Modelism - RHC Forum: ORK - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

ORK Model de la 0

#61 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 02 November 2017 - 07:59 PM

Pentru macinat azotatul as recomanda o rasnita manuala de zahar http://cdn1.shopmania.biz/files/s4/684875555/p/l/9/gf-0910-rasnita-pentru-piper-zahar~6169.jpg.
Sunt dinalea vechi cu macinare pe con, iti ofera consistenta in macinare.
Cele electrice cu lame e la nimereala.

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 02 November 2017 - 08:00 PM

Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#62 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 02 November 2017 - 10:04 PM

Am si asa ceva.
Dar asta seara am avut ESEC total.
Am tinut la temperatura de 130 de grade. Nimic.
Ba din contra incepuse sa se caramelizeze zaharul.
Am dat 150 tot nu puteam sa il torn.
Pana la urma l-am facut terci de culoarea untului de arahide si l-am pus bucati in forme si l-a luat naiba ca nu a iesit nimic.
Undeva gresesc dar nu imi dau seama unde.

Poate zaharul coronita nu este cea mai buna alegere? Am folosit diamant pe post de sorbitol.

Si sa torni in diametre asa mici este un chin. Nu mai fac niciodata motoare asa mici in diametru.

Deci, astept niste sfaturi. Please HELP ca mai am putin si renunt... :angry:
0

#63 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 03 November 2017 - 09:37 AM

Ceva nu e in regula "instalatia".
Pune te rog niste poze cu setupul.
Nu te baza doar pe un termostat, baga un termometru acolo.
La 130 nu prea are cum a se caramelizeze zaharul decat daca il lasi sa stea acolo fara sa amesteci sau vasul are contact direct cu elementul de incalzire.
Daca e maro deja poti sa-l arunci.
Zaharul nu conteaza de care e, zahar pudra din comert... cel mai ieftin.
La diamant uita-te pe cutie la ce contine sa fie efectiv sorbitol(sorbit) si nu alte bazaconii.

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 03 November 2017 - 09:44 AM

Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#64 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 03 November 2017 - 12:50 PM

Pai ceva nu e clar in regula.

O sa pun poze cand ajung acasa.
Am masurat cu un controller de temperatura honeywell + o camera de termoviziune (am luat-o razna).
Pe cutie la diamant scrie sorbitol 99.8% sau ceva de genu. O sa ma uit si o sa verific.
Am amestecat de mi-a venit rau.

Trebuie sa stea mai mult timp la aceeasi temperatura (sa zicem 130) pana se face turnabil?
Sau trebuie sa cresc temperatura sa il fac turnabil?
0

#65 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 03 November 2017 - 01:05 PM

Pe la 130 incepe sa se topeasca, 140-150 e turnabil din ce-mi amintesc eu (faceam acu 10 ani chestiile astea).
In mod normal nu ar trebui a se caramelizeze. Zaharul caramelizeaza pe la 190, de asta ziceam ca ceva e dubas.
Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#66 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 03 November 2017 - 01:44 PM

Daia de acum, pana imi iese combinatia corecta, o sa testez pe monstre mai mici de compozitie. Oare e bine asa? Imi este teama ca, avand o cantitate mai mica de material, temperatura sa o ia razna mai usor. Doar o parere. Ca ideea este ca daca dau rateuri mereu raman fara material si asta inseamna alti bani, alta distractie. Ce parere ai despre treaba cu cantitatea mai mica de material?
0

#67 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 03 November 2017 - 03:24 PM

Poti incerca batch-uri de 100 grame, dar da o poza cu instalatia sa vedem.
Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#68 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 03 November 2017 - 04:39 PM

Asta e poza cu setup-ul. Plus o tigaie de aluminiu in care topesc tot.
Deci de urmarit si ajustat temperatura imi este usor, idiferent ca este pe foc sau plita.
Este mai bine pe plita pentru ca evit puctle fierbinti care se pot forma de la flacara.
Deci, care sa fie urmatoarea mutare?

Imagine atasata: Picture23.jpg

Si asta e un baton facut. Jalnic.

Imagine atasata: Picture24.jpg
0

#69 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 03 November 2017 - 05:57 PM

Daca nu cumva variezi curentul in rezistenta aia cu un PID nu e bine ce faci.
Baia aia e de ulei nu e doar pentru a putea masura temperatura.
Uleiu ala actioneaza ca un buffer si ca un mediu de transfer uniform. Tu punand vasult direct pe elementul de incalzire transferi foarte caldura foarte repede si ai hot spots care duc la caramelizare.
Baga baie de ulei si discutam dupa.
Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#70 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 03 November 2017 - 08:01 PM

Asa este, baia de ulei are rolul ei.
Acum, dupa ce am facut niste teste, mi-am dat seama de importanta incalzirii uniforme si a temperaturii.
Am incercat sa fac in asa fel incat sa nu mai am hot spot-uri si am pus la copt doar sorbitol cu zahar.
Am zis ca astea sunt cele care imi dau probleme, hai sa le frec pe ele.
Si mi-a iesit, vreau sa zic, un amestec care la 150 de grade curgea precum untul topit
sau ca, ca, ca iaurtul de baut. Iar culoarea ...culoarea era alb spre ivoire (dar mai mult spre alb)
Dupa ce a depasit 160 de grade atunci a inceput sa dea in culoarea unului si acolo am oprit experimentul.

Deci, una peste cealalta, ma apuc iar sa fac un batch de 150 de grame de materie prima,
Poate reusesc sa fac un baton asa cum trebuie. Nu renunt la ideea de baie de ulei termostatata.
Asta mi-am dat seama ca este imperativa daca vreau sa obtin batoane de calitate pe viitor.

Nu ma asteptam la astfel de "probleme" la realizarea motorului dar, asta este, se mai intampla.
Sunt pe drumul cel bun si tinta este obtinerea unuor batoane care nu vor creea probleme odata introduse
in motor.

Ma bate chiar gandul sa introduc KN-ul abea dupa ce s-au topit SU si SB ... am citit ca daca se prepara asa,
fara apa, KN-ul nu se dizolva ci mai degraba grauntele de KN se acopera cu un amestec de SU+SB. Deci ar trebui
sa fie ok si asa, nu?
0

#71 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 03 November 2017 - 09:42 PM

Rezultat mai bun ca data trecuta. Dar nu perfect.
Poza cu pricina.
O sa mai fac niste experimente.
Dar numai cu SB nu merge? Poate scap de culoare (care ma gandesc ... nu are cum sa fie de KN nu? )
Desi temperatura nu a depasit 160 de grade deloc si am amestecat non stop ...

Imagine atasata: Picture25.jpg

Nu inteles inca tot procesul dar sunt inca pe drumul cel bun.
Burn test foarte bun, Mai am monstra, poate pun un filmulet.
0

#72 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 04 November 2017 - 08:51 PM

Rezultatele ultimei turnari sunt in acest filmulet.
Am ars o monstra care avea cam 10 cm lungime si in partea doi este un baton complet.
Cartonul pentru inhibat a functionat perfect. Am putut pune mana pe el imediat dupa ce a terminat de ars.
Deci tubul va fi protejat de caldura, sper sa tine la presiune acum :)

Aici este un test cu un baton la care am adaugat 1% oxid de fier.
Parca arde un pic mai puternic.

Insa trebuie sa schimb ceva.
Probabil ca am probleme la turnare si din cauza ca sectiunile de teava in care torn sunt prea lungi.
Au cate 10 cm. O sa le tai si o sa fac batoane mai mici, de 6 cm.
Ideea este ca asa torn mai usor, controlez mult mai usor ceea ce fac.
O sa fie mai multe batoane dar nu conteaza.
0

#73 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 05 November 2017 - 07:02 PM

Am observat ceva interesant.
Am topit 30gr zahar si 30 de grame sorbitol.
Dupa 40 de minute s-a topit totul si dupa alte 20 de minute a ajuns la 140 de grade.
Atunci am decis sa introduc in mixtura si azotatul.
Cum am pus prima lingura de azotat (pudra) culoarea s-a transformat din alb translucid in caramel.
Nu stiu din ce cauza deocamdata dar una din cauze cred ca este umezeala din azotat.
Oricum, din consistenta lichida, dupa ce am adaugat tot azotatul consistenta se schimbase foarte mult,
nu se putea numi turnabil.
Mai dureaza pana o sa ajung unde trebuie ...
0

#74 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 06 November 2017 - 01:40 PM

Arata bine ultima tura. Lasa experimentele(oxid de fier, topit zaharul separat etc) si mergi pe metoda care functioneaza.
Amestecare bine a componentelor uscate isi are roul ei. Daca adaugi oxidantul in zaharul topit trebuie amestecat mai mult pt omogenizare, deci tii zaharu la temperaturi mari mai mult deci mai mari sansele sa-l caramelizezi. Don't fix what isn't broken.

Poti face compozitia doar cu sorbitol, mai multe detalii aici: http://www.nakka-roc...y.net/sorb.html
Caracteristicile sunt diferite fata de cel cu zahar gol si trebuie recalculat motoru. Amestecul zahar/sorbitol e foarte apropiat de cel cu zahar gol dar avantajul ca se topeste la temp mai mica si e mai usor de turnat.

Vezi ca daca maresti numarul de batoane o sa maresti numarul suprafetelor de ardere deci si a presiunii din motor si trebuie recalculat tot.
Din ce vad mi se pare ca ai un motor cam lung raportat la diametru.
La diametre asa mici 30-40mm motoarele cu zahar merg cel mai bine cu un singur baton cu ardere pe toate suprafetele. Ardere scurta/forta mare.
Daca te uiti si la Nakka foloseste segmente inhibate la motoare de la 50mm diametru.
Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#75 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 06 November 2017 - 02:45 PM

Foloseste inhibator si la motoare mai mix. La impulser spre exemplu, motor pe care as vrea eu sa il realizez.
Mai am de studiat putin site-ul. Incep sa pun cap la cap niste idei si sa mai incerc.
0

#76 Useril este offline   Dexter_Jr 

  • Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1569
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 06 November 2017 - 03:11 PM

Nu stiam de motorul respectiv, e destul de recent.
Recomandarea mea ar fi faci exact cum scrie la el, fara alte modificari. Deci 4 sau 5 segmente (in functie de ce lungime ai folosit).
Experimental Rocketry
The only way to fly...



0

#77 Useril este offline   Ralex 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 06 November 2017 - 09:47 PM

Iata si primul meu batonel
Imagine atasata: Picture26.jpg
65/35 KNSB
Temperatura inainte de turnare 135-140 de grade.
35mm lungime, diametru 30mm gaura de 10mm.
Marial initial 50 de grame.

Am ars o monstra, arde cu flacara destul de buna.
Nu imi place forma lui finala adica nu imi place ca ramane mereu moale.
Urmatorul batonel va fi jumate/jumate SU/SB.

Si in final vor fi 5 batoane de 60mm pentru acest motor. Sper sa tina bine la presiune.

Am inca un baton realizat din KN/SU/SB si il tin la congelator. Sa vedem care e treaba cu el cand ii dau foc.

Aceasta postare a fost editata de Ralex: 06 November 2017 - 09:48 PM

0

#78 Useril este offline   Mr. F 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 582
  • Inregistrat: 17-December 03
  • Gender:Male
  • Location:BUCRESTI

Postat 25 January 2018 - 03:05 PM

Salut ! Cum merge treaba? ceva teste la motor ?

Si eu m-as reapuca dupa cativa ani de pauza.

PS: cel mai usor de topit / turnat combustibil este cel cu sorbitol. Nu se caramelizeaza si este destul de fluid. In plus se topeste la temperatura mai joasa.
0

#79 Useril este offline   vlad1 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2424
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Oradea

Postat 31 January 2018 - 07:23 PM

Aveti mare grija cu risnita aia.

Eu am folosit una identica (ma rog, albastra) cind experimentam cu fosfor. Am ramas cu tirbusonul in mina. Geamul, masa, tencuieli, zugraveli si o freza noua, le-am trecut la consumabile. Cu aia in mina am abandonat eu rachetomodelism-ul.

Aceasta postare a fost editata de vlad1: 31 January 2018 - 07:23 PM

0

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro