Modelism - RHC Forum: Flash Q-Brain 25A cu BlHeli - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Flash Q-Brain 25A cu BlHeli (la cererea marelui public) :P

#1 Useril este offline   granny 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 07-July 11

Postat 12 March 2015 - 10:54 PM

Va salut,

doresc sa impartasesc celor interesati, experienta mea cu acest dispozitiv multi-ESC (Q-Brain 25A http://www.hobbyking...4S_3A_SBEC.html), destul de controversat din cate vad, insa in opinia mea, o super solutie de buget care pentru mine si-a facut datoria.

Intru-cat a fost primul meu proiect de quadcopter, am facut un milion de calcule sa ies cat mai ieftin si totusi sa nu regret, asa ca am ales urmatoarea configuratie:
Cadru: DJI F450
Motoare: Multistar 2212 920kv
Elici: DJI 9443 si ulterior clone mai ieftine.
Controller: KK2.1.5
Baterie: initial un Zippy 3s de 2200 si ulterior cate doua 3s-uri in paralel
Radiocomanda: Turnigy-ul meu de incredere, care mai nou a fost upgradat cu modul TX si receiver FrSky flashuit (si asta pentru functiile PPM).

Dar sa revin la Q-Brain. In configuratia de mai sus, nu am avut nici o problema cu supra-incalzirea, problema raportata pe multe forumuri din cate am vazut... M-am jucat un pic cu timing-ul (low/medium/high) folosind un card de programare Turnigy insa n-am observat mari diferente - parca totusi pe high aveam turatii o idee mai mari insa tot la medium am ramas.

Innebunit de atata agitatie cu stabilitatea oferita de softul lui SimonK am sapat pe forumuri si am aflat ca acest ESC are chipuri Silabs si ca nu poate fi flashuit cu SimonK (nu ca as fi avut nevoie, intru-cat fiind prima experienta in multicoptere mi se parea ca zboara suficient de bine iar multi spuneau ca are deja setari optimizate pentru multicoptere - min. 400Mhz).

Am continuat insa documentarea si am aflat ca mai exista si BLHeli, un soft similar cu SimonK despre care unii spuneau ca este chiar mai capabil decat acesta. Interesant este ca acest BLHeli poate fi flashuit si pe chipuri Amtel..

Filmuletul care m-a convins sa incerc operatiunea il gasiti aici https://www.youtube....?v=Gx1mS1LL1NE. Impresionat de viteza de reactie a motorasului dupa flash, am comandat stickul din descriere si pana a venit m-am tot documentat ce versiune de soft sa scriu.

Problema era ca nu gaseam nici o versiune de BLHeli creata in mod special pentru Q-Brain de 25A ci doar pentru Hobbywing Skywalker Quattro 20A ca fiind cea mai apropiata varianta. Stiam ca sunt cel putin 95% identice hardware insa nu eram sigur daca intre 25A si 20A trebuia sa ma astept la vreun comportament ciudat. Mai citisem pe rcgroups despre cineva care incercase si reusise acest flash cu un soft BlHeli pentru Turnigy 25A insa nu testase comportamentul ESC-ului ulterior updatetului. M-am decis totusi sa incerc dupa ce am pus niste intrebari pe un forum nemtesc unde toti laudau comportamentul ESCului flashuit cu firmwareul pentru Quattro de 20A.

Am lipit firele pe ESC la fiecare set de pini in parte (4 locatii in total) pentru a fii sigur de conexiune si am urmat intocmai ghidul de mai sus, practic de 4 ori. Am folosit BLHeli suite versiunea 12.XX iar mai nou vad ca a aparut si versiunea 13.

Primul test l-am facut pe KK2 si am fost uimit. Quadul se misca radical mai lin, foloseam parca si mai putin throttle iar acceleratia era clar mult mai liniara. In modul autolevel puteam face cam orice manevra fara ca aparatul sa tremure sau ca motoarele sa se desincronizeze. P Gainul il aveam pe la 80-90 iar I limit pe la un 40-50. Quad-ul astfel configurat zbura pe KK2 clar mult mai bine.

Insist cu acest KK2 pentru ca ulterior mi-a ajuns si Naza-ul M lite pe care l-am montat imediat si din acel moment doar asta am folosit (datorita GPSului). Pe Naza insa experienta nu mi s-a mai parut atat de extraordinara, quad-ul nemaifiind atat de sprinten. Probabil ca Naza foloseste un maxim 400 mhz iar KK2-ul urca mai mult la acest capitol. Am flashuit chiar si Naza-ul M lite cu softul de V2 insa la capitolul agerime nici o schimbare. Fata de softul M Lite am vazut intr-adevar o imbunatatire la stabilitate insa atat.

Una peste alta recomand aceasta operatiune in mod special celor care folosesc KK2 sau un alt flight controller care suporta refreshuri mari (450-500mzh). Operatiunea necesita multa atentie iar daca va incumetati urmariti cu atentie filmuleztul de mai sus si asigurati-va ca ati conectat firele corect atat la toolstick cat si pe esc.

Pentru orice nelamurire va rog sa ma intrebati.
0

#2 Useril este offline   Ciprian Dughir 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 564
  • Inregistrat: 30-January 12
  • Interests:Multicoptere

Postat 13 March 2015 - 11:04 PM

N-are treaba frecventa de refresh cu agerimea, cat timp e de la 400Hz in sus. Problema agerimii e din gain-uri la Naza. Mareste Attitude Gains la 200 si sa vezi cum tasneste!
0

#3 Useril este offline   granny 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 14 March 2015 - 09:07 AM

Cred ca ai dreptate, gainurile la Naza le-am tinut mai tot timupul la default-ul din manual (deafult-ul pentru un f450 de 890g). Aceste gainuri de principiu se seteaza dupa greutatea quadului? de ex. daca cu gimbal/camera/video tx AUW ajunge la 1.5kg gainurile ar trebuie sa fie cam cele recomandate in manual pentru F550 (care default are 1.5kg)?

Merci.
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 14 March 2015 - 10:28 AM

Vezi postareagranny, la 12 March 2015 - 10:54 PM, a spus:

1...acest dispozitiv multi-ESC ... destul de controversat din cate vad, insa in opinia mea, o super solutie de buget ...

2...Innebunit de atata agitatie cu stabilitatea oferita de softul lui SimonK ...

3 ...acest ESC are chipuri Silabs si ca nu poate fi flashuit cu SimonK (nu ca as fi avut nevoie, intru-cat fiind prima experienta in multicoptere mi se parea ca zboara suficient de bine iar multi spuneau ca are deja setari optimizate pentru multicoptere - min. 400Mhz).

Am continuat insa documentarea si am aflat ca mai exista si BLHeli, un soft similar cu SimonK despre care unii spuneau ca este chiar mai capabil decat acesta. Interesant este ca acest BLHeli poate fi flashuit si pe chipuri Amtel..
...

1. Evident ca e controversat, nu recomand utilizarea unei asemenea caramizi din nici un punct de vedere:
- pret 33$, la 8$ pe bucata ESC exista alternative cel putin la fel de bune, iar la 10$ deja de top.
- tot la capitolul pret/economicitate... se strica, inlocuiesti 4 dintr-o lovitura !
- greutate, 112g grame comparat cu 4x12 grame, sau mai nou 4*3g
- design, aici e partea cea mai proasta, te obliga sa aduci curentii mari de propulsie in centru, cu firele si campurile magnetice perturbatoare, intr-un spatiu unde ar trebui sa fie cat mai curat electromagnetic si rezervat FC-ului.
Locul ESC-urilor este cat mai departe de centru ! chiar si acele placi de distributie sunt o aberatie de proiectarea a unui mini-geniu care s-a trezit proiectant de drone peste noapte, cum era unul acum cateva zile care imi "calcula" curentii printr-un motor folosind legea lui Ohm si rezistenta bobinajului...
- faptul ca se incalzesc iarasi arata design intern pacatos, de acum 10 ani, cu FET pereche P/N. Esc-urile gandite azi nu mai folosesc decat N-FET, si pana la 20A nu au voie sa aiba radiator ! Am postat la cafenea o poza cu asa ceva, este cat un mini-SD card !

2. care agitatie? De cand e simonk instabil ? :unsure: daca e vorba de afro, e din cauza manufacturii de kko unde le face HK, nu de soft. sau poate te referi la desingronizarile de la multipol? nu avem treaba cu asa ceva la motoare standard pana in 15" elice

3. intr-adevar silabs este un procesor de alta clasa decat atmel-urile din ESC normale... prima oara cand am avut contact cu asa ceva, fara sa stiu despre ce e vorba, a fost la un planor... am fost socat de cat de lin a demarat motorul, fara nici o zvacnitura la turatii mici, cat de bine tinea relanti-ul si cat de liniara era turatia si "legata" ferm de stick-ul de gaz...

La multicoptere am ajuns la silabs din intamplare, nu cautam procesorul sau softul blheli in sine, nu avusesem probleme cu simonk pana atunci, ci am dat de ele pe criterii de dimensiune, ca singurele de pe piata care puteau fi introduse in interiorul bratelor de copter. E vorba de "sunrise blheli 20A opto" slim ESC

Nu am sesizat diferente de functionare intre blheli si simonk pe aceleasi motoare din gama 610-920kv, asa ca cei care aveti simonk pe atmel as zice ca nu e cazul sa va repeziti la upgrade, consumati timp si energie inutil.

PS: refresh-ul este Hz, fara mega :)

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 14 March 2015 - 10:29 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#5 Useril este offline   granny 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 14 March 2015 - 07:17 PM

Gandeste-te ca pentru un noob ca mine acest ESC a fost o solutie de buget care m-a scapat de multe batai de cap la un prim build (fara placa de distributie, fara lipituri suplimentare etc). Sunt surprins insa sa citesc pe undeva ca un astfel de esc 4in1 (nu hobbyking categoric) este folosit si la copterul Iris+ al celor de la 3drobotics.

La punctul 2 ai inteles gresit. Ma refeream la faptul ca toata lumea lauda performantele SimonK si eram frustrat ca nu il pot folosi si eu dar m-am consolat cu BLHeli care a schimbat radical comportamentul in zbor.

Upgrade-ul de care vorbeam consta in motoarele 2212 de la RCTimer pe care le laudai intr-un post despre eficienta si ESC-uri Afro Opto de 20A. Sper c-am ales bine la ESCuri pentru ca alta varianta (marca) laudata asa nu prea stiu.. Poate ai tu vreun alt pont pentru un F450 cu astfel de motoare cu elici autoinfilentante de 1045 care trebuie sa ridice cam 1.5kg (estimez) pentru 15 min.

PS stiam ca sunt doar Hz dar m-am grabit.. :)
0

#6 Useril este offline   ovi_vl 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 02-December 05

Postat 17 March 2015 - 12:40 AM

Sper sa revin si eu cu ceva impresii despre qbrain flashuit cu bheli.( multumesc lui granny pentru ajutorul dat). Asteptam sa se indrepte vremea intre timp.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu