Modelism - RHC Forum: MAN-ul de vacanta - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

MAN-ul de vacanta subiect dedicat primului meu kit auto

#1 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 07:56 AM

MAN-ul de vacanţă!

Adus cu sania Mosului tooocmai de pe eBay, MAN-ul kit de vacanta scara 1/24, a venit la fix ca sa imi satisfaca placerile de vacanta. Chiar daca la seria de lucrari DeAgo, atelierele PanArin si-au inchis portile pentru a se bucura de iarna si de linistea vantei de sarbatori, eu nu am putut sta deoparte de noua provocare constituita de piesele frumos aranjate din cutia lui Mos Craciun. Ca atare, am debutat ca si constructor machetist de kit-uri auto. Sper sa nu ma fac de ras si sa mentin stacheta calitatii ridicata. Am observat o adevarata frenezie cu aceasta macheta de diverse forumuri si nu am rezistat tentatiei. Lucrari foarte frumoase facute de colegii mei intr-ale modelismului, pe care le-am studiat si pentru postarea carora multumesc lui Iulian si lui Mircea. Totusi eu imi voi permite cateva mici adaptatari, asa cum imi sta mie bine. Stiti ca nu prea agreez metoda copy/paste si ca atare voi incerca ceva special si deosebit.

Mai intai de toate am inceput cu sasiul si am avut mare grija sa indepartez bavurile si liniile de turnare lasate de matrita exact pe cantul obiectelor sau pe latura cea mai vizibila a formelor cilindrice. La fel de suparator apare cantul de imbinare si la piesele blocului motor, care in realitate nu are linii de turnare exact pe mijloc… cum nu au nici pistoanele amortizoarelor, nici tijele sau bucselele balansierelor. Operatiune destul de migaloasa de a curata aceste linii cu caterul si pila fina de unghii. (Recomand pilele glazurate in locul pilelor carbonice.)

Prin montarea si vopsirea diverselor componente chiar in timpul montajului, am reusit sa fac o combinare placuta, unde nu se vad lipiturile si nici nu predomina zone prea intens vopsite sau prea putin. Nici vopsirea inainte de decupare a pieselor de pe spliter nu este convenabila. Asa ca trebuie lucrat ca la combinanta alpina. Putin cate putin, cu toate ca as vrea sa fie gata maine. Schemele de culori sunt diverse. Nu sunt standardizate si au suferit modificari de la un prototip la altul, asa ca nu imi fac griji din asta. Am ales o schema de culori care mie imi place si care cred eu ca va da rezultate pe masura asteptarilor mele, caci, la urma-urmei, nu lucrez pentru altii, ci lucrez pentru placerea personala...

Pana in prezent este aproape gata sasiul cu puntile rulante. In seara asta stau la uscat si maine trecem la treaba in continuare!
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_01.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_04.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_06.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...-ul-de-vacanta/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/
0

#2 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:00 AM

MAN-ul de vacanţă – 2

Astazi am continuat distractia la noul meu proiect. Am lucrat cu drag si fara graba. Vreau ca acest prim proiect de montare a unui kit auto la scara aceasta, sa fie o placere pana la sfarsit. Vreau sa privesc cu mandrie in vitrina si sa ma gandesc ca eu am facut cu mana mea montajul. Am continuat cu debavurarile, chiar daca e migalos si cere mult timp. Dar produsul finit arata incomparabil mai bine decat daca as folosi piesele asa cum sant, fara debavurare. Vedeti in poza anexata si comparati cum arata un cardan nefinisat fata de unul curatat de bavuri.

Apoi, pana in pranz am reusit sa pictez arcurile de suspensii cu negru mat, tampoanele de siguranta (opritoarele) de la arcurile de pe fata, tot cu negru mat ca sa imite cauciucul. La fel am procedat si cu burdufurile de protectie de la cele patru pistoane de frana de pe puntea dubla spate. Mai am amortizoarele de pe fata, dar cu negru lucios, insa asta maine… Apoi am montat timoneria de frana si balansierele de siguranta de pe puntea spate.

Am continuat cu motorul… mare bataie de cap, piesele sunt mici si cu bavuri suficiente ca sa strice imaginea. Basca cele cateva inadvertente din desenele instructajului… Am decis sa fac motorul argintiu, astfel incat a fost vopsit de aseara, in baie, la spray de s-a intoxicat toata familia de la mirosul de vopsea acrilica. Miroase mult mai rau decat cel sintetic. Deci, pe fondul argintiu am venit cu improvizatiile mele. Fuliile de la curea-verzi, filtrele motorina-albastre, cutia de ulei tacheti-bleu, pale ventilator negru cu argintiu, radiator racire apa-argintiu cu grila fagurelui neagra. Mare dandana cu tevaraia… dar m-am descurcat.

Pentru seara asta ajunge, maine o noua repriza la MAN-ul de vacanta!
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_16.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_27.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_28.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...l-de-vacanta-2/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/
0

#3 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:02 AM

MAN-ul de vacanţă – 3

Lucrul a continuat la montarea accesoriilor motorului si ale sasiului. Fireste ca am insistat cu metoda debavurarii si am incercat pe cat posibil inlaturarea sau diminuarea liniei de turnare a pieselor. Spre exemplu la rezervor a fost destul de dificil, pentru ca matrita prezinta neajunsuri mari. Am incercat sa fac poze din mai multe unghiuri in speranta ca vor folosi cuiva, asa cum mi-au folosit mie cele ale distinsilor colegi de pasiune.

Am continuat cu montarea casetei de directie si a puntii din fata, apoi am vopsit jantele si am montat o parte din tubulatura de esapare si din accesoriile motorului. Am vopsit aripile spate cu negru mat si barile de fixare ale acestora cu rosu. Apoi am ajustat interioarele jantelor astfel incat toate rotile sa se roteasca super-lejer in lagarele lor. Am pregatit si suporturile cu lampile de semnalizare din spate, vopsind cutiile semnalizatoarelor tot cu negru mat. Sticla se va vopsi la urma. Dupa montarea tubulaturii de apa si aer, le-am vopsit tot cu negru mat, imitand cauciucul, pentru astuparea lipiturilor si a liniilor debavurate. In rest, migala multa, dar si muuulta satisfactie si placere.

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_31.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_37.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_38.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-3/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/
0

#4 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:05 AM

MAN-ul de vacanţă – 4

Dupa ce s-a uscat si intarit bine lipitura suportului de aripa, am montat aripile pe sasiu. Am mai fixat la locul lor diverse accesorii, precum si restul de tubulatura la motor. Iata cateva imagini detaliu despre cum arata lucrarea in ultima zi a anului 2012. Sper sa fie de folos celor ce se incumeta la aceasta lucrare. http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-4/

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_70.jpg
0

#5 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:07 AM

MAN-ul de vacanţă – 5


Si ultima postare pe anul 20012, cu referire la cabina auto-tractorului MAN. Prima tentativa a fost de a vopsi in culoarea grena acrilic, insa dupa uscare vopseaua sarea la cea mai mica atingere. Drept urmare am curatat cu alcool isopropilic cabina si am revopsit-o in alta nuanta, metalica, sintetica… S-au vopsit tapiteria in olive si interioarele in gri pal. Suporturile scaunelor cu negru mat, manerele si tijele schimbatorului de viteze, al semnalizatoarelor, cu nichel. S-au montat aparatele de bord, volanul, pedalele si tapiteria interioara. Patul superior jumatate culisat pe perete.

In paralel am mai vopsit cu negru carcasele lampilor de semnalizare spate si sticla lampilor, semnalizatoarele fata, precum si alte maruntisuri pe care nu le mai enumar. Nu vreau sa va rapesc satisfactia de a le descoperi in pozele mele. La interioarele portierelor am evidentiat cu nichel manerele usilor. Chederele geamurilor precum si separatoarele au fost si ele colorate cu markerul negru.

Dupa fixarea geamurilor, am montat interiorul si scarile la usi, precum si masca frontala. Cam atat ca vine revelionul peste mine si am o gramada de chestii de bucatarit. Vreau sa fac alta masca frontala cu ROMAN dar inca nu sunt sigur de asta. Oricum masina nu va fi la final un cap-tractor. Dar despre asta vom vorbi abia … peste un an! Va doresc tuturor un revelion fericit. Nu faceti excese si bucurati-va de anul nou! La multi ani 2013!

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2012/12/MAN_87.jpg

Ma ajunge anul nou din urma si nu mai am timp de pus poze si aici. Undeva nevasta striga suparata si ameninta ca arunca tot pe fereastra. Altundeva un temporizator de la cuptorul de aragaz suna inversunat. Eu postez pe net! Ce viata minunata! La multi ani dragilor. Mai multe poze aici>>> http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-5/
0

#6 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:09 AM

MAN-ul de vacanţă – 6

Am continuat cu accesoriile marunte. Am nichelat manerele usilor, stergatoarele, oglinzile… La stergatoare am facut cu negru mat lama de cauciuc. Am montat si vopsit sticla semnalizatoarelor spate. Culoarea lampilor este vopsita pe interior iar pe afara numai cu negru rama lampilor. Pentru oglinda farurilor am folosit staniol de bucatarie montat sub sticla cu o picatura de ulei siliconic. La interior am adus soferului un element de lux. I-am daruit de Craciun o perna taraneasca cu puf de gasca, sa se odihneasca bine. Am montat si elementele cromate din spatele cabinei. Din pacate ziua de ieri s-a terminat prost pentru cabina maro. Din cauza vopselei visinii de la inceput, geamurile si alte lipituri se desprindeau cu tot cu vopsea. Drept urmare, cabina a intrat la lichid de frana si dupa doua ore de curatare a fost revopsita… cu vopsea sintetica! Deci o noua experienta! Vopseaua acrilica nu prinde bine pe plastic!

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_99.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_101.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-6/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/
0

#7 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:11 AM

MAN-ul de vacanţă – 7

Dorinta mea extrema de a vopsi cabina in alta culoare decat albul original, m-a costat ceva efort in contextul in care prima mana de vopsea, cea acrilica visinie, nu a prins bine pe suprafata de plastic. Urmarea a fost ca se desprind toate lipiturile facute pe vopseaua proasta. Cat am incercat sa mentin viteza de montare, intarzierile au avut loc in fiecare zi. Nu sunt in competitie cu nimeni, dar mi-am dorit sa termin macheta in timpul vacantei de sarbatori. Faptele s-au succedat cu viteza, mai ales ca la cabina mi-a cam iesit sufletul de la proiectarea prosta mai ales in zona barii de protectie. Drept urmare, am decis refacerea cabinei in totalitate. Am demontat usor pentru ca totul se desprindea cu vopsea cu tot la cea mai mica atingere. Asa ca, partile cabinei au stat la baie de lichid de frana circa doua ore, apoi spalate cu periuta de dinti in lichid de frina, curatate cu alcool si dupa remontare am vopsit in albastru sintetic…

Bara am refacut-o in totalitate, adaptand forma ei la spatiul de montare. Si partea de prindere din spate am refacut-o cu ajutorul forexului. Dupa decuparea pe profilul radiatorului, bara a venit mult mai bine. Din pacete, pentru ca am relipit de trei ori anumite elemente (cum ar fi geamurile), am stricat putin la zona de imbinare. Voi corecta probabil in cea mai scuta vreme acolo unde se poate, dar nu am satisfactia faptului ca mi-a iesit din prima montajul

In fine, macheta este aproape gata. Zilele acestea voi confectiona o alta masca, cu sigla ROMAN diesel dar astept sa vina literele taiate cu laser din abs de 0,5 mm grosime. Am montat pana la urma cabina si o serie de accesorii. Mai sunt cateva de montat dar deocamdata incep proiectarea benei, caci nu va ramane un cap tractor.

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_107.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_109.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_110.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_111.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_114.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_115.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_118.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-7/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/

Aceasta postare a fost editata de Prognosis: 06 October 2013 - 08:12 AM

0

#8 Useril este offline   Prognosis 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1196
  • Inregistrat: 27-October 05

Postat 06 October 2013 - 08:13 AM

MAN-ul de vacanţă – 8

Constructia benei

Spuneam ca nu voi lasa masina tip cap tractor. Nici nu as avea unde sa expun macheta cu un trailer pe ea. Ca atare am decis sa fac o bena mai aparte, nu cea de basculanta clasica. Am folosit forex de 3 mm si abs de 1 mm grosime la realizarea benei. Nu am avut planuri si am lucrat dupa cateva imagini. Bena va bascula si va avea oblonul din spate mobil.

Am mai lucrat carligul de remorcare din spate, tot dupa imagini. De asemeni, la rezervor, am creat suportii naturali de fixare, care lipseau machetei originale. La masca frontala am creat si adaugat carcasele farurilor, pe interior, pentru ca fanta este prea mare si efectul vizual este negativ in lipsa acestora. Maine voi lucra alte mici detalii la bena, cum ar fi balamalele obloanelor laterale si cilindrul pneumatic de ridicare a benei. Mai trebuie rezolvata o problema de conceptie gresita a goarnelor, care nu se aseaza corect pe cabina in prezenta parasolarului.

http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_125.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_130.jpg
http://arin.panait.net/wp-content/uploads/2013/01/MAN_131.jpg

Mai multe poze si detalii de constructie >>> http://arin.panait.n...ta-%E2%80%93-8/
Lucrarile mele acum pe facebook >>> http://www.facebook....74925042517564/
Grupul Colectionari de machete pe facebook >>> http://www.facebook....21384951213197/
Grupul automobilistilor >>> http://www.facebook....06628536134289/
0

#9 Useril este offline   sandrei 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1510
  • Inregistrat: 16-November 08
  • Gender:Male
  • Location:Cluj

Postat 07 October 2013 - 02:41 PM

buna ziua,
Am mutat topicul dvs dedicat machetelor pe care le colectionati, in categoria MACHETE STATICE , subcategoria MACHETE, deoarece acolo este sectiunea dedicata pentru pasiunea dvs.
Va stau la dispozitie pentru eventuale intrebari.

Cu respect,
Andrei Suciu

LE: V-am scris aici inainte sa mut si acest topic deoarece aveti blocata optiunea de primire mesaje personale
TEAM DURANGO DESC210 2WD
TEAM DURANGO DNX408
TEAM DURANGO DEST210
TEAM C TR02 / Absima JEKYLL
Hpi Sprint 2 DRIFT
HPI E10 DRIFT
Hot Bodies TC-FD DRIFT PRO KIT
HPI BAJA 5T

Proud member of HPI RACING ROMANIA TEAM

0

#10 Useril este offline   costash 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 331
  • Inregistrat: 19-July 10
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, zona Berceni
  • Interests:Crazy ass truck builds

Postat 07 October 2013 - 04:54 PM

Arata super!
Am si eu o macheta de la un MAZ 8x8, dar nu am reusit sa o asamblez de 2 ani de cand o am :)
Spor in continuare!
Doar 10% din modelism se vede, restul e in mintea si imaginatia noastra

-->> My YouTUBE channel <<--
0

#11 Useril este offline   dagger F 102 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 31
  • Inregistrat: 13-December 08
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Machete statice - aviatie

Postat 26 December 2013 - 10:35 AM

Arata foarte bine MAN-ul.E unul din camioanele mele preferate.Spor sa aveti,ca de talent nu duceti lipsa.Sarbatori Fericite in continuare! :good:

Aceasta postare a fost editata de dagger F 102: 26 December 2013 - 10:37 AM

0

#12 Useril este offline   master 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 03-September 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:interior design, pictura murala si de sevalet, ilustratie de carte, machete si modelism.

Postat 09 December 2016 - 06:04 AM

Personal consider ca prima varianta aleasa in decorarea area cabinei a fost mai inspirata. Este lucrata corect, dar are totusi aspectul de macheta pentru incepatori. Zilele trecute am gasit asa ceva....dar probabil stiti de ea, asa ca nu insist. Un pic de aer de uzura sau patina nu ar fi stricat. Stima si spor in continuare!

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 13615069_1740692979503230_2614504496891808746_n.jpg

In tara asta prost facuta,
Rahatii-is sefi in loc sa puta
Iar oamenii adevarati sunt sufocati de-acesti rahati....
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro