Modelism - RHC Forum: "Hai facem impreuna un planor un planor de top!" - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

"Hai facem impreuna un planor un planor de top!" ... redivivus ... poate a treia oara e cu noroc!

#61 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 11 November 2018 - 09:39 PM

Stadiul actual:
- model fuselaj: doar STL, poate in curand ma apuc si de partea de CNC/G-code. Nu e o prioritte pentru ca...
- fuselaj "fizic": pregatit (motorizat = con + pale), mai are nevoie doar de ampenajul in V sau un adaptor imprimat 3D pentru montat ampenaje normale.
- aripa: modelul 3D gata, codul CNC pentru matrite si solidcore gata, si partea de nervuri geodetice incepe sa prinda contur.
Acum daca as mai prinde 2-2 zile acasa saptamina urmatoare sa pot incepe probele la CNC....
Revenind la aripa:
Joinere: tub patrat de carbon de 15 mm pentru segmentele centrale, tub patrat de carbon de 10 mm pentru varfuri. Astea ar fi partile care intra in aripa, usor de modelat si de taiat in balsa sau incluse in piese imprimate 3D. Partile care intra in aceste tuburi sunt tub patrat de aluminie de 1/2 inchi de la HK (are cam 12.8 mm (si care poate fi ranforsat intern cu tub de carbon de 10 mm) respectiv tub de vcarbon de 8 mm (ranforsat intern cu tub sau tija alumini de 6 mm) sau tija de carbon sau fibra de sticla de 8 mm. Joinerele vor fi drepte, tuburile de legatura vor fi montate sub un unghi care sa asigure diedru corect.
Lonjeroane: 10x0,5 mm pe extrados si intrados la centrale, 5x0.5 mm la varfuri - ar trebui sa ajunga. La solidcore intre cele 2 platbande va fi o piesa de balsa de 2 mm acoperita cu roving de carbon sau unidirectional sau "ciorapel" de carbon astfel incat sa faca legatura intre platbanda de pe extrados si cea de pe intrados si sa formeze o grinda in I (adica in H rotit).Tubul de la joiner va fi lipit de piesele de la lonjeron.
0

#62 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 11 November 2018 - 11:52 PM

Cred ca am corectat si bugul de calcul incorect al dimensiunii nervurii "spre stanga" vs "spre dreapta"... nervura "spre dreapta" ar trebui sa fie intotdeauna mai mica decat cea "spre stanga" (in dreapta coarda descreste, in stanga creste). Ele ar trebui sa fie egale doar la nervurile "0" (cele care pornesc din centru) ...si astea ar cam trebui sa fie nervura normala ori radical din 2 (sau pe acolo, coarda scade si ea putin). Ced ca am aplicat factorul de corectie necesar (raportul corzilor) si acum e OK.
Ce ar trebui sa mai bag in desen:
- gauri (ovale) pentru trei tije de carbon sau tuburi D3xd2 sau D2xd1: la BA si la 29% si 31% fata de BF (adica putin in fata si in spatele taieturii pentru flaps si eleroane). Aici am o mica problema: stiu sa desenez cerc in DXF dar nu stiu cum sa fac o elipsa (nu stiu daca e o sectiune speciala pentru elipsa sau e doar un caz particular de la cerc), in cel mai rau caz rezolv prin 3 cercuri coliniare.
- inca doua taieturi pentru platbanda de la lonjeron, asta e simplu (cred ca ma apuc de asta chiar azi), fac inca un offset suplimentar sau mai simplu o linie la o distanta de 0.5 mm de contur intre 25% si 30% din coarda (asta ar insemna un spatiu de 13 mm in care sa incapa platbanda de 10 mm ceea ce va permite si compensarea curburii).
- gaurile pentru tuburile patrate de joinere ...gaurile vor fi niste dreptunghiuri dar trebuie sa gasesc formulele corecte care sa calculeze pozitia in functie de unghiu diedru dorit si de eventualul unghi de torsiune (pe asta cred ca pot sa il consider neglijabil in zona joinerelor).
Doar de amorul artei am bagat si un parametru de "unghi geodetic" (daca se vrea diferit de 45 grade) si ma gandeam ce erori pot sa apara la montaj.
Daca nu pornesti bine lipirea a doua nervuri (adica sa ai exact 90 de grade) poti sa faci un montaj tip "acordeon", daca tragi un pic de nervuri aripa se poate lungi un pic (cu micsorarea corzii) sau se poate scurta (cu marirea corzii). Pentru variatii de +/- 5 grade se pot obtine variatii de 8-10% la coarda si anvergura fara variatii prea mari de suprafata. Daca tai decupajele de cuplare intre nervuri exact de 2 mm de la kerful de taiere se ajunge la 2.2-2.3 mm care este aprox grosimea placii de balsa de 2 mm. Daca ai noroc de o placa de exact 2 mm ai un pic de spatiu ca sa faci "armonica" si kitul de 3.84 cm sa devina kit de 4 m ...sau de 3.6 m. Adica aia 96 de cm ai segmentului pot deveni la nevoie 90 sau 100 cm.
Dar odata ce ai pus tijele / tevile de carbon si ai pus adeziv la imbinari...gata cu "armonica" si ai rigidizat tot si treci la infoliere.
Una peste alta ..de-abia astept sa tai primul kit si sa montez gratarul

Fisiere atasate


0

#63 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 November 2018 - 02:53 AM

Cam asta calculeaza programul in 5 secunde. Cateva observatii:
- pentru aripa de 3.84 m si coarda 265 mm (similara cu cea de Xplorer 3.8m) nervurile se incadreaza pe verticala pe 7 placi (teoretic), practic pe 6 placi daca redistribui "scobitorile" de pe ultima placa in spatiile libere de pe primele 6 placi
- din coloana din stanga (nervuri normale) se vor utiliza doar nervurile "0" (4 bucati) si "16" (8 bucati), astea cred ca fac o placa separat sau poate le mai inghesiu pe cele 6 placi
- per total toate nervurile incap pe 7 placi de balsa de 10 x 100 cm (taieturile sunt facute pentru balsa de 2 mm)...
- la care se adauga fuselajul pe o placa si stabilizatorii pe inca 1 placa.
- plus cam 20 de placi de balsa de 1 mm pentru acoperire
- in desen mai sunt ceva liniute care sunt in plus, le curat manual daca nu ma prind in ce conditii apar
- o placa de balsa de 2 mm grosime are 20-25 grame ...deci "gratarul" va avea in jur de 150 de grame
- o placa de balsa de 1 mm grosime are 12 grame, se folosesc 16-17 placi deci "folia" va avea cam 200 de grame
Mai ramane sa scriu partea de decupare joinere...poate maine cand voi fi mai in forma.

Fisiere atasate


0

#64 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 November 2018 - 05:18 PM

Cam asa arata o nervura din kit (e nervura "0 spre stanga", si celelalte au aceleasi elemente):
- conturul de taiere este calculat la o distanta constanta (specificata ca un parametru COMPFOIL... in varianta asta de rulare de 1 mm) in interiorul profilului ideal calculat pentru sectiunea respectiva. Nu am facut nici o compensare pentru kerf (grosimea de taiere), la instakatia mea de taiere cu laser e cam de 0.2 mm deci o eroare de 0.1 mm care poate fi considerata grosimea adezivului sau pur si simplu neglijata. Pentru cine vrea "farmacie" se pune COMPFOIL 0.8 si arunci se potate folosi si balsa de 0.8 mm eventual. Pentru compozite mai sofisticate se poate pune COMPFOIL de 0.2-0.25-0.3 mm.
- la bordul de atac e o mica decupare drepunghiulara de 2x1 mm ...asta e pentru o tija de carbon de 1 sau 1.2 mm
- la 30% de la bordul de fuga mai sunt 2 decupaje similare pentru 2 tije, una in fata si a doua in spatele pozitiei; taietura pentru suprafata de control se va face intre cele 2 tije
- intre 25% si 30% de la BA mai sunt 2 linii de decupaj pentru lonjeroanele din platbanda de carbon); in varianta asta sunt la 0.5 mm dar se pot schimba cu un parametru (SPARSIZE)
- pe segmentele centrale platbanda va fi de 10 x 0.5 mm, pe varfuri de 5 x 0.5 mm.
- taieturile in forma de U (de pe extrados pentru nervurie "spre stanga" si de pe intrados pentru alea "spre dreapta") sunt pozitiile de montaj al nervurilor complementare (grosimea taieturii este data de un parametru pentru grosimea placii de balsa)
- in fine cu rosu e trasat numarul nervurii
Modul de montaj:
- se pozitioneaza pe planseta nervurile de baza (ce decupaj pe extrados)
- se infing nervurile complementare (cu decupaje pe intrados)
- se pozitioneaza tija de carbon de la BA
- se pune un echer la intersectia a doua nervuri (pentru a minimiza erorie datorate efectului de "acordeon" nervurile trebuie sa fie la 90 de grade)
- se lipeste cu adeziv tija de cabon de la BA ("acordeonul" ar trebui sa fie rigid)
- se rigidizeaza cu adeziv intersectia nervurilor geodetice
- se fac taieturile de delimitare a segmentelor (2 sau 3 taieturi ...daca sunt 3 sau 4 segmente)
- se pozitioneaza lonjeroanele si se lipesc
- se introduc si tijele de carbon de la flaps/ eleroane si se lipesc
- se poate trece la pregatirea compartimetelor pentru servo si la infoliere
Mai trebuie sa bag in desen decupajele pentru joinere si pentru cablurile de servo.
Deocamdata singuree limitari sunt legate de lungimile disponibile pentru tije / platbanda / placi de balsa pentru acoperire, uzual sunt de 1 m dar pina la urma se pt innadi (cu riscurile aferente legate de scaderea ezistentei). Cel mai "economic" kit va fi de 3m / 3 segmente, cel mai "performant" de 4 m / 4 segmente.
Pentru kitul de 3.6 m nervurile geodetice distantate la 75 mm la BA (celule de 53 mm, ceea ce permite amplasarea servo-urilor uzuale perpedicular si nu la 45 grade) sunt necesari cam 70 m de taietura (nervuri geodetice + 16 nervuri normale) ... plus nervurile de la stabilizatori sa zicem 75 ml taietura. Hai sa zicem 85 ml cu fuselajul ... 170 lei la "pretul pietei".
18 placi de 1 mm fac cam 100 de lei, 7 placi de 2 mm cam 50 de lei. 20 de lei un set de undita din care folosim un segment pentru coada (https://www.decathlo...id_8202866.html). Inca 100 de lei platbanda si tije carbon (4 buc 5x0.5, 4 buc 10x0.5, 12 buc tija de 2 mm). 20 de lei adezivul, 20 de lei transportul ...kitul de planor de 4m se poate scoate la 100 de euro (sau mai putin pentru productie de serie mica).

Fisiere atasate


0

#65 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 16 November 2018 - 12:40 AM

Progresele de azi au fost pe 3 fronturi diferite:
a. proiectul de baza
Am vorbit azi cu Travel Air si m-a sfatuit putin referitor la anvergura si alte detalii constructive. Cum ziceam o limitare a proiectului e legata de dimensiunea elementelor compozite si a placilor de balsa (limitata la 1m). Un planor de 3 m din 3 segmente o fi interesant (dar cam mic), 4 m din 4 segmente e cam prea mare ..hai un compromis de 3.6 m din 4 segmente. Din considerente legate de ususrinta de asamblare si montaj lungimile segmentelor vor fi egale si multiplu de al distantei dintre nevuri (diagonala "celulei"). 6 cm da o celula cam mica (de 42 mm), asta permite montarea servo-urilor uzuale da rotite la 45 de grade si utilizarea unui sistem RDS. Nu e cem mai simpla solutie ...pas. Diagonala de 75 mm inseamna o celula cu latura de 53 mm si in interiorul ei se poate monta un servo pus la 45 de grade (asta e cam latimea unei cartele sau card de plastic, se poate pune lejer un servo rotit la 45 de grade). Servo rotit la 45 de grade in celula rotita si ea la 45 de grade ...deci servo va fi drept si am scapat de RDS si folosim top drive. Nervuri mai rare ... iese si kitul mai ieftin.
b. fuselaj si cozi
Ideea de baza era un fuselaj simplu de construit, ieftin si rezistent 9si daca se poate usor). Si sa poata folosi un motor uzual (GliderDrive de exmplu...sau ceva din clasa 35XX). Am schimbat cateva idei referitoare la fuselajul kitului cumparat de Stefan si am ajuns la concluzia c e cam overkil (greu de taiat si destul de migalos de construit). in fne, ca sa nu va tin prea mult, solutia aleasa de mine este:
- fuselaj de la Dynamo varianta electric...
- ...scalat pe 3 dimensiuni cu un factor de 1.3
- ...astfel incat sa accepte o aripa cu coarda de 26 cm
- ... si un motor GliderDrive sau 35xx
-...si retezat la aprox 10 cm de la ultimul panou din spatele aripii (adica la vreo 10 cm de la bordul de fuga)
- ...si continuta cu un segment de undita de 110 cm.
Partea care raman din fuselajul de Dynamo scalat este cam e 60 cm, segmentul de undita are 110 cm, 10 cm are imbinarea intre fuselaj si segment ...total 160 cm. Daca aveti dubii ca e prea putin la aripa de 3.6 m se reduce suprapunearea intre fuselaj si coada la 5 cm sau pastram 65 cm din fuselajul original. Astept opinii pe tema asta.
- Fuselajul taiat din balsa de 2 mm, fiecare din cei 4 pereti va fi dublat cu o piesa identica sau similara, lipite cu aratcet sau epoxi si cu o tesatura de carbon / kevlar / fibra de sticla inclusa in kit ar trebui sa confere o rigiditate destul de buna.
- Ca sa fie reciclare completa de la Dynamo pastram si cozile (scalate, taiate in dublu , lipite intre ele cu o bucata de panza la balama, luate la rindea si pila pentru o profilare mica, acoperite cu folie sau chiar laminat pentu hartie). Voi taia din balsa niste inele din care se vor face piloni pentru montarea pe coada de undita.
c. eroare de conceptie
Cand gresesti e bine sa recunosti si sa repari greseala la timp. Azi am avut un drum la Bucuresti asa ca am stat vreo 4-5 ore in taxi & microbuz & tren. Am mai programat ceva dar in momentul in care nu s-a mai putut din motive de gropi si trafic am incercat sa vizualizez montarea unei aripi ...prilej cu care am gasit o eroare de conceptie.
Ca sa exemplific: consideram cazul unei aripi trapez, o nervura aproape de varf. De pe bordul de atac pornesc 2 nervuri, una spre centru si una spre varf. Ele vor fi de lungimi diferite, cea spre centru va fi mai lunga si cea spre varf mai scurta (eu le numeam "spre stanga" sau "coloana din stanga sau centru" si "spre dreapta" sau "coloana din dreapta"). Ca sa se "intrepatrunda" faceam decupaje de la mijloc in sus la nervura "spre centru" (care era la baza) si de la mijloc in jos la nervura "spre varf"(care se monta peste cealalta nervura de sus in jos). Prins in paradigma aripilor cu nervuri normale (in care am simetrie stanga/dreapta) am zis ca si in partea cealalata a aripii in oglinda fata de centru vor fi aceleasi nervuri deci le desenez in dublu exemplar conform algoritmului de amplasare optimizata (pentru cine e curios: pe contur gasesc minimul pe intrados, maximul pe extrados, gasesc media lor adica mijlocul intre ele pe extrados pornind de la BF si desenez nervura in oglinda fata de acel punct sau un pic mai sus... in felul asta minimul si maximul de la cele 2 nervuri vor fi cam la acelasi nivel; cand desenez noul set de nervuri calculez iar minim-maxim-plaja pe verticala si vad daca mai e loc pina la cei 10 cm inaltime ai placii ...daca nu mai e loc trec la placa urmatoare).
Bun....deocamdata. Aveam proceduri de desenare in oglinda fata de un punct sau in cadrul unei "ferestre" pentru tot: linii, cercuri si patrate (pentru joinere) si cifre / numere (pentru numerotarea nervurilor) ...asa ca desenarea optimizata in oglinda a mers snur.
Numai ca azi in microbuz, cand stateam cu ochii inchisi si" vizualizam" montarea unei aripi ...m-am blocat. Kitul meu continea pentru nervura N 4 bucati: doua spre centru (mai lungi) cu decupaj in sus (desenate prin "oglindire") si doua spre varf (mai scurte) cu decupaj in jos. Partea dreapta a aripii (privita din spate) a mers snur...cand am ajuns la vizualizarea in partea stanga mi-am dat seama de greseala. Va las un minut sa o descoperiti singuri....
Daca nu aveti rabdare asta e greseala: in stanga am si acolo o nervura N spre centru (lunga) si una spre varf (scurta) ...dar al naibii nu sunt ca cele din partea cealalta. Aia spre centru (aia lunga) ar trebui sa fie cu decupaj in jos (se infinge mai tarziu) si aia spre varf are decupaj in sus (e la baza).
Mai pe scurt : pentru nervura N eu aveam 2 x "lunga -decupaj in sus" si 2 x "scurta - decupaj in jos". De fapt trebuie "lunga- decupaj in sus" si "scurta-decupaj in jos" in dreapta dar simetric fata de centrul aripii in partea stanga am nevoie de "lunga-decupaj in jos" si "scurta-decupaj in sus".
Mai simplu: desenati sau vizualizati aripa tip trapez...si 2 creioane (rosu si albastru). Pornim din centru (BA de la centru) si tragem linii cu rosu spre dreapta (astea sunt nervuri cu rosu .."spre dreapta"). Prima linie la 45 de grade, a doua linie un pic mai incolo... si tot asa. Le-am trasat primele, adica sunt la baza, deci vor fi cu decupaj "in sus" Deci "rosu"="spre dreapta"="in sus".
Am trasat cu rosu partea din dreapta a aripii, de pe fiecare punct de pe BA (pornind de la varf) trasam cu "albastra" "spre stanga" ... deci cu decupaj "in jos"."albastru"="spre stanga"="in jos".
Am uitat sa precizez,..ne oprim cu hasura la mijlocul aripii ... pe fuselaj.
Evident ca unele nervuri se vor continua si in partea celalalta...si le continuam acum cu aceeasi culoare (chiar daca avem albastru in mina schimbam culoarea si hasuram mai intai cu rosu si apoi cu albastru), Dar regula e ...sub acelasi unghi ("45 grade stanga" sau "45 grade dreapta") o singura culoare ("45 dreapta "="rosu" si "45 stanga"="albastru")
Acum daca ne uitam la nervurile 3 din stanga si din dreapta aripii. In stanga aripii vom avea "3 -scurta - spre stanga-albastra" si "3 - lunga - spre dreapta-rosu". In dreapta avem "3 -scurta-spre dreapta-rosu" si "3-lunga-spre stanga-albastru". Culoarea reprezinta ordinea in care am facut hasura (deci montajul)...rosu inainte de albastru (rosu la baza, decupaje in sus, albastru peste, decupaje in jos). Deci sunt 4 tipuri diferite de nervuri 3 ...si eu desenam 2 tipuri si in dublu exemplar.
Am corectat eroarea (fac 4 tipuri de nervuri, intr-o coloana nu vor fi nervuri identice ci una va fi cu decupaj in sus si alta in jos), mai adaug un marcaj in stanga si in dreapta numarului ca sa se stie de care parte a aripii este. Si de aici intrebarea de incepator: care e stanga aripii...aia cand o privesti din fata sa vezi daca sunt cozile aliniate sau aia cand o privesti din spate dupa ce ai facut lansarea aia in competitia F5J? Eu inclin a doua varianta...ca majoritatea desenelor tehnice sunt cu botul in sus (sugereaza ca se avanta spre cer si nu spre un contact iminent cu solul)...?
0

#66 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 16 November 2018 - 01:16 AM

O imagine face cat o mie de cuvinte ...sau mai multe mii.
Se observa ca sunt 4 tipuri de nervuri "3" (nervurile "3" au varful la 3 "distante" de centru). ..combinatii intre cele 2 atribute "lungime" si "culoare", ["scurta", "lunga"] x ["rosu", "albastru"].
In loc de culori considerati orientarea decuparii ["in sus", "in jos"] care reprezinta ordinea de montare ["la baza - primele", "deasupra - ultimele"] si intelegeti mai bine "romanul" de mai sus.
E buna o "vizualizare" din asta ...inainte sa tai kiturile.

Fisiere atasate


0

#67 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 16 November 2018 - 01:25 AM

Pentru carcotasii de serviciu care vor analiza cu lupa kiturile si vor observa ca nu sunt necesari 4 nervuri "0" ci doar 2 si lungimea e aceeasi... e "calculata" chestia asta. Practic nervurile "0" si "1" si "2" (si chiar 3 si 4) au cam aceeasi lungime...asa ca dublurile de nervuri "0" vor fi folosite pentru dublarea celulelor de pe centru (cu mici ajusari din smirghel daca e necesar) .. sa nu uitam ca acolo e zona supusa la eforturi ca sunt joinerele in zona.

Fisiere atasate


0

#68 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 16 November 2018 - 03:47 AM

"Geodetic porn" ..are cineva dorinta sa construiasca o aripa din asta fara balsa si cu folie transparenta? Pun un parametru COMPFOIL=0 (ar trebui COMPOIL=0.1 dar se compenseaza cu kerf-ul de taiere) si se rezolva....
Daca nu vrea nimeni cred ca ma bag eu la asa ceav....

Fisiere atasate


0

#69 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 16 November 2018 - 04:03 AM

...si am gasit si cine la face:
http://www.rivamodel...J-FAI_18_a.html
Si asta are boala sa dea modelelor nume de dansuri:
http://www.rivamodel...al/exp00en.html
0

#70 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 27 November 2018 - 01:16 AM

Cam aa arata short-kit-ul de Altius 3.6 m. Solutie rapida pentru stabilizatori, taiate in dublu exemplar si lipite bucatile intre ele cu aracet si fibra de sticla (in felul asta se realizeaza si balamaua), ulterior profilat cu mini-rindea si/sau smirghel. Mai trebuie sa bag ceva piese de adaptare / montare stabilizatori pe boom.
Total 11 placi de balsa de 2 mm si cam 118 ml de taietura, pret de productie cam 250 lei. 18 placi de balsa de 1 mm ...inca 100 lei. Platbanda si tija de arbon...inca 100 de lei. Batul de undita...20 de lei. Cam 100 de euro cost de productie ...la care se adauga costurile de expeditie / transport / aprovizionare. Hai sa zicem ca ma incadrez la 125 de euro adica 600 de lei pentru un kit complet.

Fisiere atasate


0

#71 Useril este offline   edisultan 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2067
  • Inregistrat: 16-March 08
  • Gender:Male
  • Location:Tulcea
  • Interests:Aeromodelism, navomodelism

Postat 29 November 2018 - 05:02 PM

Salut,
Să înţeleg că balsa de 1 mm este doar pentru placat aripile?
Momentan singura problemă reală este spaţiul de depozitare, în rest este tentant.
Toate cele bune.
Sultan Eduard
0

#72 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2018 - 07:39 PM

Da, balsa de 1 mm sau 0.8 mm sau obechi sau placaj de 0.5 sau ce grosime vrei ... mai rulez odata programul cu alt set de parametri.
Si coarda centrala de 265 mm si anvergura de 3.6 m pit fi schimbate cu parametri pentru program (modificare in fisier de configurare text.
Am ales 3.6 m si 265 mm pentru ca e o configuratie interesanta si destul de competitiva pentru F5J.
Daca sunt orobleme de spatiu pot sa scot 1-2 kituri de anv 3 m coarda 25 cm (similare la dimensiuni cu Bubble Dancer dar cu aerodinamica moderna SynerJ)..
Cam asta e ideea, in loc sa stau 2 luni sa calculez manual nervurile unui kit geodetic prefer sa stau 2 saptamani sa scriu programul sivsa pot scoate in cateca secunde am ce kit vreau.
Probabil Fox se poate descrie cu 2 sectiuni si 2 profile (central si varf, eventual un unghi de torsiune), aripa aia are vreo 7-8-9 sectiuni si profile diferite si laptopul meu calculeaza nervurile in 5 sec.
Iar fuselajul si ampenajele ... fanii Dynamo sigur vor recunoaste elemente comune.
0

#73 Useril este offline   edisultan 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2067
  • Inregistrat: 16-March 08
  • Gender:Male
  • Location:Tulcea
  • Interests:Aeromodelism, navomodelism

Postat 29 November 2018 - 08:45 PM

Când mă decid, voi da de veste.
Mulţumesc frumos.
Sultan Eduard
0

#74 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2018 - 09:43 PM

De fapt nu trebuie sa te decizi, am decis ca de 1 decembrie (sau in jurul datei de ...) sa pun pe forum o versiune a programului de calcul nervuri normale si geodetice.
Nu versiunea asta care e simplificata un pic (e facuta pentru placare pe toata suprafata cu aceeasi grosime si nu deseneaza lonjeroane la nervurile normale ) ci una cu cativa parametri in plus, acoperirea "sparta" in 3 zone distincte (D-box intre BA si lonjeron, intre lonjeron si balama, intre balama si BF). Pentru fiecare zona se puna un parametru de grosime a acoperirii (ca o fi balsa de 1 mm sau compozit sau folie) si in felul asta poti sa faci cam ce aripa vrei cu nervuri normale sau geodetice (de exemplu D-box de balsa de 1 mm urmat de folie de 0.1 mm sau grosime 0 urmat de placaj de 0.4 mm...sau ce vreti voi). Aripile alea acoperite numai cu folie (cele de mai sus) sau aripa din kitul meu acoperita complet cu balsa de 1 mm ar fi cazuri particulare.
Deci..."aveti putintica rabdare" si programul va putea fi folosit la liber. Va trebui sa invatati putin QCAD (www.qcad.og) sau similar LibreCAD (www.librecad.org) sau alt program ce poate edita fisiere DXF, sa trimiteti fisierele de taiat unei firme sau persoane de pe forum care va poate ajuta la taiat (de exemplu LaserCut) si sa primiti prin posta / curier kitul respectiv.
Personal prefer sa va invat sa pescuiti si nu sa va vand cate un peste. Asta nu inseamna ca voi refuza comenzi de genul asta, cand voi avea timp voi monta si taietoarele 2 , 3 si eventual 4 ca sa pot onora comenzi ceva mai mari (cum e kitul de Altius 3.6 m) in timp util. Dar e o diferenta de viteza de taiere semnificativa intre un laser de 100W si unul de 2-2.5W.
0

#75 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 02 December 2018 - 04:28 AM

...programul a fost pus aici
0

#76 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19166
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 02 December 2018 - 10:14 AM

De ce nu pui pe github ?
... cu picioarele pe pamant ...
0

#77 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 21 December 2018 - 01:21 AM

Pentru ca nu prea sunt interesat sa faca altii bani cu munca mea de programare.
In programul de modelare 3D pentru aripi / miezuri / matrite si in cel de nervuri geodetice am bagat sute de ore de munca. Programul de matrite are vreo 2000 de linii de cod si cel de nervuri normale si geodetice "doar" vreo 850. Sunt deja "production quality" si in SUA se fac primele taieturi de matrite proiectate cu programul (adica exact matritele de Altius 3.6 m / 265 mm coarda centrala, probabil pina scoatem noi in Romania la teste de zbor varianta de balsa e posibil ca in SUA vor avea gata varianta de compozit cu nervuri geodetice de balsa).
Recunosc, in ultimele 5 saptamini nu am mai lucrat mult la partea de joinere de la geodetice dar am facut instructajul pentru lucrul cu cele 3 programe de baza (matrite de aripi & stabilizatoare, nervuri si fuselaj) si am mai bagat in program si vreo 2 -3 noi "features" cerute.
Ca o mica anecdota, ii zic americanului "N-are rost sa te chinui sa faci un fuselaj si pentru mine nu e o prioritate ca am destule pentru prototipuri, vezi ca la 20 de mile de tine e noul distribuitor al CLM-Pro in SUA si iti recomand modelele X si Y" si el imi zice "'De fapt sunt vreo 3-4 mile peste un deal, distributorul e prietenul meu si suntem la acelasi club si ma vad des cu el, stiu fuselajele CLM-Pro si le pot lua la un pret bun dar nu mersi, mai cumpar boom-uri de la el dar eu imi fac singur fuselajele (pod-urile) si prefer sa il fac din 2 bucati proiectat cu programul tau, chiar daca inseamna mai multa munca va iesi mai bun". Da... asta e deosebirea intre ei si noi...de ce sa dea 150 de dolari pe fuselaj cand are omul CNC, spuma, tesatura de sticla / carbon si epoxi (si mult timp liber pentru ca e pensionar)? Si nu are cine stie ce Haas (asta e o marca tare de CNC), are exact un MPCNC adica un CNC home-made facut cu teava de 23.5 mm si rulmenti 608 si piese printate pe imprimanta lui 3D. Si omul isi facuse CNC de 300x400 mm (taia nervuri de balsa, vedeti CNC-ul cum arata acum 2 saptamani cand a inceput sa taie spuma pentru deriva) si cand a fost sa inceapa sa taie matritele mai lungi s-a dus la Homedepot a cumparat vreo 3 tevi si niste PAL si a facut upgrade la CNC la1200 x 300 mm 9adica a bagat vreo 10-20 de dolari in "upgrade"). Si in 5 saptamini de cand colaboram vad ca am vreo 140 de mail-uri in thread (probabil 50% de la mine si 50% de la el) adica in medie 2 mailuri pe zi (cu toata diferenta de fus orar de 9-10 ore si perioada de sarbatori).
Asta a fost "pe lung" raspunsul la intrebarea "de ce nu github". "Pe scurt" e urmatorul: s-a inchis robinetul de chestii gratis , nu mai e "one man project" si incep si altii sa aloce resurse (timp si materiale) in chestia asta. Si politica este si va fi de deschidere totala in cadrul grupului (vom lucra ca o echipa distribuita) dar nu vom face publice prea multe chestii (sau nu chestiile foarte importante). Asta in ideea ca vreodata cineva va avea conditiile necesare ca sa iasa cu un proiect comercial ...
Deci ce am postat aici pe rhcforum (inclusiv programe in format sursa) este o exceptie, n-o sa mai stau mult pe forum sa explic diverse chestii pentru ca am ajuns la concluzia ca mai bine imi directionez eforturile pentru a dezvolta grupul de constructori.
Astea sunt primele teste facute pentru deriva cam acum 2 saptamini, negative de spuma / mylar / fibra de sticla / disser carbon / vacuum sa vedem cam cum iese suprafata (si sa verificam daca programul scoate un model de deriva si de profundor OK ...am modificat programul sa trateze deriva si profundorul ca niste cazuri speciale de aripi eliptice cu diedru si torsiune 0 si sa modifice profilele aerodinamice sa le faca simetrice / cu camber 0 ). Se testeaza posibilitatea ca sa realizezi cojile fara sa ai matrite dure (un fel de vacuum bagging pentru 1-2-3 bucati dar cu negative frezate nu taiate cu fir cald). Pentru mine au o valoare sentimentala (chiar daca a gresit omul 1 sau 2 parametri pe acolo) pentru ca sunt primele "chestii fizice" facute pentru proiectul Altius 3.6 (au mai fost niste incercari anul trecut de catre un francez care a avut acces la programe si s-a ambitionat sa frezeze direct miezurile pentru vacuum bagging la un CNC de la un FabLab si nu i-a iesit).
Revenind la Altius 3.6 - azi deja s-au taiat primele teste pentru varfurile aripilor (stanga si dreapta ...se testeaza diverse strategii de toolpath si cum ies varfurile aripilor care sunt mai finute). Planul e ca in viitor sa fie comparate rezutatele cu spumele fezate direct cu G-codul generat de programul meu (se elimina programele intermediare de generare G-code, nu e nevoie de licente suplimentare si poate fi rulat direct pe "mini-CNC -ul de 100 de euro pentru frezat spuma si balsa"). Azi am aflat ca la primul test (varf dreapta) au aparut niste "trepte" in zona suprafetelor de control (vezi imaginea), am rulat si eu programul cu setul de parametri folositi, am analizat modelul 3D cu un render tip "reflexion lines" (care pune in evidenta discontinuitati in suprafata), modelul 3D era perfect, am sugerat schimbarea strategiei de frezare de la toolpath vertical (in lungul aripii) la cel orizontal sau watermark (pe curbe de nivel), tot azi s-a frezat si varful stanga cu watermark si a iesit perfect fara "treptele" respective.
Cam asta e situatia: "Designed in USA & Romania / Made in USA". "Designed in USA" pentru ca e un proiect aerodinamic Gerald Taylor ...in rest tehnologia de proiectare e 100% "made in Romania" (ma rog, ca sa fiu exact e cam "made in Europe" prin hotel / aeroport / avion) si va putea fi folosita si pentru alte proiecte ulterioare.
Ceva progrese si pe aici: azi am ridicat de la posta inca un modul laser de 2.3W si vreo 14 motorase pas-cu-pas pentru mini-CNC-uri. Dupa Craciun mai am vreo 2 saptamani de concediu sa tai kiturile si sa le trimit (deocamdata am o lista de 4 doritori, voi taia 4 sau 5 kituri).

Fisiere atasate


0

#78 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 07 January 2019 - 09:08 PM

Model 3D pentru plug (matrita pozitiva) pentru intrados segment central Altius (varianta 4 m cu 5 segmente)
Are cam de toate: santuri de colectare raasina in exces, zid de protectie bord de atatc si de fuga (pentru evitarea polisarii excesive), V pentr balama, santuri pentru joinere / pini de pozitionare / canal servo, identatii pentru compatiment servo.
Un set de 10 matrite este calculat cam in 1-2 secunde si scris pe disc in 1-2 minute. Fezarea lor ....asta se masoara in ore sau zeci de ore.

Fisiere atasate


0

#79 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19166
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 April 2019 - 09:13 AM

http://news.mit.edu/...plane-wing-0401
... cu picioarele pe pamant ...
0

#80 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 9328
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 06 April 2019 - 02:06 PM

Replicatorii au ajuns pe Pamant. Aferim.
0

#81 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19166
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 April 2019 - 02:54 PM

Macar de-ar stii sa faca o cafea buna... :D
... cu picioarele pe pamant ...
0

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro