Modelism - RHC Forum: Dynamo XL - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dynamo XL ... by Felipe Vadillo ... with small changes

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 25 May 2016 - 01:44 PM

Acum ca s-au clarificat lucrurile privind accesul la fisirele originale ale lui Dynamo primite de la Felipe Vadillo deschid acest topic nou pentru proiectul Dynamo XL.
Vreau sa fac o precizare privind folosirea fisierelor de taiere (valabil pentru Dynamo XL si pentru alte proiecte in viitor, cred ca se poate aplica si pentru fiserele Dynamo originale):
- accesul la aceste fisiere este gratuit ... adica le puteti utiliza pentru taierea unor kituri pentru uz personal sau pentru prieteni
- daca aveti acces la un CNC si puteti taia balsa cu laser sau prin frezare si vreti sa o faceti in scop comercial se poate si acest lucru dar trebuie stabilite prealabil niste conditii de colaborare (nu e vorba de costuri de licentiere ci de adaptarea fisierelor pentru CNC-ul respectiv si eventual posibilitatea unor discounturi sau preturi preferentiale pentru acest proiect .. sau pentru comenzile de volum)
- chiar daca accesul la fisiere va fi gratuit nu exclud posibilitatea unor donatii (prin Paypal sau in cont bancar) din care se vor finanta taierea de prototipuri sau kituri pentru cercurile de modelisti (si pentru am mentionat cluburile si cercurile de modelism daca aveti cunostinte de asa ceva va rog sa imi trimiteti datele de contact pentru eventuale kituri la preturi reduse , subventionate sau chiar gratuite).
- puteti da mai departe fisierele dar va rog sa respectati urmatorele reguli: toti cei care primesc un set de fisiere de taiere sunt rugati sa imi trimita un mail pe adresa tiberiu punct atudorei arond gmail punct com cu versiunea primita, de la cine l-a primit , cate kituri a taiat deja sau cate intentioneaza sa taie, sau cate kituri doreste sa cumpere, de ce alte variante este interesat si daca sunteti de acord si datele de contact personale; scopul nu este de a limita sau controla excesiv raspandirea kiturilor ci mai ales de a evalua numarul de kituri
- fiserele se pot da mai departe in conditii de siguranta si care sa evite preluarea fisierelor de catre terti din afara comunitatii si care nu adera la regulile de utilizare; cu ate cuvinte transferul se poate face doar dupa ce doritorul a fost informat de regulile respective si le accepta (nu ajugem la semnarea unor acorduri de confidentialitate dar trebuie sa mergem pe incredere reciproca); trasferul se poate face personal (USB drive) sau prin e-mail dar rugamintea e sa evitati accesul public nesecurizat si fara control (servere FTP, pagini web...inclusiv fisere atasate la bloguri sau pagini facebook sau postari in forumuri); daa totusi doriti sa prezentati informatii despre kituri puteti folosi fisiere de tip bitmap de rezolutie mica (de genul fisierelor bitmap atasate la aceste postari) si sa evitati fisiere bitmap de rezolutie mare sau vectoriale (inclusiv fisiere PDF);
Acestea fiind zise rog pe cei care au ajuns in posesia kitului de taiere original sa imi dea un mail sau unn PM in forum (daca se poate as dori sa aflu si de unde l-au primit). Toti cei care doresc acest kit original sau kiturile derivate din acesta (prezentate in continuare) sunt rugati sa ma cotacteze prine-mail sau PM.
0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 25 May 2016 - 08:07 PM

Dynamo XL este un set de planoare derivata din planorul Dynamo proiectat de Felipe Vadillo. Setul contine la ora actuala planoarele de 2m si 1.8 m, probabil foarte curand si variantele de 1.6m, 2.2 m, 2.4 metri si chiar 1.5 m.
Proiectul este compatibil cu Dynamo (fuselajele si aripile vor fi interschimbabile, piesele de schimb disponibile pentru Dynamo XL vor putea fi folosite si pentru Dynamo) dar are si unele modificari specifice.
Parti comune:
- fuselajul pentru sandou este comun (doar piesele taiate difera, si mterialele din care sunt facute)
- setul de nervuri este comun (voi face o placa de "nervuri si piese de schimb" care va putea fi cumparata separat si va contine cate o nervura din fiecare tip si va putea fi folosita la reparatiii cu minime modificari); nervurile sunt numerotate la fel (cu o mica exceptie, am numerotat cu "0" nervura centrala si care are niste decupaje pentru montarea pieselor e prindere aripa).
Prin ce difera:
- nervurile originale erau din balsa de 1.5 si 5 mm grosime, cu lonjeronul de 5 mm; nervurile din Dynamo XL in varianta actuala sunt din balsa de 2 mm iar nervurile de la capete sau din centru (cele care la Dynamo erau de 5 mm) se obtin prin lipirea a 2 sau 3 nervuri de 2 mm (fac o paranteza ..nu va asteptati ca balsa sa fie de exact 2 mm... am gasit placi de 2.2, 2.35 mm si variaza destul de mult ... deci doua placi de 2.35 mm lipite cu un strat consistent de adeziv se pot echivala cu balsa de 5 mm si la grosime si cred ca au o rezistenta mai buna).
- lonjeronul este facut din 2 bucati de 2 mm lipite intre ele (din aceleasi considerente)
- "planform"-ul este putin diferit (vezi explicatiile de mai jos)
In Dynamo nervurile sunt distantate la 44 mm, segmentul central are 44 cm, iar cele laterale sunt formate din 3 segmente de 22 cm, 17.6 cm si 13.6 cm sau cam asa ceva (adica 5, 4 si respectiv 3 "spatii" de 44 mm).
Prima modificare pe care o facem e sa marim spatiul dintre nervuri la 50 mm ... segmentele devin de 50 cm centralul si 60 cm extremele (formate din 25+20+15 cm). Am obtinut un Dynamo de 170 cm doar prin scalarea cu 50/44 pe lungimea aripii.
Daca dorim si alte lungimi fara sa marim mai mult distanta dintre nervuri nu avem alta solutie decat modificarea planform. Cea mai simpla metoda este pastrarea extremitatilor si introducerea unui segment drept exact pe mijloc (6 "spatii" de 5 cm, cte 3 pe fiecare laterala). Astfel am obtinut un planor de 2m care este forte asemanator cu un Dynamo de 1.5 m scalat (are in plus un segment drept pe mijloc). Caracteristicile de zbor ar trebui sa fie foarte asemanatoare ... asta o vom verifica saptamin viitoare dupa ce se vor asambla primele kituri.
Pornind de la planorul de 2 m se obtin destul de usor celelalte planoare din familie. Am precizat ca setul de nervuri este comun pentru toata familia (si sunt aceleasi nervuri de la Dynamo, se pot utliza cu modificari minime ...se ia putin "din pila" decuparea nervurii pentru lonjeron astfel incat distanta sa nu fie de 4 mm ca la Dynamo XL ci de 5 mm ca la Dynamo) si deci modificarile se fac doar pe lonjeroane si piesele de la bordul de fuga.
Algoritmul de modificare este urmatorul:
- se scaleaza pe axa X cu un factor de scalare de (noua_anvergura_in_mm)/2000
- in urma acestei scalari decupajele din lonjeron si piesele pentru BF isi schimba dimensiunea
- pentru fiecare decupaj se modifica si se revine la dimensiunea initiala (fie se ajusteaza la 2mm, fie se face o rescalare a decuparii cu un factor de 2000/noua_anvergura_in_mm)
- folosind aceasta procedura doar placa cu lonjeroane si BF este specifica unei anumite anverguri
- pentru 1800 mm factorul de scalare este 0.9 iar cel de rescalare decupaje 1.1111
- pentru 1600 mm factor de scalare 0.8 si de rescalare decupaje 1.25
- pentru 2200 mm factor de scalare 1.1 si de rescalare decupaje 0.9090
- pentru 2400 mm factor de scalare 1.2 si de rescalare decupaje 0.8333
- pentru 1500 mm factor de scalare 0.75 si de rescalare decupaje 1.333 (in acest caz plnorul va fi putin diferit fata de Dynamo original, nervurile sunt mai dese distantate 3.75 cm)
Pentru Dynamo XL am trasat pe piesele BF numarul de pe nervura montata in acea pozitie.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 25 May 2016 - 08:10 PM

0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2287
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 26 May 2016 - 01:41 AM

Am terminat pregatirea fisierelor pentru taiere, deocamdata variantele ce incap pe placi de 100 cm.
Aripile de 1.5 m si 1.7 m sunt "Dynamo pur" si "Dynamo alungit prin scalare", cele de 1.8 si 2 m au planul putin modificat (am adaugat o sectiue dreapta in centru).
Maine (azi?) sper sa tai primele primele kituri din seria asta, probabil 4 aripi (toate dimensiunile) si 2 fuselaje normale (inca nu am facut comanda de placi de 107 cm).
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro