S-a mai discutat p-acilea, dar am vomitat niste perle de inteligenta si le-am pus mai jos, poate mai intereseaza pe cineva. Orice completari sunt binevenite.
Citeaza
M-am apucat si eu de ceva timp de constructia unui motoplanor si am ajuns in faza de infoliere a aripi. Pentru asta mi-am luat Ultraskin de la ######. problema e ca instructiunile cu care a venit sunt in germana si eu nu inteleg o iota. Daca ai lucrat cu Ultraskin imi poti spune te rog cum sa procedez ca sa nu stric bani, timp etc.
Multumesc
Dex
Salut Dexterache!
Cu Ultraskinul nu se lucreaza (mult) diferit de celelalte folii. Aproape orice "manual de utilizare" de la celelalte folii, se potriveste si aici.
Doar cateva sfaturi generale:
-Pregateste suprafata lemnului. Cateva maini de nitrolac diluat urmate de shmirgeluire cu maxim 400.
-La structuri deschise, se lipeste prima data folia pe contur. "Fierul" la maxim 100-110 grade. Intinderea poti sa o faci in prima faza cu un foen, dar nu prea ai control. Tot mai bun un "fier". Iti recomand cu caldura un fier dedicat, nu fierul de calcat ordinar, de acasa.
-Pe zonele placate cu balsa (bord atac carenat, laterale fuselaj, etc.) incepi din mijloc si lucrezi inspre extremitati. Mie, zonele cu multa suprafata de balsa imi sunt cel mai greu de infoliat.
-Ca un sfat general: folia nu se contracta decat pana la o anumita temperatura (cam 130 grade). Dupa aia poti s-o incalzesti cat vrei, ca ea nu se mai contracta. Cel mult se arde. De aceea, e musai sa nu faci prima contractie la temperatura maxima, ca dupa aia, nu mai ai de unde sa o "intinzi", la o adica. Folia se intinde la temperatura minima la care se poate face o contractie suficienta.
-Iti recomand sa tii minte cu ce setare de temperatura ai facut ultima infoliere, pt. ca daca vrei sa mai intinzi folia, trebe s-o faci cu temp. usor superioara acesteia. Poti sa tii minte gradatia de pe termostat sau sa faci un mic semn cu vopsea alba.
-Daca nu ai un termometru cu infrarosu, poti f. usor sa gasesti setarea de 100 gr. la fierul tau. Are termostat, nu? Se incalzeste treptat, cu talpa in sus. Dupa ce se stabilizeaza temperatura, se picura pe talpa niste stropi de apa. Daca nu sfaraie apa, inseamna ca e sub 100 gr. Se creste usor temp. si se reia picuratul. Cand sfaraie, ai ajuns pe la fo 100 gr. Temp. asta e buna pt. lipit folia pe contur. Daca e cazul, se poate mari o tzara.
-Daca impanzesti cu mai multe culori, atunci folia mai deschisa se pune prima. Folia mai inchisa se aseaza peste aia deschisa, pe la suprapuneri.
-De obicei, intradosul se coloreaza mai inchis si extradosul mai deschis.
-E aproape musai sa ai intradosul colorat/decorat diferit de extrados, pt. a-ti ajuta la orientare, mai ales cand modelul e departe.
-Pe la magazinele cu autocolant (ordinar), se gaseste niste autocolant cu "holograme", sclipitor. E indicat, mai ales la planoarele mari, care (se presupune ca) zboara in termica departe, sa fie pus pe BA, mai pe la capete eventual, niste autocolant de asta, care sclipeste in soare. Ajuta mult, mai ales cand modelul (aproape ca) se pierde din vedere si atunci o slipire te face sa-l identifici mai repede, macar ca si pozitie pe cer, daca nu ca atitudine (fara "L", adica nu ca aLtitudine).
Aceasta postare a fost editata de Valteras: 24 February 2006 - 10:59 AM