informer, la 18 April 2017 - 06:40 PM, a spus:
Deoarece in curand o sa ma mut si-o sa am un atelier un pic mai mare decat cel actual m-am gandit sa-mi cumpar o masina de gaurit de banc.
Momentan pt. operatii de finete (diametre 0.5 - 2mm) folosesc un Proxxon FBS240E cu stativ insa pt. gauriri ceva mai grele am doar o masina "de mana" fixata si ea intr-un stativ.
Din pacate acest al 2-lea ansamblu este de nici o treaba, nu se poate vorbi nici macar de o precizie minimala la modul cum se balangane in toate directiile.
Nu am de facut gauriri foarte dificile, cea mai mare parte sunt in materiale plastice, un numar mai redus in aluminiu si rar cate o tabla de otel de cativa mm, nu multi.
M-am gandit sa cumpar masina de mai jos pt. ca am avut o experienta pozitiva cu sculele Bosch, i-adevarat ca mai mult cu electrocasnicele... :D.
Dar daca stiti vreo masina cam de acelasi gabarit (montabila pe banc, nu vreau sa iau ceva foarte mare, in general gauresc cu burghie sub 8mm) si care credeti ca-i mai OK, apreciez orice sfat.
Multzam! :drinks:
Bosch PBD40
pbd40.jpg
Salut. Se intampla sa am 2 chestii care te-ar putea interesa (eventual); 1) asta:
http://www.proxxon.c...re-gaurire.aspx
si 2) asta:
https://ebernardo.ro...0-sb-230-v.html
Proxxonul are nici 3 minute de functionare ; motorul este incredibil de silentios si de bine balansat, 6.000 ture, variator de turatie. Capul se inclina dreapta-stanga caci are un platou pe care poate glisa prin rotire. Suportul este ferm, iar pinola are un avansa la coborare mare -la maneta, si un avans fin. Atentie, este motor de frezare si este cu pensete pana la 6 mm diametrul in coada (nu are mandrina si sincer n-am studiat daca se poate adapta una). L-am luat acum vreo 5 ani cand ma gandeam ca am sa fac lucruri pe balcon; intre timp balconul a evoluat in capul meu asa ca am pastrat-o ca-mi era drag. Acum vreo 3 luni m-am intrebat de ce o mai tin; n-am gasit inca un raspuns si nici energia s-o pun pe Debara (caci pe OLX nu cred ca sunt clienti pentru asa ceva). Dar acum ca vad pe cineva interesat, o scot la petit. O dau cu 425 Euro, adica la 65% din pretul de magazin Proxxon. Este noua.
Masina de gaurit cu coloana am folosit-o mai mult iar acum vreo 6 luni mi-am luat una cu talpa magnetica, asadar asta a devenit un obiect in plus in atelier. Am dat gauri cu ea si-n 30 mm grosime continua, dar iti trebuie rabdare si sa faci peck-drilling. Este o masina onesta. Motorul este cam slab pentru otel dupa gustul meu insa daca nu apesi tare pe avansul de pinola este ok. Daca apesi mai tare decat poate duce, se opreste motorul si trebuie sa actionezi butonul de panica. Intre timp, ca sa protejeze motorul sa nu se arda, se invarte cureaua in gol pe fulie. Are 4 trepte de viteza prin fulii +curele trapezoidale, dar eu am folosit-o doar pe viteza cea mai mica-350 rot/min- ca sa am cuplul cel mai mare. Este inalta, are vreo 1,6 m dar se poate taia coloana-este teava de 3 mm grosime (cred) daca conditiile tale de atelier o cer. Ansamblul de sus pe care este motorul prins culiseaza pe o cremaliera fata-spate ca sa poti gauri piese cu diametru de pana in 38 cm (distanta intre ax si coloana). Platoul mesei care culiseaza sus-jos pe cremaliera are si el un brat rotativ care face ca masa rotunda sa se apropie sau departeze de coloana, in functie de diametrul piesei de gaurit. Cu cat piesa are diametru mai mare, cu atat masa rotativa se departeaza de coloana si coloana cu motor o misti inspre fata. Asta face ca atunci cand gauresti efectiv, daca apesi pe manerul de avans al pinolei prea tare, sa se arcuiasca putin coloana (momentul= forta x bratul, iar bratul creste in cazul de fata). Cu cat platoul mesei este mai aproape de coloana (si axul motorului este ajustat la fel), cu atat lucrul asta nu se intampla. Concluzia este ca la piese cu inaltimi mai mari ale sectiunii (de exemplu rectangulare de la 30-40 mm in sus) daca apesi tare pe maneta, cele 2 gauri sus si jos NU vor fi pe un ax perpendicular pe lungimea rectangularului. Este o masina imprecisa pentru rectangulare mai mari, insa este absolut ok pentru platbanda, tocmai pentru ca platbanda nu are suficienta grosime ca gaura sa o ia razna intr-o directie oblica. O dau cu 200 euro, adica sub 50% din pretul de noua.
Aceasta postare a fost editata de steelmind: 18 April 2017 - 10:33 PM