu filetate (dar la pretul asta nu ai de ce sa te plangi).
Pe linga ghimbal-uri am mai comandat si o geanta de transport:
https://www.aliexpre....27424c4dpZYVD9
Am mai vazut si niste lipo 2s de 2000 mAh dar cred ca voi ramane pe Zippy de 1300 mAh sau pe acumulatori 18650.
T16+ a devenit cea mai buna statie sub 200 USD ... chiar si in varianta in care faci upgrade DIY de la T16.
0

#21 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 24 July 2019 - 08:55 AM

Cam asa argumenteaza un ministru recent de ce ne e mai bine sa luam gaz rusesc, ca e mai ieftin ca cel romanesc... fara sa intre in detalii... colaterale
Esentialul e sa ne iasa nou cat mai putini bani din buzunar...
Mana sus cati ati donat la OpenTx... ca sa nu caut eu in lista :angry2:

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 24 July 2019 - 08:57 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#22 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 August 2019 - 01:08 AM

https://youtu.be/IxlTBJ1unYw
0

#23 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 August 2019 - 01:30 AM

"The radio itself is fantastic ...absolutely fantastic". A devenit statia preferata (a luat locul unei statii X10S). Si tipul asta (care este in echipa open-TX, il puteti gasi in fisierul CREDITS.txt de la open-tx) are 2 regrete legate de T16:
- ca anul trecut a avut pozitia "noi nu incurajam clonele" in legatura cu X10/T16
- ptr el radio-ul perfect ar fi cu modul multiprotocol intern si Crossfire extern... dar din cauza deciziei de anul trecut chestia asta nu se poate cu OpenTx ci doar cu JumperTx (care e de fapt acelasi lucru).
Deci unul din echipa OpenTX foloseste curent T16 /JumperTX/Crossfire ... si mai spune ca nu e corect ce face FrSky in ultima vreme. A...si inca o chestie: cica hardware-ul din interior e de calitate, montaj mai bun ca la FrSky...singura nemultumire ar fi legata de difuzor.
0

#24 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 20 August 2019 - 11:58 AM

Mi-a crescut morcovul binisor in ultimele 2 saptamani dupa ce facusem comanda de ghimbaluri Hall ptr T16 ca era plin netul de cazuri in care au primit doua stanga sau doua dreapta (nu e ca la FrSky, aici au ghimbal L si R, marcate si pe cutie si pe cablaj). Se pare ca minorii chinezi care sunt pusi sa impacheteze comenzile n-au ajuns inca la lectia cu cititul caracterelor latine si de aici o gramada de erori de expeditie.
Am avut noroc ...partial: sunt L+R dar sunt mode 1. Asta e, punem ochelari cu lupa pe nas si surubarim nitel si pozitionam arculete ...

Fisiere atasate


0

#25 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 20 August 2019 - 08:59 PM

A fost mai usor decat ma asteptam: R era pentru "service" si nu pentru "operare" (deci acceleratia era in dreapta cu carcasa deschisa).
Pot sa confirm: hardware (dpdv executie si conectica) e cu o clasa (sau mai multe) peste FrSky (cel putin peste 9XD si QX7).
0

#26 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8268
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 20 August 2019 - 09:30 PM

Arata bine dar nu am inteles erau pana la urma Mode 1 ?

Le-ai pus deja in statie ?

Vezi postareaender67, la 20 August 2019 - 08:59 PM, a spus:

A fost mai usor decat ma asteptam: R era pentru "service" si nu pentru "operare" (deci acceleratia era in dreapta cu carcasa deschisa).
Pot sa confirm: hardware (dpdv executie si conectica) e cu o clasa (sau mai multe) peste FrSky (cel putin peste 9XD si QX7).

0

#27 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 20 August 2019 - 09:49 PM

Pus, calibrat, testat ...merge perfect.
Cel marcat cu R era fara arculet pentru acceleratie. M-am gandit un pic si m-am apucat sa le schimb fara sa fac vreo modificare la configuratiia arcurilor, ma gandeam ca nu are sens sa marcheze ghimbalul cu R decat pentru o configuratie in care sa se vada marcajul si asta era cu carcasa desfacuta cu fata in jos deci cu acceleratie in dreapta ...si am avut dreptate. Deci erau de fapt mod 2, marcajul L si R sunt pentru pozitia de service si nu de "operare".
Pentru cine vrea un T16 (cu Hall sau fara) ceva mai ieftin:
https://www.aliexpre...3c00Znj7kq&mp=1
si ghimbalurile Hall pe care le-am luat:
https://www.aliexpre...3c00Znj7kq&mp=1
Asta daca accepti o statie "refurbished" (probabil nu a avut alte probleme decat de repozitionat un cablu panglica sau ceva de genul asta). Ce am luat eu cu 180 dolari si 30 dolari TVA voi puteti liua cu 133 dolari + TVA (deci cam 160 dolari, cu 50 dolari mai ieftin).
Eu am mai luat si geanta asta si incape perfect:
https://www.aliexpre....6cbc73ebtOtrXA

Aceasta postare a fost editata de ender67: 20 August 2019 - 09:51 PM

0

#28 Useril este offline   Ciprian97 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3946
  • Inregistrat: 19-August 12
  • Gender:Male
  • Location:Third Rock From The Sun

Postat 21 August 2019 - 08:44 AM

Vezi postareaender67, la 20 August 2019 - 08:59 PM, a spus:

Pot sa confirm: hardware (dpdv executie si conectica) e cu o clasa (sau mai multe) peste FrSky (cel putin peste 9XD si QX7).


Fa urmatorul test: pune statia pe modul servo test, pune un servo sa traga de un stick(un suport de depron sau ceva) si lasa servo-ul sa frece de stick vreo 2-3 saptamani. Am incercat asta pe un 9x si dupa 2 saptamani de frecat la potentiometru s-a distrus coroana rezistiva. Aici de vazut mecanic stickul cum sta.

Aceasta postare a fost editata de Ciprian97: 21 August 2019 - 08:44 AM

0

#29 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19163
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 21 August 2019 - 08:52 AM

Curios cum de nu s-a dus potentiometrul servo-ului inaintea celui din stick... :unsure:
... cu picioarele pe pamant ...
0

#30 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 21 August 2019 - 10:38 AM

Nu cred ca ma apuc de asemenea teste: la 4 din cele 5 statii am ghimbal Hall ( am facut upgrade la 9XD, QX7 si T16, X-lite avea de la mama lyi si la i6 nu se poate sau nu merita).
Si teste distructive de servo nu fac, la planoare am MKS/KST/BlueBird si acolo unde se poate pun pe profundor servo KST cu Hall
0

Arata acest topic


  • 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro